מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מושתלים

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אביתר נשר
מנהל מחלקת השתלות, בית חולים "בילינסון", מרכז רפואי "רבין" תחומי מומחיות: מומחה בכירורגיה כללית כירורגיה אונקולוגית של הכבד השתלות כבד, לבלב, כליה ומעי לימודים: לימודי רפואה בטכניון מקום התמחות: התמחות בכירורגיה כללית בבית החולים איכילוב התמחות על בהשתלות איברים בבית חולים ג'קסון ממוריאל מיאמי פלורידה השתלמויות: השתלמויות בהשתלות כבד מהחי בקנדה, תורכיה וקוריאה חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית להשתלות שטחי התעניינות מיוחדים: השתלות כבד, השתלות מעי, ניסיון קליני קודם: כירורג בכיר בכירורגיה כללית עיסוק במחקר: פיתוח מכשור רפואי כירורגי לניתוחים בכירורגיה כללית
ד
ד"ר רותי רחמימוב
מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה . עוסקת שנים רבות בתחום הנפרולוגיה של השתלות , הכולל את ההכנה להשתלה של מועמדים להשתלה ותורמי כליה וכן את המעקב אחר מושתלי כליה מנהלת היחידה להשתלות כליה במערך לנפרולוגיה בבית החולים בילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/nephrology-and-hypertension/Pages/dr_r_rahamimov.aspx
ד
ד"ר אסנת שטרייכמן
רופאה מומחית ברפואה פנימית ובמחלות ריאה. רופאה בכירה, המערך למחלות ריאה ולאלרגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' יעקב (ג'יי) לביא הוא מנהל היחידה להשתלות לב וסגן מנהל המחלקה לניתוחי לב במרכז הלב ע"ש לבייב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. הוא בוגר בהצטיינות של הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, התמחה בניתוחי לב וחזה במרכז הרפואי שיבא ובתחום השתלות הלב והלב המלאכותי במרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב. בשנת 1991 הקים פרופ' לביא את היחידה להשתלות לב במרכז הרפואי שיבא ומאז משמש כמנהלה. היחידה הינה הפעילה ביותר מסוגה בישראל ועד כה בוצעו במסגרתה כ-300 ניתוחי השתלת לב. בשנת 1994 השתיל פרופ' לביא לראשונה בישראל לב מלאכותי כגשר להשתלת לב ומאז הושתלו ביחידה בראשותו למעלה מ-150 חולים במגוון חלופות לב מכניות, הן כגשר להשתלת לב והן כתחליף קבוע להשתלה. בשנת 2001 בצע פרופ' לביא השתלה ראשונה מסוגה בעולם של חלופה מכנית חדשנית ללב, לאחר שהיה שותף לצוות הפתוח שלה במסגרת התמחותו במרכז השתלות הלב בפיטסבורג. פרופ' לביא הינו פרופסור מן המניין בחוג לכירורגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. פרסם למעלה מ-100 מאמרים בספרות הרפואית, פרקים בספרים בתחום ניתוחי הלב, השתלות הלב והאתיקה של השתלות אי
ד
ד"ר רוני ברוך
מומחה לרפואה פנימית נפרולוגיה והשתלות כליה . נפרולוג מערך השתלות אברים של בח איכילוב . אחראי על הכנת החולים לפני ההשתלה והמעקב לאחר השתלת כליה .או כליה לבלב .(גם השתלות מתורם קדוורי וגם השתלות מתורם חי ) ..במרפאת ההשתלות נמצאים במעקב כאלף חולים שעברו השתלת אברים. ונצבר נסיון רב בתחום הרפואי המורכב והיחודי למושתלי אברים.
ד
ד"ר אסף יששכר
מומחה למחלות כבד, גסטרואנטרולוגיה ומחלות פנימית
ד
ד"ר נטע לב
רופאה בכירה במכון הנפרולוגי בבית חולים "השרון". בוגרת בית הספר לרפואה באוניברסטיה העברית. מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי רבין. תחומי עיסוק - אי ספיקת כליות, טיפול בהמודיאליזה ודיאליזה פריטונאלית, יתר לחץ דם, השתלות כליה.
יעל חריף
יעל חריף
מתאמת מרפאת מושתלי כבד בבית החולים בילנסון

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימושתליםחדשותנמשכת העלייה בהסכמות לתרומת איברים בישראל

נמשכת העלייה בהסכמות לתרומת איברים בישראל

דו''ח המרכז הלאומי להשתלות לשנת 2018 מצביע על שיא בשיעור הישראלים המסכימים לתרום איברים וירידה במספר הממתינים להשתלות, אך לצדה עלייה במספר המתים בהמתנה להשתלה ובמספר המצטרפים החדשים לרשימת ההמתנה להשתלה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

דו"ח המרכז הלאומי להשתלות במשרד הבריאות המסכם את שנת 2018 שמתפרסם היום (ג') מצביע על המשך מגמת העלייה בהסכמות לתרום איברים בישראל. שיעור ההסכמות שבר בשנה החולפת שיא חדש: 64.9% ממשפחות נפטרים שנקבע להם מוות מוחי נשימתי נתנו את הסכמתם לתרום את איברי יקיריהם – עלייה ביחס לנתון שנרשם בשנת 2017 (62% הסכמות) ולאחר שנים שבהן שיעור ההסכמה עמד בישראל על 50% בלבד.

 

ככלל, מתוך 173 פניות למשפחות שיקירם נפטר במוות מוחי – נתון המצביע אף הוא על מגמת עלייה ביחס לשנים 2017 (156 פניות) ו-2016 (140 פניות) – 111 הסכימו לתרום את איברי יקיריהם. הזינוק הגדול בהסכמות נרשם כבר בשנת 2015 עם 60% הסכמה לתרום איברים מתוך 129 משפחות, ובשנים שקודם לכן עמדו שיעורי ההסכמות על 47% עד 56% בלבד. בנוסף לאלה, בפרויקט המבוצע בשיתוף מד"א, אותרו ארבעה תורמי איברים מתים שנקבע להם מוות לבבי לאחר דום לב, ובכל ארבעת המקרים הסכימו קרובי משפחותיהם על תרומת איבריהם להשתלות. בשנה הקרובה צפויה הגברת הפעילות באיתור תורמי איברים מתים לאחר דום לב, ולדברי פרופ' רפי ביאר, יו"ר המרכז הלאומי להשתלות ומנהל המרכז הרפואי רמב"ם, "אנו נערכים להגברת שיתוף הפעולה עם מד"א לקידום השתלות מתורמים ללא לב פועם".

 

בדו"ח החדש מדווח על שיא בביצוע השתלות בישראל בשנה החולפת: 592 חולים עברו בשנת 2018 השתלות איברים בישראל – שיא של כל הזמנים, ועלייה של 12% בהשוואה לשנת 2017 (520 מטופלים).  

 

שיאים של השתלות

 

בשנת 2018 בוצעו בארץ 344 השתלות איברים מתורמים מתים – זינוק של 17% בהשוואה לשנה קודמת (285 השתלות) שאף בה נרשם שיא. בשנה החולפת בוצעו 148 השתלות כליה – עלייה של 8% בהשוואה לשנה קודמת (137); 88 השתלות כבד – עלייה משמעותית של 35% בהשוואה לשנה קודמת (56) שבה דווח על ירידה; 25 השתלות לב – עלייה קלה לעומת שנה קודמת (18); ו-55 השתלות ריאה – מספר זהה לזה שבשנה קודמת, מתוכם 43 השתלות של שתי אונות ריאה ו-12 השתלות של אונת ריאה אחת.

 

בנוסף, ב-2018 בוצעו 8 השתלות לבלב: 7 השתלות משולבות של כליה ולבלב והשתלה אחת של לבלב בלבד. השתלת לבלב מהווה כיום טיפול לחולים קשים עם סוכרת סוג 1 אולם מבוצעת רק במקרים חריגים עקב מיעוט זמינותם של איברים להשתלה ופתרונות טכנולוגיים שהולכים ומשתכללים בדרך לפיתוח לבלב מלאכותי.

 

בשנת 2018 בוצעו גם 5 השתלות של שתי כליות במטופל אחד, 4 השתלות מקטעי כבד, 8 השתלות משולבות של כבד וכליה, השתלה אחת משולבת של כליה ולב, השתלה אחת משולבת של כליה וריאות וכן השתלה אחת של מעי. בשנים האחרונות בוצעו בארץ מספר בודד של השתלות מעי דק לחולים מבוגרים עם מחלות קשות בדרכי העיכול שתלויים לחלוטין בהזנה תוך ורידית.

 

כמו כן, בשנת 2018 בוצעו 231 השתלות כליה מתורמים חיים – נתון המעיד על עלייה קלה של 4% בהשוואה לשנת 2017 (222 השתלות), ובכלל אלה 125 מקרים של תורמים קרובי משפחה שתרמו כליה לקרוב עם אי ספיקת כליות ו-106 המוגדרים כתורמים אלטרואיסטים, ובהם תורמים שאינם מכירים את המטפלים וכן מכרים שאינם קרובי משפחה – נתון המצוי במגמת ירידה בשנים האחרונות, בהשוואה לשנים 2017 (109 תורמים אלטרואיסטים) ו-2016 (129 תורמים). בנוסף, בשנת 2018 בוצעו 16 תרומות של אונות כבד מהחי מקרובי משפחה ותרומת אונת כבד נוספת מתורמת אלטרואיסטית – עלייה ביחס לשנה קודמת (13).

 

לדברי ד"ר תמר אשכנזי, מנהלת המרכז הלאומי להשתלות, "כל שנה נכבש שיא חדש במספר תרומות האיברים וההשתלות וזו הוכחה לעליה במודעות והנכונות של הציבור. לסיסמא שלנו 'כל ישראל חותמים זה לזה' משמעות רבה של ערבות הדדית, להצלת חיים".

 

בשנת 2018 בוצעו גם 867 השתלות קרנית להשבת מאור עיניים – מספר דומה ל-2017 (859 השתלות), וכן 51 מטופלים עם כוויות קשות עברו השתלות עור על ידי תרומות רקמות עור מבנק העור הארצי של המרכז להשתלות. כמו כן ב-2018 בוצעו 215 השתלות רקמות עצם וגידים – עלייה של 38% בהשוואה לשנת 2017 (155) ו-67 השתלות מסתמי לב מתורמים מתים.

 

שינויים ברשימת הממתינים

 

השנה מדווח על היפוך מגמה ועל ירידה קלה במספר הממתינים להשתלות איברים: נכון לינואר 2019, 1,123 ישראלים נכללים ברשימת ההמתנה להשתלות בהשוואה ל-1,138 ישראלים בשנה קודמת, וזאת לאחר עלייה שתועדה בשנים האחרונות במספר הממתינים. יחד עם זאת, תורי ההמתנה להשתלות איברים בישראל עדיין ארוכים, בדומה למצב ברוב מדינות העולם המערבי. בתחילת 2019 ממתינים 813 ישראלים להשתלת כליות – נתון נמוך בהשוואה לשנה קודמת (840), 101 ממתינים להשתלת כבד – ירידה קלה משנה קודמת (110), 109 ממתינים להשתלת ריאה – עלייה קלה בהשוואה לשנה קודמת (102) ו-85 ממתינים להשתלת לב – עלייה בהשוואה ל-2017 (74). בנוסף, 5 ממתינים להשתלה משולבת של לב וריאה ו-10 להשתלה משולבת של כליה ולבלב.

 

לצד הנתונים האופטימיים, בשנת 2018 דווח על עלייה במספר החולים שמתו בהמתנה להשתלה: 123 חולים נפטרו כשהיו ברשימת ההמתנה להשתלת איברים - עלייה של 30% בהשוואה לשנת 2017 שבה נפטרו 94 ממתינים. בשנת 2018 מתו 47 שהמתינו לכליה, 32 שהמתינו לכבד, 30 שהמתינו לריאות ו-14 שהמתינו ללב.

 

כמו כן, ב-2018 נוספו לרשימה 759 ממתינים חדשים – עלייה של 20% ביחס לשנת 2017 בה נוספו 634 ממתינים חדשים. ב-2018 הצטרפו לרשימה 419 שממתינים לכליות – כמעט מאה חולים יותר מאלו שנוספו בשנת 2017 (324), 171 שממתינים לכבד, 106 שממתינים לריאות ו-63 שממתינים ללב. כיום לממתינים ללב מוצעת במקרים רבים טכנולוגית הלב המלאכותי שיכולה לשמש כגשר להשתלת איברים, לעתים אף למספר שנים, והיא כלולה בסל הבריאות הממלכתי.

 

בשנה החולפת קודמו כמחצית ממושתלי האיברים בישראל (51%) בתור להשתלה בזכות כך שחתמו על כרטיס תורם איברים אדי – עלייה ביחס לשיעורים של 37% בשנת 2017 ו-32% בשנת 2016: 86 קודמו בתור להשתלת כליות, 36 בתור להשתלת כבד, 30 בתור להשתלת אונות ריאה, 10 בתור להשתלת לב, 4 קודמו בתור להשתלה משולבת של כליה וכבד ו-1 קודם בתור להשתלה משולבת של כליה ואונת ריאה. מאז ינואר 2012 נכנס לתוקף סעיף בחוק ההשתלות המקנה קדימות בתורי ההמתנה לחולים שחתמו על כרטיס אדי, כשהזכאות ניתנת רק כעבור שלוש שנים ממועד החתימה על הכרטיס.


כיום חתומים 944,849 ישראלים על כרטיס אדי, ובשנת 2018 הצטרפו למאגר החותמים 20,446 ישראלים – ירידה של 45% בהשוואה למספר המצטרפים החדשים בשנת 2017 (37,086 ישראלים). 3,276 מצטרפים חדשים הצטרפו בהתניית תרומת האיברים באישור של איש דת. השנה מצוינת בישראל שנת ה-40 לכרטיס אדי – כרטיס המבטא את רצונו של אדם לתרום את איבריו להשתלות לאחר מותו.

 

  

לחתימה על כרטיס אדי לתרומת איברים יש להתקשר 6262 * או להיכנס לאתר המרכז להשתלות

 

קישור לדו"חות שנתיים של המרכז הלאומי להשתלות במשרד הבריאות

טל-של-תקווה
21/01/19 12:36

צר לי אך עד שלא ישנו את הדיפולט כמו במדינות המפותחות . המצב יהיה רע. ואנשים ימותו פה בזמן המתנה לאיברים. זה הזמן שלנו לפני הבחירות לבקש מהממשלה שלנו לשנות את החוק. אזרח ישראלי תורם לאזרח ישראלי. ומי שלא רוצה חותם על סירוב. וניתן גם לחייב אותו בביטוח חיים לו ולמשפחתו. כך שגם לחסוך כסף למדינה וגם מצילים חיים. בטוח שאם החוק היה הפוך המון אנשים היו חיים . ולא מתים בדרך להמתנה לתרומת איברים. ראו איך זה עובד במדינות המפותחות. ספרד,בריטניה, ועוד...