מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מושתלים

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אביתר נשר
מנהל מחלקת השתלות, בית חולים "בילינסון", מרכז רפואי "רבין" תחומי מומחיות: מומחה בכירורגיה כללית כירורגיה אונקולוגית של הכבד השתלות כבד, לבלב, כליה ומעי לימודים: לימודי רפואה בטכניון מקום התמחות: התמחות בכירורגיה כללית בבית החולים איכילוב התמחות על בהשתלות איברים בבית חולים ג'קסון ממוריאל מיאמי פלורידה השתלמויות: השתלמויות בהשתלות כבד מהחי בקנדה, תורכיה וקוריאה חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית להשתלות שטחי התעניינות מיוחדים: השתלות כבד, השתלות מעי, ניסיון קליני קודם: כירורג בכיר בכירורגיה כללית עיסוק במחקר: פיתוח מכשור רפואי כירורגי לניתוחים בכירורגיה כללית
ד
ד"ר רותי רחמימוב
מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה . עוסקת שנים רבות בתחום הנפרולוגיה של השתלות , הכולל את ההכנה להשתלה של מועמדים להשתלה ותורמי כליה וכן את המעקב אחר מושתלי כליה מנהלת היחידה להשתלות כליה במערך לנפרולוגיה בבית החולים בילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/nephrology-and-hypertension/Pages/dr_r_rahamimov.aspx
ד
ד"ר אסנת שטרייכמן
רופאה מומחית ברפואה פנימית ובמחלות ריאה. רופאה בכירה, המערך למחלות ריאה ולאלרגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' יעקב (ג'יי) לביא הוא מנהל היחידה להשתלות לב וסגן מנהל המחלקה לניתוחי לב במרכז הלב ע"ש לבייב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. הוא בוגר בהצטיינות של הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, התמחה בניתוחי לב וחזה במרכז הרפואי שיבא ובתחום השתלות הלב והלב המלאכותי במרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב. בשנת 1991 הקים פרופ' לביא את היחידה להשתלות לב במרכז הרפואי שיבא ומאז משמש כמנהלה. היחידה הינה הפעילה ביותר מסוגה בישראל ועד כה בוצעו במסגרתה כ-300 ניתוחי השתלת לב. בשנת 1994 השתיל פרופ' לביא לראשונה בישראל לב מלאכותי כגשר להשתלת לב ומאז הושתלו ביחידה בראשותו למעלה מ-150 חולים במגוון חלופות לב מכניות, הן כגשר להשתלת לב והן כתחליף קבוע להשתלה. בשנת 2001 בצע פרופ' לביא השתלה ראשונה מסוגה בעולם של חלופה מכנית חדשנית ללב, לאחר שהיה שותף לצוות הפתוח שלה במסגרת התמחותו במרכז השתלות הלב בפיטסבורג. פרופ' לביא הינו פרופסור מן המניין בחוג לכירורגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. פרסם למעלה מ-100 מאמרים בספרות הרפואית, פרקים בספרים בתחום ניתוחי הלב, השתלות הלב והאתיקה של השתלות אי
ד
ד"ר רוני ברוך
מומחה לרפואה פנימית נפרולוגיה והשתלות כליה . נפרולוג מערך השתלות אברים של בח איכילוב . אחראי על הכנת החולים לפני ההשתלה והמעקב לאחר השתלת כליה .או כליה לבלב .(גם השתלות מתורם קדוורי וגם השתלות מתורם חי ) ..במרפאת ההשתלות נמצאים במעקב כאלף חולים שעברו השתלת אברים. ונצבר נסיון רב בתחום הרפואי המורכב והיחודי למושתלי אברים.
ד
ד"ר אסף יששכר
מומחה למחלות כבד, גסטרואנטרולוגיה ומחלות פנימית
ד
ד"ר נטע לב
רופאה בכירה במכון הנפרולוגי בבית חולים "השרון". בוגרת בית הספר לרפואה באוניברסטיה העברית. מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי רבין. תחומי עיסוק - אי ספיקת כליות, טיפול בהמודיאליזה ודיאליזה פריטונאלית, יתר לחץ דם, השתלות כליה.
יעל חריף
יעל חריף
מתאמת מרפאת מושתלי כבד בבית החולים בילנסון

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימושתליםחדשותנשים לאחר השתלת כבד מצליחות להרות וללדת

נשים לאחר השתלת כבד מצליחות להרות וללדת

מחקר מצא כי מושתלות כבד בגילי הפריון שמעוניינות להביא ילדים לעולם יולדות לרוב בהצלחה, על אף עלייה בסיכון ללידת פגים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כבר חלפו קרוב לשישים שנה מאז השתלת הכבד הראשונה בעולם שבוצעה בארה"ב בשנת 1963, ועם הניסיון שנצבר עם הזמן – החלו להתעורר שאלות שקשורות ליכולת הפיריון והפוריות של המושתלים.

 

כבר בשנת 1978 דיווחו רופאים אמריקאים מקליפורניה בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology על היריון ראשון בעולם של מושתלת כבד, אולם ככלל – על רקע הטיפול הנדרש בתרופות מקבוצת האימונוסופרסנטים לצורך החלשת מערכת החיסון של מושתלות כבד, כדי להפחית את הסיכון לדחיית השתל, היריון ספונטני אינו מומלץ למושתלות כבד, והן מודרכות להשתמש באמצעי מניעה בעת קיום יחסי מין.

 

בקהילת משתילי האיברים מצטבר ניסיון לגבי הריונות של מושתלות כבד רק בשנים האחרונות, כשחלק מהשלכות ההיריון על האם המושתלת, על הלידה ועל היילוד עדיין נחקרות.

 

למרות שעד למחצית מהחולות עם אי ספיקת כבד סופנית שממתינות להשתלת כבד סובלות מהעדר וסת (אל וסת), ורבות שאינן מסוגלות להרות עקב מחלות נלוות, הרי שהשתלת הכבד מאפשרת לנשים בגילי הפוריות להביא ילדים לעולם, ומושתלות כבד רבות מעוניינות להרות, במיוחד כששליש מהשתלות הכבד בקרב נשים מתבצעות בגילי הילדות או הפריון והטיפולים התרופתיים מסייעים כיום למושתלות לשמר איכות חיים טובה.

 

כיום ההמלצה הרפואית המרכזית למושתלות כבד, בדומה להמלצה שניתנת גם למושתלות כליה – היא לא להיכנס להיריון לפחות שנה לאחר ההשתלה, וכן לבצע את תהליך הכניסה להיריון רק תחת פיקוח רפואי ולא באופן ספונטני, וזאת כדי להבטיח שהמושתלת במצב רפואי תקין ומטופלת בתמהיל תרופתי הולם, ושהיא אינה מסכנת בהיריון את עצמה ו/או העובר.

 

עתה מדווחים חוקרים מאיטליה על ניסיון שנצבר בהריונות של מושתלות כבד אשר מצביע על כך שלמרות סיכון מוגבר לסיבוכים מסוימים ובעיקר להולדת פגים – הרי שככלל מושתלות כבד יכולות לעבור כיום הריונות מוצלחים.

 

מיעוט סיבוכים בהיריון

 

החוקרים מיחידת ההשתלות באוניברסיטת פדובה שבצפון איטליה, בשיתוף חוקרים ממוסדות רפואיים נוספים במדינה, ביצעו סקר לאומי שכלל 14 מתוך כלל 21 היחידות להשתלות כבד הפועלות במדינה, וזאת במטרה להעריך את תוצאות ההריונות של מושתלות כבד. המחקר כלל מדגם של 62 הריונות של 60 מושתלות כבד שתועדו בין השנים 1990 עד 2018. הנבדקות במחקר עברו השתלת כבד בגיל 24 בממוצע (מגיל שנה עד גיל 38) ונכנסו להיריון בגיל 31 בממוצע (מגיל 16 ועד 40), ובממוצע חלפו שמונה שנים מההשתלה ועד ההיריון (בין שנה אחת ל-31 שנים).

 

במהלך ההיריון, ארבע מושתלות בלבד מכלל המשתתפות במדגם חוו סיבוכים הריוניים: אחת פיתחה סוכרת היריון; שנייה אובחנה עם הצטלקות ראשונית של דרכי המרה (קולנגיטיס), שלישית אובחנה עם רעלת היריון; ורביעית עם זיהומים בדרכי השתן שהצריכו אשפוז בבית חולים. כל המושתלות שפיתחו סיבוכים החלימו בעקבות טיפול רפואי.

 

כל המושתלות ילדו תינוקות חיים, וככלל – התינוקות היו בריאים, אם כי 40% מתוכם (25 מתוך 62) נולדו פגים ונדרשו לאשפוז לתקופות משתנות בפגיות. כמו כן, כעשירית מהתינוקות (12.9%) נולדו במשקל לידה נמוך במועד. לא אובחנו מומים מולדים כלשהם בקרב התינוקות שנולדו. לידת תינוקות במשקל נמוך נקשרה ברמות גבוהות של אנזימי כבד מסוג GGT, AST ו-ALT בדם.

 

במסגרת האירועים החריגים שדווחו במחקר, אחד התינוקות שנולד בשבוע ה-25 מת יומיים לאחר הלידה עקב סיבוכים נשימתיים, ואם אחת מתה שישה חודשים לאחר הלידה לאחר שאובחנה עם סרטן הלימפומה.

 

מבין מושתלות הכבד ההרות שנכללו במדגם, לגבי 25 היה תיעוד על נטילה קבועה של התרופה ציקלוספורין מקבוצת האימונוספרסנטים למניעת דחיית השתל, ואילו לגבי 37 מושתלות היה תיעוד כי נטלו את התרופה טקרולימוס – ולא נצפו הבדלים מובהקים בסיבוכים ההריוניים ובסיבוכים בקרב התינוקות שנולדו בשתי הקבוצות.

 

לא תועדו במחקר מושתלות כבד הרות שטופלו בחומצה מיקופנולית, שנחשבת לתרופה רעילה לעובר (טרטוגנית) ואסורה לשימוש בהיריון. מושתלות איברים חייבות להפסיק את הטיפול בחומצה מיקופנולית (בתרופות מיפורטיק/ סלספט/ מיקופנולט-טבע) כשלושה חודשים לפני תחילת הניסיונות להרות – סיבה נוספת לכך שאסור למושתלות להיכנס להיריון ספונטני, אלא רק בתיאום ולאחר היוועצות עם הרופא המטפל.

 

החוקרים מסכמים כי "היריון לאחר השתלת כבד אפשרי בתוצאות טובות, למרות שעדיין הסיכון לסיבוכים אצל הנשים והיילודים גבוה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. יעוץ וניהול של ההיריון אצל מושתלות כבד צריך להיעשות במרכז שלישוני מומחה בנושא, על ידי צוות רב מקצועי הכולל גינקולוג, רופא מומחה לכבד (הפטולוג) וכירורג, כדי לשפר את המעקב אחר המושתלת ההרה".

 

החוקים מציינים כי היענות לתרופות האימונוסופרסנטים במהלך ההיריון מהווה מרכיב מרכזי כדי להבטיח את יציבות תפקוד הכבד המושתל ולמנוע את הידרדרותו במהלך ההיריון. הנחיות למושתלי כבד וכליה, שפורסמו באפריל 2017 בכתב העת Transplantation על ידי צוות מומחים אירופי, קבעו כי היענות לטיפול התרופתי המהווה יעד מרכזי בטיפול במושתלים בכללותם וכי חוסר היענות מעלה פי 4.95 את הסיכון לדחיית השתל.

 

הממצאים החדשים הוצגו בכנס איגוד מומחי הגסטרו האירופי UEG (קיצור של United European Gastroenterology) שנערך באופן וירטואלי.

 

ההמלצה: להמתין לפחות שנה לאחר ההשתלה

 

בהצגת הממצאים דיווח החוקר האחראי ד"ר סלבטורה סקיארונה כי "השתלת כבד מוצלחת מחזירה את יכולת הפוריות ל-97% מהמושתלות בגילי הפריון, ומשיבה את היכולת להרות ולהוליד תינוקות. הזמן האופטימלי לתכנן היריון לאחר השתלת כבד הוא מצב שבו המערכת החיסונית מדוכאת ויציבה תחת מינון יציב של אימונוסופרסנטים וללא אירועים סמוכים של סימני אזהרה לדחיית הכבד המושתל, כשהכבד מתפקד כהלכה ונקי מזיהומים. למרות שהממצאים מציגים תוצאות מבטיחות, אנו עדיין מציעים ניהול מולטי דיסציפלינארי של הריונות אחרי השתלת כבד כדי למנוע סיכון לסיבוכים".

 

המחקר החדש מתווסף לממצאים נוספים ממדינות העולם שמעידים על בטיחות יחסית בהריונות של מושתלות כבד אשר מתנהלים תחת פיקוח ובקרה רפואית. לפי נתוני רשם השתלות הכבד האירופי (ELTR), כ-75% ממושתלות הכבד הן בגילים פוטנציאליים להרות – מה שעשוי להוביל לעלייה בהריונות של מושתלות כבד בשנים הקרובות, ככל שממשיכים להיאסף ממצאים מבטיחים.

 

 

לסיפורה של רותם פלומבו שהרתה לאחר השתלת כבד

UEG Week Virtual 2021, Clinical hepatology: Evolving issues Session