מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-1

מנהלי קהילה

דר' זהר לנדאו
דר' זהר לנדאו
מומחית ברפואת ילדים ובאנדוקרינולוגיה וסוכרת בילדים ומתבגריםמנהלת השירות לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בילדים במרכז הרפואי 'וולפסון'.בנוסף, עובדת במכון לסוכרת נעורים של 'מכבי' ברעננה ומקבלת במרפאתי בצפון תל אביב באופן פרטי ומבוטחים של 'כללית מושלם'.יש לי הרבה ניסיון בטיפול בסוכרת מסוג 1 בילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים. כמו כן אני יוזמת ושותפה למחקרים רבים העוסקים בסוכרת מסוג 1 ואנדוקרינולוגיה.כל הצדדים הקשורים לטיפול בסוכרת מסוג 1 (טכנולוגיה, היבטים רגשיים ותזונתיים) מאד קרובים לליבי. 
ד
ד"ר מיכל גילאון
דיאטנית קלינית ואפידמיולוגית. בעלת תואר ראשון בתזונה קלינית מהאוניברסיטה העברית, ודוקטורט בחוג לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת באוניברסיטת תל אביב.עובדת במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים ובקליניקה פרטית בגבעתיים.בעלת ניסיון רב בהתאמת הטיפול התזונתי בסוכרת מסוג 1 בגילאים השונים, באופן אישי לכל אחד בהתאם לצרכיו ולהעדפותיו. הטיפול כולל התאמה של התזונה לטכנולוגיות החדשות בטיפול בסוכרת (משאבות אינסולין, סנסורים) ובסוגים חדשים של אינסולין.בנוסף לעבודה הקלינית, מרצה במסגרות אקדמיות שונות ומרכזת מקצועית של הקורס הטיפול התזונתי בסוכרת לדיאטניות באוניברסיטת תל אביב.  
ד
ד"ר אביבית כהן
רופאה פנימית ואנדוקרינולוגית ביחידת הסוכרת בהדסה עין כרם ומנהלת מכון סוכרת של מכבי שירותי בריאות בירושלים.
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.

מובילי קהילה

בתיה קריטי
בתיה קריטי
אחראית תחום זכויות באגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) הנגשת זכויות בסוכרת סוג 1 לכלל הקהילה ועזרה במצוי הזכויות מול גופים ממשלתיים שונים. מתן מענה לקהילת הסוכרתיים סוג 1 בכל הגילאים ובני משפחותיהם
כמוניסוכרת סוג-1חדשותפריצת דרך: השתלת תאי גזע בסוכרת סוג 1 הובילה לריפוי

פריצת דרך: השתלת תאי גזע בסוכרת סוג 1 הובילה לריפוי

במחקר ראשון מסוגו דווח על מטופלים ראשונים שעברו השתלת תאי בטא שהתמיינו מתאי גזע – באופן שאפשר להפסיק את הצורך באינסולין ולרפא את המחלה. איך עובד הטיפול? ומה החסרונות?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

סוכרת סוג 1, המוכרת גם בשם 'סוכרת תלוית אינסולין', היא מחלה כרונית אוטואימונית שמתאפיינת בפגיעה בפעילות תאי הבטא בלבלב שמפרישים את ההורמון אינסולין. עד לאחרונה הטיפול היחיד למחלה היה הזרקות של אינסולין ממקור חיצוני.

 

בשנים האחרונות חלו התפתחויות בתחום הטיפול בסוכרת סוג 1. לצד הטיפולים התרופתיים החדשים שנחקרים כנגד סוכרת סוג 1, לרבות אישור ראשון שניתן לפני כחצי שנה לתרופה שמעכבת את התפתחות המחלה, נרשמת התקדמות גם בטיפולים שמבקשים לקדם ריפוי של סוכרת סוג 1 באמצעות השתלת תאי בטא – התאים שמייצרים את הורמון האינסולין בלבלב. עם זאת, טיפולים שקודמו בעשורים האחרונים להשתלות לבלב והשתלות של תאי בטא של הלבלב לא צברו תאוצה בעולם הרפואה על רקע המחסור העולמי בתורמי איברים והצורך לעבור טיפולים מקדימים אגרסיביים לדיכוי המערכת החיסונית – כדי לאפשר קליטה מוצלחת של התאים החדשים.

 

לאחרונה מספר חברות מפתחות טיפולים חדשניים בתאי גזע שעוברים התמיינות לתאי בטא בלבלב, וניתן להשתילם ללא תלות בתרומות איברים. כך, שיטות טכנולוגיות חדשות ברפואה מאפשרות למעשה לייצר בתנאי מעבדה מתאי גזע עובריים כמות בלתי נדלית של תאי בטא שניתן להשתיל בגופם של אנשים עם סוכרת סוג 1. תאי גזע אלו שמקורם בתהליכי הפריה עוד בטרם יצירת עובר שלם – מסוגלים לעבור התמיינות לכל תא בגוף, ובשיטות מעבדתיות ייחודיות עוברים התמיינות לייצר תאי בטא פעילים שביכולתם להחליף תאי בטא שחדלו להפריש אינסולין אצל מטופלים עם סוכרת סוג 1.

 

ממצאים דרמטיים

 

אחד הפיתוחים בתחום – טיפול בשם VX-880 של חברת Vertex Pharmaceutical האמריקאית – הוא טיפול בתאי גזע מתורם (המכונים בעגה המקצועית 'תאי גזע אלוגנאים') שעברו התמיינות לתאי בטא בלבלב. לאחר שלבי מחקרים בבעלי חיים, בשנים האחרונות כבר מבוצעים ניסויים קליניים על תאים אלו, המוזרקים בעירוי לאנשים עם סוכרת סוג 1 לווריד שער הכבד שבחלל הבטן.

 

במחקר דרמטי ראשון על טיפול זה, שבוצע במסגרת המכון לתאי גזע של אוניברסיטת הרווארד (HSCI) בארה"ב, ודווח באוקטובר 2021, נמצא כי הטיפול הוביל לייצור תאי בטא חדשים בלבלב של המטופל הראשון שזכה בטיפול החלוצי – תאים שהחלו לייצר אינסולין באופן תקין תוך 90 יום מההשתלה. עתה מדווח צוות חוקרים שעוסק בפיתוח הטיפול על ממצאים נוספים מהמחקר.

 

הטיפול VX-880 נוסה במסגרת המחקר על שישה מטופלים עם סוכרת סוג 1. ששת המטופלים היו בגיל 44 בממוצע והיו מאובחנים עם סוכרת מילדותם, במשך 23 שנים בממוצע, ובהם שלושה גברים ושלוש נשים. הנבדקים תועדו בתחילת המחקר עם המוגלובין מסוכרר HbA1C ברמה 8.1% בממוצע ועברו בשנה שלפני תחילת המחקר בממוצע שלושה התקפי היפוגליקמיה חמורים.

 

בחלוף שנה ממתן הטיפול לשני המטופלים הראשונים – התברר כי תאי הבטא החלו בייצור אינסולין, ואחד מהם נרפא מסוכרת, כלומר שלא היה זקוק עוד לטיפול באינסולין לאיזון רמות הסוכר בדם, תוך שימור רמות המוגלובין מסוכרר תקינות של עד 7% ורמות תקינות של סוכר בדם שמעידות על ריפוי מסוכרת.

 

גם אצל שלושה מטופלים נוספים שקיבלו את הטיפול לפני פחות משנה החל ייצור תקין של אינסולין מתאי הבטא שהושתלו, ואחד מהמטופלים הללו הגיע אף הוא למצב שהוגדר כריפוי – כך שלמעשה שניים מתוך ששת המטופלים שנכללו במחקר, שהם כשליש מהנבדקים, הגיעו לריפוי מסוכרת סוג 1. מטופל שישי נשר מהמחקר, לטענת החוקרים מסיבות שאינן קשורות למחקר עצמו.

 

הממצאים הוצגו בכנס השנתי של איגוד הסוכרת האמריקאי (ADA) שנערך ביוני 2023 בסן דייגו שבמדינת קליפורניה, ופורסמו במקביל בכתב העת Diabetes Journal.

 

להיפרד מהאינסולין

 

הממצאים החדשים דרמטיים, בין השאר בהתחשב בכך שהנבדקים שקיבלו את הטיפול פורץ הדרך היו כולם מאובחנים עם סוכרת סוג 1 קשה שלוותה בהתקפי היפוגליקמיה חמורים.

 

חשוב לציין כי במקביל לעירוי לקבלת תאי הבטא שמקורם בתאי גזע בתרופה VX-880, המטופלים נדרשים לקבל טיפולים בתרופות שמדכאות את המערכת החיסונית כדי למנוע דחייה של התאים שהושתלו, בדומה לתרופות האימונוסופרסנטיות שמיועדות למושתלי איברים.

 

בראיון לתקשורת עם פרסום הממצאים החדשים אמר ד"ר טרבור רייכמן מאוניברסיטת טורונטו, שעמד בראש צוות החוקרים, כי "הממצאים החדשים מדגימים את הפוטנציאל של תאי גזע שמתמיינים לתאי בטא כטיפול עתידי למטופלים עם סוכרת סוג 1, באופן שמצביע על עידן חדש שיוכל לחסוך את הצורך במתן קבוע של אינסולין לשמירה על איזון ברמות סוכר בדם".

 

חוקרת נוספת בצוות, ד"ר מרינה קריסטינה נוסטרו, אמרה כי "הנתונים שנאספים מהניסוי הקליני הם מאוד מלהיבים. מרגש אותנו לראות בבדיקת הסבילות לסוכר שהפרשת האינסולין אצל המטופלים דומה לזו של אנשים בריאים ללא סוכרת סוג 1. עבור מי שנמצאים במעבדה ועוסקים במחקר בסיסי, כל העבודה שהשקענו היא עבודה שמגיעה מאהבה. ניסינו לייצר תאי בטא כל כך הרבה זמן, וכשאנו חוזים בזה עכשיו – זה פנטסטי".

 

הדיווח החדש מתמקד בפיתוח אחד מתוך סדרה של פיתוחים שמקודמים בשנים האחרונות להשתלת תאי בטא בלבלב שמופקים מתאי גזע, כך שהם אינם דורשים תורמי איברים.

 

השתלות לבלב לחולי סוכרת החלו באופן ניסיוני עוד בשנות ה-60 של המאה ה-20 וקודמו החל משנות ה-80 על רקע שיפורים טכנולוגיים של השיטה. יחד עם זאת, הם לא צברו תאוצה ברפואה. בעבר השתלות תאי לבלב לא אפשרו בקרב רוב המטופלים (92%) את הפסקת הצורך בנטילה קבועה של אינסולין, אולם בשנת 2000 דווח בכתב העת New England Journal of Medicine על פריצת דרך בהשתלת תאי לבלב בשבעה אנשים עם סוכרת סוג 1, שבוצעה בהתאם לפרוטוקול ייחודי שכלל השתלת מספר גבוה של תאי בטא – לרוב משני תורמים, כולל מתן תרופות למניעת דחיית השתל ללא סטרואידים, שהוביל לאפשרות לחיות ללא אינסולין למשך כשנה בממוצע.

 

בהמשך קודמו השתלות של 'איי לבלב' – מקטעי לבלב שמכילים תאי בטא שמייצרים ומפרישים אינסולין ותאים נוספים מפרישי הורמונים, אך התלות בתרומות איברים הפכה גם אותם לחריגים בנוף הרפואי. השתלות אלו מבוצעות כיום רק במקרים חריגים לחולים עם מחלת סוכרת מתקדמת וחמורה במיוחד, ועל רקע שיעורי סיבוכים בלתי מבוטלים – הן אינן מתאימות לרוב האנשים שמאובחנים עם סוכרת סוג 1. בישראל עדיין לא מבוצעות השתלות לבלב ותאי לבלב.

 

בתחום השתלות תאי גזע שמתמיינים לתאי לבלב, אחת מפריצות הדרך תועדה בינואר 2016 כשחוקרים אמריקאים מאוניברסיטת קליפורניה דיווחו  בכתב העת Nature Communications  כי הצליחו לייצר תאי בטא מתאי גזע שמקורם בפיברובלסטים – תאי רקמות חיבור בלבלב הזמינים בכמות רבה, ממצא שמאפשר לקדם ייצור מרובה של תאי בטא, שעשוי להפוך את השתלות תאי הלבלב לטיפול זמין יותר בעתיד. במקביל, חוקרים אמריקאים מהמכון הטכנולוגי במסצ'וסטס ואוניברסיטת הרווארד דיווחו במארס 2016 בכתב העת Nature Medicine על השתלת תאי גזע עובריים שצופו בחומר המגן עליהם מפני דחייה והוזרקו לחלל הבטן של עכברים הגדלים במודל של סוכרת סוג 1, שתוכנתו להפוך בהמשך לתאי בטא בלבלב, וייצרו אינסולין ללא צורך בהתערבות חיצונית למשך 174 ימים, עד תום המחקר. הפיתוח גם מנע את דחיית התאים החדשים, שמהווה מכשול עיקרי לקידום המחקר בתאי גזע לריפוי סוכרת.

 

במקביל לדיווח הנוכחי של חברת Vertex, בין החברות שמפתחות כיום טיפולים בתאי גזע לריפוי סוכרת סוג 1 נכללות חברות מארה"ב, בריטניה, קנדה, שבדיה, סין וירדן.

 

Diabetes Journal, Abstract P-836