מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותקרוהן בילדים: ''יש למדוד את גיל העצמות''

קרוהן בילדים: ''יש למדוד את גיל העצמות''

חוקרים טוענים כי טיפול בילדים חולי קרוהן צריך לכלול מדידת "גיל העצמות" באמצעות צילומי רנטגן


פגיעה בגדילה ועיכוב ההתבגרות המינית הם סיבוכים שכיחים אצל ילדים חולי קרוהן (צילום: Shutterstock)
פגיעה בגדילה ועיכוב ההתבגרות המינית הם סיבוכים שכיחים אצל ילדים חולי קרוהן (צילום: Shutterstock)

 

מדידת גיל העצמות צריכה להיות בדיקה קבועה אצל ילדים חולי קרוהן, בכדי לקבוע את מצב הגדילה שלהם ולשפר את הטיפול בהתאם. כך אומרים חוקרים מבית החולים לילדים בניוף שבאוניברסיטת קליפורניה, בעקבות מחקר חדש שערכו.

 

כרבע מהחולים במחלות מעי דלקתיות בארה"ב מאובחנים כילדים או מתבגרים. מחלת הקרוהן עלולה לגרום לפגיעה בגדילה בקרב החולים הצעירים ואף מהווה סימן חיצוני למחלה אצל צעירים ומתבגרים – לפעמים הסימן היחיד.

 

פגיעה בגדילה ועיכוב ההתבגרות המינית הם סיבוכים שכיחים אצל ילדים חולי קרוהן - עד 80 אחוז סובלים מהם. מצב הגדילה מהווה גורם מרכזי המשפיע על קבלת החלטות רפואיות. לרוב הגדילה נמדדת על פי הגיל הכרונולוגי של המטופל.

 

במחקר החדש שפורסם בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases, חוקרים מדדו באמצעות צילומי רנטגן את גיל העצם ביד שמאל אצל 49 חולי קרוהן בגילאים 5 עד 17. גיל העצם הוא מדד של בגרות השלד, ככל שאדם גדל כך העצמות שלו משתנות בצורתן ובגודלן בהתאמה. על פי המראה של העצמות וניתוח שכבות העצם בצילום רנטגן, בשכלול מגדר וגיל הילד, נקבע הציון של גיל העצם.

 

אחד הממצאים המפתיעים שעלו מהמחקר היה שבקרב 41% מהמטופלים התגלה ציון גיל עצמות נמוך – מה שמצביע על פגיעה בגדילה.

 

לדברי החוקרים, כאשר לוקחים בחשבון את גיל העצם של המטופל ולא רק את גילו הכרונולוגי, הפירוש של גדילת המטופל משתנה. המידע על גיל העצם יעיל גם לפירוש נכון של התקדמות הגדילה של המטופל לאחר התערבות רפואית.

 

בשונה מהערכות קודמות, המחקר מצא אצל בנות מדדים נמוכים בהרבה מבנים בהתקדמות גיל העצם. גורמים נוספים - כמו מוצא המטופל, טיפול בסטרואידים, מיקום הדלקת במעי, שלב ההתפתחות בו התחילה המחלה וטיפול בתרופות המדכאות את מערכת החיסון מסוג 6MP - התגלו כקשורים לפגיעה בציון גיל העצם.

 

החוקרים מציינים כי נדרשים מחקרים נוספים בכדי להבין את ההשפעה של המחלה על התקדמות גיל העצם ובכדי לקבוע איזה מטופלים דורשים מעקב יותר צמוד על גיל העצם שלהם.

 

"חשוב להדגיש שמחלת מעי דלקתית יכולה להיות פעילה גם ללא הסימפטומים הנפוצים כגון כאבי בטן, דימום או שלשולים" מבהירה החוקרת הראשית ד"ר נירה גופטה "פגיעה בגדילה יכולה להיות הסימן היחיד למחלה פעילה. הכללת צילום רנטגן כחלק מהטיפול השגרתי תאפשר הערכה טובה יותר של מצב הגדילה של המטופל ותאפשר לרופאים לשפר את הטיפול".

 

 

עוד על מחלות מעי בילדים 

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת קליפורניה