מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מפרקים (ראומטולוגיה)

מנהלי קהילה

פרופ' אורי אלקיים
פרופ' אורי אלקיים
מומחית לראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), יו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה.
ד
ד"ר חגית פלג
רופאה ביחידה הראומטולוגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים . מומחית בפנימית וראומטולוגיה. 
פרופ' מרב לידר
פרופ' מרב לידר
בוגרת ביה״ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב cum laude מומחית ברפואה פנימית (2000) ובראומטולוגיה (2006) פרופ׳ חבר קליני באוניברסיטת תל אביב. מחברת מעל 100 מאמרים ופרקים בספרים בתחום הפמפ, המחלות הראומטיות והאוטואימוניות. מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא.

מובילי קהילה

רם בלס
רם בלס
יו"ר מתנדב בעמותת ענבר למחלות ראומטיות, אוטואימוניות ודלקתיות. מטפל כבר למעלה מ-20 שנה באישתי ומתמודדים יחד עם ראומטיק ארטריטיס (RA).
כמונימפרקים (ראומטולוגיה)חדשותתאי גזע משיני חלב עשויים לטפל בדלקות מפרקים

תאי גזע משיני חלב עשויים לטפל בדלקות מפרקים

חוקרים מיפן הדגימו כי חומרים שהופקו מתאי גזע שמקורם בשיני חלב הועילו להפחתת תסמיני דלקת מפרקים שגרונתית בעכברים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בשנים האחרונות התרחב משמעותית האופק הטיפולי בחולים בדלקת מפרקים שגרונתית עם כניסתן לשוק של תרופות ביולוגיות חדשות כנגד המחלה שמשפיעות על תהליכים ביולוגיים בגוף ומועילות בהפחתת תסמינים.

 

הטיפול בתרופות ביולוגיות לדלקת מפרקים שגרונתית מוגדר כיום כקו טיפול שני, לרוב לאחר ניסיון בשלושה תכשירים שאינם ביולוגיים ובהם משככי כאבים, סטרואידים ותרופות מקבוצת DMARDs. התרופות הביולוגיות מבוססות על חלבונים אנושיים שמשמשים כנוגדנים לעיכוב או עצירה של הפעילות הדלקתית בגוף. סל הבריאות הממלכתי מאפשר כיום להתאים אישית לכל מטופל את התרופה הביולוגית שנראית כיעילה ביותר עבורו.

 

אולם למרות החידוש בהופעתן, 30% עד 40% מהחולים המטופלים אינם מגיבים לתרופות הביולוגיות בצורה מספקת, נאלצים להחליף תרופות רבות, ולעתים עלולים לסבול מתסמינים גוברים או חוזרים של כאבים ונפיחות.

 

כעת מדווחים חוקרים יפנים על שיטה טיפולית אפשרית נוספת שנבדקה בהצלחה לאחרונה בעכברים – טיפול שמבוסס על תמצית של תאי גזע שהופקו משיני חלב אנושיות המסוגל להקל בתסמיני דלקת מפרקים שגרונתית.

 

עוצר תהליכי ספיגה

 

החוקרים מאוניברסיטת נגויה (Nagoya) הצליחו להדגים לראשונה, בשלב זה בעכברים, יעילות לטיפול בדלקת מפרקים שגרונתית באמצעות תאי גזע שהופקו ממוך השיניים- משיני חלב (deciduous teeth) שנעקרו (תאים המסומנים באותיות SHED-CM), כשהם מזוקקים ומוחדרים לגוף ללא נוזל (סרום) במנה אחת.

 

החוקרים הוכיחו כי הזרקת תאי הגזע הובילה לשיפור בתסמיני דלקת המפרקים, לרבות כאבים ונפיחות, מפרקים קשים, נוקשות בוקר ועיוותים ומגבלות בתנועת המפרקים. כמו כן הצליחו החוקרים להראות כי תאי הגזע בלמו את הרס רקמות המפרקים ועצרו תהליכים של ספיגת עצם שנגרמים על ידי תאי עצם מסוג אוסטאוקלסטים. החוקרים יחסו את השפעתם המיטיבה של תאי הגזע על המפרקים בעידוד הכנסת מקארופאגים אנטי דלקתיים מסוג M2 למפרקים, באופן שהשפיע על הפרשת חומצה בשם ED-Soglec-9 ומנע תסמיני דלקת מפרקים.

 

החוקרים מסכמים כי תאי גזע שמופקים בשיני חלב שניתנים לייצור בקלות רבה יחסית ומבלי לסכן את החולים, עשויים להוות טיפול רפואי אנטי דלקתי בדלקת מפרקים שגרונתית בעל השפעות טיפוליות רב מימדיות, וקוראים להמשיך ולקדם את המחקר בתחום. הממצאים מדווחים בגיליון נובמבר 2015 של כתב העת Bone.

 

תאי גזע לדלקות מפרקים

 

הראיות מצטרפות לממצאים נוספים מהשנים האחרונות אודות יעילותם של סוגים שונים של תאי גזע מזנכימאליים (MSC) לטיפול בדלקות מפרקים אוטואימוניות במסגרת מחקרים בחיות. תאים אלה הם בעלי יכולות חלוקה למספר רב של תאים ומפרישים כמויות גדולות של פקטורי גדילה וכן ניתן להפיקם בקלות יחסית.

 

יחד עם זאת, הטיפול בתאי גזע לדלקת מפרקים שגרונתית נחשב כיום לשנוי במחלוקת, ומלווה גם בראיות על נזקים שונים, כשנאספו עדויות כי תאי גזע מזכימאליים עלולים לעורר דווקא את התגובה הדלקתית במפרקים ולהחמיר את מצב המחלה.

 

כיום מתמקד המחקר בתחום בפיתוח טכנולוגיות חדשות להשתלת תאי גזע שיועילו למחלות מפרקים אוטואימוניות, ויתגברו על המגבלות שזוהו בהשתלות בשיטה המסורתית. כך, למשל, דיווח מיפן בקיץ 2015 בכתב העת Clinical and Experimental Rheumatology הצביע על פיתוח שיטה חדשה של החדרת תאי גזע בהזלפה מקומית לתאי המפרקים שמאפשרת להתגבר על הסיכון להחמרת המצב הדלקתי. במסגרת מחקר שנערך במימון האיחוד האירופי לפיתוח טיפולים חדשים לדלקות מפרקים בשם REGENER-AR דווח בפברואר 2014 על ממצאים ראשונים של תגובה חיובית בתנאי מעבדה בדגימות תאים דלקתיים של דלקת מפרקים שגרונתית שנחשפו לתאי גזע שמופקים מתאי שומן של אנשים בוגרים.

 

ועוד ביחס לקשר שבין תאי גזע לריפוי מדלקת מפרקים שגרונתית, חוקרים ישראלים דיווחו באוגוסט 2015 כי הצליחו להראות כיצד עישון פוגע בריכוזם של תאים במח העצם המשמשים לריפוי רקמות פגועות, פעילות שיש בה כדי להביא ליכולת מופחתת לחידוש רקמות ולסיכון מוגבר לאוסטיאופורוזיס ודלקות מפרקים הכרוכות בסיכון לשברים בגוף.

 

 

Bone, doi: 10.1016/j.bone.2015.11.012