מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותתיאוריה חדשה: טרשת נפוצה מחלה מטבולית

תיאוריה חדשה: טרשת נפוצה מחלה מטבולית

נקודת מבט אלטרנטיבית טוענת שהתגובה האוטואימונית בטרשת הינה תוצר לוואי למחלה שבמקורה היא מטבולית


החוקרת רואה את התהליך המרחש בטרשת נפוצה כדומה לזה המתרחש בטרשת עורקים (צילום: Shutterstock)
החוקרת רואה את התהליך המרחש בטרשת נפוצה כדומה לזה המתרחש בטרשת עורקים (צילום: Shutterstock)

 

הגורמים לטרשת נפוצה עדיין לא ברורים וישנם חוקרים שמציעים להביט מעבר למערכת החיסונית כדי להבין את המחלה. ממצאים חדשים לגבי מעורבות גנים, זיהומים, מזון וויטמין D במחלה, רק הופכים את המידע למורכב יותר ומביאים חלק מהחוקרים לייאוש בניסיונם למצוא טיפולים יעילים יותר.


מאמר שפורסם בכתב העת  Quarterly Review of Biology מציג כי זו טעות להתייחס לטרשת נפוצה כמחלה אוטואימונית ושיש לראותה כמחלה מטבולית. ההתייחסות לטרשת נפוצה כמחלה מטבולית עוזרת להסביר את השכיחות הגבוהה של המחלה בקרב נשים וגם את העלייה בשיעורי אבחון המחלה ברחבי העולם בעת האחרונה. ד"ר אנג'ליקה קורת'לס מציעה כמענה את "תיאוריית השומנים".


קורת'לס מאמינה כי הפגיעה בקולטנים, אשר נקראים PPAR's, מביאה לתוצר לוואי של "כולסטרול רע", הנקרא LDL מחומצן, שגורם לנגעים ורובדים של כולסטרול ברקמה. הצטברות הכולסטרול מביאה ל"התעוררות" המערכת החיסונית, שבסופו של דבר גורמת לפגיעה חמורה יותר באותם האזורים.

 

החוקרת רואה את התהליך המתרחש בטרשת נפוצה כדומה לזה המתרחש בטרשת עורקים, שם הפגיעה ב- PPAR מביאה להצטברות כולסטרול, תגובה חיסונית ופגיעה בעורקים. לדבריה, "כאשר יש פגיעה מטבולית בעורקים אתה מקבל טרשת עורקים וכאשר ישנה פגיעה מטבולית במערכת העצבים המרכזית אתה מקבל טרשת נפוצה".


קורת'לס מסבירה כי התיאוריה שלה תואמת את הממצאים האחרונים וגורמי הסיכון הקשורים למחלה. לדבריה העלייה בשכיחות הטרשת הנפוצה בשנים האחרונות תואמת את העלייה ברמות ה- LDL (הכולסטרול הרע) בעקבות שינויי התזונה בעולם המערבי. זו גם הסיבה, לטענתה, לכך שסטטינים (המטפלים בבעיית הכולסטרול) נמצאו כיעילים בחלקם לטיפול בטרשת נפוצה. היא ממשיכה וטוענת כי הקשר לוויטמין D נמצא מכיוון שוויטמין זה עוזר להפחתת ה- LDL. את השכיחות הגבוהה של המחלה בקרב נשים היא מסבירה באמצעות הבדלים בתהליכים המטבוליים בין המינים.


קורת'לס מייצגת קול מיעוט בתוך הקהילה המדעית, אך היא משוכנעת בדרכה וקוראת לכולם להצטרף אליה למציאת תרופה לטרשת נפוצה. אנחנו כמובן נשמח אם תצליח.

 

 

The Quarterly Review of Biology > Vol. 86, No. 4, December 2011
 

ערן-ברקוביץ
09/01/12 13:16

"המאמר הנוכחי הינו תוספת מתמשכת לדיון באשר לגורמים לטרשת נפוצה, אך מכיוון שהמאמר הינו סקירה של ממצאים קודמים ולא תוצאות של מחקר חדש או ממצאים חדשים, הוא רק מדגיש את הצורך בעוד מחקר. האגודה העולמית לטרשת נפוצה מקדמת כל ניסיון לשים סוף לטרשת נפוצה ומסכימה שצריך לעשות הכל ובכל הכיוונים כדי להצליח. לבסוף הוסיפו בתגובתם: זהו סימן חיובי שחוקרים רבים מתחומים מגוונים מתמקדים במאמץ לפצח את המסתורין שנמצא סביב מחלת הטרשת הנפוצה".