מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותתרופה לגמילה מעישון מסייעת גם למי שעדיין אינו מוכן להיגמל

תרופה לגמילה מעישון מסייעת גם למי שעדיין אינו מוכן להיגמל

מחקר: תרופה עשויה להקל על מעשנים שאינם מוכנים עדיין להיגמל לעשות כך בהמשך הדרך


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מעשנים רבים מרגישים שהם אינם מוכנים כרגע להיפטר מהסיגריות לתמיד, אך היו רוצים להפחית את כמות הסיגריות שהם מעשנים ולהעלות את הסיכויים שלהם להיגמל בהמשך הדרך. מחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי JAMA מצא כי התרופה צ'מפיקס (Varenicline) לגמילה מעישון עשויה לסייע למעשנים להיגמל מסיגריות בהדרגה.

 

המחקר, שמומן על ידי חברת פייזר יצרנית צ'מפיקס, נערך במשך שנתיים בקרב 1,510 מעשנים שלא היו מוכנים להפסיק לעשן בחודש הקרוב, אך הביעו רצון לנסות להיגמל בשלושת החודשים שלאחר מכן.

 

צוות חוקרים, בראשם חוקרים מה-Mayo Clinic בארה"ב, חילקו את הנבדקים לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה צ'מפיקס והשנייה קיבלה פלצבו (טיפול דמה) במשך 24 שבועות. הנבדקים בשתי הקבוצות היו בעלי מאפיינים דומים. המטרה שהוצבה הייתה להפחית את כמות הסיגריות שהנבדקים מעשנים לפחות ב-50% עד השבוע הרביעי, ב-75% לפחות עד השבוע השמיני ואז להמשיך להפחית בכמות הסיגריות, עד שינסו להיגמל לחלוטין בשבוע 12. 

 

בשבוע הרביעי, 47.1% מהמשתתפים שטופלו בצ'מפיקס הפחיתו את כמות הסיגריות שהם מעשנים ב-50% לפחות בהשוואה לכמות הסיגריות שעישנו בתחילת המחקר או נגמלו לחלוטין, בהשוואה ל-31.1% מהמשתתפים שקיבלו פלצבו. לאחר 8 שבועות, 26.3% מאלה שקיבלו צ'מפיקס הפחיתו את כמות הסיגריות שהם מעשנים ב-75% לפחות או נגמלו לחלוטין, בהשוואה ל-15.1% מהמשתתפים שקיבלו פלצבו.

 

בהמשך, שיעורי ההצלחה בגמילה היו גבוהים באופן משמעותי בקרב הנבדקים שקיבלו צ'מפיקס בהשוואה לאלה שקיבלו פלצבו: בשבועות 15-24 למחקר, 32.1% מהנבדקים שקיבלו צ'מפיקס לא עישנו, בהשוואה ל6.9% בקבוצת הפלצבו. שנה לאחר תחילת המחקר, 27% מהנבדקים שקיבלו צ'מפיקס לא עישנו, בהשוואה ל-9.9% מאלה שקיבלו פלצבו.

 

תופעות לוואי רציניות התרחשו בקרב 3.7% מהנבדקים בקבוצה שקיבלה את הטיפול התרופתי וב-2.2% מהנבדקים בקבוצה שקיבלה טיפול דמה.

 

המחקר מצביע על אפשרות לגמילה מעישון באמצעות ירידה הדרגתית בכמות הסיגריות, שיכולה למשוך מעשנים שאינם מעוניינים להיגמל בבת אחת.

 

 

JAMA. 2015;313(7):687-694. doi:10.1001/jama.2015.280

 

יוליפ
05/03/15 15:44

לגבי הצ'מפקיס שנחשבת לתרופה לגמילה מעישון, מניסיון עם קרובי משפחה שניסו להיגמל עם תרופה זו, יש לה תופעות לוואי שגורמות לדיכאון - וזה ממש מסוכן לאדם שנוטל תרופה זו, שעלולה להכניסו לדיכאון, לאדישות, לחוסר מצב רוח.

זה גם כתוב בעלון המצורף לתרופה זו, המפרט את השפעות הלוואי שלה.