מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמוניבלוגיםמוסר כליותמתכונים לחולים עם מחלות כליות וחולי דיאליזה

מתכונים לחולים עם מחלות כליות וחולי דיאליזה

10/03/11 13:19
15642 צפיות
מתכונים לחולים עם מחלות כליות וחולי דיאליזה
שינויים תזונתיים הינם חלק מהשינויים באורח החיים הדרושים כדי למנוע מחלת כליות כרונית. חולים הסובלים ממחלת כליות כרונית צריכים להקפיד על הגבלות תזונתיות רבות, ביניהן הגבלת נתרן, אשלגן, זרחן וחלבונים. באופן כללי הדיאטה צריכה לכלול עד 2000 מ"ג נתרן, כ-2000 מ"ג אשלגן ועד 1000 מ"ג זרחן ליממה, במיוחד בחולים עם ירידה בתפקוד הכליות. כמובן שלעיתים קיימות הגבלות נוספות של הדיאטה, על פי מחלות הרקע הנוספות. את הדיאטה צריכה להתאים באופן אישי לכל מטופל דיאטנית המומחית בתחום של נפרולוגיה. הדיאטנית תתאים את הדיאטה בהתאם לבדיקות המעבדה, התפקוד הכלייתי והרגלי התזונה של המטופל. מצ"ב בזה קישור לספר בישול (לצערי באנגלית) שהוציא האיגוד העולמי לנפרולוגיה, ומכיל 110 עמודים של מתכונים המותאמים לחולים עם מחלת כליות כרונית ומטופלי דיאליזהwww.kidney.org/atoz/pdf/dialysis_cookbook.pdfוהנה כמה מתכונים... סלט פסטה (6 מנות) מצרכים:  4כוסות פסטה קונכיות מבושלת 1 כף שמן זית 2 כוסות שעועית ירוקה מבושלת ½ כוס מיץ לימון 1/3 כוס שמן זית 2 כפיות חרדל דיזון 1 כף פטרוזיליה קצוצה 1 כפית בזיליקום קופסת טונה במים מסוננת 5 בצלים ירוקים קצוצים ¼ כפית פלפל אופן ההכנה: 1. מערבבים את הפסטה המבושלת עם שמן זית ושמים בצד 2. מבשלים שעועית ירוקה במים רותחים במשך 2 דקות, מצננים תחת מים קרים ומסננים היטב 3. בקערה גדולה מערבבים – שעועית, מיץ לימון, 1/3 כוס שמן זית, חרדל, פטרוזיליה ובזיליקום 4. מוסיפים את הטונה, בצל ירוק, פסטה ופלפל 5. מערבבים היטב, מכסים ומצננים כ-1-2 שעות לפחות ומגישים המנה מכילה: 304 קלוריות, נתרן-135, אשלגן-293, זרחן-130 חזה עוף בשומשום (4 מנות) מצרכים:  1 כפית שומשום 2 כפיות ג'ינג'ר קצוץ דק 2 כפות דבש 1 כף סויה דלת נתרן 4 חזות עוף חצויים תרסיס שמן אופן ההכנה: 1. בקערה מערבבים את השומשום, ג'ינג'ר, דבש, סויה וחזה עוף ומשרים לפחות 30 דקות 2. מרססים מחבט גדולה בתרסיס שמן וצולים את חזה העוף במרינה במשך 4 דקות מכל צד 3. מדי פעם שופכים מרוטב הסויה שבמחבט על נתחי העוף, תוך כדי הצליה המנה מכילה: 179 קלוריות, נתרן-235, אשלגן-302, זרחן-232 פסטה ברוטב פסטו (8 מנות) מצרכים: ½ כוס שמן זית ¼ כוס גבינת פרמזן מגוררת ¼ כוס פטרוזיליה קצוצה 2 כפות בזיליקום יבש 1 שן שום מקולפת שקית פסטה מכל סוג אופן ההכנה: 1. מכניסים את כל חומרי רוטב הפסטו לבלנדר וטוחנים עד לקבלת תערובת אחידה וחלקה 2. מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן, אך במים ללא מלח 3. מסננים את הפסטה ושופכים על גביה את רוטב הפסטו ומגישים חם המנה מכילה: 283 קלוריות, נתרן-45, אשלגן-146, זרחן-115 לחם שום (16 מנות) מצרכים: 3 כפות שמן זית 4 שיני שום 2 כפיות פפריקה מתוקה 1 כפית מיץ לימון 2 כפות גבינת פרמזן מגוררת ¾ כוס מיונז 1 כפית אורגנו יבש 1 בגט אופן ההכנה: 1. ביום שלפני ההכנה – שופכים שמן זית לקערית קטנה ומוסיפים את שיני השום ומשהים למשך הלילה 2. ביום ההכנה – מוציאים את השום מהשמן וזורקים אותו. 3. לשמן מוסיפים – פפריקה, מיץ לימון ופרמזן ומערבבים היטב 4. מכניסים את תערובת השמן לתוך המיונז 5. פורסים את הבגד לחצי לאורכו ומורחים כל חצי בממרח השום בנדיבות 6. מפזרים מעל את האורגנו 7. אופים בתנור עד שמשחים 8. פורסים את חצאי הבגט לפרוסות ומגישים חם המנה מכילה: 175 קלוריות, נתרן-153, אשלגן-38, זרחן-31 עוגת תפוחים עם רוטב דבש מצרכים לעוגה: 1/3 כוס מיץ לימון 3 כוסות תפוחי עץ חתוכים לקוביות 3 כפות חמאה/מרגרינה ½ כוס סוכר ½ כוס דבש 1 ביצה 2 כוסות קמח 1 שקית אבקת אפיה ¼ כפית אגוז מוסקט טחון מצרכים לרוטב: 2.5 כפיות עמילן תירס ½ כוס דבש 1/3 כוס מים 1 כף גרידת קליפת לימון 3 כפיות מיץ לימון 1 כפית מרגרינה קורט אגוז מוסקט אופן ההכנה: 1. מחממים תנור ל-180 מעלות 2. שופכים 1/3 כוס מיץ לימון על גבי תפוחי העץ לכיסוי מלא ומניחים בצד 3. במיקסר מערבבים מרגרינה או חמאה עם סוכר. מוסיפים את הדבש ומערבבים היטב 4. מוסיפים ביצה ומערבבים 5. מוסיפים קמח, אבקת אפיה ואגוז מוסקט 6. שופכים את התערובת לתבנית אפיה מלבנית ואופים במשך 55-60 דקות 7. להכנת הרוטב – מערבבים עמילן תירס, דבש ומים ומוסיפים את גרידת קליפת הלימון 8. מבשלים על אש נמוכה כ-5 דקות תוך ערבוב, עד שהרוטב מסמיך ומתעבה 9. מסירים מהאש ומערבבים עם 3 כפיות מיץ לימון , מרגרינה ואגוז מוסקט 10. כשהעוגה אפויה, מגישים חמה עם רוטב הדבש. המנה מכילה: 335 קלוריות, נתרן-172, אשלגן-111, זרחן-93 המנה אינה מתאימה לחולי סכרת !! בתאבון ...

תגובות

ח--י-הלוי
11/03/11 12:08

אהלן, קבלי מחמאה על המתכונים, בהחלט משימה לא קלה עבור חולי כליות. במתכון הראשון של סלט הפסטה, את ממליצה להשתמש בחרדל - זה מפוצץ בנתרן - יש לך מוצר דל נתרן שאולי איני מכיר? 

מאירקה
27/04/12 19:29

בנוסף למחלת הכליות אני סובל גם מסוכרת (מטוםל באינסולין), האם המתכונים המומלצים לחולי כליות הנ"ל  מתאימים גם לסוכרתיים ? למרות הפסטה והדבש !
תודה מראש עבור מתכונים המתאימים לאנשים כמוני, דהינו :סובלים מכליות וסוכרתיים.

למאירקה
הכל זה ענין של מינון. גם לסכרתיים מותר קצת פסטה, קצת דבש. אם יש במתכון 2 כפות לכל המנות, זה לא הרבה. ואם אוכלים מנה של פסטה, ונמנעים באותו יום מפחמימות אחרות, זה גם סביר לדעתי. כמובן שהכל תלוי במידת האיזון שלך, וכדאי להתיעץ עם דיאטנית לגבי כמויות של פחמימות שמותרות לך, ולהתאים את הארוחות והכמויות בהתאם.

ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא...

עוד פוסטים בבלוג: מוסר כליות

דבש - האנטי אוקסידנט החדש ?
בעשורים האחרונים חלה עליה משמעותית בתחלואה במחלות כרוניות כמו סכרת, יתר לחץ דם, מחלות כליה, סרטן, אלצהיימר, מחלה טרשת...
קראו עוד
מוצרי חלב - לא רק טעים גם בריא
חג השבועות קרב ובא ועמו מטעמיו החלביים. רבות נאמר ונכתב כבר על היתרונות של אכילת מוצרי חלב, פרט להיותם טעימים ומזינים. א...
קראו עוד
לקראת יום הכליה העולמי - 8 במרץ 2012
מחלת כליות כרונית הינה אחת המגיפות הגדולות ברחבי העולם, יחד עם מגיפות הסכרת, יתר לחץ דם והשמנה. שכיחות מחלת כליות כרונית...
קראו עוד
מחלת כליות מסכרת - מניעה זה כל הסיפור !
חולים הסובלים מסכרת, הן מסוג 1 והן מסוג 2, נמצאים בסיכון יתר לפתח מחלת כליות משנית. אף טיפול לא הוכח עדיין כמונע פגיעה ב...
קראו עוד
הסיכון ליתר לחץ דם מתחיל כבר בילדות...
יתר לחץ דם מתפתח על פי רוב בין העשורים ה-3-5 לחיינו, אולם הסיכון לפתח יתר לחץ דם עתידי, מתחיל למעשה כבר בילדותינו. במרבי...
קראו עוד