מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הבלוג של ערן ברקוביץ - מאחורי הנפש

06/04/11 16:56
2598 צפיות
סטרס – דחק
הדחק הינו מתווך חשוב בקשר שבין רגשות התנהגות ובריאות. הוא נפוץ וכנראה שלא ניתן להימנע ממנו, ודאי לא במאה ה- 21.

ישנן הגדרות ופירושים רבים לדחק, באופן כללי, מדובר על תגובה לא ספציפית להתמודדות עם שינויים בסביבה, דרישות או איומים. בהתאם לתיאוריה האבולוציונית נהוג לראות בדחק תגובה טבעית שהתפתחה בכדי לעזור לנו להתמודד מול איומים בסביבה. אך כנראה שמה שהיה טוב לאדם הקדמון והאיומים מולם ניצב ביערות ובג'ונגלים העתיקים, לא מתאימים כבר למגוון האתגרים שעומדים בפני האדם המודרני.

הדחק, בדומה לרגשות, יש לנו מאפיינים פיזיולוגים, רגשיים, קוגניטיביים והתנהגותיים, אשר ייתכן ובמידה מסוימת משרתים (או שירתו במהלך האבולוציה) את יכולתנו להגיב לשינויים ואיומים, אך בניגוד ליתרון זה, יכולות התגובות הללו לפגוע בתחושת הרווחה ואף להכשיל את התמודדות או ההצלחה לה פיללנו. ויותר מכך, לפגוע בבריאות.



מה קורה לנו בעת דחק?

הדחק מפעיל, כמעט במקביל, תהליכים פסיכולוגים ומערכות ביולוגיות בגופנו. הזיהוי של האיום או האתגר (תלוי בגישתכם), מלווה בתגובה מיידית של הגוף המתעוררת באמצעות מערכת העצבים הסימפתטית (ה- SNS) וציר ההיפותלמוס-בלוטת יותרת הכלייה- אדרנל (ציר ה- HPA).

באותו הזמן הדחק משפיע על שינויים במצב הרוח, דריכות, קשב, זיכרון, יכולת לפתור בעיות, יכולת ביצוע ותחושת הרווחה הכללית. ההנחה הרווחת היום, כי כל התהליך הזה, על השפעותיו והשלכותיו המורכבות, מתחיל בזיהוי האתגר/ האיום וההערכה שלנו לגבי יכולתנו לעמוד בו. יש לציין שחלק ניכר מהתהליכים שתוארו מתרחשים גם כאשר אנו חשים כעס ופחד.



למה הדחק אינו בריא?

העוררות הזו של הגוף, אשר במקור באה בכדי לעזור לנו להתמודד, מלווה בתופעות לוואי מסוכנות במקרים בהם תחושת הדחק נמשכת לאורך זמן או שהיא נחוות בעצימות גבוהה במיוחד. עוררות מתמשכת של הגוף או במקרים בהם מתרחשת לעיתים תכופות ובעוצמה חריגה, יכולה להביא למגוון של השלכות כגון: הישחקות או קריעה של כלי הדם, פגיעה במערכת העיכול, חוסר איזון בתגובת המערכת החיסונית ועוד השפעות ביולוגיות ישירות. בנוסף אליהם גם שינוי בערנות ובדריכות, בקשב וחוסר סובלנות היכולים לפגוע ביכולתנו לפתור בעיות, לקיים קשרים חברתיים ופגיעה כללית באיכות החיים. כל אלו יכולים לסכל ואכן פוגעים גם ביכולתנו להעריך סיכונים רפואיים ולפעול כנגדם בהתאם.

התהליכים והשינויים הרגשיים, הקוגניטיביים, התנהגותיים והפיזיולוגים הבאים בתגובה לדחק, הם שלוחות הפעולה דרכו הדחק משפיע על בריאותנו ועל תחושת הרווחה והאושר באופן כללי.
 

תגובות

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.

עוד פוסטים בבלוג: הבלוג של ערן ברקוביץ - מאחורי הנפש

סלמה בלייר פורשת מ"רוקדים עם כוכבים"
בלייר המאובחנת עם טרשת נפוצה השתתפה בתוכנית ונאלצת לפרוש בעקבות המלצת הרופאים
קראו עוד
כמה מילים על חייו ומותו של רוני פינקוביץ' שבחר בהמתת חסד
בשבוע שעבר פורסם שהשחקן והבמאי רוני פינקוביץ', שהתמודד עם טרשת נפוצה מזה למעלה משלושה עשורים והיה מרותק לכיסא גלגלים...
קראו עוד
מיזם מעניין למטופלי טרשת נפוצה בתקופת הקורונה
תקופת הקורונה שעברה, וכנראה זו שהולכת עוד לבוא פוגעות ברצף הטיפולי והשיקומי של המטופלים לכן יש למצוא פתרונות להמשך התוכנ...
קראו עוד
בחירות 2019 – הכל זה מלמעלה
שלום לכולם,למי שלא מכיר אני ערן, פסיכולוג רפואי, ולאורך השבוע פוגש באנשים רבים במסגרות שונות, בנוסף גם מנגיש מידע רפואי ...
קראו עוד
השחקנית סלמה בלייר מדברת על מחלת הטרשת הנפוצה
ישנם מספר מפורסמים עם טרשת נפוצה שמעלים את המודעות למחלה, אך מעולם לא ראיתי אדם עם טרשת נפוצה מתראיין תוך כדי התקף. עם ק...
קראו עוד