מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

פוריות האישה

מנהלי קהילה

פרופ׳ אבי בן הרוש
פרופ׳ אבי בן הרוש
מומחה ברפואת נשים, מיילדות ופוריות בתפקידו הציבורי הנוכחי , פרופ' בן הרוש מנהל את השירות לשימור הפוריות ביחידה לפוריות והפריה חוץ גופית במרכז הרפואי בילינסון. פרופסור מן המניין קליני בחוג למיילדות וגינקולוגיה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, מרכז מערכת הרבייה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, מדריך סטודנטים ומתמחים בגינקולוגיה, פרסם למעלה מ-180 עבודות מחקר. בנוסף, מנהל פרופ' בן הרוש מרפאות פרטיות בתל אביב ובפתח תקווה העוסקות בתחומי הפוריות והגינקולוגיה. http://wikifertility.com https://www.facebook.com/prof.avibh
כמוניפוריות האישהחדשותדו"ח: ירידה מדאיגה בשיעורי ההנקה בישראל – בעיקר בפריפריה

דו"ח: ירידה מדאיגה בשיעורי ההנקה בישראל – בעיקר בפריפריה

דו"ח חדש של משרד הבריאות מתריע על ירידה בשיעור הנשים המניקות בישראל. השיעורים הנמוכים ביותר של הנקה: בקרב אימהות לילד ראשון ונשים מיישובי פריפריה. מה ניתן לעשות?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הנקה מהווה בעשורים האחרונים המלצה ראשונה במעלה האופטימלית ביותר לתזונת תינוקות, ככל שהיא מתאפשרת. מחקרים רבים זיהו את יתרונותיה הבריאותיים של הנקה על בריאות היילוד והתפתחותו הגופנית והנפשית. כלל ארגוני הבריאות המובילים בעולם ממליצים על הנקת יילודים. אולם דו"ח חדש של משרד הבריאות מזהה בשנים האחרונות ירידה מדאיגה בשיעור הנשים המניקות בישראל.

 

לפי הדו"ח, המבוסס על הנתונים אודות 945,437 ילודים הרשומים בכל טיפות החלב של משרד הבריאות, עיריות תל אביב וירושלים וקופת חולים לאומית, המכסות כ-70% מכלל טיפות החלב במדינה, נכון לשנת 2022, נמצא כי 80.9% מהנשים הניקו באופן מלא או חלקי בחודש הראשון לאחר הלידה, 63.6% הניקו בחודש השלישי לאחר הלידה, קרוב למחצית (47.2%) הניקו חצי שנה לאחר הלידה וכרבע (25.5%) הניקו שנה לאחר הלידה, באופן מלא או חלקי כאמור, לפי התיעוד בתיקים בטיפות החלב. הנקה בלעדית, מבלי להשתמש כלל בתחליפי חלב, תועדה בקרב קרוב למחצית מהאימהות (47.3%) בחודש הראשון לאחר הלידה, כשליש מהאימהות (35.2%) בחודש השלישי לאחר הלידה וכחמישית (22.2%) בגיל חצי שנה של היילודים.

 

נשים עם תאומים מניקות פחות

 

בבחינת מגמות לאורך זמן, תועדה ירידה מדאיגה בשיעורי ההנקה בישראל משנת 2016 – השנה הראשונה בה מוחשבו התיקים הרפואיים בטיפות החלב, ועד לשנת 2022.

 

כך, בקרב אימהות צעירות מאוד בגילי 24-20 דווח בשנת 2016 כי 78.7% הניקו באופן מלא או חלקי ו-44.8% הניקו באופן בלעדי, ואילו בשנת 2022 ירדו השיעורים הללו ל-74.6% שהניקו באופן מלא או חלקי ו-42.4% שהניקו באופן בלעדי. בקרב אימהות צעירות  בגילי 29-25 דווח בשנת 2016 כי 73.4% הניקו באופן מלא או חלקי ו-42.4% הניקו באופן בלעדי, ואילו בשנת 2022 ירדו השיעורים הללו ל-70.2% שהניקו באופן מלא או חלקי ו-38.9% שהניקו באופן בלעדי. בקרב אימהות בגילי 34-30 דווח בשנת 2016 כי 73.6% הניקו באופן מלא או חלקי ו-43.3% הניקו באופן בלעדי, ואילו בשנת 2022 ירדו השיעורים הללו ל-70.5% שהניקו באופן מלא או חלקי ו-39.5% שהניקו באופן בלעדי. בקרב אימהות בגילי 39-35 דווח בשנת 2016 כי 73.4% הניקו באופן מלא או חלקי ו-40.3% הניקו באופן בלעדי, ואילו בשנת 2022 ירדו השיעורים הללו ל-70.6% שהניקו באופן מלא או חלקי ו-36.6% שהניקו באופן בלעדי. ואילו בקרב אימהות בגיל 40 ומעלה דווח בשנת 2016 כי 71.3% הניקו באופן מלא או חלקי ו-33.9% הניקו באופן בלעדי, ואילו בשנת 2022 ירדו השיעורים הללו ל-68.2% שהניקו באופן מלא או חלקי ו-30.6% שהניקו באופן בלעדי.

 

עוד נמצא כי שיעורי ההנקה היו נמוכים יותר בקרב אימהות לילד ראשון בהשוואה לאימהות לשני ילדים או יותר. בגיל חצי שנה, נכון לשנת 2022, הניקו באופן מלא או חלקי 50% מהאימהות למספר ילדים לעומת 40.9% בלבד מהאימהות לילד ראשון, וגם בשיעור הנשים שבחרו בהנקה בלעדית זוהו פערים כשתועדו בדפוס זה כרבע (24.1%) מהאימהות למספר ילדים לעומת פחות מחמישית (17.9%) מהאימהות ילד ראשון.

 

כצפוי, שיעורי ההנקה היו נמוכים יותר בקרב אימהות לתאומים בהשוואה לאימהות לילד יחיד עקב המורכבות הטכנית הכרוכה בהנקה של תאומים.

 

בנוסף, שיעורים נמוכים יותר של הנקה תועדו בקרב אימהות מהפריפריה. כך, למשל, בגיל שלושה חודשים נמצא כי 65% מהנשים המתגוררות בסביבה עירונית מניקות באופן מלא או חלקי ו-39.6% מניקות באופן בלעדי, ואילו ביישובים כפריים בפריפריה נמצא כי 61.1% מניקות באופן מלא או חלקי ו-25.4% מניקות באופן בלעדי. בגיל חצי שנה, 50.4% מהנשים המתגוררות בסביבה עירונית הניקו באופן מלא או חלקי ו-25.9% הניקו באופן בלעדי, ואילו ביישובים כפריים בפריפריה נמצא כי 40.5% הניקו באופן מלא או חלקי ו-15% בלבד הניקו באופן בלעדי.

 

הממצאים מתפרסמים במסגרת מחקר עליו חתומים ד"ר דינה צימרמן, מנהלת המחלקה לאם, לילד ולמתבגר במשרד הבריאות, לצד נתי ברוקס, ג'ניס וסר, לינוי וקנין-אלון, ד"ר טוני דוואק וד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור, ומדווחים בגיליון מאי 2025 בכתב העת Israel Journal of Health Policy Research השייך למכון הלאומי לחקר שרותי הבריאות ומדיניות הבריאות.

 

שיווק אגרסיבי לתחליפים וחזרה מהירה לעבודה

 

החוקרים מסכמים כי קיימת ירידה מדאיגה בשיעורי ההנקה בישראל, אשר רחוקים מאוד מהחזון עליו הכריז ארגון הבריאות העולמי (WHO) בדו"ח שפורסם בשנת 2022 הקורא לשאוף לשיעור של 70% מהנשים המניקות באופן בלעדי ללא שימוש בתחליפי חלב עד שנת 2030.

 

החוקרים מציינים כי בין הסיבות האפשריות לירידה בשיעורי ההנקה נתין לכלול את השיווק האגרסיבי של תחליפי חלב, יישום חלקי של מדיניות המעודדת הנקה וחוסר ידע על יתרונות ההנקה, לצד חזרה מהירה לעבודה של נשים לאחר הלידה. עם זאת, החוקרים מציינים כי בעבודות נוספות ניכר כי הירידה בנטייה להניק לרוב מתחילה עוד במהלך חופשת הלידה – כך שלא נתין לייחס את התופעה כולה לחזרה לעבודה.  

 

החוקרים אינם מייחסים את הירידה בהנקה לתקופת הקורונה, ואף להיפך – הם מציינים מחקר אחר שבוצע בישראל על בסיס סקר שממצאיו פורסמו באוגוסט 2022 בכתב העת International Breastfeeding Journal, בו זוהתה בשנת 2020 בה פרצה מגפת הקורונה העולמית עלייה יוצאת דופן בשיעורי ההנקה של תינוקות מגיל שלושה חודשים לעשרה חודשים, המיוחסת לכך שנשים רבות יותר שהו בבית ובחרו לנסות מחדש להניק את תינוקותיהם.

 

בישראל הוכנה בשנים האחרונות תוכנית של ועדה לאומית לעידוד הנקה לאחר הלידה, בהתאם לחזון של ארגונים בינלאומיים בתחום. במסגרת זו מיושם קוד המגביל את אפשרויות הפרסום של תחליפי חלב. במטרה להעמיק את ההמלצה להנקה לאחר הלידה הוחלט בשנים האחרונות במשרד הבריאות להוסיף מדדי איכות בנושא שבודקים את היקף ההנקה הן בבתי החולים לפני שחרור היילודים לביתם והן בטיפות החלב.

 

לפי עמדת משרד הבריאות המיוצגת בתוכנית המדדים, להנקה בלעדית יתרונות בריאותיים לתינוק ולאם לטווח הקרוב והרחוק. חלב אם מספק לתינוק הגנה מפני זיהומים ומחלות, וכולל נוגדנים, ציטוקינים ותרכובות נוספות שמחזקים את מערכת החיסון ותורמים להתפתחות תקינה. הנקה הוכחה כגורם מגן המפחית את הסיכון למוות בעריסה. כן הוכח קשר בין הנקה בלעדית לירידה בסיכון לאסתמה, אקזמה, סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים) וירידה בסיכון להשמנת ילדים. עוד הוכח במחקרים כי נשים מניקות מפחיתות את הסיכון לסרטן השד וסרטן השחלות.

 

Israel Journal of Health Policy Research, doi: 10.1186/s13584-025-00689-1