מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY

מחלת הכליות FSGS

על טרשת פקעיתית מוקדית מקטעית (Focal Segmental Glomerulosclerosis ובקיצור FSGS, מחלת כליות גלומרולרית הגורמת לתסמונת נפרוטית


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

FSGS) Focal Segmental Glomerulosclerosis) או בעברית - טרשת פקעיתית מוקדית מקטעית - היא מחלה גלומרולרית (מחלה הקשורה לגלומרולים - פקעיות הכליה) הגורמת לתסמונת נפרוטית.

 

שם המחלה מתאר את השינויים הפתולוגיים הנמצאים בחולים שעוברים ביופסית כליה, המאופיינים בהצטלקויות (סקלרוזיס) אזוריות של חלק מן הגלומרולים.

 

הנזק הגלומרולרי הנגרם במחלה מוביל לדליפה של חלבונים לשתן, עם התפתחות של פרוטאינוריה משמעותית ו/או תסמונת נפרוטית, שהינה הביטוי הראשון של המחלה.

 

FSGS אינה שכיחה בילדים אך מהווה כ-35% מהמקרים של תסמונת נפרוטית במבוגרים. ככל שהמחלה מתקדמת יותר, יותר גלומרולים מצטלקים, ובסופו של דבר זה מוביל להתפתחות של אי ספיקת כליות מתקדמת, עד כדי צורך בטיפול כלייתי חליפי - דיאליזה ו/או השתלת כליה.

 

מה גורם למחלה?

 

FSGS יכולה להיות מחלה כלייתית ראשונית - ללא סיבה הגורמת לה, או שיכולה להיות משנית למצבים שונים בהם:

 

זיהומים: נגיף ה-HIV ו-Parvovirus B19

 

תרופות: ליתיום, אינטרפרון-אלפא, ארדיה והרואין

 

ירידה במסת הכליה: כליה בודדת מולדת, רפלוקס כרוני או כל מחלה כליה מתקדמת עם ירידת במסת הכליה המתפקדת

 

השמנת יתר

 

FSGS משפחתי-תורשתי

 

איך מאבחנים את המחלה?

 

מרבית החולים מאובחנים בעקבות מציאת חלבון בשתן ללא תסמינים, המתגלה באקראי בבדיקות שתן. תסמונת נפרוטית מלאה קיימת ב-50-70% מהחולים המבוגרים בעת האבחנה. הביטוי הקליני השכיח ביותר של המחלה הוא התפתחות של בצקות ונפיחות בגפיים. יתר לחץ דם קיים ב-30-50% מהחולים בעת האבחנה. ב-50% מהחולים יש גם דם סמוי בשתן (מיקרוהמטוריה). ב-20-30% מהחולים מוצאים כבר באבחנה ירידה בתפקוד הכלייתי, עם אי ספיקת כליות וערכי קריאטינין מוגברים.

 

כאשר מבצעים איסוף שתן כמותי לחלבון במשך 24 שעות, כמות החלבון בשתן יכולה לנוע בין 1-2 גרם ליממה ועד למעל 30 גרם ליממה. הבדיקות הסרולוגיות השונות שנעשות במסגרת בירור התסמונת הנפרוטית שליליות בדרך כלל.

 

בכדי לאבחן את המחלה באופן ודאי יש לבצע ביופסית כליה. בביופסית הכליה רואים הצטלקויות (סקלרוזיס) אזוריות של חלק מן הגלומרולים. ככל שהמחלה קשה יותר, יותר גלומרולים מצולקים. מידת ההצטלקות משפיעה גם על מידת אי ספיקת הכליות שיש לחולה, וככל שזו מפושטת יותר, כך אי ספיקת הכליות קשה ומתקדמת יותר.

 

איך מתקדמת המחלה?

 

כאמור, במרבית החולים עם FSGS הפרשת החלבון בשתן הולכת ומחמירה עם הזמן, בשל הצטלקויות של יותר ויותר גלומרולים. עם הזמן, מתפתחת אי ספיקת כליות, שהולכת ומתקדמת במשך חודשים-שנים. רק ב- 5% עד 25% מהחולים יש הפוגה ספונטנית של הפרשת החלבון בשתן והתסמונת הנפרוטית.

 

במידה ואין תגובה לטיפול, מרבית החולים מפתחים אי ספיקת כליות סופנית תוך 5-20 שנים מהאבחנה. כ-50% מהחולים נזקקים לטיפול כלייתי חליפי (דיאליזה או השתלת כליה) תוך 5 שנים מהאבחנה.

 

גורמי סיכון למהלך מתקדם ומהיר יותר של מחלת הכליה הם:

 

• פרוטאינוריה מאסיבית או תסמונת נפרוטית בזמן האבחנה
• קריאטינין גבוה בזמן האבחנה
• חולים אפרו-אמריקאים
• מאפיינים מסוימים בביופסית הכליה
• חוסר תגובה לטיפול

 

התוצאות טובות יותר כאשר יש תגובה טובה לטיפול, עם העלמות הפרשת החלבון בשתן או התסמונת הנפרוטית.

 

 

על הטיפול במחלה