מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותמחקר ענק: לבריאים לא מומלץ ליטול אספירין למניעה

מחקר ענק: לבריאים לא מומלץ ליטול אספירין למניעה

סקירת מחקרים חדשה מעלה כי השימוש באספירין למניעה ראשונית של מחלות לב וכלי דם מעלה את הסיכון לדימומים במערכת העיכול ואף בגולגולת – ולכן אינו מומלץ באופן גורף


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אספירין היא אחת התרופות בשימוש הנפוץ ביותר, אשר משתייכת לקבוצת משככי הכאבים שאינם סטרואידיים NSAIDs, והוכחה ברבות השנים כמונעת התפתחות מחלות לב ושבץ מוחי, וכיום נהוג לטפל בחולים לאחר התקף לב ושבץ מוחי באספירין מדי יום למניעה שניונית של אירוע קרדיו-וסקולרי. עם זאת, השימוש באספירין למניעה ראשונית בקרב אנשים שלא פיתחו מחלות לב וכלי דם ממשיך להעסיק את הקהילה הרפואית, ונחשב כיום לשנוי במחלוקת, כשההמלצות בנושא משתנות בין האיגודים הרפואיים השונים.

 

ההמלצות ליטול אספירין בקביעות במינון נמוך למניעה ראשונית של התקפי לב ושבץ מוחי החלו בעקבות מחקר מעקב אמריקאי בקרב רופאים(Physicians' Health Study) , שממצאיו פורסמו ביולי 1989 בכתב העת New England Journal of Medicine והעלו כי נטילה של 325 מ"ג אספירין מדי יומיים מפחיתה ב-44% את הסיכון לתחלואה ותמותה מאירועי לב במעקב שנמשך חמש שנים.

 

עם זאת, מאז אותו מחקר פורסמו גם עבודות שלא מצאו הבדל בהיארעות אירועים לבביים או מוחיים בין אנשים שנוטלים אספירין בקביעות לבין אחרים שנוטלים תרופת דמה (פלסבו), ומעבר לכך, אספירין הוא גם מדלל דם וכרוך בתופעות לוואי, ובייחוד דימומים באיברים פנימיים, ואצל אנשים מסוימים הסיכון בו עשוי לגבור על התועלת.

 

עתה נמצא בסקירת מחקרים חדשה ומטה אנליזה כי בקרב בריאים נטילת אספירין למניעה ראשונית של מחלות לב וכלי דם אינה מומלצת ואף עשויה לגרום לנזקים: דימומים במערכת העיכול ודימומים תוך גוגולתיים.

 

הסיכון גבוה מהתועלת

 

צוות החוקרים שהשתתף בסקירה מאיטליה, בריטניה, ספרד, אוסטרליה וארה"ב, לרבות מאוניברסיטת סטאנפורד בקליפורניה ואוניברסיטאות אימפריאל קולג', מנצ'סטר ואדינבורו הבריטיות, אסף ממצאי מחקרים שבחנו את השימוש באספירין למניעה ראשונית של מחלות לב וכלי דם שפורסמו עד אוגוסט 2019, ובכללם 67 עבודות, לרבות מחקרים מבוקרים שכללו קבוצה שקיבלה אספירין וקבוצות ביקורת שקיבלה טיפול דמה ומחקרים תצפיתיים.

 

ניתוח ממצאי המחקרים העלה כי השימוש הקבוע באספירין למניעת מחלות לב וכלי דם קשור באופן כללי בעלייה של פי 2.28 בסיכון לדימומים פנימיים בדרכי העיכול העליונות, לרבות הוושט והקיבה. בקרב אנשים בריאים שנוטלים אספירין למניעה ראשונית של התקפי לב ושבץ מוחי, הממצאים העלו כי אמנם התרופה מסייעת בהפחתה של 17% בסיכון לאירועים אלה, אולם כרוכה בסיכון משמעותי גבוה ב-47% לדימומים בדרכי העיכול ואף לסיכון גבוה ב-34% לדימום תוך גולגולתי.

 

מכאן מסיקים החוקרים כי בהשוואה לתרופות אחרות, נטילת אספירין במינון נמוך מועילה באופן מצומצם, והסיכונים בה עשויים להיות משמעותיים יותר מהתועלת המניעתית שהיא אמורה לספק. הסקירה קובעת כי נכון להיום, אין עדויות שתומכות בנטילה גורפת של אספירין בקביעות במינונים נמוכים למניעת מחלות לב וכלי דם באוכלוסייה הכללית. החוקרים ממליצים לרופאים שמעוניינים לרשום למטופליהם אספירין למניעה ראשונית לשקול בכל מקרה באופן ספציפי את התועלת הצפויה מהטיפול לצד הסיכון האפשרי לדימום פנימי.

 

בעבר פורסמו מחקרים שזיהו בקרב אנשים שנוטלים אספירין בקביעות תועלת במניעה ראשונית של סרטן מסוגים שונים, לרבות גידולי ראש וצוואר, סרטן העור מסוג מלנומה וסרטן המעי הגס. בסקירה הנוכחית התברר גם כי אין כיום עדות מספקת כי שימוש קבוע באספירין מסייע במניעת סרטן, והראיות בנושא מתקבלות ממחקרים תצפיתיים ספורים בלבד. 

 

הסקירה נתמכה על ידי המכון הלאומי לחקר הרפואה בבריטניה (NIHR), וממצאיה מדווחים בגיליון יוני 2020 של כתב העת British Journal of Clinical Pharmacology.

 

נושא שנוי במחלוקת

 

בראיון לתקשורת האמריקאית צוטטו החוקרים – ד"ר לי סמית' מאוניברסיטת 'Anglia Ruskin' בבריטניה וד"ר ניקולה ורונסה מאוניברסיטת פלרמו באיטליה – כי "הסקירה תומכת בכך שאין עדות לנטילת אספירין למניעה ראשונית על ידי אנשים בריאים. נטילת אספירין במינון נמוך יעילה רק למי שכבר יש להם תחלואה קרדיו-וסקולרית. עם זאת, חשוב להיוועץ ברופא לפני קבלת החלטה כלשהי על שינוי בטיפול התרופתי".

 

החוקרים מדגישים כי כיום ישנן התערבויות שמוכחות כיעילות יותר למניעת מחלות לב וכלי דם, לרבות נטילת תרופות מקבוצת הסטטינים להורדת כולסטרול בדם ושימוש בתרופות ליתר לחץ דם במקרה הצורך וכן אימוץ אורח חיים בריא, לרבות גמילה מסיגריות, תזונה בריאה ומניעת עודף משקל והשמנה ופעילות גופנית סדירה.

 

בשנים האחרונות מתרבות העדויות כי הסיכונים בנטילה קבועה של אספירין למניעה ראשונית בקרב אנשים שאינם מוגדרים בסיכון למחלות לב וכלי דם עשויה להיות מסוכנת, וכתוצאה מכך גם ארגונים רפואיים משנים את המלצותיהם בתחום. עוד במאי 2014 התריע מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) מפני שימוש קבוע באספירין בקרב אנשים ללא היסטוריה של מחלות לב וכלי דם. בספטמבר 2019 פרסם איגוד רופאי הלב האמריקאי (AHA) הנחיות מעודכנות הקובעות כי נטילה יומית של אספירין במינון נמוך (100-75 מ"ג) אפשרית למניעה ראשונית של מחלות לב וכלי דם בקרב בוגרים בגילי 70-40 שנמצאים בסיכון למחלות אלה, במידה ואינם בסיכון מוגבר לדימומים, אך איננה מומלצת עוד למבוגרים מעל גיל 70 על בסיס קבוע.

 

גם בישראל, עוד באוגוסט 2010 קבע איגוד הקרדיולוגים בישראל בנייר עמדה כי אין להמליץ על טיפול יומי באספירין למניעת מחלות לב לכלל האוכלוסייה הבוגרת באופן שגרתי. לפי הנחיות האיגוד, כשיש סיכון נמוך למחלות לב וכלי דם – המוגדר כסיכון של פחות מ-10% לעשר שנים לפי מדד פרמינגהאם או סיכון נמוך מ-2% לתמותה לפי מדד SCORE – אין ליטול אספירין למניעה ראשונית, בייחוד בקרב צעירים.

 

אין זה הפרסום הראשון לאחרונה שיוצא כנגד מניעה ראשונית באמצעות אספירין – התרופה שברבות השנים נתלו בה תקוות רבות למניעת תחלואה קרדיו-וסקולרית. באוקטובר 2018 פורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine ממצאי מחקר ASCEND שקבעו כי גם בקרב אנשים עם סוכרת נטילת אספירין למניעה ראשונית של מחלות לב וכלי דם אינה מומלצת, מאחר ובמעקב לאורך 7.4 שנים התרופה אמנם הפחיתה ב-12% את הסיכון לאירועי לב ושבץ מוחי אך במקביל העלתה ב-29% את הסיכון לדימומים פנימיים, כך שיתרונה המשמעותי במניעה ראשונית אבד למול הסיכון.

 

יצוין כי לצד העדויות החדשות, ממצאי עבודות מעלים כי השימוש באספירין למניעה ראשונית ושניונית של מחלות לב וכלי דם די רווח באוכלוסייה. בארה"ב, מחקר שפורסם בדצמבר 2016 בכתב העת Preventive Medicine Reports חשף כי קרוב לשליש מהאמריקאים נוטלים בקביעות אספירין במינון נמוך למניעה ראשונית או שניונית.

 

 

British Journal of Clinical Pharmacology, doi: 10.1111/bcp.14310