מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבמדריכיםניתוח מסתמים – כל הפרטים

ניתוח מסתמים – כל הפרטים

מתי יש צורך בניתוח מסתמים? מהן השיטות השונות לתיקון או החלפת מסתם? מהם ההבדלים בין מסתם מכאני, מסתם ביולוגי ומסתם הומוגרפט? מהם הסיכונים האופייניים הנלווים לניתוח? ומה צפוי בתקופת ההחלמה לאחר ניתוח מסתמים? מדריך


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

זרימת הדם בלב ומכלי הדם אל הלב נעשית דרך מסתמים המנווטים את כיון הזרימה ומונעים זרימה של דם לכיוון הפוך. ניתוח מסתמים הוא ניתוח לתיקון או החלפה של מסתם בלב שפעילותו אינה תקינה.

 

פעילות מסתמי הלב עלולה להיות לקויה על רקע סיבות שונות, לרבות מומים מולדים, תהליכים דלקתיים – לרבות דלקת פרקים שפגעה בשריר הלב, זיהום, הסתיידויות (משקעים) על גבי המסתמים שנגרמים לאורך החיים ושחיקה הדרגתית של פעילות המסתמים. גם פגיעות טראומה חיצוניות עלולות לפגוע בתפקוד מסתמים בלב.

 

ליקוי במסתמים יכול להתבטא בהיצרות – הקרויה בעגה הרפואית 'סטנוזיס' (Stenosis) או בהרחבה המובילה לדלף מהמסתם הקרויה 'רגורגיטציה' (Regurgitation).

 

בין הטיפולים קיימים - תיקונים של עלי המסתם (העלה הקדמי או האחורי), תפירת הגידים התומכים את עלי המסתם במידה ונקרעו (קורדות), התקנת טבעת לצמצום מפתח המסתם והחלפת מסתם בתותב מכאני או ביולוגי.

 

כיום אין תרופות שיכולות לרפא ליקוי במסתמים וליקויים שכאלה דורשים טיפול מתקן בניתוח או בצנתור. עם זאת, לפני ההחלטה על פעולה פולשנית לתיקון או החלפה של מסתם, נעשה לרוב מאמץ על ידי הרופאים לאימוץ אורח חיים בריא ושימוש בתרופות להורדת כולסטרול ובתרופות לטיפול בלחץ דם גבוה ולטיפול בהפרעות בקצב הלב, וכן במדללי דם שונים – מאחר וליקוי במסתם עלול כשלעצמו להעלות את הסיכון להיווצרות קרישח דם וטיפול בתרופות לאי ספיקת לב בעת הצורך. ביכולתן של תרופות אלה לעכב משמעותית את הצורך בתיקון או החלפה של המסתם למספר שנים. עם זאת, אין לעכב את ההחלטה על ביצוע ניתוח מסתמים יתר על המידה, עד שהתסמינים מוחרפים מאוד, כשהפגיעה בחללי הלב עשויה להיות קשה מאוד ובלתי הפיכה.

 

בהחלטה על ביצוע ניתוח מסתמים נשקלים חומרת הליקוי במסתם, גיל המטופל וכן האפשרות שעליו לבצע ניתוח מעקפים, שכן ניתן לבצע תיקון או החלפה של מסתם ומעקפים לכלי הדם בניתוח אחד משולב.

 

ארבעת מסתמי הלב

 

בלב ארבעה מסתמים שכל אחד מהם עלול להיפגע ולדרוש תיקון או החלפה בניתוח מסתמים. המסתמים שבין העליות לחדרים (המסתמים התחתונים באיור למטה) קרויים 'מסתמים צניפיים' ומורכבים מצניפים בעלי רקמה סיבית. המסתם הטריקוספידלי מורכב משלושה צניפים והמסתם המיטרלי מורכב משני צניפים. להבדיל, המסתמים שבין חדרי הלב לעורקים (העליונים בתמונה) נקראים 'מסתמים סהרוניים' ומורכבים משלושה צניפים בעלי צורה של סהר (ירח).

 

המסתם האאורטלי הוא מסתם אבי העורקים הקרוי גם 'המסתם הוותיני' (Aortic valve), המצוי בצדו השמאלי של הלב ומפריד בין החדר השמאלי לאבי העורקים האחראי על הזרמת הדם לכל הגוף.

 

המסתם המיטרלי הוא 'המסתם הצניפי' או 'המסתם הדו צניפי' (Mitral valve), המצוי בצדו השמאלי של הלב ומפריד בין העלייה השמאלית לחדר השמאלי. מסתם זה מזכיר בצורתו את מגבעת האפיפיור הקרויה Miter, ומכאן שמו.

 

המסתם הטריקוספידלי (Tricuspid valve) הוא 'המסתם התלת ספיגי' המצוי בצדו הימני של הלב ומפריד בין העלייה הימנית לחדר הימני.

 

המסתם הפולמונרי (Pulmonic valve) מצוי בצדו הימני של הלב ומפריד בין בין החדר הימני לבין עורק הריאה המוביל דם לריאות.

 

המסתם האאורטלי הוא הפגיע ביותר שדורש החלפה והמסתם המיטרלי הוא הפגיע ביותר שדורש תיקון. החלפה או תיקון של המסתם הטריקוספידלי והמסתם הפולמונלי מבוצעים במקרים חריגים בלבד.

 

 

כיצד מבוצע ניתוח מסתמים?

 

ניתוחי מסתמים מבוצעים כולם בהרדמה כללית.

 

ניתוח מסתמים מסורתי (ניתוח לב פתוח) 

 

בגישה המסורתית מבוצעת החלפת המסתם בניתוח לב פתוח. המנתח מבצע חתך לרוחב עצם בית החזה (סטרנום) כדי להגיע ללב ולאבי העורקים וניתנות תרופות כדי לעצור את פעילות הלב. מכונת לב-ריאה (heart-lung bypass machine) משמרת את יכולת הזרימה של דם וחמצן בגוף במהלך הניתוח, מעבירה לגוף חמצן ומסלקת פחמן דו חמצני ומאפשרת לבצע את הניתוח כשהלב דומם. במקביל מסייעת צינורית הנשמה לאורך הניתוח, כשהמטופל אינו יכול לנשום לבדו. ניתוח זה לרוב דורש אשפוז של 5 ימים בבית חולים והחלמה של 8-6 שבועות בבית.

 

ניתוח מסתמים זעיר פולשני (תיקון או החלפה של מסתם בגישה לפרוסקופית)

 

ניתוחי מסתמים בשנים האחרונות נעשים ברובם בגישה 'לפרוסקופית' זעיר פולשנית, הקרויה גם 'גישה טורקוסקופית', דרך חתכים קטנים יותר מאשר ניתוח פתוח. קיימים בשנים האחרונות גם רובוטים רפואיים המאפשרים לבצע ניתוח רובוטי להחלפה או תיקון של מסתם בשיטה לפרוסקופית. ניתוחים אלה מאפשרים קיצור של זמן האשפוז אחר הניתוח, לרוב כ-3 ימי אשפוז. כמו כן ניתוחים אלה לרוב כרוכים בהפחתת סיכונים לדימום והידבקות בזיהומים ולקיצור תקופת ההחלמה לאחר הניתוח ל-4-2 שבועות בלבד.

 

תיקון מסתם בלב

 

מסתמים תקולים יכולים להיות רחבים מדי, במקרה של עיבוי חללי הלב ולהוביל לאי ספיקת לב, או לחילופין להיות מוצרים (סטנוזיס) – לרוב על רקע איחוי של עלי המסתם. ישנן שיטות שונות לתיקון מסתם מוצר או לחילופין מסתם דולף או הרחבה של חדרי הלב הגורמת לאי ספיקת לב. תיקון מסתם נחשב לפעולה מורכבת יותר מאשר החלפת מסתם, אולם מומלץ יותר, מאחר והוא עשוי להחזיק זמן יותר ממסתם מוחלף שעלול להפסיק לפעול כעבור שנים בודדות. ההחלטה על החלפה או תיקון של המסתם מבוססת על סוג המסתם וכן על ממצאי בדיקת אקו לב שמדגימים את פעילותו של המסתם הלקוי.

 

תיקון מסתמים מבוצע כיום בעיקר לליקויים במסתם המיטרלי ובמסתם הטריקוספידאלי. המסתם האאורטלי והמסתם הפולמונרי ברוב המקרים דורשים החלפה ולא תיקון, במידה והם פועלים באופן פתולוגי. 

 

ניתוחים לתיקון מסתם עשויים לדרוש פעולות רפואיות שונות, לרבות חירור המסתם, ניתוק עלי מסתם שאוחו בניהם, הסרת רקמה מיותרת מעלי המסתם כדי לאפשר את סגירתם התקינה וייצוב פתח המסתם באמצעות טבעת.

 

אנולופלסטיה

 

אחת השיטות לתיקון מסתם מורחב היא באמצעות תפירה של טבעת הקרויה 'טבעת אנולופלסטיה' (Ring Annuloplasty) סביב הטבעת הטבעית של פתח המסתם, כדי להצר את פתח היציאה של המסתם ולטפל בהרחבת החדר ובמצב של אי ספיקת לב. כמו כן, אנולופלסטיה משמשת כטיפול במקרים של דליפה אחורה של דם מהמסתם לכיוון ההפוך – מהחדר לעלייה (רגורגיטציה), שמקורה בליקוי במבנה המסתם ולעתים בהצטברות משקעים על המסתם, בעיקר משקעי סידן.

 

בתחילת הניתוח נמדד פתח הטבעת הטבעית של המסתם. לעתים מבוצעת הקטנה של הטבעת הטבעית של המסתם המורחבת וצמצום גודלה לגודלו של העלה הקדמי במסתם בלבד, ולעתים מותקנת טבעת חדשה סביב הטבעת הטבעית המצמצמת משמעותית את הפתח הטבעי של המסתם. הטבעת המוחדרת למסתם עשויה להיות מחומר גמיש או קשיח, לפי הצורך. בעוד שפתח המסתמים בלב הוא לרוב 30-28 מ"מ, לעתים נעשה צמצום של הפתח בקרב חולים עם אי ספיקת לב על ידי התקנת טבעת אנולופלסטיה בגודל 26 מ"מ, ולעתים מותאם פתח של 28 מ"מ על ידי טבעת קטנה, ותיקון המסתם מבוצע בשילוב עם שיטה אחרת של 'תיקון שפה לשפה', שיורחב להלן.

 

טכניקת קונו

 

שיטת קונו (Konno Procedure) משמשת למצבים הפוכים, שבהם הטבעת הטבעית במפתח המסתם קטנה מדי ובשיטה זו מבוצעת הגדלה של הטבעת הטבעית על ידי הרחבתה, פעולה המבוצעת במסתם האאורטלי בניתוח לב פתוח.

 

תיקון שפה לשפה

 

בתיקון מסתם מסוג 'תיקון שפה לשפה' (Edge to Edge Repair) הקרוי גם 'שיטת אלפייירי' (Alfieri's Procedure) על שם ממציאו, המנתח מחבר קטע קטן במרכז שפת העלה הקדמי של המסתם לקטע דומה במרכז שפת העלה האחורי. כך, מפתח המסתם שהיה פתח אחד בו זרם הדם, מוחלק לשני פתחים קטנים, ותיקון זה נמצא יעיל לאורך זמן כטיפול לתיקון המסתם המיטרלי, בעיקר במצבים של קרע במיתרים במרכז המסתם או בשילוב עם התקנת טבעת אנולופלסטיה.

 

הרחבת מסתם

 

מסתם תקול יכול להיות לעתים גם צר מדי על רקע איחוי של העלי המסתם, וכזה שאינו מאפשר זרימה של כמות מספקת של דם מהעליות לחדרי הלב. במקרים אלה מבוצע תיקון על ידי פתיחת המסתם והפרדה של העלים שאוחו. היצרות שנגרמת על רקע טבעת טבעית קטנה בפתח המסתם או משקעי סידן היא לרוב מום לב מולד שדורש תיקון על ידי ניתוח לב פתוח.

 

החלפת מסתם בלב

 

החלפה של מסתמים בלב נעשית על ידי החדרה של מסתם תותב, במצבים בהם לא ניתן לתקן את המסתם הפועל באופן פתולוגי, או כשתיקון המסתם נכשל. החלפת מסתם מבוצעת לרוב במקרה של ליקוי בפעילות המסתם האאורטלי והמסתם הפולמונרי, ואילו במקרים של תפקוד לקוי של המסתם המיטרלי והמסתם הטריקוספידאלי עוברים ברוב המקרים תיקון ולא החלפה.

 

בתהליך החלפת מסתם, ברוב המקרים המסתם החדש שמוחדר לגוף מיוצב על ידי טבעת שמייצבת את פתח המסתם.

 

קיימים שני סוגי מסתמים המשמשים לצורך החלפת מסתם:

 

מסתם לב מכאני

 

מסתם מאכני (Mechanical Prosthetic Heart Valve) עשוי מחומר סינטטי - לרוב שילוב של מתכת טיטניום וסגסוגת של פחם - והחומרים הקיימים כיום מוכיחים במחקרים כי הם מחזיקים מעמד עשרות שנים. שימוש מצומצם יחסית נעשה גם במסתמים מכאניים העשויים חומר קרמי. מסתמים מכאניים מורכבים למעשה משתי דלתות המותקנות בתוך טבעת, ומאפשרות זרימה של דם בכיוון אחד בלבד. ישנם שני חסרונות עיקריים למסתמים מכאניים: מסתמים אלה מפיקים רעש קל של תקתוק, שעלול להוות מטרד בעבור חלק מחולי הלב שעברו החלפת מסתם. בנוסף, החדרה של מסתם מאכני מחייבת נטילה של תרופות לדילול הדם כמו אספירין או קומדין לכל החיים, על רקע סיכון מוגבר להיווצרות קרישי דם, ושימוש ממושך בתרופות אלה כרוך בסיכונים שונים, לרבות עלייה בסיכון לתמותה.

 

בשנים האחרונות קיימים מסתמים מתכתיים שמאפשרים ניתוחים מתקדמים, כמו ניתוח להחלפת המסתם המיטרלי תוך שימור של חלק מהמסתם המקורי (העלים והקורדות - שהן הגידים התומכים בעלי המסתם).

 

מסתם לב ביולוגי

 

מסתם ביולוגי (Biologic Prosthetic Heart Valve) הוא מסתם שהוצא מחיה, לרוב פרה, עגל או חזיר, העובר טיפול נוגד דחייה ומושתל בלב במקום המסתם התקול שהוצא. בשנים האחרונות קיימים פיתוחים של מסתמים ביולוגיים המופקים מחיות ודומים במבנה הרקמה למסתם האנושי בדימיון רב מאוד, וכן של מסתמים ביולוגיים שמוחדרים לא רק בניתוח, אלא גם בצנתור, ונפרסים בלב ומתאחים לתוכו, ללא צורך בטבעת.

 

מסתם ביולוגי מטפל בשני החסרונות העיקריים של המסתם המכאני: הוא שקט ואינו מפיק רעש והוא אינו דורש טיפול לכל החיים במדללי דם, ולכן מומלץ יותר לחולי לב בגיל צעיר ובעיקר לחולות צעירות בגיל הפיריון שמבקשות להיכנס להיריון ללא הסיכון הכרוך בהיריון המלווה בטיפול במדללי דם. כמו כן, מסתמים ביולוגיים מאפשרים ברובם זרימת דם טובה יותר ממסתמים מכאניים. עם זאת, מסתם זה לעתים עובר הסתיידות עם הזמן ודורש החלפה לכעבור מספר שנים – לאחר פרק זמן ששונה מחולה לחולה ויכול לנוע משנים בודדות ועד עשרות שנים, לרוב לאחר 12-6 שנים. בנוסף, החלפה למסתם ביולוגי הוכחה פחות יעילה בחלק מהמסתמים, למשל במסתם המיטרלי.

 

מסתם הומוגרפט

 

מסתם הומוגרפט (Homograft Valve) הקרוי גם 'אלוגרפט' הוא מסתם שמקורו בתורם אנושי, המושתל באדם אחר. מסתם זה עשוי להילקח מתורמים שנפטרו והלב שלהם לא היה פועם ומתפקד ולא ניתן היה להשתמש בו להשתלת לב, או שהוא נלקח מלבבות של חולי לב שהוצאו לפני השתלת לב או השתלת לב מלאכותי. כיום אין ראיות חותכות לכך שמסתמי הומוגרפט ממקור אנושי מחזיקים מעמד יותר שנים בהשוואה למסתמים ביולוגיים מחיות. לכן השימוש במסתמי הומוגרפט נעשה כיום בעיקר במקרים של זיהום קשה במסתם האאורטלי ושורש האאורטה או בהחלפה של המסתם הפולמונרי במסגרת 'טכניקת רוס' שמוסברת להלן. 

 

שיטות נוספות לתיקון והחלפת מסתם

 

טכניקת רוס

 

טכניקת רוס (Ross Procedure) היא שיטה משולבת שבה מתוקן ליקוי באבי העורקים ובמסתם האאורטלי על ידי השתלת מקטע מהעורק הריאתי, הכולל את המסתם הפולמונרי. במצבים אלה, במקום המסתם הפולמונרי שהוצא מושתל מקורי של עורק הכולל מסתם שמקורו בתורם אנושי מן החי –'הומוגרפט'. שיטה זו מתאימה בעיקר לתינוקות וילדים צעירים עם ליקוי במסתם האאורטלי, לרוב על רקע מום לב מולד, כשהמסתם הפולמונרי שנלקח להחליפו נוטה לגדול באופן טבעי ותקין במקומו החדש, במקביל לתהליך הגדילה של הילד.

 

כמו כן, שיטה זו מתאימה למבוגרים ואין בהמשך צורך בנטילה של מדללי דם לכל החיים. יחד עם זאת, המסתם הפולמונרי המקורי שהפך למסתם אאורטלי חדש לא נוטה להחזיק מעמד לשנים ארוכות ולעתים נדרשת כעבור שנים החלפתו במסתם מכאני או ביולוגי.

 

החלפה או תיקון מסתם בצנתור

 

לא רק ניתוחים, אלא גם פעולה רפואית פולשנית של צנתור מאפשרת החלפה או תיקון של מסתמי הלב. צנתורים להחלפת מסתמים מבוצעים בישראל החל משנת 2008.  

 

הליך להחלפת מסתם בצנתור – קרוי בעגה הרפואית בראשי התיבות TAVI או TAVR (קיצור של Transcatheter Aortic Valve Replacement). תהליכים אלה לרוב כרוכים בהרדמה מקומית או טשטוש בלבד, בהבדך מניתוחי מסתמים המבוצעים בהרדמה מלאה.

 

בעוד צנתורים לפתיחת עורקים חסומים בגוף מבוצעים כיום ברובם דרך היד, צנתורים להחלפה או תיקון של מסתמי הלב נעשים כיום דרך המפשעה, וכוללים כיום:

 

* תיקון היצרות במסתם האאורטלי.

 

* החלפת מסתם אאורטלי.

 

* החלפת מסתם פולמונרי.

 

תיקון דלף במסתם המיטרלי.

 

בצנתורים להחלפת מסתמים, המסתם החדש – מסתם ביולוגי או מכאני – מוחדר דרך הצנתר ומורכב באזור היעד.

 

וולוולופלסטיה: צנתור באמצעות בלון – הקרוי בעגה הרפואית גם 'וולוולופלסטיה' (Balloon Valvuloplasty) מאפשר הרחבה של מסתם שהוצר בעקבות איחוי של העלים ומבוצע לרוב להרחבה שנדרשת במסתם האאורטלי, כשהבלון מוחדר ומנופח דרך צנתר שמוחדר מאזור המפשעה.

 

מה קורה אחרי ניתוח מסתמים?

 

לאחר ניתוח מסתמים יש צורך באשפוז של יממה אחת לפחות ביחידה לטיפול נמרץ, תוך קבלת תרופות, נוזלים ומזון בעירוי, וכן חיבור לצינורות לצורך ניקוז השתן וניקוז נוזלים מיותרים שהצטברו בחלל החזה וסביב הלב, וכן צינורית לסיוע בהנשמה. במהלך האשפוז בטיפול נמרץ מנוטרים בקביעות פעילות הלב, לחץ הדם ורמות החמצן וכן נעשית בדיקה לאיתור סימני זיהום סביב החתכים הניתוחיים.

 

לאחר אשפוז בטיפול נמרץ נדרשים 5-3 ימי אשפוז נוספים ביחידת ביניים או במחלקה פנימית לפני השחרור הביתה. זמן האשפוז עשוי להתקצר בניתוחים זעיר פולשניים, בהשוואה לניתוח לב פתוח המבוצע בשיטה המסורתית.

 

בהמשך נדרשת תקופת החלמה שעשויה לנוע בין 4-2 שבועות לאחר ניתוחים זעיר פולשניים ובין 8-6 שבועות לאחרים ניתוחים פתוחים המבוצעים בפתיחת עצם בית החזה.

 

לאחר שמשוחרר המנותח לביתו, עליו להתייחס לתופעות לוואי אפשריות של הניתוח, ולפנות לעזרה רפואית בעת הצורך. תופעות קלות שחולפות לרוב תוך 6-4 שבועות כוללות אי נוחות כללית, כאבי שרירים, עייפות, הפרעות שינה, אובדן תיאבון, עצירות וכאבים בחזה באזור בו בוצעה פתיחת בית החזה. לאחר הניתוח נדרש ביצוע בדיקות מעקב תקופתיות לתפקוד הלב וכלי הדם, לרבות בדיקות לב אבחנתיות שונות, שינויים באורח החיים – לרבות אימוץ אורח חיים בריא, גמילה מעישון, התאמות תזונתיות וביצוע פעילות גופנית באופן סדיר.

 

ניתוחי החלפת מסתמים העושים שימוש במסתם מכאני דורשים נטילה קבועה של מדללי דם מסוג אספירין או קומדין לכל החיים, ויש המופנים לניתוחי החלפת מסתם במסתם ביולוגי המופק מחיות, שאמנם אורך החיים שלו קצר יותר, אולם הוא אינו דורש נטילת טיפול קבוע במדללים.

 

בנוסף, ניתוחי החלפת מסתמים דורשים טיפול אנטיביוטי מונע לפני טיפולים אצל רופא שיניים או שיננית ולפני ביצוע פעולות כירורגיות נוספות, שכן חיידקים עלולים להשתחרר במהלך הטיפול ולהגיע למסתם החדש שהוכנס (מכאני או ביולוגי) ולגרום לזיהום. ניתוחי תיקון מסתם אינם דורשים באופן גורף טיפול אנטיביוטי מונע מסוג זה, אלא רק במקרים פרטניים על פי הסיכון האישי להידבקות בזיהומים.

 

לפי הידוע כיום, מסתמים שמושתלים בלב בטוחים לשימוש עם טלפונים סלולאריים, מגנטים ומכשירים חשמליים נוספים, וכן מאפשרים ביצוע בדיקות רנטגן ובדיקות MRI לאבחון מחלות, ומאפשרים לעבור במערכות אבטחה של מקומות ציבוריים ושדות תעופה, אם כי לעתים המערכת תצפצף בעקבות המסתם ומומלץ להצטייד באישור רופא על השתלת מסתם אותו יש לשאת עליכם למקרה של תרחישים מעין אלה.

 

סיכונים בניתוח מסתמים

 

כמו כל ניתוח, גם ניתוחי מסתמים כרוכים בסיכונים שונים. הסיכונים העיקריים כוללים:

 

זיהומים וחום: זיהומים לאחר הניתוח עשויים להיות שטחיים ולהתבטא באודם, הפרשות מהצלקת הניתוחית וחום גבוה, ומטופלים באנטיביוטיקה ושטיפה בסבון אנטיספטי. זיהום עמוק שמתפתח בקרב 1% עד 3% מהמנותחים עלול להתפשט מתחת לעצם בית החזה, לרבות באזור מיצר הלב (מדיאסטיניטיס), ומהווה מצב חירום רפואי. זיהום שכזה מחייב אשפוז מיידי ומתן טיפול אנטיביוטי תוך ורידי למספר שבועות, ולעתים אף נדרשת פתיחה של הפצע וניקויו וניתוח נוסף לסגירתו. טיפולים בזרקת מאקרופאגים (מוצרי דם) וטיפולים בוואקום מזרזים את הריפוי. 

 

דימומים: דימומים שכיחים לאחר ניתוח מסתמים, אולם במידה וישנם סימנים לדימום מסיבי, המאופיין בחוסר יציבות בלחץ הדם, הדופק ותפוקת השתן, לעתים יש צורך בניתוח חוזר לאיתור מקור הדימום או טיפול בטסיות דם ונוגדי קרישה, להפסקת הדימום.

 

תגובות אלרגיות לחומרי ההרדמה.

 

כאבים.

 

הפרעות בקצב הלב: הפרעות קצב שכיחות ביממה לאחר ניתוח מסתמים, ולרוב חולפות לאחר איזון המלחים בדם. הפרעות קצב חריפות בימים הראשונים לאחר הניתוח – לרבות פרפור חדרים ודום לב, מחייבות החדרת קוצב לב.

 

דלקת באזור הלב והריאות: סיבוך אפשרי נוסף הוא דלקת באזור הלב והריאות המאופיינת לרוב בחום גבוה, כאבים בחזה, חוסר נוחות ואובדן תיאבון. סיבוך זה נגרם בעיקר בניתוחים פתוחים המערבים פתיחה של בית החזה, כגון ניתוח מסתמים וגם ניתוח מעקפים. לעתים הדלקת חולפת מעצמה, אולם לעתים היא גורמת להצטברות נוזלים סביב הלב הדורשים טיפול רפואי התערבותי לניקוזם.

 

כשל טכני במסתם שהמושתל: סיכון זה נחשב לנמוך במיוחד, ומחייב ניתוח חוזר להחלפת המסתם שהושתל. בעבר תועדו מקרים של כשלים במסתמים מכאניים שהושתלו שנקראים Starr-Edwards ו-Björk-Shiley, לרבות כשל במבנה המסתם המעוגל, שחיקה של מעטפת המסתם, ונשירה של עלה המסתם המכאני, אולם אלו כאמור ספורים ביותר. לצדם מדווח בעבודות רבות תפקוד ממושך המסתמים שהושתלו לאורך 30-20 שנים. 40 שנים לאחר החלפת מסתם, לפי הסטטיסטיקות, 9% יאלצו לעבור ניתוח חוזר עקב כשל של המסתם שהושתל. 

 

בלבול ואובדן זיכרון קל: הנטייה לירידה קוגניטיבית לאחר הניתוח מאפיינת יותר חולים מבוגרים ונשים ולרוב משתפרת בחלוף חצי שנה עד שנה מהניתוח.

 

שבץ מוחי: כ-5% מאלו העוברים ניתוח מסתמים עוברים אירועים מוחיים על רקע קריש שנותר ממשקעי כולסטרול וסידן שבדפנות כלי הדם. הסיכון לשבץ מוחי מגיע באוכלוסיות מסוימות על פי מחקרים גם למעל ל-15% בקרב אלו שעוברים החלפה של המסתם האאורטלי. אירוע מוחי על רקע ניתוח מסתמים עשוי להיות קל אך גם עלול להיות קשה, והסיכון לאירוע עולה בקרב מנותחים מבוגרים מעל גיל 80, חולים עם משקעים בעורקי התרדמה ומנותחים שעברו אירוע מוחי בעבר.

 

התמותה בעקבות ניתוח מסתמים נאמדת בכ-1% עד 5% מהמנותחים, כשהסיכון גבוה בעיקר בקרב מנותחים מבוגרים עם מחלות רקע רבות ומשתנה בהתאם למסתם שבו בוצעה הפעולה הרפואית.

 

 

עדכון אחרון: יוני 2017