מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשות1 מכל 4 גברים ישראלים מעשן

1 מכל 4 גברים ישראלים מעשן

דו''ח: כ-20% מהישראלים מעשנים. ירידה במספר המשתתפים בסדנאות גמילה מעישון של קופות החולים, למרות שיעורי הצלחה גבוהים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

19.7% מהישראלים בגילי 21 ומעלה מעשנים. כך עולה מדו"ח שר הבריאות על העישון בישראל לשנת 2015, שמתפרסם היום (ג') - היום הבינלאומי ללא עישון. מדובר בשיעור דומה לזה שדווח בשנה שעברה (19.8%).

 

לפי הדו"ח, שיעור הגברים המעשנים (26%) כפול משיעור הנשים המעשנות (13.6%). שיעור העישון בקרב גברים בישראל גבוה במעט מהממוצע הכולל במדינות האיחוד האירופי (24.2%), אך שיעור העישון בקרב נשים בישראל נמוך במעט ביחס לממוצע (15.5%).

 

קיים הבדל משמעותי בשיעורי העישון בין האוכלוסייה היהודית והאוכלוסייה הערבית בישראל: 22.1% מהגברים היהודים מעשנים וכך גם 15% מהנשים היהודית, בהשוואה ל-43.9% מהגברים הערבים ו 6.7% מהנשים הערביות.

 

לפי הדו"ח, הגיל הממוצע להתחלת עישון סיגריות הוא 18.1 בקרב גברים יהודים, 21 בקרב נשים יהודיות, 19.9 בקרב גברים ערבים ו-26.6 בקרב נשים ערביות.

 

באשר לעישון בבני נוער, מזה כעשור ישנה מגמת ירידה הדרגתית בשיעור עישון הסיגריות: בסקר שנערך בשנת 2014 נמצא שכ-8% מהתלמידים מדווחים כי הם מעשנים לפחות סיגריה אחת בשבוע, זאת בהשוואה לכ-15% בשנת 2002. בפברואר 2016 נכנס לתוקף צו לתיקון התוספת לחוק מניעת העישון וקבע שבכל שטח מוסד החינוך, הן במבנה והן בחצר, ייאסר העישון לחלוטין, ובנוסף נאסר העישון גם בטווח של עשרה מטרים מהכניסה לבית הספר. 

 

נתון מדאיג שעולה מהדו"ח הוא שגם רבים מהלא-מעשנים מוצאים עצמם חשופים לנזקי הסיגריות. כ-37% מהמרואיינים שאינם מעשנים דיווחו כי הם חשופים לעישון פסיבי (כ-30% מהיהודים ולמעלה ממחצית מהערבים), כאשר באופן כללי, נשים נחשפות יותר לעישון פסיבי בבית, בעוד שגברים נחשפים יותר לעישון פסיבי בעבודה. כמו עישון, גם עישון פסיבי עלול להוביל לנזקים נרחבים באיברים רבים בגוף, חלקם קטלניים. בבחינת נזקי העישון הפסיבי כדאי לזכור כי אין רמת חשיפה לעשן הסיגריות שנחשבת לבטוחה, ומחקרים הדגימו כי גם חשיפה באופן אקראי לעשן סיגריות עלולה להזיק לבריאות.

 

ירידה במספר המשתתפים בסדנאות גמילה

 

רבים מנסים להפסיק לעשן ללא הכנה מוקדמת, תמיכה מקצועית או תמיכה תרופתית, אך במשרד הבריאות מציינים כי סיכויי ההצלחה של גמילה מעישון בדרך זו עומדים על אחוזים בודדים.

 

החל משנת 2010, כחלק מסל שירותי הבריאות, כל קופות החולים מציעות סדנאות גמילה מעישון בפריסה כלל ארצית ובהנגשה שפתית ותרבותית למגוון קבוצות באוכלוסייה, ללא עלות כלל, ובחלק מקופות החולים מוצעים למבוטחים בנוסף או כחלופה גם ייעוץ טלפוני לגמילה מעישון וכן ייעוץ אישי. כל מי שמשתתף בסדנה לגמילה מעישון זכאי לרכוש בהנחה של 85% תרופות מרשם לגמילה מעישון ובמידה שהנגמל אינו יכול להשתמש בתרופות המרשם, ההנחה ניתנת לו על רכישת תחליפי הניקוטין.

 

מאז הכנסת הסדנאות לסל חלה כל שנה עלייה משמעותית במספר המשתתפים בהן. אבל בשנת 2015 נעצר הגידול בהיקף הפונים לגמילה מעישון בקופות החולים וחלה ירידה של 4% במספר המשתתפים בסדנאות גמילה – השתתפו בסדנאות רק 25,721 מעשנים מתוך כמיליון מעשנים, שמהווים כ-2.5% בלבד. זאת למרות שמסקרים שונים עולה כי לפחות 50% מכלל המעשנים מדווחים על כך שהם מעוניינים להיגמל מעישון.

 

הנתון על הירידה בפנייה לסדנאות מצער, במיוחד לאור העובדה ששיעורי הגמילה באמצעות הסדנאות גבוהים. כמפורט בדו"ח, בשירותי בריאות כללית מדווחים על שיעורי גמילה שעומדים על 42%-43% שלוש עד חמש שנים לאחר סיום הסדנה. במכבי שירותי בריאות מדווחים כי בתום תוכנית הגמילה 80% מהמשתתפים לא מעשנים, וכ-50% נותרו לא-מעשנים כעבור שנה מסיום הטיפול. גם במחקר שערכה לאחרונה קופת חולים מאוחדת נמצא שכ-50% מהמשתתפים בסדנאות נשארים גמולים גם בתום שנה מסיום הסדנה.

 

לפרטים על סדנאות הגמילה והרשמה פנו לקופת החולים שלכם:

 

כללית - אתר כללית, מוקד טלפוני 2700*

 

מכבי - אתר מכבי, מוקד טלפוני 3555*

 

לאומית - אתר לאומית, מוקד טלפוני 1700-507-507

 

מאוחדת - אתר מאוחדת, מוקד טלפוני 3833*

 

הילה-מנור
06/06/16 12:33

עצוב לדעת שחמישית מהישראלים מרעילים את עצמם. בניגוד לפעם יש היום כ"כ הרבה דרכים להיגמל מעישון כמו אברהמסון שיש להם אחוזי הצלחה מאוד גבוהים. חבל שאנשים לא נעזרים בעזרה חיצונית

ההצעה של ארגון הבריאות העולמי להתריע על החוליים שבעישון על גבי כל קופסת סיגריה...ראו את התמונה שבקישור:
http://www.bbc.com/news/health-36396666