מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמוניבלוגיםטעם החייםאני שותה שוקולד, זה עושה אותי מאושר וליבי שמח

אני שותה שוקולד, זה עושה אותי מאושר וליבי שמח

03/10/09 20:38
3500 צפיות
אני שותה שוקולד, זה עושה אותי מאושר וליבי שמח

נראה שהאצטקים לא טעו כשהם שרו "אני שותה שוקולד, זה עושה אותי מאושר וליבי שמח". בואו נדבר קצת על שוקולד (בעיקר כהה) ובסוף גם מירשם טראפלס...
 "I drink chocolate, it makes me happy, my heart rejoices" במחקר עם אינדיאנים משבט הקונה בדרום אמריקה נראה כי למרות שיש להם דיאטה עתירת מלח יש להם לחץ דם נורמלי, כל זמן שהם צורכים כמויות גדולות מהקקאו המקומי העשיר בפלבנואידים. אבל עם מעברם לעיר ועם ירידה בצריכת הקקאו המקומי יש ללחץ דמם נטייה לעלות.
J Cardiovasc Pharmacol. 2006;47 Suppl 2:S103-9

השוקולד מיטיב עם פעילויות הלב וגם עם מצבי סוכרת, הרזייה, מפחית סטרס ואפילו שיעול ראו מחקרים בהמשך...
לאחרונה מימצאים ארכאולוגיים והתבוננות באגרטלים (ראו בקישור) בני אלף שנים מניו-מקסיקו, הפתיעה את כולם שכן נמצא כי הם שימשו לשתיית שוקולד. מכאן ניתן ללמוד ששוקולד היה בשימוש בצפון אמריקה הרבה לפני שחשבו וגם שהוא היה מעדן יוקרתי ליחידים בשעת טקסים מורכבים.
בין המאות התשעית לשתיים עשרה היה הקניון Chaco בניו-מקסיקו, הומה מפעילויות. האזור האינדיאני השומם היום, היה פעם, אחת ההתיישבויות החשובות של שבט האנסאזי. באוניברסיטת ניו-מקסיקו חוקרים הארכאולוגים את האגרטלים של השבט ב- 8 השנים האחרונות. אגרטלי קרמיקה אלה קושטו באיורים גאומטרים בצבעי כחול-אפור ורק עכשו כשחקרו בהם שרידי תאוברומין (חומר המעיד על קקאו), הבינו שאגרטלים אלה כמו אגרטלים של שבט המאיה, יועדו לשוקולד. את המשקה הכינו מזרעי קקאו מעורבים במים, תירס וצ'ילי.
 
זה כמובן ממקם את השוקולד בצפון אמריקה לפני בואם של המתיישבים מאירופה ויתרה מזאת גם מעיד שהיה פעם ערוץ מסחר ארוך, יותר מ-2000 ק"מ, בין מרכז אמריקה לצפונה. שבט האנסאזי ייבא עוד פריטים אקזוטיים ממרכז אמריקה כמו ציפורי מקאו (תוכי) אדומות ופעמוני נחושת. עכשו אנחנו יודעים שהם ייבאו גם שוקולד.
זה היה מאד יקר להביא שוקולד מכאלה מרחקים ולכן אין ספק שהוא ייצג ססטוס ומעמד גבוה ושימש לטקסים יוקרתיים.
Proc Natl Acad Sci U S A. 2009, 106(7), 2110-3
 
כמו אז גם היום, נראה שכדאי לאכול שוקולד. במעקב אחרי חולי לב במשך 8 שנים אחרי התקף לב ראשון נמצא כי לאלה שנהגו לאכול שוקולד פעמיים בשבוע או יותר, היה סיכוי נמוך בכ- 60% למות, לאלה שאכלו רק פעם בשבוע היה סיכוי מופחת בכ- 30%. ועוד ניסוי הראה כי לקקאו פעילות אנטי-דלקתית המייטיבה עם חולי לב.
לאלה שנוהגים לאכול שוקולד לפחות פעם בשבוע יש גם סיכוי נמוך יותר לשבץ ולתמותה משבץ. שוקולד קשור גם סיכוי נמוך יותר להפרעות קצב.

כדאי לשים לב ל- NO (ניטריק אוקסיד), התברר שהפלבנואידים- flavan-3-ols, בהם השוקולד הכהה עשיר, פועלים על ידי הגברת הביו-פעילות של ה-NO וכך מקלים על הרחבת כלי הדם והורדת לחץ הדם.
JAMA, 2003, 290(8), 1030-1031
הנה עוד 4 מאמרים המראים איך השוקולד הכהה מרגיע מתח, מייטיב את גמישות העורקים ומשפר את התנועה בכלי הדם.
Circulation. 2007, 116, 2376-2382
Nutr Rev. 2006, 64(3), 109-18
Int J Cardiol. 2009, 131(3, :424-9
Circulation. 2009, 119(10), 1433-41
ממש מפחית סטרס...אולי בגלל זה נמצא כי הנוטים לדכאון מרבים לאכול שוקולד.

עכשו חוקר מי שמכונה ד"ר שוקולד את מעלותיו של השוקולד ואת דרכי הפקתו המומלצות.

ראו את הרשימה "אדון שוקו" של ד"ר ברק על בריאות השוקולד.

לא בכדי נבחר השוקולד להיות מרכיב מוביל בתזונה הטובה ביותר להגנה על הלב. זוכרים  את ה- Polymeal?
חצי כוס יין ליום, חצי ק"ג דגים בשבוע, 400 גרם ירקות ופירות ליום, 100 גרם שוקולד ליום, 68 גרם שקדים ליום ו- 2.7 גרם שום ליום.
BMJ 2004, 329(7480), 1447-1450

שוקולד חדש Slimmer's Chocolate יכול אף לסייע בהרזייה, הוא דרך אגב מכיל גם גוארנה, ארטישוק, תה ירוק ולציטין.
אכילת שוקולד כהה מפחיתה את התיאבון יותר מאשר אכילת שוקולד חלב. שוקולד כהה גם מפחית את העייפות של הסובלים מעייפות כרונית.

שוקולד בהריון משפר את מצב הרוח של האם ומיטיב עם הנולדים  
Early Human Development, 2004, 176(2), 139-145
 
ועוד, חוקרים מארה"ב הראו כי מרכיב פלבונואידי בשוקולד pentameric procyanidin חוסם את התרבות תאי סרטן השד בתרבית.
Mol Cancer Ther., 2005, 4(4), 537-546
 
השוקולד טוב גם לסוכרתיים - במעקב אחר עמידות לאינסולין ולחץ הדם של 15 מתנדבים בריאים מצאו חוקרים מאיטליה כי תוספת, במשך שבועיים, של 90 גרם ליום שוקולד כהה אך לא של שוקולד לבן שיפרה את העמידות והרגישות לאינסולין והורידה את לחץ הדם הסיסטולי.
Am J Clin Nutr, 2005, 81(3), 611-614
שוקולד כהה הוביל להטבה גם אצל בעלי לחץ דם גבוה ועמידות לאינסולין.
J Nutr. 2008 Sep;138(9):1671-6

והשוקולד טוב גם לשיעול עיקש. התאוברומין שבשוקולד יעיל פי 3 מקודאין שהוא החומר בו משתמשים כרגע לעצור שיעול טורדני וגם אין לו את השפעות הלוואי שיש לקודאין.
The FASEB Journal. 2005;19:231-233
 
והנה גם מירשם...
טראפלס לבעלי "שן מתוקה"

מוצרים:

500 גרם שוקולד מריר איכותי, עדיף 70%-85% מוצקי קקאו

250 מ"ל שמנת מתוקה

100 גרם חמאה



תוספות לפי הטעם:

קראנץ' אגוזים או שקדים טחונים

ליקרים שונים לפי הטעם: מנטה, קפה, קירסאו, אמרטו ועוד.

מעט אספרסו מוכן

תבלינים שונים (אניס, הל, ציפורן, צ'ילי)

גרידת לימון או תפוז

אבקת קקאו איכותית לציפוי. (אפשר גם אגוזים טחונים)

אופן הכנה:

לחמם את השמנת ולשפוך על השוקולד. ניתן גם לחמם במיקרו כמה דקות. לערבב עד שנמס, ולהוסיף את החמאה וחומרי הטעם (ניתן כמובן לעשות אותם ללא שום תוספות). לערבב היטב. לצנן לכמה שעות עד שמתמצק. בעזרת כפית ליצור כדורים ולגלגל באבקת הקקאו.



דרך אגב, אם אתם מכורים לשוקולד, הליכה של 15 דקות יכולה לבלום את ההשתוקקות הזאת...
 מזמן אנחנו יודעים  שכדאי לעשות התעמלות...

תגובות

איתן-ע.
04/10/09 14:22

לגבי שוקולד.
מבחינתי, ההתמכרות המוכרת לכולנו, כ"התמכרות לשוקולד", אינה באמת "התמכרות לשוקולד", מכיוון שיש לי חשד די מבוסס שאצל מרביתנו זו בעצם צורה מעודנת של התמכרות למתוקים, השוקולדים כמובן.
אני מציע מבחן לכל מי שמגדיר את עצמו כ"מכור לשוקולד".
קנו חפיסה של שוקולד שחור שמכיל 99%-100% מוצקים  כזה שאין בו סוכר כמעט (ב 100% אין בכלל סוכר) וינסה לחסל אותו בישיבה אחת.  אם אכן החפיסה חוסלה בישיבה אחת רחמנא ליצלן, יש לנו מכור אמיתי לשוקולד.
למעשה, שוקולד שחור בכלל ו  100% בפרט, לא אוכלים אלא ... מוצצים. הדרך הנכונה היחידה להרגיש אותו כמו שצריך היא לקחת חתיכה קטנה שגודלה כ 1 ס"מ מרובע, לשים אותה על הלשון ולגלגל אותה ברכות תוך שהשוקולד השחור נמס לאט לאט וממלא את חלל הפה בניחוחות וטעמים שוקולדיים מענגים. למי שבאמת אוהב שוקולד, זה טריפ אמיתי שבגלל חוסר הסוכר, לדעתי, זה גם לא ממכר ואפשר להפסיק כשרוצים.
זה תענוג נשלט אבל יש בזה את אותה כמות קלוריות, לצערי.
 
איתן

הי איתן,
אין לי הוכחות לכך אבל אני הייתי מהמרת ששוקולד כהה מאד לא יגרום להשמנה שכן הוא בריא והגוף יתנהל בבריאות איתו, דהיינו יקזז את הקלוריות העודפות ממאכלים אחרים במשך היום. ראה שכך זה למשל עם שקדים:
http://www.camoni.co.il/?idr=402&pid=437

זה לא כך עם לחם לבן או סוכר שהגוף מגביר את צריכת הקלוריות הכוללת שלו בעקבות אכילתם. אז להרזייה הייתי ממליצה להימנע מפחממות זמינות.

ועוד נתוני בריאות - שוקולד משפר את הראייה יותר טוב מגזר, הירק שלימדו אותנו כשהיינו ילדים שחשוב לאכול לראייה.

שוקולד כהה מכיל 23.7 גרם פחמימות ב-100 גרם. בדוק. 
טעים להפליא ומשמין להחריד. מניסיון. כאשר שירתתי 
במשרד הבריאות כמבקר מזון לתפקידים מיוחדים הוטל 
עלי לבדוק את שרשרת המזון מתחילת הייצור ועד לפי הצרכן.
כל הבדיקות בוצעו במעבדות, פרט לבדיקה אחת והיא מבחן 
הטעם שנקרא בדיקה אורגנולפטית. בדיקה שמחייבת לטעום.
טעמתי כל מוצר מתוק וכולם עמדו במבחן הטעם והשוקולד
שאב מתוכי אנחה של הנאה. אחלה ג'וב חשבתי, עד שגיזרתי
הדקיקה תפחה לבלי הכר.המכנסיים לא נסגרו והבטן קיבלה
ממדים אינפלציוניים.
 26 שנים רצופות אני צורך 60 גרם פחמימות ליום שמתורגמות
ל-60 ק"ג , משקל השמור לצעירים. בן 84 לפי תעודת הלידה,
הרבה פחות לפי סימני השחיקה. הכל בזכות הגמילה מעתירי
הפחמימות, כולל שוקולד מכל צבע וגוון.
   www.fatgetslim.com
י 

denur1
03/08/16 19:01

איך יתכן ש-100 גרם שוקולד יכילו 237 גרם פחמימות? גם אם כל השוקולד פחמימות אז זה יכול להגיע ל- 100 גרם על 100 גרם מוצר. שוקולד כהה 85% מוצקי קקאו חפיסה של 100 גרם מכיל כ- 20 גרם פחמימות, יש שמעט פחות ויש שמעט יותר, תלוי ביצרן. שוקולד 70% מכיל בדרך כלל יותר פחמימות. לגבי הכתבה כל אחד יתייחס לפי הבנתו. לי נראה שאכילת 90 - 100 גרם שוקולד (גם 85%) ביום לא רצוי לשון המעטה. רוב השוקולדים 85% מחולקים ל- 10 קוביות, אני אוכל מידי פעם חצי קובייה שזה כ- 1 גרם פחמימה. להמשך...

denur1
12/08/16 15:42

ברוך הלוי סגל עידכן אותי שנפלה טעות בתגובה שלו, הוא התכוון ל- 23.7 גרם פחממות, הנקודה חסרה. במגביל תיקן זאת בתגובה שלו.
 

נסו שוקולד בריא על בסיס שמן קוקוס... 2 דקות הכנה!!!
http://www.camoni.co.il/index.php?idr=402&pid=35516

מעניין מה איכויותיו של השוקולד הוורוד החדש

עמי-3
31/12/19 19:34

ראיתי הרשומה כעת ואני מצרף את מה שכתבתי בבלוג על השוקולד המריר וכן המון יתרונות יש בו , עם זאת וזה לא כתוב במאמר כדאי לצרוך שוקולד לפחות שעה לפני או אחרי האוכל כדי שלא יהווה גורם מפריע לספיגת ברזל. ראו כאן http://blogami.co.il/%d7%a2%d7%93%d7%9b%d7%95%d7%9f-%d7%9c%d7%91%d7%9c%d7%95%d7%92-%d7%9e%d7%aa%d7%90%d7%a8%d7%99%d7%9a-18-%d7%9e%d7%a8%d7%a5-2019

יעל ישראל
יעל ישראל
סופרת, עורכת, מבקרת ספרות וקולנוע, מדריכת סדנאות כתיבה. וגם: מבשלת הרבה, ובעלת בלוג על אוכל ב\"על השולחן\".