מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חיסוני קורונה לאנשים עם טרשת נפוצה: פרופ' ענת אחירון מסבירה
אתמול (א') התארחה אצלנו פרופ' ענת אחירון – מנהלת המרכז לטרשת נפוצה בשיבא, אחראית הקתדרה למחלות אוטואימוניות בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת ת"א, ומנהלת תחום טרשת נפוצה ב"כמוני" – בשיחת זום שמטרתה להסביר על החיסון לקורונה בקרב מטופלים עם טרשת נפוצה.
אנחנו מביאים את ההרצאה המלאה מצולמת ואת עיקרי הדברים שעלו בה. שאלות נוספות לפרופ' אחירון ולמומחים האחרים ניתן להעלות בקהילת טרשת נפוצה ב"כמוני".
האם מומלץ לאנשים עם טרשת נפוצה להתחסן?
פרופ' אחירון מסבירה שאנשים עם טרשת נפוצה אינם בסיכון מוגבר להדבק בקורונה וגם לא למחלת קורונה חמורה יותר - בהשוואה ליתר האוכלוסייה. בכל אופן, מאחר שהווירוס מאוד מדבק, עלול לגרום למחלה נשימתית קשה ולעיתים אף לתמותה וכן לגרום לתסמינים ממושכים כמו עייפות קשה, בעיות זיכרון ואחרים, פרופ' אחירון אומרת ש"כדאי וחשוב להתחסן".
האם החיסון יגן על מטופלים עם טרשת נפוצה מפני קורונה?
פרופ' אחירון מסבירה כי לשני החיסונים החדשים – של חברת פייזר שכבר הגיע לארץ ושל חברת מודרנה שיגיע בהמשך – יעילות גבוהה ומרשימה מאוד של 95%-90%. כ-5% מהמתחסנים לא יפתחו נוגדנים לווירוס הקורונה, כלומר: למרות קבלת החיסון לא יהיו מוגנים.
אחד הגורמים העלולים להפריע להיווצרות של נוגדנים לווירוס הקורונה הם טיפולים שמשפיעים על מערכת החיסון, לרבות חלק מהתרופות לטרשת נפוצה.
כדי לוודא שהחיסון אכן מספק הגנה ניתן לעשות בהמשך בדיקה סרולוגית שבאמצעותה ניתן לוודא שאכן נוגדני הקורונה נוצרו בגוף המתחסן לאחר קבלת שתי מנות החיסון.
איך משפיעות התרופות לטרשת נפוצה על יעילות החיסון? והאם החיסון משפיע על נטילת התרופות?
החיסונים החדשים של פייזר ומודרנה דומים ופועלים במנגנון חדשני המכונה רנא שליח ((mRNA שאינו מערב חשיפה לנגיף כדי ליצור נוגדנים בגוף, ולכן אין חשש שהחיסון יוביל למחלת קורונה, גם לא בקרב אנשים המטופלים בתרופות לטרשת נפוצה שפוגעות בתאי מערכת החיסון – הלימפוציטים.
עם זאת, הלימפוציטים חיוניים לייצור הנוגדנים לווירוס הקורונה בעקבות החשיפה לחיסון, וללא כמות מספקת של לימפוציטים ייתכן שלא יפתחו נוגדנים שיספקו הגנה מהנגיף. כדי למנוע מצב בו החיסון יינתן לשווא, למטופלים בתרופות שפוגעות בכמות הלימפוציטים מומלץ לפני החיסון לבדוק את רמת הלימפוציטים באמצעות בדיקות דם, כפי שמפורט בטבלה.
מאותה סיבה, פרופ' אחירון ממליצה שהמטופלים בחלק מהתרופות לטרשת נפוצה, כפי שמפורט בטבלה, יבדקו 3 חודשים לאחר קבלת מנת החיסון השנייה כי אכן התפתחו בגופם נוגדנים באמצעות בדיקות סרולוגיות ושהם אכן מחוסנים ומוגנים. לצפייה בנספח הטבלה המלאה לחצו כאן>>
עוד ממליצה אחירון למי שאמור להתחיל טיפול חדש לטרשת נפוצה, להתחסן עוד לפני תחילת הטיפול התרופתי. לשם כך ניתן לבקש מהנוירולוג המטפל מכתב בו ימליץ לקופת החולים על הקדמה בתור לחיסון.
האם החיסון עלול להשפיע על מהלך המחלה של אנשים עם טרשת נפוצה?
פרופ' אחירון מציינת שכל חיסון עלול להעלות את הסיכון להתקף בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, וזאת מאחר שהחיסון מעורר את המערכת החיסונית כדי שתיצור נוגדנים לווירוס המזיק – ואותה תגובה חיסונית עלולה להוביל להתקף טרשת.
עם זאת, ההנחה היא שעם חיסון הקורונה שמבוסס על מנגנון mRNA תגובת מערכת החיסון תהיה מאוד ספציפית והסיכון להתקף יהיה נמוך יחסית לחיסונים שפועלים במנגנונים אחרים.
עוד מדגישה פרופ' אחירון כי חשוב להמשיך ולהתמיד בטיפול התרופתי שמוסיף הגנה כנגד התקפי טרשת נפוצה.
האם קיימים נתונים על החיסון באנשים עם טרשת נפוצה?
המידע נכון להיום מבוסס בעיקר על הנחות תיאורטיות, וזאת בגלל שאין עדיין מספיק מקרים של אנשים עם טרשת נפוצה שקיבלו את החיסון.
פרופ' אחירון מציינת שלצד ההמלצה להתחסן, מי שמאוד חושש מהתקף יכול להמתין עד שייאסף יותר מידע והנוירולוגים יוכלו לדווח על ניסיון של אלפים שקיבלו את החיסון ברחבי העולם והמעקב אחריהם. כבר ידוע שארגוני הטרשת הנפוצה הבין-לאומיים והמרכזים הגדולים מתחילים לאסוף מידע על מתחסנים עם טרשת נפוצה.
ההרצאה המלאה מצורפת לפוסט לזה ופתוחה לצפייה גם כאן: https://www.youtube.com/watch?v=GAmDuH9Ceko&feature=youtu.be
ערן ברקוביץ
פרופ' אחירון קוראת לכולם להתחסן וכמובן מתחסנת בעצמה...
לביא שיפמן - MS ישראל
** חישוב רמת לימפוציטים **
פרופ' ענת אחירון, מנהלת המרכז לטרשת נפוצה בבית החולים תל-השומר, פירסמה טבלת תרופות לטרשת נפוצה ומגבלות, באם קיימות, לגבי מתן החיסון. בחלק מהתרופות, ועל מנת להבטיח את יעילות החיסון, פרופ' אחירון ממליצה על ספירת לימפוציטים של 1000 לפחות. להלן הסבר כיצד לפענח את רמת הלימפוציטים האישית מתוך בדיקות הדם שלכם.
1. בארץ נהוג למדוד לימפוציטים באחוזים והם בדרך כלל מופיעים תחת הערך LYM%. ערך זה אינו הערך שעליו ממליצה פרופ' אחירון.
2. חלק מהקופות רושמות בבדיקות הדם את הערך הנומינלי של הלימפוציטים והם מופיעים תחת השורה LYMP.abs. כדי להשוות ערך זה להמלצה של פרופ' אחירון, יש להכפילו ב-1000. כלומר אם רשום בתוצאות שלכם ערך LYMP.abs שגדול מ-1, אתם עומדים בקריטריון המינימום של פרופ' אחירון.
3. למי שאין בטבלה בדיקות הדם ערך אבסולוטי אלא רק אחוזי לימפוציטים, ניתן לבצע את החישוב לבד. כופלים את ערך תאי הדם הלבנים (שורת WB) באחוז הלימפוציטים (LYMP%) וכופלים שוב ב-10. אם הערך המתקבל גדול מ-1000, אתם עומדים בקריטריון המינימום של פרופ' אחירון.
לדוגמא: אם ספירת ה-WB היא 7.8 וערך ה-%LYM הוא 25.9%, ערך הלימפוציטים האבסולוטי הוא 2020 (מחושב כ-7.8*25.9*10), כלומר גדול מזה המומלץ כמינימום על ידי פרופ' אחירון.
ערן ברקוביץ
תודה :angel: שאלה שחזרה אצל רבים - עכשיו ברור איך אפשר לחשב לבד :tmbsup:
לביא שיפמן - MS ישראל
ערן - האם כדאי לפרסם הסבר זה גם כפוסט העומד בפני עצמו?