מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן הריאות

מנהלי קהילה

פרופ' אמיר און
פרופ' אמיר און
מנהל מכון הריאות, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר.
ד
ד"ר מיה גוטפריד
מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא.מומחית באונקולוגיה ורפואה פנימית, עוסקת שנים רבות בתחום סרטן הריאות.
כמוניסרטן הריאותמדריכים5 עובדות מעניינות על סרטן הריאות

5 עובדות מעניינות על סרטן הריאות

מיהם הלא מעשנים שמפתחים סרטן ריאות? מדוע נשים מגיבות טוב יותר לטיפולים? איך קורה שהסיכון למחלה אצל יהודים נמוך יותר? ואיך פועל חיסון שמפותח כנגד המחלה?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

1. סרטן הריאות אחראי ליותר מקרי מוות מסרטן השד, הערמונית והמעי יחד

 

סרטן הריאות אמנם אינו הגידול הסרטני השכיח ביותר, אולם הוא אחד מסוגי הסרטן הקטלניים. למעשה, לפי דו"ח החברה האמריקאית לסרטן "עובדות ונתונים על סרטן" משנת 2013, סרטן הריאות אחראי ליותר מקרי מוות בארה"ב מאשר כל סוג אחר של סרטן גם בגברים וגם בנשים. לפי הדו"ח, סרטן הריאות אחראי ליותר מקרי מוות מסרטן השד, הערמונית והמעי יחדיו, והוא אחראי ל-27% מכלל מקרי המוות עקב סרטן.

 

בארה"ב שיעור התמותה מסרטן הריאות הוא מהגבוהים בעולם – 30.4 למאה אלף תושבים, מעל לפי 2 בהשוואה לסוגי הסרטן השכיחים ביותר - סרטן השד (14.7 למאה אלף) והערמונית (7.6 למאה אלף). גם בבריטניה שיעור התמותה מסרטן הריאות מגיע ל-25.9 למאה אלף, וגבוה ביחס לסרטן השד (18.6 למאה אלף) והערמונית (13.8 למאה אלף).

 

לפי נתונים שפרסם משרד הבריאות בישראל בשנת 2016, נכון לשנת 2013 סרטן הריאות היה אחראי ל-21.4% ממקרי המוות מסרטן בקרב גברים יהודים, 39% ממקרי המוות מסרטן בקרב גברים ערבים, 11.7% ממקרי המוות מסרטן בקרב נשים יהודיות ו6.9% בקרב נשים ערביות.

 

מדוע סרטן הריאות הוא הקטלני בעולם? ראשית, כיום אין בדיקת סקר מקובלת לגילוי מוקדם של סרטן הריאות, מה שמוביל לכך שמרבית החולים מאובחנים בשלבים מתקדמים, כשהסרטן כבר מפושט וסיכויי ההחלמה נמוכים יותר, וזאת ביגוד לגידולים סרטניים שיש בדיקות לאיתורם המוקדם כמו סרטן השד והמעי הגס. סרטן הריאות גם נחשב ל'סרטן שקט', כלומר כזה שאינו מלווה בשלבים הראשונים של התפתחות הגידול בתסמינים אופייניים שיכולים להוות תמרור אזהרה יעיל, בדומה לגוש בשד, למשל, שעשוי להתריע מפני סרטן השד. יש לזכור שכאשר הגידול הסרטני בריאות מאובחן בשלב מוקדם וממוקד, שיעורי ההחלמה גבוהים מ-80%, בדומה לתמונת המצב בסרטן השד.

 

2. סרטן הריאות – לא מחלה של מעשנים בלבד

 

אמנם קיים קשר ברור בין סרטן הריאות לבין עישון סיגריות, אולם מעל לעשירית מהחולים בסרטן הריאות לא עישנו סיגריות מעולם. לפי סקירת מחקרים של חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס והמכון הלאומי לסרטן בארה"ב, 10% עד 15% ממקרי סרטן הריאות מתפתחים בקרב אנשים שלא עישנו מעולם. בסקירה נמצא כי עלייה בגיל מגדילה את הסיכון לסרטן הריאות הן בקרב מעשנים והן בקרב אלו שלא עישנו בעבר, לנשים לא מעשנות סיכון גבוה יותר למחלה בהשוואה לגברים לא מעשנים ובארה"ב לאנשים ממוצא אפרו-אמריקאי ואסיאתיים סיכון גבוה יותר לסרטן ריאות במידה שלא עישנו מעולם.

 

סרטן ריאות של תאים לא קטנים NSCLC מסוג אדנוקרצינומה מהווה את הסוג המרכזי בו מאובחנים מרבית החולים בסרטן הריאות שאינם מעשני סיגריות בהווה או בעבר, וזאת למרות שישנם מחקרים שקושרים גם רבים מהמקרים של אדנוקרצינומה לחשיפה לעשן הסיגריות.

 

הסיבות להתפתחות סרטן ריאות בקרב אנשים שאינם מעשנים עדיין נחקרות, אך המדע כבר מספק מספר הסברים לתופעה: ראשית, סרטן הריאות עלול להיגרם כתוצאה מחשיפה לעישון פסיבי. נייר עמדה בנושא החשיפה לעישון פסיבי וסרטן של המכון הלאומי לסרטן בארה"ב (NCI), קובע כי קיימות ראיות חד משמעיות כי שאיפת חומרים רעילים בעשן הסיגריות הן בקרב מעשנים פעילים והן כתוצאה מעישון סביל מעלה את הסיכון לסרטן הריאות, ובארה"ב נמנים כ-3,000 מקרים בשנה של סרטן ריאות אצל לא מעשנים, בחלק מהמקרים לאחר חשיפה לעישון פסיבי. ההערכות כי חיים עם אדם מעשן מגדילים ב-20% עד 30% את הסיכון לסרטן הריאות.

 

מעבר לכך, סרטן הריאות עלול להיגרם גם כתוצאה מחשיפה מוגברת לזיהום אוויר. אחד מגורמי הסיכון המרכזיים לסרטן הריאות, פרט לסיגריות, הוא חשיפה לגז רדון.

 

בשנים האחרונות עם העלייה בממדי זיהום האוויר במדינות המזרח הרחוק, ניכרת עלייה משמעותית בשיעור החולים בסרטן הריאות במדינות אלה. בסין שמאכלסת כחמישית מיושבי העולם ומרכזת את מרבית התעשייה העולמית, היקף התמותה מסרטן הריאות עלה בשנים האחרונות לכדי שליש ממספר המתים הגלובאלי. בבייג'ינג המזוהמת דווח לפני שנה המרכז הסיני הלאומי לבקרת מחלות על עלייה של למעלה מ-50% בתחלואה בסרטן הריאות – הן אצל גברים והן בקרב נשים.

 

מחקר מאוניברסיטת אוקספורד שבחן סיבות אפשריות להתפתחות סרטן ריאות בקרב נשים לא מעשנות, בהסתמך על מדגם לאומי של 1.2 מיליון נשים תושבות בריטניה, העלה שלושה גורמי סיכון מרכזיים: במחקר שהופיע במארס 2016 בכתב העת International Journal of Cancer,  התברר כי מוצא מהווה גורם סיכון – ולנשים לא לבנות סיכון גבוה פי 2.34 לפתח סרטן ריאות בהשוואה לנשים לבנות, אסתמה הדורשת טיפול תרופתי מעלה ב-32% את הסיכון לסרטן הריאות, וגובה מהווה אף הוא גורם סיכון למחלה – נשים בגובה מעל 165 ס"מ בסיכון גבוה ב-16% לסרטן ריאות בהשוואה לנשים הנמוכות מ-160 ס"מ.

 

3. נשים מגיבות טוב יותר לטיפולים לסרטן הריאות

 

עבודות שחקרו את סיכויי ההחלמה מסרטן הריאות העלו כי לנשים ביחס לגברים יש סיכויים גבוהים יותר לתגובה טובה לטיפולים במחלה. במחקר אמריקאי שפורסם בדצמבר 2006 בכתב עת Chest נמצא כי למרות שיטה אחידה בקרב גברים ונשים לסיווג לפי שלבים של סרטן הריאות ולמרות טיפולים זהים בסרטן הריאות לשני המינים, שיעורי ההחלמה מהמחלה – כפי שנאמדו בשיעורי ההישרדות כעבור חמש שנים מהאבחנה – היו גבוהים יותר בקרב נשים בהשוואה לגברים: 69% אצל נשים לעומת 64% אצל גברים בשלב 1, 60% לעומת 50% בשלב 2 ו-46% לעומת 37% בשלב 3. כמו כן, נמצא כי לנשים סיכויים טובים יותר להגיב לטיפול תרופתי נאו אדג'ובנטי, שניתן לפני הניתוח במטרה להקטין את הגידול.

 

מחקרים נוספים העלו כי נשים מגיבות טוב יותר לחלק מהטיפולים הכימותרפיים לסרטן, ואף לחלק מהטיפולים הביולוגיים לסרטן הריאות, למשל לטיפול בתרופה טרסבה (ארלוטיניב) שמחקרים שונים העלו שיעורי תגובה טובים יותר לתרופה בקרב נשים בהשוואה לגברים, ובייחוד אצל נשים צעירות. אחת התיאוריות הנוגעות לתגובה טובה יותר של נשים לכימותרפיה קשורה ביכולות טובות יותר בקרב נשים של תיקון המטען הגנטי (די.אנ.איי) שעלול להיפגע על ידי תרופות כימותרפיות.

 

עבודות שבחנו מגמה זו זיהו כי לנשים סיכויים גבוהים יותר לחלות בסרטן ריאות של תאים לא קטנים NSCLC מסוג אדנוקרצינומה, שאחד מגורמי הסיכון שנקשרו לו הוא ההורמון הנשי אסטרוגן, וסיכויי ההחלמה מסוג זה של סרטן טובים יותר בהשוואה לסוגים אחרים. מעבר לכך, החוקרים משערים כי יתרונן של הנשים בתגובה טובה לטיפולים לסרטן הריאות עשוי לערב מנגנונים ביולוגיים, הורמונאליים ומולקולאריים שטרם ידועים למדע. כמו כן, יתכן כי גורמי הסיכון לסרטן הריאות משפיעים באופן שונה על שני המינים, ומובילים לפערים בשיעורי ההישרדות: הוכח בעבר כי לניקוטין שבסיגריות יש קצב חילוף (מטבוליזם) שונה בקרב נשים בהשוואה לגברים, וכן ידוע כי לנשים יש סיכויים גבוהים יותר לנשאות מוטציה גנטית מסוג K-RAS, וקיימים טיפולים ייעודיים לסרטן הריאות בקרב נשאי המוטציה שמגדילים את סיכויי ההחלמה.

 

4. יהודים נפגעים פחות

 

אחד הממצאים המפתיעים יותר הנוגעים לסרטן הריאות שמתבררים בשנים האחרונות קשור בשיעורי תמותה נמוכים מהמחלה בקרב גברים יהודים בעולם כולו, וזאת בהבדל מסרטן השד שקיים בשכיחות גבוהה בישראל בהשוואה למדינות המערב.

 

האם הגנטיקה בקרב יהודים שמובילה לכך שישראל מובילה בעולם בתמותה מסרטן השד – דווקא מגנה על יהודים מפני סרטן הריאות? התשובה לכך עדיין לא ידועה. אך במחקר שנערך בראשות פרופ' גדי רנרט, מנהל מרכז הבקרה הארצי למחלת הסרטן השייך לשירותי בריאות כללית וראש המחלקה לרפואת קהילה ואפידמיולוגיה במרכז הרפואי כרמל, התגלה כי יהודים שמעשנים סיגריות, גברים ונשים כאחד, כפי הנראה חסינים יותר מפני סרטן הריאות – ממצא שמתקבל לא רק מישראל. במחקר, שבוצע על ידי צוות מישראל ומארה"ב, שפורסם בגיליון נובמבר 2015 של כתב העת International Journal of Cancer, נמצא כי עישון בשלב כלשהו בחיים היה קשור עם עלייה בסיכון לסרטן הריאות של פי 4.61 בקרב גברים יהודים ופי 2.1 בקרב נשים יהודיות בישראל, וכן פי 7.63 בקרב גברים יהודים ופי 8.5 בקרב נשים יהודיות בארה"ב, אולם עישון היה באופן משמעותי מסוכן יותר להתפתחות סרטן הריאות בקרב לא יהודים בארה"ב, והעלה את הסיכון למחלה פי 12.96 בקרב גברים לא יהודים, בהתבסס על ממצאי מדגם אחד, ופי 11.33 בקרב גברים ונשים לא יהודיים, על פי מדגם נוסף.

 

בדיקה נוספת שבוצעה בנוגע לשיעור הנשאות של מוטציות גנטיות שנקשרו בעבר לסרטן הריאות – בגנים המסומנים באותיות CHRNA5, TERT ו-CLTPM1L – העלתה כי אין הבדל מובהק בין יהודים ללא יהודים בנשאות המוטציות, שיכול להסביר את הממצא המפתיע.

 

החוקרים מונים מספר הסברים אפשריים לתופעה שזוהתה, לרבות שינויים בהרגלי העישון בקרב יהודים בהשוואה לאחרים, שינויים בחשיפות סביבתיות ובהרגלי תזונה.

 

5. המאבק העתידי בסרטן הריאות – בחיסון מונע

 

בעוד נמשכים המאמצים של קבוצות חוקרים בעולם לפתח טיפולים תרופתיים שיועילו למאובחנים בסרטן הריאות וישפרו את שיעורי ההחלמה הנמוכים, וכל עוד מעל למחצית מהסובלים מסרטן הריאות עדיין מתים שנה לאחר האבחנה, בקהילה המדעית כבר השתרשה ההבנה כי אחד הטיפולים העתידיים המבטיחים כנגד המחלה הוא חיסון, וכבר לא מדובר במדע בדיוני.

 

לאחרונה מדווחים בארה"ב כי שיחות השלום שהתנהלו בשנים האחרונות עם המדינה השכנה קובה עשויות לאפשר לחוקרים אמריקאים לבחון חיסון שפותח בקובה למניעת סרטן הריאות של תאים לא קטנים (NSCLC). החיסון, שניתן מיד עם אבחון המחלה, חוסם מהגידול הסרטני נגישות לגורמי גדילה שיסייעו להתפתחותו, וכך למעשה "מרעיב" את הגידול, עד להיעלמותו.

 

החיסון בשם CimaVax EGF פותח במשך 25 שנים על ידי מדענים מקובה, ופועל כחיסון פעיל שבמהלכו מוחדרים למטופל גורמי גדילה מסוג EGF (קיצור של Epidermal Growth Factors), באופן שמוביל לגוף לייצר נוגדנים כנגד אותם גורמי גדילה. החיסון מצויד גם ברכיבים שאמורים להעצים את תגובת המערכת החיסונית כנגד אותם גורמי גדילה. בעוד גורמי גדילה מסוג EGF מהווים יעד לסוגים רבים של גידולים סרטניים, לרבות סרטן הריאות, העלאת כמות הנוגדנים כנגד גורמי גדילה אלה – כפי שנעשית באמצעות החיסון, מובילה לירידה בכמות גורמי הגדילה בדם ומובילה ל"הרעבה" של הגידול הסרטני.

 

עד כה נוסה החיסון בבני אדם בקובה בלבד, ורק על אנשים שכבר אובחנו עם סרטן ריאות מסוג NSCLC בשלב מוקדם או חולים כאלו שאינם מתאימים לטיפולי כימותרפיה, אולם תכונותיו של החיסון מובילה להערכות בקרב מדענים אמריקאים כי הוא יוכל לשמש גם כחיסון שימנע מראש התפתחות של סרטן הריאות בקבוצות סיכון. בנוסף עשויה להיות לחיסון השפעה מיטיבה על גידולים סרטניים נוספים שמסתייעים בגורמי גדילה מסוג EGF לצורך התפתחותם, כגון סרטן המעי הגס, סרטן הכליה וסרטן ראש-צוואר.

 

 

עדכון אחרון: מארס 2016