מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אטופיק דרמטיטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דני בן אמתי
פרופ' דני בן אמתי
בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ירושלים (1979). בוגר התמחות ברפואת ילדים בבי"ח בילינסון, בוגר התמחות ברפואת עור ומין בבי"ח בילינסון (1996) רופא עור בכיר, ומנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים לשעבר. ממייסדי החוג לרפואת עור ילדים, ההסתדרות הרפואית בישראל. ראש החוג לרפואת עור ילדים בהסתדרות הרפואית, ממועד הקמתו ועד 2014. שימש כסגן מנהל מרכז שניידר לרפואת ילדים בשנים .2004-2007 פרופסור חבר קליני, וראש החוג לרפואת עור ומין באוניברסיטת תל אביב.
שולמית בורשטיין MA
שולמית בורשטיין MA
מייסדת ומנהלת מקצועית בעמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, MA בפסיכותרפיה שולמית בורשטיין היא המנהלת המקצועית של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס. שולמית, אם לבת אטופית מזה 23 שנים, וממש לאחרונה גם סבתא לתינוקת אטופית, נסעה במשך השנים לחפש מענה למחלה בכל רחבי העולם. בין השאר בתה טופלה בדאלאס, בלונדון, במינכן, בדאבוס ובאוון. בכל מקום למדה את הידע המקצועי המעודכן ביותר על המחלה ואת הגישות הטיפוליות. תוך כדי למדה פסיכותרפיה והוציאה תואר שני באונברסיטה באנגליה. שולמית ממשיכה ללמוד ולהתעדכן תוך מעקב רציף אחר ספרות מקצועית, והשתתפות בכנסים מקצועיים בינלאומיים.

מובילי קהילה

דבורה וידמן
דבורה וידמן
מידענית וחוקרת בתחום מדעי החברה, מתמקדת בדרך כלל בתחום תעסוקה והכשרות מקצועיות. יוצא מן הכלל תחום עניין מיוחד שחורג ממדעי החברה: עולם המחלות האטופיות (דלקת סוג 2), אטופיק דרמטיטיס, אלרגיה למזון, אסטמה, נזלת כרונית, דלקת עיניים אביבית וכל השלובים שביניהם. העניין בתחום הרפואי הספציפי הזהו הוא מתוך העניין האישי. כאם לחמישה ילדים שרובם מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ברמות שונות, מקל ועד בינוני +. כתבתי את הניוזלטרים המקצועיים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס במשך שנתיים, וכן את אתר העמותה, וצברתי ידע מקיף ומקצועי אודות מחלת עור זו, בנוסף על הידע האישי. ניהלתי במשך שש שנים את קהילות ההורים והמתמודדים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, (בווטסאפ), ואשמח לעמוד לרשותכם גם כאן. זכיתי במלגת קרן רומנו לסטודנטים מצטיינים במדעי החברה, בגין עשייה חברתית בקידום בריאות בקרב מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ובני משפחותיהם.
כמוניאטופיק דרמטיטיסחדשותאטופיק דרמטיטיס גובה מחיר נפשי מילדים

אטופיק דרמטיטיס גובה מחיר נפשי מילדים

זה לא נגמר בעור: מחקר חדש מצא כי ילדים ומתבגרים עם אקזמה חמורה בסיכון כפול לפתח דיכאון קליני והתנהגויות הקשורות בדיכאון וחרדה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אטופיק דרמטיטיס (אקזמה) היא תגובה חריגה בעור הנגרמת משילוב של הפרעה בתפקודו של העור והפרעה במערכת החיסון עם גורמים סביבתיים. המחלה הנפוצה מתבטאת בדלקת בעור – נגעים עוריים, יובש ניכר וגרד קשה. בדרך כלל היא מופיעה לראשונה בילדות, בעלת מהלך כרוני (ממושך) וגלי (התלקחויות והפוגות). אין טיפול שיכול לרפא אטופיק דרמטיטיס, אך כיום קיים מגוון טיפולים שביכולתם לסייע להפחית את התסמינים.

 

במסגרת המחקר החדש שממצאיו פורסמו בכתב העת JAMA Dermatology חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו עקבו אחר 11,181 ילדים ובני נוער בריטים משנת 1990 עד סוף שנת 2009 ובדקו את מצב עורם לאורך המחקר ב-11 נקודות זמן. השכיחות השנתית של אטופיק דרמטיטיס נעה בין 14% ל-19% בין הגילים 3 עד 18. בערך 22% עד 40% מהילדים עם אטופיק דרמטיטיס פיתחו מחלה מתונה עד חמורה ויתר המקרים היו קלים.

 

נמצא כי ילדים עם אקזמה חמורה היו בסיכון יותר מכפול (2.38) לפתח דיכאון קליני בהשוואה לילדים ללא אקזמה וסיכון כפול (1.9) לפתח תסמינים הקשורים לרוב לקשיים רגשיים ופסיכולוגיים כגון עצבנות, מופנמות, חרדות, בדידות, עצבות ובעיות ריכוז (Internalizing symptoms). מחלה קשה העלתה גם את הסיכון לבעיות שינה.   

 

באופן כללי אקזמה קלה ובינונית לא נקשרה במחקר לסיכון לדיכאון קליני בילדות, אבל בילדים, כבר בגיל המוקדם של 4 שנים, גם מחלה חמורה פחות נקשרה לעלייה בסיכון של 29% עד 84% לאותן התנהגויות הקשורות לקשיים רגשיים ופסיכולוגיים.

 

סיכון מוגבר לדיכאון גם במבוגרים 

 

אטופיק דרמטיטיס נקשרה לדיכאון, הפרעות שינה ומצוקות נפשיות בעבודות רבות. כך, מחקר שפורסם בכתב העת Annals of Allergy, Asthma and Immunology ב-2018 העלה כי בקרב חלק מהמתמודדים עם מחלת העור, המצב הנפשי גרוע יותר משל חולים כרוניים המתמודדים עם מחלות כגון מחלות לב וסוכרת. בין היתר,51.3%  מכלל המשיבים עם אטופיק דיווחו כי בשל המחלה יש להם מגבלות באורח החיים, 39.1% מכלל הנבדקים אמרו שהם נמנעו מאינטראקציות חברתיות בגלל המראה החיצוני שנפגע ו-43.3% הגבילו את הפעילויות היומיומיות שלהם בגלל המחלה.

 

מטה אנליזה בנושא שפורסמה בספטמבר 2018 בכתב העת JAAD של האקדמיה האמריקאית לרפואת עור, העלתה כי אטופיק דרמטיטיס בילדות מעלה ב-27% את הסיכון לדיכאון, ואף מעלה את הסיכון לחרדה – אם כי בהעדר מחקרים רבים לא ניתן לקבוע את עוצמת הקשר. נמצא כי בקרב מבוגרים אטופיק דרמטיטיס מעלה פי 2.19 את הסיכון לדיכאון וחרדה כאחד. 

 

המחקרים מדגישים את החשיבות של טיפול נכון במחלה וגם את החשיבות של איתור וטיפול במצוקות נפשיות שעלולות להתלוות למחלת העור. להורים לילדים עם אטופיק דרמטיטיס מומלץ להיות קשובים לבריאותם הנפשית של ילדיהם על רקע המחלה, ובמקרה הצורך ניתן לפנות לטיפול נפשי. כיום לאחר הרפורמה בבריאות הנפש ניתנים טיפולים נפשיים לכלל האוכלוסייה דרך קופות החולים.

 

 

עוד על סיבוכים ומחלות נלוות לאטופיק דרמטיטיס

 

JAMA Dermatol. Published online September 1, 2021. doi:10.1001/jamadermatol.2021.2657