מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השד

מנהלי קהילה

פרופ' תניר אלוייס
פרופ' תניר אלוייס
מומחית בכירורגיה כללית וכירורגית שד מנהלת מערך השד במרכז הרפואי הדסה פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר רינת ברנשטיין מולכו
מנהלת היחידה האונקוגנטית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בוגרת בית בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה. התמחות במערך אונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), ובהמשך התמחות בגנטיקה רפואית במכון הגנטי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). מ-2017 רופאה בכירה ביחידת השד במכון האונקולוגי במרכז רפואי שיבא תל השומר, עד למינוי מנהלת היחידה האונקוגנטית בשיבא ב-2021. משלבת עבודה בטיפול בחולות סרטן שד בכל שלבי המחלה, ובייעוץ גנטי למשפחות וחולים עם חשד לתסמונות סרטן תורשתיות.
עו
עו"ד בר חן- לוי
אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת 'אחת מתשע'. נותנת ייעוץ והכוונה לנשים המתמודדת עם סרטן שד בכל הקשור לזכויותיהן הרפואיות, ומסייעת להן במידת הצורך במיצוי זכויות אלה מול הרשויות השונות, כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, קופות חולים, חברות ביטוח ועוד.

מובילי קהילה

נעה גביש
נעה גביש
אישה ואמא לשלושה ילדים :)הומאופטית בהכשרתי. אפיה ובישול הן אחת האהבות שלי במיוחד כשהן מאירות ומשמחות אחרים. בשבילֵי חיי ליוותי נשים במסע הלידה המיוחד שלהן, והיום אחרי מסע ברכבת ההרים, עקב גילוי גידול סרטני בשד, שנכפה עלי, אני יודעת ומבינה כמה חשוב הליווי של מישהי שהייתה שם ולו רק כדי להקשיב ולחבק. אני אשמח ללוות ולהיות בשביל מי שצריכה ורוצה.   הסדנא שלי - תשוקות מרפאות - תשוקות ומיניות בזמן משבר ושינוי - ערב חד פעמי יחודי ומרומם את הנפש בו ביחד אתכם אנחנו נזכרים שתשוקה, לכל מה שנעשה היא חלק מאיכות ובריאות החיים שלנו. מוזמנות לקבוצה שלי בפייסבוק : תשוקות מרפאות
יסמין כהן
יסמין כהן
בלוגרית וכותבת תוכן, נמצאת בעיצומו של פרויקט מימון המונים לספר "יומן צמיחה" היכנסו ותמכו: https://tinyurl.com/recovery-diary נמצאת פה כדי לחזק ולהתחזק. מאמינה שהכל קורה לטובתנו.
כמוניסרטן השדחדשותאיך אספירין חוסם התפתחות של סרטן השד?

איך אספירין חוסם התפתחות של סרטן השד?

חוקרים אמריקאים אבחנו כיצד אספירין מייצר לתאי האב של הגידול הסרטני סביבה שמונעת את גדילתם והתרבותם


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בשנים האחרונות מתחזקות העדויות במחקרים נרחבים על היתרון בנטילה יומית של אספירין - המהווה משכך כאבים מקבוצת נוגדי הדלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs) - למניעה של סרטן השד, כמו גם סוגי סרטן אחרים ולשיפור בסיכויי ההישרדות של חלק מהחולים. אולם עם זאת, המנגנון באמצעותו חוסם האספירין את הגידול הסרטני לא נגלה עדיין במלואו.

 

עבודה חדשה של חוקרים אמריקאים הצליחה להדגים כיצד משפיע האספירין על תאי אב של גידול סרטני ומונע התפתחות של גידולים סרטניים בשד.

 

במחקר שבוצע ביחידה לחקר הסרטן של המרכז הרפואי בקנזס סיטי, התמקדו החוקרים בתצפית על תאי אב של גידולים סרטניים. הכוונה לתאי גזע (stem cells) המהווים את המקור לגידול, ששורדים לרוב טיפולים תרופתיים כימותרפיים וביולוגים והקרנות, ועלולים להוביל להתפתחות של גידול סרטני חוזר, לעתים אלים בהרבה מהגידול המקורי.

 

במחקר שבוצע בתנאי מעבדה הוצבו 96 צלוחיות נפרדות המכילות תאי סרטן השד ויותר ממחציתן נחשפו למינונים משתנים של החומר הפעיל באספירין – חומצה אצטילסליצילית (ASA, AcetylSalicylic Acid). החוקרים זיהו כי ככל שהצלוחית נחשפה לחומר פעיל במינון גבוה יותר – כך עלה שיעור התאים המתים בצלוחית, ואילו תאים אחרים שלא מתו איבדו את יכולתם לגדול ולהתרבות.

 

בהמשך התמקדו החוקרים ב-20 עכברי מעבדה שבגופם התפתחו גידולים אגרסיביים של סרטן השד, ולמחציתם ניתן במשך 15 ימים אספירין במינון נמוך, המשתווה בהתאמה למשקל גוף למינון יומי של 75 מ"ג אספירין בבני אדם. בסוף המחקר נמצא כי לעכברים שקיבלו את האספירין היו גידולים קטנים ב-47% בממוצע בהשוואה לעכברים שלא טופלו באספירין.

 

בהמשך, בקבוצה נוספת של עכברים, נתנו החוקרים טיפול יומי באספירין למשך עשרה ימים לפני שחשפו את העכברים לתאי גידול של סרטן השד. כעבור 15 ימים נוספים, בעכברים אלה נצפתה האטה משמעותית בהתפתחות הגידולים, בהשוואה לעכברים בקבוצת ביקורת שנחשפו לגידולים של סרטן השד מבלי לקבל טיפול קודם באספירין. הממצאים מתפרסמים בגיליון אפריל 2015 של כתב העת Laboratory Investigation.

 

יעיל גם כנגד חזרה של הגידול

 

החוקרים מצאו כי אספירין מונע למעשה מתאי הגידול הסרטני את יכולתם להתחדש ולפתח גידול חוזר, כך שהוא בולם את יכולות הגדילה וההתרבות בסביבת תאי האב של הגידול הסרטני. נמצא כי יכולותיו המעכבות של האספירין מכוונות בעיקר כנגד תאים המסומנים TGF-β/SMAD4, המשמשים כאותות לגדילת תאים של סרטן השד, התרבותם, ניעותם בגוף וחדירתם לאיברים נוספים.

 

איכויות האספירין כפי שהעלה המחקר מניעתיות - הן למניעה ראשונית בטרם החשיפה לגידול סרטני והן במניעת התפתחות גידול חוזר, מה שמרמז על האפשרות להשתמש באספירין גם למניעה שניונית של הישנות סרטן השד לאחר טיפול כימותרפי.

 

למרות יתרונות האספירין, ולמרות שמדובר בתרופה שנמכרת כיום במינונים נמוכים ללא מרשם רופא, מאחר ומדובר במדלל דם העלול להוביל לדימומים פנימיים באיברי הגוף בשימוש חורג, החוקרים קוראים לנשים ככלל ולמטופלות שאובחנו עם סרטן השד להיוועץ ברופא לפני נטילת אספירין יומית.

 

בשנים האחרונות מתחזקות העדויות לטובת טיפול יומי באספירין ככלי למניעת סרטן השד וגידולים סרטניים נוספים. חוקרים מבריטניה, בשיתוף חוקרים מאירופה וארה"ב, דיווחו באוגוסט 2014 במאמר סקירה כי בגילי 65-50 נטילה יומית של אספירין לפחות לעשר שנים מובילה לירידה במקרי הסרטן של 9% בקרב גברים ו-7% בקרב נשים, לרבות ירידה ספציפית של 18% בסיכון לסרטן השד. מחקר אמריקאי נוסף מאוגוסט 2014 שהתמקד בחולות סרטן חודרני חיובי לקולטני אסטרוגן, מצא כי כעבור עשר שנים בממוצע נטילה יומית של אספירין הובילה לירידה בסיכון לחזרה של סרטן השד, לרבות ירידה של 48% בסיכון בקרב חולות עם עודף משקל והשמנת יתר (מדד השמנה BMI מעל ל-30 יחידות). ביוני 2014 דיווחו חוקרים מבריטניה, קנדה וארה"ב כי נטילה יומית של אספירין לאחר אבחנה של סרטן השד הובילה כעבור עשר שנים בממוצע לירידה של 47% בסיכון לתמותה מסיבה כלשהי ולירידה של 58% בסיכון לתמותה מסרטן השד.

 

במקביל זוהה בעשור האחרון אספירין גם כתרופה למניעת התקפי לב ושבץ מוחי, אם כי הראיות בנושא שנויות במחלוקת, וכן נמצא יעיל לטיפול בכאבי ראש מסוג מיגרנות. עם זאת, יש לזכור כי אספירין אינו גלולת פלא בלבד ומלווה גם בסיכונים רפואיים בהם דימומים ופגיעה ברירית הקיבה. בנוסף, אספירין מתנגש עם פעילותן של תרופות רבות, בהן תרופות מרשם אשר משפיעות על קרישת הדם (כמו קומדין ופלביקס) ותוסף המזון 'גינקו-בילובה'. התרופה אסורה לאנשים רבים בהם אנשים הסובלים מכיב קיבה, היא לא מומלצת לשימוש בהיריון ללא הוראת רופא ועלולה לגרום להתקף אסתמה חמור בקרב חולי אסתמה. אספירין לא מיועד לשימוש בילדים מתחת לגיל 16 בגלל החשש לתסמונת על שם ריי, שעלולה לגרום למוות.

 

 

Laboratory Investigation, Doi:10.1038/labinvest.2015.49