מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותאפילו דקות בודדות של פעילות עשויות להפחית סיכון לסרטן

אפילו דקות בודדות של פעילות עשויות להפחית סיכון לסרטן

חוקרים מאוסטרליה מצאו כי אפילו דקות בודדות של פעילות גופנית מאומצת ביום תורמות לירידה בסיכון לסרטן. איך זה קורה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות מודגשת חשיבות ההקפדה על אורח חיים בריא ופעיל כאמצעי למניעת תחלואה כרונית. מחקרים רבים מוכיחים מעל לכל ספק כיצד פעילות גופנית סדירה מסייעת להורדת הסיכון למחלות ובהן מחלות לב וסרטן.

 

התמהיל המומלץ של פעילות גופנית על ידי מרבית הארגונים הרפואיים, אשר מותאם להמלצות ארגון הבריאות העולמי (WHO), כולל 150 דקות של פעילות גופנית מתונה הפזורות לאורך רוב ימי השבוע, או לחילופין 75 דקות לפחות של פעילות מאומצת ברוב ימי השבוע.

 

אך עתה מצא צוות חוקרים בינלאומי כי ההשפעות המיטיבות של פעילות גופנית במניעת סרטן עשויות להתקבל גם לאחר דקות בודדות של פעילות מאומצת, ואפילו כשמדובר באנשים בוגרים שאינם מורגלים באימוני פעילות גופנית סדירים בחייהם.

 

החוקרים מאוניברסיטת סידני באוסטרליה, לצד חוקרים מבריטניה, קנדה, דנמרק, הולנד, נורבגיה וכן חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת הרווארד, בחנו ממצאים על השפעותיה של פעילות גופנית מאומצת למניעת תחלואה בסרטן בקרב בוגרים שאינם פעילים גופנית באופן קבוע.

 

המחקר התבסס על נתונים ממחקר עוקבה פרוספקטיבי בבריטניה של UK Biobank בהשתתפות 22,398 נבדקים בוגרים שאינם פעילים גופנית באופן קבוע בחייהם – בגיל 62 בממוצע, קרוב למחציתם (45.2%) גברים. במחקר נכללו רק נבדקים שאינם מתאמנים בקביעות, שפעילותם הגופנית מסתכמת בשעה של הליכה בשבוע לכל היותר.

 

הנבדקים עברו מעקב לפרק זמן ממוצע של 6.7 שנים עד ליוני 2021, והחוקרים תעדו אירועי תמותה ואשפוזים ואבחון בסרטן, שהשתקף ברישום במאגר הסרטן הלאומי בבריטניה. הנבדקים נתבקשו לשאת באופן קבוע על הזרוע מד תאוצה (אקסלרומטר) המודד את התזוזה ועצימות הפעילות הגופנית במשך היום.

 

פעילות מאומצת: יותר דקות פחות סיכון לסרטן 

 

נמצא כי לאורך תקופת המחקר הזמן היומי הממוצע של פעילות גופנית מאומצת אצל הנבדקים עמד על 4.5 דקות והגיע עד למקסימום של 16 דקות ליום. כמו כן, לנבדקים נמדדו מדי יום 27 דקות בממוצע של פעילות גופנית בעצימות מתונה ו-91.5 דקות בממוצע של פעילות בעצימות קלה.

 

במהלך תקופת המחקר תועדו בקרב הנבדקים 2,356 מקרים של אבחון בסרטן מסוגים שונים. החוקרים בחנו באופן ספציפי את הסיכון ל-13 גידולים סרטניים שנקשרו במחקרים בעבר להעדר פעילות גופנית, ובכללם סרטן הוושט, סרטן הכבד, סרטן הכליות, סרטן הריאות, סרטן הקיבה, סרטן הרחם, לוקמיה מיאלואידית, מיאלומה, סרטן השד, סרטן המעי הגס והחלחולת, סרטן ראש-צוואר וסרטן שלפוחית השתן.

 

ממצאי המחקר העלו כי 3.4 דקות בלבד של פעילות גופנית מאומצת ביום, במקבצים של דקה עד שתי דקות של פעילות גופנית בכל פעם, מהווים את פרק הזמן המינימאלי שנקשר בהורדה של 17% בסיכון לפתח גידולים סרטניים. 3.7 דקות ביום, במקבצים של דקה עד שתי דקות, היו הזמן המינימאלי שהוביל להורדה של 28% בסיכון לגידולים סרטניים שקשורים בעדר פעילות גופנית.

 

בהמשך התברר כי 4.5 דקות של פעילות מאומצת לוותה בירידה של 20% בסיכון הכולל לסרטן ובירידה של 31% בסיכון לסרטן הקשור להעדר פעילות גופנית – מה שמצביע על קשר מסוג 'מנה-תגובה', שבו ככל שמספר הדקות של הפעילות הגופנית המאומצת ליום גדול יותר – כך הסיכון לסרטן יורד.

 

החוקרים מסכמים כי "גם משך זמן קצר של פעילות גופנית מאומצת קשור בירידה בסיכון לסרטן. פעילות מאומצת יומיומית לפרקי זמן קצרים של דקות בודדות עשויה להיות התערבות מבטיחה למניעת סרטן בקרב אוכלוסיות שאינן מסוגלות או שאין להן את המוטיבציה להתאמן באופן קבוע בשעות הפנאי".

 

המחקר נתמך על ידי המועצה הלאומית האוסטרליה לחקר הרפואה והבריאות (NHMRC), וממצאיו מדווחים בגיליון יולי 2023 של כתב העת JAMA Oncology.

 

טיפוס מהיר במדרגות, שכיבות סמיכה וסקווטים

 

ממצאי המחקר מתייחסים לדפוס שהולך וצובר תאוצה כטרנד בריאותי של פעילות גופנית מאומצת לפרקי זמן קצרים, במקבצים של דקה עד שתי דקות, למשל בהליכה מהירה במיוחד או טיפוס מהיר במדרגות.

 

בריאיון לתקשורת עם פרסום הממצאים הסבירו חוקרים שעוסקים בפעילות גופנית כי פעילות מאומצת היא למעשה "כל פעילות שמותירה את האדם כשהוא מתנשם בכבדות כתוצאה ממנה", למשל בריצה מהירה למרחקים קצרים או בביצוע סדרות קצרות של סקווטים או שכיבות סמיכה. לדברי המומחים, ניתן גם לשלב פעילויות אלה בחיי היומיום, למשל בביצוע שכיבות שמיכה כשממתינים לזרימת מים חמים באמבטיה או כשיורדים לתנוחת סקווטים במהלך צחצוח שיניים.

 

ממצאי המחקר מעודדים בעיקר עבור קבוצה נרחבת של עד 80% מהאוכלוסייה הבוגרת בגיל העמידה במדינות המערב, אשר לפי הערכות אינה מקפידה על פעילות גופנית קבועה בחיי היומיום.

 

בריאיון לתקשורת עם פרסום הממצאים ציין החוקר הראשי, פרופ' עמנואל סטמטקיס כי "עד לאחרונה ידענו מעט מאוד על הפעילויות שמבוצעות מדי יום במסגרת אורח החיים היומיומי שמגיעות להגדרה של 'פעילות מאומצת'". ואולם 'מדי פעילות' שמאפשרים כיום מדידה נוחה וידידותית של תנועות האדם, מדגימים כי רבים באוכלוסייה מבצעים פעילויות מאומצות לדקות בודדות ביום, אשר יש להן לפי המחקר הנוכחי תרומה שלא תסולא בפז.

 

ממצאי המחקר תומכים בעבודות רבות נוספות שקושרות בין פעילות גופנית להורדת הסיכון לסרטן. בחלק מהגידולים הסרטניים, כדוגמת סרטן השד וסרטן המעי הגס – אף זוהה בעבודות 'דפוס מנה-תגובה', ולפיו ירידה גדולה יותר בסיכון למחלה נצפית ככל שמינון הפעילות הגופנית היומית גבוה יותר.

 

עבודה של המכון הלאומי לסרטן, שניתחה תשעה מחקרי עוקבה בהשתתפות 755,459 נבדקים, וממצאיה פורסמו במארס 2020 בכתב העת Journal of clinical Oncology, העלתה כי פעילות גופנית קבועה במינון המומלץ על ידי ארגון הבריאות העולמי מלווה בירידה בסיכון לשבעה מתוך 15 סוגי סרטן שנבדקו, לרבות סרטן המעי הגס (8% עד 14% ירידה בסיכון לגברים), סרטן השד (6% עד 10% ירידה בסיכון לנשים), סרטן הרחם (10% עד 18% ירידה בסיכון לנשים), סרטן הכליות (11% עד 17% ירידה בסיכון), מיאלומה (14% עד 19% ירידה בסיכון), סרטן הכבד (18% עד 27% ירידה בסיכון) וסרטן לימפומה שאינו מסוג הודג'קין (11% עד 18% ירידה בסיכון לנשים). בעבודה זו התברר כי פעילות גופנית מאומצת הייתה מלווה בעיקר בירידה בסיכון לסרטן השד, סרטן הרחם וסרטן המעי הגס.

 

כהסבר אפשרי לממצאים בעבודה הנוכחית, החוקרים מציינים ממצאי עבודות לאחרונה שמדגימות כיצד פעילות מאומצת לפרקי זמן קצרים מסייעת לשפר סיבולת לב-ריאה, באופן שמשפר את תפקוד התאים בגוף, תורם לוויסות תקין של הורמון האינסולין, ומפחית דלקתיות כרונית – כשכל מרכיבים אלו עשויים להסביר את ההשפעה המניעתית כנגד סרטן שנצפתה במחקר. בנוסף, פעילות גופנית תורמת לשמירה על משקל תקין – גם כשהיא מבוצעת כפעילות מאומצת לפרקי זמן קצרים, וירידה במשקל העודף כשלעצמה תורמת להורדת הסיכון לסרטן, על רקע הקשר ההדוק בין השמנה לסרטן.

 

יש לציין כי פעילות גופנית מאומצת, למרות מעלותיה, גם טומנת בחובה סכנות לאירועים לבביים בעיקר לאנשים עם מחלות לב, לרבות מחלות לב סמויות.

 

JAMA Oncology, doi:10.1001/jamaoncol.2023.1830