מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותאנטיביוטיקה עשויה להעלות סיכון למחלת מעי דלקתית

אנטיביוטיקה עשויה להעלות סיכון למחלת מעי דלקתית

מחקר חדש מוסיף על העדויות שמצביעות על קשר בין טיפול אנטיביוטי לבין סיכון מוגבר להתפתחות של מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחלות המעי הדלקתיות קרוהן וקוליטיס כיבית הופכות נפוצות יותר בעולם, לרבות בישראל. מחקרים בשנים האחרונות קושרים את המחלות לפלורת המעי – הרכב החיידקים שקיימים באופן טבעי במעיים, ויש גם עבודות שהעלו כי הסיכון להתפתחות מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית עולה בעקבות טיפולים אנטיביוטיים – שמשפיעים לרעה על הרכב החיידקים במעי.

 

כעת מתפרסם מחקר של צוות חוקרים בראשות חוקרים ממכון קרולינסקה בשוודיה ואוניברסיטת הרווארד בארה"ב, בו נמצא כי תרופות אנטיביוטיות, ובמיוחד תרופות רחבות טווח (שמכסות מגוון רחב של חיידקים) מעלות את הסיכון למחלות מעי דלקתיות.

 

המחקר שמומן על ידי המכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב והאיגוד לקרוהן וקוליטיס כיבית וממצאיו פורסמו בכתב העת The Lancet Gastroenterology & Hepatology הסתמך על בסיס נתונים שוודי. החוקרים איתרו כמעט 24,000 אנשים שאובחנו לאחרונה עם מחלת מעי דלקתיות, שליש מהם חולי קרוהן והיתר אובחנו בקוליטיס כיבית, ואלה הושוו לכמעט 118,000 נבדקים בריאים הדומים להם במאפיינים ובהמשך גם ל-29,000 אחיהם.  

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון מספר משתנים אחרים שהיו עלולים להשפיע על הסיכון להתפתחות מחלות מעי דלקתית, נמצא כי למטופלים שהשתמשו אי פעם באנטיביוטיקה היה סיכון גבוה ב-88% לאבחנה של מחלת מעי דלקתית בהשוואה לאנשים שמעולם לא השתמשו באנטיביוטיקה.

 

סיכון כפול לקרוהן 

 

במדגם זה הסיכון לקוליטיס כיבית בקרב המשתמשים אי פעם באנטיביוטיקה היה גבוה ב-74% והסיכון למחלות קרוהן היה גבוה יותר מפי שניים (2.27), בהשוואה לאנשים שמעולם לא השתמשו באנטיביוטיקה.

 

גם כאשר הנבדקים הושוו לאחיהם, נמצא כי נטילת אנטיביוטיקה קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות מחלת מעי דלקתית בהמשך.

 

עוד מצאו החוקרים שהסיכון לפתח מחלת מעי דלקתית עלה ככל שהטיפול באנטיביוטיקה ניתן בתדירות גבוהה יותר. בנוסף, הסיכון לפתח מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית היה גבוה יותר באלה שקיבלו אנטיביוטיקה רחבת טווח – שמכוונת נגד מגוון רחב יותר של חיידקים.

 

ממצאי המחקר מחזקים ממצאים של מחקרים אחרים שהעלו את האפשרות ששימוש באנטיביוטיקה כרוך בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית, אם כי הממצאים בנושא עדיין אינם אחידים. 

 

בשנת 2014 פורסם ניתוח נתונים מ-11 מחקרים קודמים וממצאיו שפורסמו בכתב העת Family Practice News קשרו חשיפה לאנטיביוטיקה שאינה ממשפחת הפניצילין – במיוחד מטרונידזול וקווינולונים – להתפתחות של מחלת קרוהן. ניתוח הנתונים לא העלה קשר משמעותי בין חשיפה לאנטיביוטיקה וקוליטיס כיבית.

 

 

The Lancet Gastroenterology & Hepatology Published:August 17, 2020