מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותארה''ב: אושרה תרופה חדשה לטרשת נפוצה

ארה''ב: אושרה תרופה חדשה לטרשת נפוצה

ה-FDA אישר את הלמטרדה (אלמטוזומאב) לטרשת נפוצה. בגלל תופעות לוואי מסוכנות הטיפול יינתן רק כקו שלישי


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) אישר לשיווק את התרופה אלמטוזומאב (למטרדה) של חברת התרופות סאנופי, לטיפול בטרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי. התרופה הפגינה במחקרים יעילות רבה, אך גם סיכון לתופעות לוואי מסוכנות, חלקן קטלניות. עקב כך התרופה מאושרת לשימוש רק כקו שלישי, לאחר שלפחות שני טיפולים אחרים לטרשת נפוצה לא הובילו לתגובה ראויה ובמסגרת תוכנית בטיחות מיוחדת.

 

איך התרופה פועלת?

 

למטרדה היא נוגדן חד-שבטי אשר פועל באופן סלקטיבי על חלבון הנקרא CD52 - חלבון המצוי על תאי מערכת החיסון T ו-B. התרופה גורמת לדילול באותם התאים במערכת החיסון, המעורבים בתהליך הדלקתי המזיק המתרחש בטרשת נפוצה. הטיפול משפיע לאחר שהוא מביא לשינוי הרכב אוכלוסיית תאי מערכת החיסון. האיזון שנוצר נשמר לאורך זמן ומצליח, לפי המחקרים, להפחית את פעילות המחלה באופן משמעותי.

 

בשנה שעברה ה-FDA סירב לאשר את השיווק של למטרדה לטיפול בטרשת נפוצה מכיוון שהמחקרים לא הצביעו על כך שהסיכונים הכרוכים בשימוש בה עולים על התועלת שניתן להפיק ממנה. לעומת זאת, רשות התרופות האירופאית (EMA), אישרה את השימוש בתרופה להתוויה זו כבר בספטמבר 2013.

 

בסוף השבוע האחרון ה-FDA אישר גם הוא את הטיפול בתרופה, בהתבסס על שני מחקרים קליניים שלב 3 שאוששו כי הטיפול מוביל להפחתה משמעותית בכמות ההתקפים שחווים אנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. באחד המחקרים נצפתה גם הפחתה בהתקדמות הנכות בהשוואה לקבוצת ביקורת שקיבלה טיפול סטנדרטי באינטרפרון-בטא.

 

מאחר ומשרד הבריאות נוטה להסתמך בהחלטותיו על החלטות ה-FDA, סביר להניח שהתרופה תאושר לשימוש גם בישראל תוך מספר חודשים.

 

מהו אופן השימוש בתרופה?

 

התרופה ניתנת במינון של 12 מ"ג, בשתי סדרות טיפוליות בשנה. הסדרה הראשונה ניתנת בעירוי דרך הווריד במשך 5 ימים, ואילו הסדרה השנייה ניתנת לאורך 3 ימים, 12 חודשים לאחר מכן.

 

מהן תופעות הלוואי?

 

תופעות הלוואי השכיחות ביותר של התרופה הן: פריחה, כאבי ראש, עלייה בחום הגוף, דלקת חריפה של הלוע העליון והאף, דלקות בדרכי השתן, בחילה, עייפות, הפרעות שינה, דלקת בדרכי הנשימה העליונות, הרפס, אורטיקריה (סרפדת), גרד, הפרעות בתפקוד בלוטת התריס, זיהום פטרייתי, כאבי מפרקים, כאבי גב, שלשול, סינוסיטיס, כאבי לוע תחתונים, פרסטזיה, סחרחורות, כאבי בטן, הסמקה והקאות.

 

בנוסף, התרופה כוללת תווית המזהירה מפני תופעות לוואי חמורות ואף קטלניות העלולות להיגרם עקב השימוש בה, בהן תגובות חריפות לעירוי, התפתחות מצבים אוטואימוניים אחרים ועליה בסיכון למחלות ממאירות בהן סרטן בלוטת התריס ומלנומה.

 

למי מיועד הטיפול?

 

כאמור, התרופה החדשה מיועדת לאנשים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי. בעקבות הפרופיל הבטיחותי הבעייתי של התרופה, השימוש בלמטרדה יישמר "באופן כללי" (לפי הודעה שפרסמה החברה) למטופלים שלא הגיבו כראוי לפחות לשתי תרופות אחרות לטיפול בטרשת נפוצה.

 

את הטיפול בלמטרדה ניתן יהיה לקבל בארה"ב רק במסגרת תוכנית בטיחותית מיוחדת המכונה the Lemtrada REMS, שפותחה כדי להבטיח את מקצועיות נותני ומספקי המרשם לתרופה וכדי לאפשר ניהול מעקב אחר המטופלים. כחלק מהתוכנית אנשי הצוות והמטופלים בתרופה יתודרכו לגבי הסיכונים ותהליך המעקב והניטור הקפדניים הנדרשים בכדי לזהות את הסכנות במשך 48 חודשים לאחר העירוי האחרון.

 

תוכנית ה-REMS מבוססת על תוכנית ניהול סיכונים שיושמה בהצלחה בניסויים קליניים מסוג שלב 2 ושלב 3, אשר אפשרה זיהוי מוקדם של תופעות הלוואי המסוכנות וניהול נכון שלהן.

 

 

מקור: הודעת חברת genzyme