מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותבדידות מקצרת את החיים

בדידות מקצרת את החיים

מחקרים: החיים לבד ותחושת בדידות קשורים לתוחלת חיים קצרה יותר


אנשים החיים בגפם נוטים למות מוקדם יותר (צילום: Shutterstock)
אנשים החיים בגפם נוטים למות מוקדם יותר (צילום: Shutterstock)

 

בדידות עשויה להיות קטלנית. כך לפחות עולה משני מחקרים חדשים שפורסמו בכתב העת Archives of Internal Medicine.

 

המחקר הראשון התרכז באנשים עם מחלת לב או בסיכון גבוה למחלת לב ומצא כי אנשים החיים בגפם נוטים למות מוקדם יותר מאשר אלה החיים עם אנשים אחרים.

 

חוקרים מאוניברסיטת הרווארד עקבו במשך ארבע שנים אחר כמעט 45,000 אנשים בני 45 או מבוגרים יותר, ממדינות שונות בעולם. לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו גיל, מין, תעסוקה ומקום מגורים, הם מצאו כי חיים לבד קשורים לסיכון מוגבר למוות מוקדם בכלל ומוות מאירועי לב וכלי דם בפרט.

 

לגיל הייתה השפעה משמעותית: במהלך תקופת המחקר, בקרב המשתתפים הצעירים יותר (בני 45 עד 65) 7.7% מאלה שחיו בגפם מתו, בהשוואה ל- 5.7% מאלה שלא חיו לבדם. מדובר בסיכון גבוה יותר ב- 24% למוות בקרב החיים לבד בקבוצת גיל זו.

 

בקרב בני 66 עד 80 הסיכון המוגבר הכרוך בחיים לבד היה קטן יותר ועמד על 12%. בקרב בני יותר מ- 80 כבר לא היו הבדלים בין אלה שחיו לבד לאלה שחיו עם אנשים.

 

הסיבה להבדלים אינה ברורה, אך החוקרים מאמינים כי גישה קבועה לטיפול עשויה להיות מעורבת. כך למשל, לחולים החיים לבד עשוי להיות קשה יותר לדאוג למילוי מרשמי התרופות וליטול את התרופות באופן קבוע. לאותם אנשים אין מי שידאג שיאכלו בריא וישמרו על עצמם ואין אדם בבית שיצור קשר עם הרופא או חדר מיון אם הם לא נראים טוב.

 

החוקרים משערים גם כי המגורים לבד בקרב אנשים צעירים יותר עשויים לאותת על בעיות חברתיות ופסיכולוגיות כמו חוסר רשת תמיכה או דיכאון. לעומת זאת, אנשים מבוגרים מאוד החיים לבדם עשויים להיות בריאים יותר ועצמאיים יותר מאשר אלה שלא חיים לבד בגיל זה.

 

ייתכן שהסיבה לחיים הקצרים יותר בקרב אלה החיים בגפם קשורה לתחושת הבדידות. במחקר אחר שפורסם באותו כתב העת, חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה מצאו כי לאנשים מבוגרים שחשו בודדים היה קושי רב יותר לתפקד בחיי היום-יום וכי הם נטו למות בגיל מוקדם יותר מאשר אלה שלא חשו בודדים.

 

 

Arch Intern Med. 2012;():1-10. doi:10.1001/archinternmed.2012.2782

Arch Intern Med. 2012;():1-7. doi:10.1001/archinternmed.2012.1993

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה