מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותבוטוקס נגד דיכאון?

בוטוקס נגד דיכאון?

הזרקות בוטוקס המשתקות את השרירים האחראים על קמטי הזעף בפנים עשויות לשפר תסמיני דיכאון


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הזרקה של הרעלן בוטולינום טוקסין - המוכר כבוטוקס - לשרירי הפנים האחראיים להבעות זועפות סייעה באופן משמעותי להקל על הסובלים מדיכאון קליני. כך עולה ממחקר חדש.

 

הרעלן בוטולינום טוקסין מחליש או משתק באופן זמני את פעילות השרירים באזור בו הוזרק, מה שמביא להפחתת או העלמת קמטים מסוימים לתקופה מוגבלת.

 

בשנים האחרונות חוקרים החלו לבחון את השפעות הבוטוקס על הרגשות שלנו. הסיבה לכך, לדבריהם, היא שההבעות שאנחנו עושים בפנים משפיעות על הרגשות שאנו חשים. אנו מחייכים מפני שאנו שמחים, אבל חיוכים גם עושים אותנו שמחים. הטיפול בבוטוקס מונע מהמטופלים לעשות הבעות מסוימות וכך עשוי להשפיע על הרגשות.

 

בשנת 2012 חוקרים מאוניברסיטת Cardiff הראו כי טיפול בקמטי זעף הותיר אנשים פחות מדוכאים. החוקרים הסבירו שמכיוון שהם לא יכלו לעשות פרצוף זועף בקלות, מצב רוחם של המטופלים השתפר. לפני שנה, אותם חוקרים פרסמו מחקר קטן שמצא שהזרקות בוטוקס להחלקת קמטי צחוק מותירות אנשים מדוכאים יותר, זאת מאחר והן פוגעות ביכולת לחייך.

 

המחקר החדש, אותו ערכו חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת Georgetown והמרכז הקוסמטי Chevy Chase, הוא מחקר קליני מבוקר שהשווה את השפעות הטיפול בבוטוקס לפלצבו (טיפול דמה).

 

החוקרים חילקו מטופלים שסבלו מהפרעת דיכאון לשתי קבוצות: 33 קיבלו הזרקה אחת של בוטוקס לשרירים האחראים על קמטי הזעף ול-41 הוזרקה תמיסת מי מלח לאותם אזורים. לא החוקרים ולא המטופלים ידעו מי קיבל בוטוקס ומי קיבל טיפול דמה. כמחצית מהמטופלים בשתי הקבוצות טופלו באותה תקופה גם בתרופות נגד דיכאון.

 

מהממצאים שפורסמו בכתב העת Journal of Psychiatric Research עולה כי הטיפול בבוטוקס הוביל לשיפורים משמעותיים ומתמשכים בתסמינים אצל מטופלים עם דיכאון בינוני עד חמור.

 

החוקרים הגדירו תגובה לטיפול כירידה של 50% לפחות בציון בסולם MADRS המודד דיכאון. שישה שבועות לאחר הטיפול הם מצאו כי 52% מהמטופלים בבוטוקס הגיבו לטיפול, בהשוואה ל-15% בקבוצת הפלצבו. בקרב המטופלים בבוטוקס 27% הגיעו להפוגה מלאה בדיכאון, בהשוואה ל-7% בקבוצת הביקורת. בנוסף, בקבוצת הבוטוקס הייתה ירידה של 47% בתסמיני הדיכאון בהשוואה ל-21% בקבוצת הפלצבו.

 

ממצאי המחקרים בתחום הבוטוקס מוסיפים לעדויות ההולכות ומצטברות לכך שהבעות פנים עשויות להשפיע על מצב הרוח. כעת נדרשים מחקרים נוספים שיבחנו אם הטיפול בבוטוקס עשוי להשפיע על מצב הרוח ולשמש כטיפול לדיכאון.

 

 

J Psychiatr Res. 2014;52:1-6. Abstract

 

ליאת10
10/04/14 10:50

חחחחחחחחחח אמיתי?
אני מסכימה להיות במחקר...בקבוצה של הבוטוקס devil

אלה-הר-נוי
10/04/14 10:16

יש אנשים עם דיכאון קשה שטיפול פסיכולוגי לא עוזר להם. צריך למצוא להם פתרונות אחרים, במיוחד לאור העובדה שיש רבים שהטיפול התרופתי לא מסייע להם. דיכאון עלול להיות הרסני וצריך לעשות מה שאפשר כדי לטפל בו. 

כמו כן, המחקרים מראים שבוטוקס גם יכול להזיק למצב הרוח - אם הוא משפיע על השרירים המעורבים בחיוך וצחוק... שזה מעניין בפני עצמו.

דבר נוסף שהמחקרים הללו מלמדים אותנו, בלי קשר לטיפול בבוטוקס, זה שאם נחייך, זה יכול לעזור למצב הרוח, גם אם לא בא לנו לחייך כרגע... 

מתןלוי
10/04/14 9:51

למה לתת לתרופות לשנות את מצב הרוח שלנו ולהיות נשלטים - יש לנו בחירה חופשית אנחנו מסוגלים כבני אדם לבחור בעצמנו להיות שמחים ואם זה קשה אפשר ללכת לטיפול שיעזור לנו.