מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותגירוי מגנטי לטיפול בפוסט טראומה

גירוי מגנטי לטיפול בפוסט טראומה

מחקר ישראלי: טיפול חדשני באמצעות גירוי מגנטי מוחי עמוק אפקטיבי ובטוח לטיפול בתסמונת הפוסט - טראומטית


גירוי מגנטי בשילוב עם חשיפה קצרה לזיכרון האירוע הטראומטי, אפקטיבי לטיפול בפוסט טראומה (צילום: Shutterstock)
גירוי מגנטי בשילוב עם חשיפה קצרה לזיכרון האירוע הטראומטי, אפקטיבי לטיפול בפוסט טראומה (צילום: Shutterstock)

 

טיפול בגירוי מגנטי מוחי עמוק עשוי לתת מענה לסובלים מפוסט-טראומה. כך עולה ממחקר ראשוני שבוצע במחלקה הפסיכיאטרית בבית החולים הדסה עין-כרם. המחקר הראה שטיפול בגירוי מגנטי, בשילוב עם חשיפה קצרה לזיכרון האירוע הטראומטי, אפקטיבי ובטוח לטיפול בתסמונת הפוסט-טראומטית.

 

תסמונת הפוסט טראומה נפוצה בקרב כ- 7% מהאוכלוסייה, ובאזורי אסון השיעורים גבוהים אף יותר. התסמינים לפוסט טראומה הינם חודרנות המאופיינת בסיוטי לילה ובפלשבקים, עוררות יתר והתקהות רגשית המלווה בהימנעות מגירויים. פעמים רבות, סובלים המאובחנים בפוסט-טראומה גם מדיכאון.

 

"הבעיה היא שבחלק משמעותי מהסובלים מהתסמונת, תרופות וטיפול פסיכולוגי אינם אפקטיביים מספיק ונותרים סימפטומים רבים" מסביר ראש צוות המחקר ד"ר משה איסרלס "המחקר נועד לענות על צרכיהם של הסובלים ממקרים קשים או עמידים של התסמונת".

 

בשיטת הטיפול בגירוי מגנטי מועברים אותות מגנטיים באופן לא פולשני, הגורמים לשינויים חשמליים המעוררים את תאי העצב במוח. שיטת הטיפול בגירוי מגנטי מוחי (Transcranial Magnetic Stimulation) נהוגה מזה כעשור בקרב הסובלים מדיכאון, אך המכשיר של חברת Brainsway בו השתמשו במחקר מאפשר גירוי אזורים נרחבים ועמוקים יותר בקליפת המוח.

 

"מחקרים רבים זיהו פעילות מוחית מופחתת באזור מסוים בקליפת המוח הקדמית וכן פעילות מוגברת באמיגדלה (האחראית בין היתר על התגובה לפחד). באמצעות השימוש בגירוי מגנטי אנו מבקשים להגביר את הפעילות המוחית באותו אזור של קליפת המוח הקדמית, ובכך לסייע להפחית את תגובת הפחד המוגזמת, העומדת בבסיס התסמונת הפוסט-טראומטית", מוסיף ד"ר איסרלס.

 

במסגרת המחקר 30 מטופלים חולקו לשלוש קבוצות: הראשונה קיבלה טיפול בגירוי מגנטי מוחי עמוק לאחר שיחזור קצר של האירוע הטראומטי, השנייה קיבלה גירוי מגנטי עמוק ללא שיחזור האירוע הטראומטי, והשלישית קיבלה גירוי דמה לאחר שיחזור האירוע הטראומטי.

 

ניתוח התוצאות התבצע על נתוני 26 מטופלים אשר קיבלו לפחות 8 טיפולים. במדד CAPS Clinician-Administered PTSD Scale, המקובל לאבחון והערכת תסמונת פוסט-טראומטית, נמצא שיפור ניכר בקרב הקבוצה שטופלה באמצעות גירוי מגנטי עמוק ושיחזור האירוע הטראומטי – ירידה מממוצע של 88 לממוצע של 61. תוצאות אלה נשמרו חודשיים לאחר תום הטיפול. רק בקבוצה זו נמצא השיפור כמובהק סטטיסטית מתחילת הטיפול ועד לסופו. בעוד ביתר המטופלים, אובחנה ירידה לא משמעותית בעוצמת התסמינים. תוצאות דומות התקבלו בשאלונים נוספים המודדים את עוצמת התסמינים הפוסט-טראומטיים ודיכאון.

 

ד"ר איסרלס מסביר מה עומד מאחורי המספרים: "מדובר בשיפור משמעותי בסימפטומים של התסמונת הפוסט טראומטית. אבחנו ירידה ניכרת בסיוטים ובפלשבקים, בעוררות היתר ובהימנעות וכן שיפור בשינה, במצב הרוח ובתפקוד".

 

החוקרים מציינים כי זהו מחקר ראשון מסוגו בגירוי מגנטי מוחי עמוק לטיפול בפוסט טראומה. תוצאות המחקר ייבחנו ויורחבו במחקרי המשך.

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה