מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהמדריכיםדיכאון אצל חולים כרוניים

דיכאון אצל חולים כרוניים

מחלה כרונית מעמידה קשיים רבים בפני החולה ומשפחתו. מעבר לסבל הכרוך במחלה, חשוב לאבחן ולטפל במצבי דיכאון וחרדה, השכיחים אצל חולים כרוניים


צילום: סטוק פוטוז
צילום: סטוק פוטוז

מרבית האנשים הסובלים ממחלות כרוניות נאלצים להתמודד עם אתגרים חדשים בחייהם. מחלה כרונית מעמידה קשיים רבים בפני החולה ומשפחתו, בהם התמודדות עם תסמיני המחלה, נכות, משטרי תרופות קפדניים והסתגלות לסגנון חיים שונה.

 

מלבד הסבל הנגזר מהמחלה, כשליש מהסובלים ממחלות כרוניות חווים גם קשיים רגשיים-פסיכולוגיים, אשר לעיתים לא מקבלים את תשומת הלב הנדרשת מהממסד הרפואי. הקשיים הפסיכולוגיים מתחלקים לשתי קבוצות עיקריות:

 
תגובות רגשיות למצב הגופני – בשלב זה החולה עובר משלב ההלם הראשוני והכחשת המחלה להטמעה הדרגתית של המידע שקיבל ומתחיל להתמודד עם מצב החדש. תגובות רגשיות שעשויות להופיע אצל חולים הן הפרעות חרדה, הפרעות הסתגלות ומצבים דיכאוניים.

 
הופעה של תסמינים גופניים כביטוי של מצוקה רגשית – לעתים קרובות המצוקה הרגשית תבוא לידי ביטוי בתחושות גופניות. הסובלים ממחלות כרוניות צריכים לעתים קרובות להתאים את סגנון חייהם, את תעסוקתם ואת ציפיותיהם למצבם החדש. רבים מתאבלים על אובדן איכות החיים, על אובדן העצמאות ועל יכולותיהם שנפגמו וחוששים מהצפוי להם בעתיד. אחרים עשויים לפתח הפרעות רגשיות חמורות יותר, בעיקר דיכאון וחרדה.

 

כ-13% מהגברים ו-17% מהנשים הסובלים ממחלות כרוניות עתידים לפתח דיכאון ו/או חרדה. תסמינים כגון הפרעות שינה, תיאבון פגום, עייפות והיעדר אנרגיה עשויים להצביע על דיכאון, אך עשויים להיות גם סממניה של המחלה הכרונית, לכן עלול להיווצר קושי באבחון מצבים אלו.


לעיתים קרובות, האבחנה עשויה להיות דקה ביותר בין הפרעה דיכאונית לבין תגובה גופנית כחלק מההסתגלות למחלה. יחד עם זאת, חשוב מאוד לאבחן דיכאון אצל הסובלים ממחלות כרוניות, שכן אפילו דיכאון קל עשוי להפחית את המוטיבציה של האדם לטפל בעצמו כראוי.

 

תסמינים גופניים חדשים אצל מטופל שמצבו היה יציב עד כה עשויים לרמוז על הפרעה נפשית כלשהי, ובאותו אופן גם החמרת מצב גופני קיים, עשויה לרמוז על קשיי הסתגלות. ההחמרה במצב החולה בדרך כלל תבוא לידי ביטוי בעיקר בתלונות על מיחושים גופניות, פחד מוגבר מהמחלה ולעתים בחיפוש בלתי נלאה וחסר פשרות אחר טיפולים רפואיים חדישים.

 

אורטל84
03/12/15 19:05

נכון מאוד. . אבל איך אפשר לגרום למישהו חולה כרוני ללכת לטיפול פסיכולוגי אם הוא לא רוצה???

BENO1952
08/06/14 22:48

smileyהפיתרון,?? שאלת מיליון הדולר,,

יש כאלו "שמרויחים" רק כמה דולרים,,smiley

יש כאלו "שמרויחים" כמה מאות דולרים,,smiley

יש כאלו "שמרויחים" כמה אלפי דולרים,,smiley

אבל יש הרבה שלא "מרויחים" כלל ,,smiley

צריך לחיות עם "החבר החדש" ולא לתת לחבר נוסף להצטרף [הדיכאון]smiley

רוויה
08/06/14 22:24

מזדהה מאד. אך מהו הפיתרון?

מינרבה1
04/06/13 8:00

קימים אספקטים נוספים, אפילו כמו הוצאות נוספות...

BENO1952
04/06/13 2:14

yes

נועה1999
03/06/13 22:40

בתור ילדה שסובלת ממחלה כרוני אני מסכימה עם המאמר במאה אחוז. זה קלע בעל למה שאני עבר י ועובר. ויעבור בעתיד.