מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותדיכאון מקהה את חוש הריח

דיכאון מקהה את חוש הריח

מחקר: בקרב אנשים הסובלים מדיכאון נפח האזור במוח שאחראי על חוש הריח קטן יותר


אלה שלא סבלו מדיכאון היו מסוגלים להריח כימיקלים בריכוזים נמוכים יותר באופן משמעותי מהמדוכאים (צילום: אתר panthermedia)
אלה שלא סבלו מדיכאון היו מסוגלים להריח כימיקלים בריכוזים נמוכים יותר באופן משמעותי מהמדוכאים (צילום: אתר panthermedia)

 

סובלים מדיכאון? החלק במוח שאחראי על חוש הריח שלכם יהיה קטן יותר מהנורמאלי. זה יכול להסביר מדוע נראה כי הפרעות פסיכולוגיות רבות מדכאות את חוש הריח.

 

דיכאון, סכיזופרניה והפרעה רגשית עונתית מדכאות את חוש הריח. כדי לנסות להבין מדוע, חוקרים גרמנים חשפו 21 אנשים הסובלים מדיכאון ו- 21 אנשים שלא היו מדוכאים- לכימיקלים עם ריח חלוש, ובהדרגה העלו את הריכוז שלהם עד שהמתנדבים יכלו להריח אותם.

 

החוקרים מדדו גם את בולבוס הריח (Olfactory Bulb) – החלק במוח שאחראי על חוש הריח- באמצעות MRI.

 

המתנדבים שלא סבלו מדיכאון היו מסוגלים להריח את הכימיקלים בריכוזים נמוכים יותר באופן משמעותי, מאשר המתנדבים המדוכאים. בנוסף, בקרב המדוכאים אזור בולבוס הריח במוח היה קטן ב- 15 אחוז בממוצע.

 

החוקרים מצאו גם כי ככל שהאדם היה מדוכא באופן חמור יותר, כך האזור בולבוס הריח במוחו היה קטן יותר.

 

לדברי החוקרים, הנפח של אותו אזור במוח ודיכאון כנראה קשורים זה בזה בשל התהליך של חידוש התאים במוח. ידוע כי הדיכאון בולם את תהליך חידוש תאי העצב באזורים במוח כמו ההיפוקמפוס וכי לאנשים מדוכאים לעיתים קרובות יש רמות נמוכות בדם של כימיקל שמעודד את תהליך חידוש התאים. 

 

החוקרים מסבירים כי למחקר השלכות לגבי הטיפול בדיכאון מכיוון שאזור בולבוס הריח במוח יכול לשמש מדד אובייקטיבי שיעזור לבדוק אם הטיפול עובד.

 


Neuroscience, DOI: 10.1016/j.neuroscience.2010.05.012

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה