מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מפרקים (ראומטולוגיה)

מנהלי קהילה

פרופ' אורי אלקיים
פרופ' אורי אלקיים
מומחית לראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), יו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה.
ד
ד"ר חגית פלג
רופאה ביחידה הראומטולוגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים . מומחית בפנימית וראומטולוגיה. 
פרופ' מרב לידר
פרופ' מרב לידר
בוגרת ביה״ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב cum laude מומחית ברפואה פנימית (2000) ובראומטולוגיה (2006) פרופ׳ חבר קליני באוניברסיטת תל אביב. מחברת מעל 100 מאמרים ופרקים בספרים בתחום הפמפ, המחלות הראומטיות והאוטואימוניות. מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא.

מובילי קהילה

רם בלס
רם בלס
יו"ר מתנדב בעמותת ענבר למחלות ראומטיות, אוטואימוניות ודלקתיות. מטפל כבר למעלה מ-20 שנה באישתי ומתמודדים יחד עם ראומטיק ארטריטיס (RA).
כמונימפרקים (ראומטולוגיה)חדשותדלקת חוליות מקשחת: השמנה קשורה לדלקתיות ולמחלה חמורה יותר

דלקת חוליות מקשחת: השמנה קשורה לדלקתיות ולמחלה חמורה יותר

מחקר חדש מתווסף לרבים שכבר הצטברו שהראו כי השמנה משפיעה לרעה על מטופלים עם מחלות מפרקים ראומטיות. השמנה בטנית עשויה להזיק במיוחד


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בקרב אנשים עם דלקת חוליות מקשחת, השמנה קשורה למדדי דלקת גבוהים יותר ומחלה חמורה יותר. כך עולה ממחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת International Journal of Rheumatic Diseases.

 

דלקת חוליות מקשחת (AS, קיצור של אנקילוזינג ספונדיליטיס) היא מחלת מפרקים דלקתית כרונית המערבת את עמוד השדרה ומפרקי כסל עצה, ומלווה בתסמינים שעלולים לפגוע בתפקוד ובאיכות החיים לרבות כאבים בגב התחתון, באגן ובצוואר, נוקשות בעמוד השדרה, עייפות מוגברת ובחלק מהמקרים גם ביטויים נוספים מחוץ למערכת השלד.

 

במחקר החדש חוקרים מטאיוון בחנו את מידת ההשמנה וההשמנה הבטנית בקרב 105 מטופלים עם דלקת חולים מקשחת, באמצעות מדד ה-BMI, היקף המותניים ויחס מותניים-ירכיים. מספר הנבדקים שסווגו כשמנים השתנה בהתאם למדד. כך, בהתבסס על היקף המותניים 67 מהנבדקים סווגו כשמנים וכאשר המדד היה יחס מותניים-ירכיים 77 היו שמנים.

 

החוקרים בחנו את הקשר בין השמנה – בדרכים השונות בהן נמדדה – ומדדים נוספים לרבות דלקתיות, חומרת המחלה ומוגבלות גופנית. השמנה נקשרה בין היתר לרמות גבוהות יותר של דלקתיות (מדד CRP), פעילות מחלה חמורה יותר, יותר מוגבלות גופנית ושינויים רדיוגרפיים במטופלים עם דלקת חוליות מקשחת. השמנה בטנית הייתה אף מנבאת טוב יותר מהשמנה למדדים אלו.

 

לדברי החוקרים, לפי הממצאים השמנה בטנית יכולה לנבא שינויים רדיוגרפיים בטווח ארוך ולהיות גם כלי מנבא שימושי למחלה חמורה יותר במטופלים עם דלקת חוליות מקשחת. המסר של החוקרים הוא שהשמנה, ובמיוחד השמנה בטנית, כנראה מחמירה את ההשלכות של דלקת חוליות מקשחת ואת מהלך המחלה ולכן מניעת השמנה צריכה להיות מטרה עבור אנשים עם AS.

 

המחקרים מצטברים 

 

מחקר זה מתווסף למחקרים רבים שפורסמו בשנים האחרונות שהראו כי השמנה קשורה לסיכון מוגבר לפתח סוגים שונים של דלקות מפרקים וכי עודף משקל והשמנה קשורים למחלה חמורה יותר במי שכבר פיתח דלקת מפרקים, ליותר כאבים ומוגבלות גופנית ולתגובה פחות טובה לטיפול התרופתי.

 

במחקר מאירלנד שהוצג בשנת 2012 בכנס הקולג' אמריקאי לראומטולוגיה (ACR) נמצא כי אנשים עם דלקת חוליות מקשחת והשמנה סובלים מרמה מוגברת של פעילות דלקתית. בשנה שעברה מחקר שהוצג בכנס השנתי של הקונגרס האירופי לריאומטולוגיה העלה כי משקל עודף קשור לדלקת מפרקים פסוריאטית חמורה יותר.

 

באפריל 2018 פורסם בכתב העתArthritis Care & Research  מחקר בו נמצא כי מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונתית ומשקל עודף נמצאים בסיכון מוגבר להידרדרות במצב הנכות, ובמאי 2016 מחקר גדול פורסם בכתב העת בכתב העתArthritis Care & Research  בו נמצא כי בקרב אנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית השמנה קשורה לשיעורי הפוגה נמוכים ולמחלה פעילה יותר. 

 

 

עוד מרכיבים באורח החיים שיסייעו לאנשים עם דלקת חוליות מקשחת להפחית את פעילות המחלה

עוד הרגלים שעלולים להזיק לאנשים עם דלקת חוליות מקשחת