מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מפרקים (ראומטולוגיה)

מנהלי קהילה

פרופ' אורי אלקיים
פרופ' אורי אלקיים
מומחית לראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), יו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה.
ד
ד"ר חגית פלג
רופאה ביחידה הראומטולוגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים . מומחית בפנימית וראומטולוגיה. 
פרופ' מרב לידר
פרופ' מרב לידר
בוגרת ביה״ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב cum laude מומחית ברפואה פנימית (2000) ובראומטולוגיה (2006) פרופ׳ חבר קליני באוניברסיטת תל אביב. מחברת מעל 100 מאמרים ופרקים בספרים בתחום הפמפ, המחלות הראומטיות והאוטואימוניות. מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא.

מובילי קהילה

רם בלס
רם בלס
יו"ר מתנדב בעמותת ענבר למחלות ראומטיות, אוטואימוניות ודלקתיות. מטפל כבר למעלה מ-20 שנה באישתי ומתמודדים יחד עם ראומטיק ארטריטיס (RA).
כמונימפרקים (ראומטולוגיה)חדשותדלקת מפרקים שגרונתית מעלה סיכון למפרצת באבי העורקים

דלקת מפרקים שגרונתית מעלה סיכון למפרצת באבי העורקים

חוקרים ישראלים מצאו כי לאנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית סיכויים גבוהים ב-40% לפתח מפרצת – התרחבות באבי העורקים שעלולה להוביל לקרע מסכן חיים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

דלקת מפרקים שגרונתית כמחלה כרונית נקשרה ברבות השנים בעבודות רבות עם מצבי תחלואה שונים, ובייחוד עם מחלות לב וכלי דם, השמנה, אוסטיאופורוזיס, זיהומים, מחלות ריאה, יובש בעיניים ומצוקה נפשית.

 

עתה מצא מחקר ישראלי כי דלקת מפרקים זו מעלה את הסיכון למפרצת, ובלעז 'אנוריזמה' (Aneurysm) – התרחבות מקטע באבי העורקים שמגדילה את הסיכון לקרע מסכן חיים בצינור המרכזי המוליך דם מהלב לאיברי הגוף השונים.

 

החוקרים מהמרכז הרפואי שיבא, שירותי בריאות כללית ואוניברסיטת בן גוריון – בחנו את הסיכון להתפתחות מפרצת באבי העורקים בקרב אנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. במחקר נכללו 11,782 בוגרים מעל גיל 20 מבוטחי הכללית שאובחנו עם דלקת מפרקים שגרונתית בהשוואה ל-57,973 בריאים התואמים במין ובגיל ששימשו כקבוצת ביקורת.

 

"הרוצח השקט"

 

לפי נתוני הכללית, מתוך מאגר החולים הכרוניים של הקופה, נמצא כי 0.72% מהחולים בדלקת מפרקים שנכללו במחקר אובחנו עם מפרצת באבי העורקים, שיעור גבוה משמעותית מזה שנצפה בקבוצת הביקורת. בחישוב סטטיסטי, הסיכון לפתח מפרצת היה גבוה ב-48% בקרב החולים בדלקת מפרקים שגרונתית. לאחר נטרול גורמים מתערבים – לרבות מין, גיל, מצב סוציו אקונומי ועישון סיגריות – הסיכון למפרצת עדיין היה גבוה ב-40% בקרב החולים.

 

החוקרים קוראים לבחון את ממצאי המחקר באוכלוסיות רחבות יותר, ולהעלות מודעות בקרב רופאים המטפלים בחולים בדלקות מפרקים בדבר הסיכון המוגבר למפרצת באבי העורקים, במטרה לאבחן את המפרצת בשלב ה'שקט', עוד בטרם מתפתח קרע פתאומי מסכן חיים באבי העורקים. מודעות גוברת לתופעה נדרשת, לטענתם, בייחוד בקרב חולים בדלקת מפרקים עם גורמי סיכון מוכרים למחלות לב, לרבות גיל מבוגר, עישון, עודף שומנים (טריגליצרידים) בדם, יתר לחץ דם וסוכרת.

 

במחקר השתתפו ד"ר אורה שובמן, ד"ר שמואל טיאוסנו, ד"ר דורון קומנשטר, פרופ' ארנון כהן, פרופ' האוורד עמיטל וד"ר מיכאל שרף, וממצאיו מדווחים בגיליון אוגוסט 2016 של כתב העת Clinical Rheumatology.

 

מפרצת באבי העורקים נחשבת למצב רפואי מסוכן, ואף מכונה 'הרוצח השקט', מאחר והיא לרוב איננה מלווה בתסמינים – עד להתפתחות קרע פתאומי שגורם לדימום מסיבי ומסכן חיים באופן מיידי.

 

מפרצת היא למעשה התרחבות או שק שנוצר בתוך העורק, עקב החלשות דופן העורק הפנימית וירידה בגמישותו שגוברת עם הגיל ועל רקע עישון וגורמים גנטיים. עם הזמן נוטה המפרצת להתרחב ועלולה לגרום לקרע, או לחילופין לסתימת כלי הדם באמצעות קריש דם. כשקוטרו של אבי העורקים הביטני מתחת למוצא עורקי הכליות הוא 3 סנטימטר ומעלה – מאובחנת מפרצת, ובמידה והיא מגיעה לרוחב של 5 סנטימטר, היא עלולה לגרום בכל עת לקרע מסכן חיים, ולכן במידה ואובחנה, מפרצת דורשת טיפול מתקן באמצעות החדרת תומכן או בניתוח פתוח להכנסת שתל תומך באזור הפגוע.

 

טרשת עורקים ושיבוש המערכת החיסונית

 

בשנים האחרונות גוברת המודעות לצורך באבחון מוקדם של מפרצת באבי העורקים, לאחר מותו של אריק איינשטיין בשנת 2013 ממפרצת, ובינואר 2015 אף הוכללה בסל הבריאות הממלכתי בדיקת סקר חד פעמית לגילוי מוקדם של מפרצת באמצעות אולטרה סאונד ממוקד לגברים בגילי 65 עד 74 בעלי היסטוריה של עישון סיגריות, במידה ומעשנים בהווה או עישנו בעבר – אפילו כמות של חצי חפיסת סיגריות ליום (10 סיגריות).

 

הסיכון למפרצת שתועד בעבודה הנוכחית מתווסף לסיכון כללי למחלות לב וכלי דם בקרב אנשים עם דלקות מפרקים ראומטיות, וזאת על רקע השפעת המצב הדלקתי על תפקוד כלי הדם בגוף והאצה של טרשת העורקים (הקרויה בלעז 'אטלוסקלרוזיס') בעקבות הדלקת. מחקר אמריקאי משנת 2015 אמד כי הסיכון למחלות לב וכלי דם גבוה ב-39% בקרב חולים עם דלקת מפרקים שגרונתית שאינם מטופלים בתרופות וב-24% בקרב חולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית שאינם מטופלים תרופתית. מחקר ממקסיקו שהוצג במאי 2015 העלה רבע מהחולים בדלקת מפרקים שגרונתית ללא תסמינים של מחלת לב נמצאים בסיכון לסבול מהתקף לב מפתיע.

 

ביוני 2015 דווח מחקר אמריקאי מקיף שניתח את נתוני מחקר המעקב הגדול הקרוי 'מחקר האחיות' כי דלקת מפרקים מגדילה פי 2.55 את הסיכון למות מאירוע לב בקרב נשים. מטה אנליזה מקיפה שפורסמה במאי 2016 העלתה כי דלקת מפרקים פסוריאטית קשורה בסיכון מוגבר ב-43% למחלות לב, סיכון גבוה מזה שיוחס למחלה עד אז.

 

במחקר הנוכחי מבהירים החוקרים כי הקשר המדויק בין דלקת מפרקים שגרונתית למפרצת עדיין אינו ידוע, ועשוי להיות קשור למכניזם של טרשת עורקים שמואצת על רקע המצב הדלקתי, תהליכים ניווניים (דגנרציה) בסיבי דופן אבי העורקים בעקבות הדלקת וכן ביטוי למצב דלקתי בכלי הדם הקרוי בעגה הרפואית 'וסקוליטיס' (Vasculitis). כמו כן, ייתכן כי שיבוש במנגנוני המערכת החיסונית על רקע דלקת המפרקים, המתבטא בעלייה של סמנים (מרקרים) שונים כגון TNF אלפא, אינטרלוקין 18, MMP-9 ו-MCP-1 הוא שגורם לעלייה בסיכון למפרצת.

 

בעבודות נוספות זוהו גורמים נוספים שעשויים להשפיע על הסיכון לתחלואה לבבית בקרב חולים בדלקות מפרקים. כך, למשל, חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת קולומביה דיווחו בקיץ 2015 כי גם תחלואה פסיכולוגית כגון לחץ בבית ובמקום העבודה, לרבות לחץ כללי כתוצאה מדלקת המפרקים – עלולים להגביר את הסיכון לתחלואה לבבית בקרב החולים.

 

 

Clinical Rheumatology, DOI: 10.1007/s10067-016-3372-0