מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהמדריכיםהאם טרשת נפוצה מקצרת את תוחלת החיים?

האם טרשת נפוצה מקצרת את תוחלת החיים?

כיצד משפיעה אבחנה של טרשת נפוצה על תוחלת החיים הצפויה? ואילו גורמים עשויים להשפיע על תוחלת החיים של המאובחנים במחלה? כל המידע העדכני

מאת אלה הר-נוי. * יעוץ מקצועי: ד״ר יובל כרמון
תגובות 0

(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

טרשת נפוצה היא מחלה כרונית המאופיינת בכך שמערכת החיסון של הגוף פוגעת במיאלין – החומר שמגן על סיבי העצב – במוח ובחוט השדרה. הפגיעה במיאלין, ולעיתים גם בעצבים, פוגעת בהעברת אותות במסלולים עצביים שבין המוח לגוף, מה שעשוי להתבטא במגוון גדול של תסמינים, הנפוצים בהם כוללים חולשת שרירים, פגיעה בקואורדינציה ושיווי המשקל, פגיעה בראייה, עייפות והפרעות תחושתיות.

 

האם טרשת נפוצה היא מחלה סופנית?

 

טרשת נפוצה אינה מחלה סופנית ולרוב אינה קטלנית בפני עצמה, אך בטווח הארוך היא עלולה להעלות את הסיכון לסיבוכים הקשורים לפגיעה הנוירולוגית כמו זיהומים, תאונות, פצעי לחץ או קושי בבליעה, שעלולים לקצר את ההישרדות, וזאת בעיקר בקרב אנשים בגיל מבוגר עם נכות קשה (מדדEDSS  גבוה).

 

בכמה שנים מקצרת טרשת נפוצה את החיים?

 

קשה לחזות אם ובכמה טרשת נפוצה תשפיע על תוחלת החיים של אדם מסוים, מכיוון שהמחלה משתנה מאוד מאדם לאדם, ועשויה להתבטא בדרגות חומרה שונות ובתסמינים אחרים. בקרב חלק מהאנשים המחלה תוביל לפגיעה נוירולוגית משמעותית זמן קצר לאחר שהופיעה, בעוד שאצל אחרים עשויים לעבור עשורים ללא שיפתחו תסמינים שמפריעים להם באופן משמעותי בחיי היום-יום. הרוב נמצאים איפשהו על הסקאלה בין לבין.

 

בממוצע, מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מראים כי תוחלת החיים של אנשים עם טרשת נפוצה קצרה יותר בחמש עד עשר שנים בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. עם זאת, גם נתוני מחקרים אלה מבוססים על נבדקים שהמעקב אחריהם נערך בעבר. כיום סביר להניח כי הידע על המחלה, זמינות בדיקות המעקב, אבחון בשלב מוקדם ומגוון הטיפולים הגדול שזמין למטופלים מקצר עוד יותר את הפער בתוחלת החיים בין אנשים עם טרשת נפוצה לאוכלוסייה הכללית.

 

כך למשל, במחקר גדול שפורסם בכתב העת Neurology בשנת 2015, השוו החוקרים 5,797 אנשים עם טרשת נפוצה ל-28,807 אנשים ללא טרשת נפוצה, בעלי מאפיינים דומים. החוקרים מצאו כי ב-25 השנים שקדמו למחקר עלתה תוחלת החיים של אנשים עם טרשת נפוצה, אך עדיין הגיל החציוני בו אנשים עם טרשת נפוצה נפטרו היה 75.9, בעוד שבאוכלוסייה הכללית הגיל החציוני היה 83.4 – הבדל של כ-7.5 שנים. החציון הוא מושג סטטיסטי המתאר את מרכזה של סדרת מספרים - כלומר, מתוך כל המדגם מחצית האנשים נפטרו בגיל מבוגר מהגיל החציוני ומחצית בגיל צעיר מהגיל החציוני.

 

מחקר אמריקאי שפורסם שנה לפני כן בכתב העת Multiple Sclerosis and Related Disorders, העלה כי תוחלת החיים של אנשים עם טרשת נפוצה נמוכה בממוצע ב-6 שנים בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. החוקרים השוו 30,402 אנשים עם טרשת נפוצה ל-89,818 אנשים בעלי מאפיינים דומים, ללא טרשת נפוצה, בהתבסס על מידע מחברות הביטוח, המרכז לבקרת מחלות והביטוח הלאומי בארה"ב מהשנים 1996-2009. נמצא כי תוחלת החיים החציונית הייתה 81 שנים בנשים עם טרשת נפוצה לעומת 86 שנים בנשים ללא טרשת נפוצה. בקרב הגברים, תוחלת החיים הייתה 78 שנים באלה עם טרשת נפוצה בהשוואה ל-85 שנים בגברים ללא טרשת נפוצה.

 

בשנת 2017 פורסם בכתב העת Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry מחקר שעקב במשך עד 60 שנים אחר אנשים ממחוז הורדלנד בנורבגיה שאובחנו עם טרשת נפוצה בשנים 1953–2012. תוחלת החיים החציונית עמדה על 74.7 שנים באנשים עם טרשת נפוצה, בהשוואה ל-81.8 באוכלוסייה הכללית – הבדל של כ-7 שנים. תוחלת החיים החציונית עמדה בנשים עם טרשת נפוצה על 77.2 שנים, ובגברים עם טרשת נפוצה על 72.2 שנים.

 

עם זאת, צריך להבין כי גם נתונים אלה – מהעדכניים ביותר שפורסמו – כנראה רחוקים מהאמת, והפער בין תוחלת החיים של אנשים שאובחנו בטרשת נפוצה לזה של האוכלוסייה הכללית מצומצמים הרבה יותר. כיום יש מגוון גדול של טיפולים, בהם טיפולים חדשים ויעילים במיוחד שמשנים את מהלך המחלה, חלקם אושרו ממש בשנים האחרונות, ובהן תרופות לטיפול במהלך פרוגרסיבי של המחלה.

 

״מאוד חשוב להדגיש שהעבודות הללו לא משקפות את העובדה שבעשר השנים האחרונות התרופות לטרשת נפוצה גם יותר יעילות ומפחיתות התקפים וגם הרבה יותר נוחות ועם פחות תופעות לוואי - כך שיש פחות מטופלים שמפסיקים את הטיפול״ אומר ד"ר יובל כרמון, מנהל המרפאה לנוירואימנולוגיה וטרשת נפוצה בבית החולים מאיר ומנהל בקהילת טרשת נפוצה באתר כמוני. ד״ר כרמון מסביר שיעברו עוד שנים רבות עד שניתן יהיה לראות את ההשפעה של ההתפתחויות בטיפול התרופתי בשנים האחרונות על תוחלת החיים של המאובחנים בטרשת נפוצה - רק כשיגיעו לגיל מופלג מספר גדול של מטופלים שמקבלים כיום טיפולים מתקדמים עוד מאבחון המחלה בגיל צעיר - אז ההשפעה של הטיפולים היא היעילה ביותר. ״אני מניח שבעתיד יראו צמצום של הפער בתוחלת החיים״ הוא מסכם. 

 

אילו גורמים משפיעים על תוחלת החיים במאובחנים?

 

תוחלת החיים של המאובחנים בטרשת נפוצה מושפעת ממספר גורמים ובהם:

 

מין: תוחלת החיים של נשים ארוכה משל גברים באוכלוסייה הכללית, ולפי חלק מהעבודות נראה כי באנשים עם טרשת נפוצה הפער בתוחלת החיים הממוצעת בין המינים גבוה אף יותר, וזאת בעיקר מכיוון שהמחלה נוטה להיות קשה יותר וקשורה יותר לנכות בגברים בהשוואה לנשים.

 

סוג המחלה: קיימים מספר סוגים/מהלכים של טרשת נפוצה, וסוג המחלה עשוי להיות אחד הגורמים שקשורים לתוחלת החיים של אנשים עם טרשת נפוצה, כאשר טרשת נפוצה פרוגרסיבית קשורה לסיכון גבוה יותר לקיצור החיים בהשוואה למהלך התקפי-הפוגתי. במחקר המדובר מנורבגיה שפורסם בשנת 2017 נמצא כי בקרב אנשים עם טרשת נפוצה התקפית הפוגתית תוחלת החיים עמדה על 77.8 שנים, ובקרב אלו שאובחנו עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית ראשונית תוחלת החיים עמדה על 71.4 שנים. 

 

פעילות המחלה: גם פעילות המחלה מהווה גורם משמעותי – וכשהמחלה פעילה יותר ומספר ההתקפים השנתי גבוה יותר, במיוחד בשנים הראשונות שלאחר האבחנה, הסיכון לקיצור שנות החיים גבוה יותר.

 

הטיפול התרופתי: התרופות לטרשת נפוצה עשויות להשפיע על תוחלת החיים, ובעיקר משפיעות על התדרדרות לנכות שעשויה להוביל לקיצור תוחלת החיים. התחלת הטיפול מוקדם ככל האפשר והיענות לטיפול יפחיתו את הסיכון לנכות וסיבוכים וצפויים להאריך את תוחלת החיים. מחקרים מראים כי לעיכוב של שנה עד שנתיים בתחילת הטיפול יכולה להיות השפעה משמעותית על רמת הפגיעה הנוירולוגית (מדדEDSS ). ככל שמתחילים את הטיפול מוקדם יותר, כך הטיפול יעיל יותר ולמטופל יהיה מוח בריא יותר לזמן ארוך יותר. טיפול תרופתי שניתן בתחילת המחלה מצליח לעצור את ההתקפים ולעכב את הצטברות הנכות באופן ניכר ומשמעותי יותר בהשוואה לאותו טיפול הניתן 10 שנים לאחר האבחנה.

 

גורמי אורח חיים: חשוב להקפיד על אורח חיים בריא שמשפיע גם על מהלך המחלה עצמה, וגם על גורמי סיכון למחלות אחרות – כגון מחלות לב וכלי דם שלא פוסחות על אנשים עם טרשת נפוצה, וחלקן אף נפוצות יותר בקרב המתמודדים עם המחלה. חשוב במיוחד להקפיד על ביצוע פעילות גופנית, לשמור על משקל תקין, לאכול בריא, לטפל בנפש ולהפסיק לעשן.

 

 

*ד"ר יובל כרמון הוא מנהל המרפאה לנוירואימנולוגיה וטרשת נפוצה בבית החולים מאיר ומנהל בקהילת טרשת נפוצה באתר כמוני

 

 

 

עדכון אחרון: ינואר 2023