מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותהאם נטייה לדיכאון מתחילה כבר ברחם?

האם נטייה לדיכאון מתחילה כבר ברחם?

מחקר: לילדים שאמותיהם סבלו מדיכאון בהריון סיכון גבוה יותר לסבול מדיכאון בעצמם בהמשך החיים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לבני נוער סבירות גבוהה יותר לסבול מדיכאון אם אמותיהם סבלו מדיכאון במהלך ההיריון. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Psychiatry.

 

החוקרים מאוניברסיטת בריסטול התבססו על נתונים ממחקר ארוך טווח שעקב אחר יותר מ-14,000 אימהות באנגליה החל משנת 1991 כשהן היו בהיריון והמשיך לעקוב אחר ילדיהן.

 

פעמיים במהלך ההיריון ופעמיים בשנה הראשונה שלאחר הלידה, נבדקו סימפטומים של דיכאון אצל הנשים. כ-12% מהנשים עמדו בקריטריונים של דיכאון במהלך ההיריון ו-7% עמדו בקריטריונים של דיכאון לאחר לידה.

 

המחקר הנוכחי כלל את כל הילדים שהיה עליהם ועל אמותיהם מידע מלא - יותר מ-4,500 ילדים. בגיל 18, 8% מהם דיווחו על סימפטומים של דיכאון.

 

ניתוח הנתונים העלה כי למתבגרים סיכון גבוה יותר להיות מדוכאים בעצמם אם אמותיהם היו מדוכאות במהלך ההיריון. גם כאשר החוקרים נטרלו בעיבוד הנתונים את השפעות הדיכאון לפני ואחרי הלידה והשפעות של גורמים נוספים כמו השכלת ההורים, לבני 18 שאמותיהם היו בדיכאון במהלך ההיריון עדיין היה סיכון מוגבר לדיכאון בעצמם: על כל עליה של 5 נקודות בציון הדיכאון של האם בהריון, הסיכון לדיכאון אצל הצאצא עלה ב-28%.

 

המחקר לא מוכיח כי חשיפה לאם מדוכאת ברחם היא הגורם הישיר לדיכאון של המתבגר. גורמים רבים משפיעים על דיכאון וקשה לנטרל את ההשפעה של כולם.

 

אבל אם זה אכן המצב, ייתכן שהסיבה לכך היא שהורמוני לחץ כמו קורטיזול - שהם גבוהים יותר אצל אנשים מדוכאים מאשר אנשים אחרים ויכולים לעבור בשליה - משפיעים על המוח המתפתח. אפשרות נוספת היא שנשים שמפתחות דיכאון בהריון עשויות להיות בעלות גנים המעמידים אותן בסיכון מוגבר לדיכאון באופן כללי, והן מעבירות את הגנים בתורשה לילדיהן.

 

החוקרים מצאו גם כי בני נוער היו בעלי סבירות גדולה יותר להיות מדוכאים כאשר אמותיהם היו מדוכאות בשנה שלאחר לידתם. עם זאת, כאשר החוקרים בחנו מאפיינים משפחתיים אחרים, הם מצאו כי הקשר נותר משמעותי רק בילדיהם שאמותיהן היו פחות משכילות.

 

לדברי החוקרים ממצאים אלה מעלים את האפשרות שדיכאון במהלך ההיריון עלול להשפיע על העובר דרך מנגנון ביולוגי, בעוד שהסיכון המוגבר לדיכאון בקרב מתבגרים שאמותיהם סבלו מדיכאון לאחר לידה נובע ממנגנון סביבתי, עליו ניתן להשפיע באמצעים כמו תמיכה פסיכו-סוציאלית.

 

החוקרים אומרים כי המחקר מדגיש את חשיבות האבחון והטיפול בדיכאון לא רק לאחר לידה, אלא גם במהלך ההיריון. עם זאת, המחקר לא בחן את השפעת הטיפול בדיכאון בהריון על הילדים בעתיד. נדרשים מחקרים נוספים לפני שניתן יהיה להסיק מסקנות בנושא.

 

 

JAMA Psychiatry, online October 9, 2013