מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותהאם עשבי מרפא יעילים לטיפול בחרדה?

האם עשבי מרפא יעילים לטיפול בחרדה?

סקירת מחקרים מצאה: צמח ההיפריקום אינו יעיל לטיפול בחרדה. מה כן יכול לסייע?


צמח ההיפריקום אינו יעיל לטיפול בחרדה (צילום: panthermedia)
צמח ההיפריקום אינו יעיל לטיפול בחרדה (צילום: panthermedia)

 

מנסים להפחית את המתחים והחרדות של החיים המודרניים? מסתבר שצמח ההיפריקום פרפוראטום (St John’s wort) שרבים משתמשים בו לטיפול בחרדה, אינו יעיל. סקירת מחקרים מרחבי העולם שבחנו את הטיפול בחרדה באמצעות תוספי תזונה ועשבי מרפא מצאה כי לצמח אין השפעה של ממש.

 

החוקרים בחנו 24 מחקרים שנערכו על תוספים שהשימוש בהם נפוץ לטיפול בחרדה, שכללו יחד כ- 2,600 איש.

 

סקירת המחקרים שפורסמה בכתב העת Nutrition מצאה שלגבי תוספי מגנזיום, עדיין נדרשים מחקרים נוספים לפני שניתן יהיה להמליץ עליהם לטיפול בחרדה.

 

על-פי הממצאים, קיימות עדויות חזקות לכך שתוספים מצמח הפסיפלורה הם יעילים ובטוחים לטיפול בחרדה, למרות שחלק מהאנשים שנוטלים אותם סובלים מתופעות לוואי כמו סחרחורות, טשטוש ובלבול. כך גם לגבי תוסף התזונה קווה, שנאסר לשימוש בבריטניה בשל חששות הקשורות לבטיחותו. עוד נמצא כי שילובים שונים של חומצות האמינו ליזין וארגינין יעילים גם כן.

 

החוקרים הזהירו שלא ידוע מספיק כיום על הכמויות המומלצות של תוספי התזונה. הסיבה היא שאין פיקוח על שוק התוספים וצמחי המרפא. בנוסף, חומרים משתנים בהרכבם בהתאם לתנאי הטבע, ולכן בניגוד לתעשיית התרופות, מקבלים הרכבי צמח שונים שיכולים להשפיע באופן אחר.

 

חשוב לדעת שחלק מהתוספים עלולים להתנגש עם תרופות או לגרום לתופעות לוואי, ולכן יש להתייעץ עם רופא לפני נטילת התוספים.

 


Nutrition Journal 2010, 9:42doi:10.1186/1475-2891-9-42

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה

והתרופות כן עוזרות?
מאמר ידוע שהופיע ב- JAMA ובו טענו שהיפריקום לא עוזר לדיכאון, שם הראו שגם התרופה Sertraline לא עוזרת...ובכל זאת היא לא הוזכרה בכותרת.
On the 2 primary outcome measures, neither sertraline nor H perforatum was significantly different from placebo
הייתי אומרת שאין מספיק מידע עדיין כי בניגוד לתרופות אין לצמחי המרפא מערך כלכלי שעומד מאחוריהן.