מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבחדשותהאם מומלץ להימנע מנטילת נורופן ואדוויל לתסמיני קורונה?

האם מומלץ להימנע מנטילת נורופן ואדוויל לתסמיני קורונה?

קיים חשש כי אנזימים שמעורבים בתגובה לתרופות המכילות איבופרופן כגון נורופן, אדקס ואדוויל מחמירים את מחלת הקורונה. סוכנות התרופות האירופית: ניתן להשתמש באיבופרופן, אך לרוב קו ראשון צריך להיות פרצטמול. הרשויות ממשיכות בבדיקה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בלבול שורר בימים האחרונים בהתייחסותם של ארגונים לחשש בטיפול במשככי כאבים המכילים את החומר הפעיל איבופרופן – שמשווק בין השאר בישראל בתרופות נורופן, אדקס ואדוויל – לטיפול בתסמינים שמעוררים חשד להידבקות בקורונה. תחילה צוטט דובר מטעם ארגון הבריאות העולמי שמסר כי יש להימנע משימוש באיבופרופן לתסמינים של חום וכאבים שמעוררים חשד להידבקות בקורונה, ויש להעדיף טיפול בפרצטמול. אולם בהמשך העלה ארגון הבריאות העולמי התייחסות לנושא בחשבון הטוויטר הארגוני, וקבע כי "נכון לעכשיו, על סמך המידע הקיים, ארגון הבריאות העולמי אינו ממליץ נגד השימוש באיבופרופן. הארגון אינו מודע למחקרים קליניים ונתונים בנושא".

 

מקור החשדות כי טיפול באיבופרופן עלול להחמיר תסמינים של וירוס הקורונה בבדיקה, שטרם הסתיימה, שהחלה בחודש מאי שעבר (2019) בסוכנות התרופות האירופית (EMA) על פי דיווח של משרד הבריאות הצרפתי מאפריל 2019 ממנו עולה החשש כי זיהומים נגיפיים שונים, למשל מנגיף הוריצאלה - מוחמרים על רקע טיפול באיבופרופן. הדיווחים קיבלו גיבוי במאמר שפורסם בימים האחרונים בכתב העת המדעי הבריטי Lancet Respiratory Medicine, במסגרתו הועלתה הסברה כי אנזים שמעורב בתגובה לתרופות המכילות איבופרופן – עלול להחמיר את תסמיני הקורונה ולהוביל להידרדרות מצבם של חולים.

 

המאמר, שנכתב על ידי חוקרים מאוניברסיטת באזל בשוויץ ואוניברסיטת סלוניקי ביוון – נסמך על שלושה פרסומים קודמים מהשבועות האחרונים בספרות הרפואית שהצביעו על נטייה מוגברת לסיבוכים במחלת COVID-19 שנגרמת על רקע הידבקות בווירוס הקורונה בקרב חולים כרוניים עם יתר לחץ דם וסוכרת. בשלושת המחקרים שבחנו חולים שאושפזו ביחידות לטיפול נמרץ וחלקם מתו – התברר כי כשליש סבלו מיתר לחץ דם או סוכרת, ורבים מהם טופלו בתרופות להורדת לחץ הדם מקבוצת מעכבי אנזים המהפך ACE. מתברר כי וירוס הקורונה מתחבר לתאי המטרה בגוף האדם באמצעות אנזים מסוג ACE2, וטיפול בתרופות המעכבות את האנזים ACE – עשוי להוביל לביטוי יתר של האנזים ACE2 ובכך להביא להתפשטות נרחבת יותר של הווירוס בגוף ולהחמרה במחלה.

 

עוד עולה כי גם משככי כאבים המכילים איבופרופן מעלים את רמתו של האנזים ACE2 באופן דומה, וכך גם תרופות מקבוצת תיאזולידינדיאונים (גליטזונים) המשמשות לטיפול בסוכרת, ומכאן החשש שטיפול עצמי באיבופרופן במקרים של חשד להידבקות בקורונה עלול להוביל להחמרה במחלה.

 

במקביל למאמר, בשבועות האחרונים דווח בכתב העת British Journal of Medicine על מספר מקרים בצרפת של חולים שאובחנו עם COVID-19 לאחר שנדבקו בווירוס הקורונה ומצבם החמיר לאחר שטופלו באיבופרופן, ובמקביל דווח בתקשורת על מקרה דומה של ילדה בת 4 מבריטניה שמצבה החמיר לאחר שטופלה בתרופה שהכילה איבופרופן. על רקע דיווחים אלה כבר יצאו התראות של מספר רופאים ומדענים להימנע משימוש באיבופרופן במקרים של התפתחות תסמינים מעוררי חשד להידבקות בקורונה.

 

הבדיקה נמשכת

 

בארגון הבריאות העולמי דיווחו כי בירור הנושא נמשך כדי לבחון את השפעות התרופה על מצבם של החולים. כריסטיאן לינמאייר, דובר מטעם הארגון, אמר תחילה לעיתונאים בג'נבה כי "בשלב זה, אנו ממליצים במקרה של תסמינים מעוררי חשד לקורונה להשתמש בתרופות המכילות את החומר הפעיל פרצטמול, ולא להשתמש בתרופות המכילות איבופרופן בטיפול עצמי". למרות זאת, הדובר הוסיף כי בכל מקרה – יש להקשיב להנחיות הצוות המטפל, ובמידה והרופא ממליץ על תרופה המכילה איבופרופן – יש להישמע להמלצותיו. בהמשך, כאמור, העלה ארגון הבריאות העולמי התייחסות לנושא בחשבון הטוויטר הארגוני, וקבע כי "נכון לעכשיו, על סמך המידע הקיים, ארגון הבריאות העולמי אינו ממליץ נגד השימוש באיבופרופן".

 

גם סוכנות התרופות האירופית פרסמה הודעה בעקבות הדיווחים, ומצדה הבהירה כי בשלב זה אין אישוש מדעי לסברה כי איבופרופן מוביל להרעת מצבם של חולים ב-COVID-19, וכי הנושא נמצא בבדיקה. בסוכנות מבהירים כי ישנן תרופות מקבוצת NSAIDs לה משתייכות גם התרופות שמכילות איבופרופן - שכבר כוללות אזהרה בעלון לתרופה מפני מיסוך תסמינים של זיהום שמוחמר וכעת נבחן אם יש צורך באזהרות נוספות.

 

נכון לעתה, הסוכנות מנחה כי בתחילת הטיפול בתסמיני חום או כאבים, כשקיים חשד להידבקות בווירוס הקורונה, יש לשקול את כל הטיפולים התרופתיים הזמינים, לרבות תרופות מקבוצות פרצטמול וכן תרופות מקבוצת NSAIDs ובכללן איבופרופן. יחד עם זאת, בעוד שהסוכנות מדגישה כי לכל תרופה יתרונות וסיכונים, כפי שמשתקפים בעלונים לצרכן ולרופא - הקווים המנחים ברובם מדגישים גם כך את הצורך לטפל בקו ראשון בחום או בכאב בפרצטמול.

 

הסוכנות האירופית מדגישה כי בשלב זה ניתן להמשיך להשתמש בתרופות מקבוצת NSAIDs לרבות באיבופרופן להתוויות עבורן אושרו תרופות אלה, וכמו כן הוסיפה המלצה ליטול תרופות מקבוצה זו "במינון היעיל הנמוך ביותר ולפרק הזמן הקצר ביותר האפשרי". נכון לעכשיו, אין ראיות כלשהן לצורך להפסיק הטיפול בתרופות מקבוצת NSAIDs למי שנוטלים אותן בקביעות, לרבות חולים כרוניים המטופלים בתרופות מרשם מקבוצה זו. 

 

לפי המידע שנאסף במשרד הבריאות, תסמיני הקורונה דומים לתסמינים של שפעת רגילה, וכוללים חום, שיעול, קוצר נשימה וקשיי נשימה, ובבדיקה קלינית אצל הרופא לא ניתן להבחין בין הדבקה בווירוס הקורונה לבין מחלות נשימתיות רבות אחרות.

 

במקרים חמורים, ששכיחותם נאמדת באחד לכל שישה חולים – המחלה עלולה להוביל לדלקת ריאות קשה ותסמונת נשימתית חמורה, אי ספיקת כליות ואף מוות. לפי מחקרים, תסמיני הקורונה מופיעים בממוצע חמישה ימים לאחר ההידבקות בווירוס, ואצל רוב החולים יופיעו עד שבועיים לאחר ההדבקה – ולכן קבע משרד הבריאות תקופת בידוד של שבועיים לאנשים שעולה חשד שבאו במגע עם הווירוס.

 

החומר הפעיל פרצטמול המכונה גם אצטמינופן, שמומלץ עתה על ידי ארגון הבריאות העולמי לטיפול עצמי בתסמיני קורונה משווק בישראל בתרופות אקמול, דקסמול ופראמול. את התרופה יש ליטול בהתאם למינון המומלץ בעלון לצרכן – שכן מינון יתר עלול לגרום להרעלת כבד.

 

חברת התרופות הבריטית רקיט בנקיזר, יצרנית נורופן, מסרה בתגובה לדיווחים כי "החברה מודעת לחששות לגבי השימוש בסטרואידים ובתרופות מקבוצת NSAIDs ובכללן נורופן לטיפול בתסמינים של מחלת COVID-19 (הנגרמת על ידי וירוס הקורונה). בטיחות הצרכנים היא בראש מעינינו. איבופרופן היא תרופה מוכחת בשימוש בטוח במשך שנים לשיכוך כאבים והורדת חום. שימוש הולם באיפוברופן ופרצטמול עדיין מומלץ על ידי רשויות הבריאות ברוב מדינות אירופה כחלק מהטיפול בתסמיני מחלת COVID-19 (שנגרמת על ידי וירוס הקורונה) והחברה אינה מודעת לכל עדות כי איבופרופן פוגעת במטופלים הסובלים מזיהום זה, ולא קיבלה מידע בטיחותי או הייתה מעורבת בהערכה כלשהי לגבי סיבוכים הקשורים בטיפול באיבופרופן לתסמיני COVID-19. כמו בכל תרופה אנו ממליצים לצרכנים ולמטפלים בהם לקרוא בעיון את ההוראות על גבי האריזה בעלון לצרכן המצורף לתרופה".

 

בסוכנות הידיעות רויטרס הוסיפו כי החברה מקיימת קשר עם ארגון הבריאות העולמי והסוכנות האירופית לתרופות (EMA) להמשך בחינת הנושא.

 

 

Lancet, DOI: 10.1016/S2213-2600(20)30116-8