מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותהסוד לחיים ארוכים – תחושת מטרה

הסוד לחיים ארוכים – תחושת מטרה

מחקר מצא כי גם בגיל 20 וגם בגיל 75 תחושה של מטרה בחיים קשורה לסיכון מופחת למוות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

האם אתם נודדים בחיים ללא מטרה ומתמודדים עם כל יום כשהוא מגיע, או שיש לכם מטרה ברורה בחיים? מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Psychological Science מצא כי בכל גיל, תחושת מטרה עשויה להוסיף שנים לחיים.

 

תחושת מטרה נמצאה במחקרים קודמים כאחד המנבאים החזקים ביותר להזדקנות בריאה ולאריכות ימים – אבל האם זה תלוי בגיל? האם הקשר נובע מהשפעות פסיכולוגיות וחברתיות אחרות?

 

חוקרים קנדים מאוניברסיטת Carleton, בשיתוף עם חוקרים מאוניברסיטת Rochester, ביקשו לענות על השאלות הללו. לשם כך הם בחנו נתונים ממחקר קודם שנערך בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה בארה"ב. בניתוח הנתונים נכללו 6,000 בני אדם בגילאי 20 עד 75.

 

כמדד לרמת המטרה בחיים, החוקרים השתמשו בדירוגים עצמיים של הנחקרים על מידת ההסכמה שלהם עם שלושה משפטים: "חלק מהאנשים משוטטים בחיים בלי מטרה, אבל אני לא אחד מהם", "אני חי את החיים יום ביומו ולא ממש חושב על העתיד" ו"אני לפעמים מרגיש שעשיתי כל מה שיש לעשות בחיים".

 

החוקרים בדקו עוד משתנים פסיכולוגיים וחברתיים שמעידים על מערכות היחסים החיוביות של הנחקרים עם אחרים והחוויות שלהם של רגשות שליליים וחיוביים.

 

במהלך תקופת מעקב שנמשכה 14 שנים, 569 מהנחקרים (9%) מתו. החוקרים מצאו כי אלה שמתו דיווחו על פחות מטרה בחיים ופחות קשרים חיוביים, בהשוואה לאלה ששרדו.

 

לאורך החיים, תחושת מטרה גדולה יותר ניבאה באופן עקבי שיעורי תמותה נמוכים יותר, ונקשרה לאותן הטבות במשתתפים צעירים, משתתפים בגיל העמידה ומשתתפים מבוגרים במהלך תקופת המעקב. 

 

החוקרים הופתעו מכך שתחושת מטרה מנבאת חיים ארוכים יותר באותו אופן לצעירים ואנשים מבוגרים. הם מסבירים כי יש הרבה סיבות להאמין שתכליתיות עשויה לעזור להגן על אנשים מבוגרים יותר מאנשים צעירים. לדוגמא, מבוגרים אולי צריכים יותר תחושת כיוון לאחר שפרשו מעבודתם. בנוסף, אנשים מבוגרים נמצאים בסיכון גבוה יותר למוות בהשוואה לצעירים. ממצא זה, לדברי החוקרים, מדגיש את החשיבות של מציאת מטרות בחיים בכל גיל.

 

ההטבות באורך החיים נותרו גם לאחר שהחוקרים נטרלו בניתוח הנתונים אינדיקטורים אחרים לרווחה נפשית, כמו יחסים חיוביים ורגשות חיוביים. לכן, לדברי החוקרים, הממצאים מראים כי יש משהו ייחודי במציאת מטרה שנראה שמוביל לאריכות ימים.

 

ממצא מעניין נוסף שעלה מהמחקר הוא שתחושת המטרה הביאה ליתרונות דומים באנשים מבוגרים, בין אם פרשו לגמלאות או שהם עדיין עובדים.

 

החוקרים מסכמים כי ממצאיהם מצביעים על כך שמציאת כיוון בחיים וקביעת מטרות למה שאתם רוצים להשיג יסייעו לקדם הזדקנות בריאה במהלך החיים הבוגרים ולהאריך את חייכם.

 

החוקרים בוחנים בימים אלה אם תחושת מטרה עשויה להוביל אנשים לאמץ הרגלי חיים בריאים יותר וכך להעלות את תוחלת החיים. הם גם רוצים לבחון אם תחושת מטרה מובילה לתוצאות אחרות פרט להשפעתה על התמותה.

 

 

עוד סוד לחיים ארוכים

 

Psychological Science, 2014; DOI: 10.1177/0956797614531799