מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן המעי הגס

מנהלי קהילה

פרופ' הוברט אילה
פרופ' הוברט אילה
אונקולוגית בכירה, מנהלת המרכז לגידולים במערכת העיכול ,מכון שרת ,בית חולים הדסה עין כרם. מרצה בכירה באוניברסיטה העברית ויושבת ראש הקבוצה הישראלית לגדולי מערכת העיכול תחת האיגוד האונקולוגי.
ד
ד"ר רוית גבע
אונקולוגית מומחית בגידולים ממאירים במערכת העיכול מבית חולים איכילוב.
דניאל זכריה
דניאל זכריה
דיאטנית קלינית, המערך האונקולוגי ומרפאות גידולי מערכת העיכול בית חולים איכילוב.
כמוניסרטן המעי הגסחדשותהסיכון לסרטן המעי הגס: גבוה גם במצב של חולים במשפחה המורחבת

הסיכון לסרטן המעי הגס: גבוה גם במצב של חולים במשפחה המורחבת

גם בני דודים וסבא או סבתא שחלו בסרטן המעי הגס מעלים את הסיכון להתפתחות המחלה, כך עולה ממחקר אמריקאי חדש. מה ניתן לעשות?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

סרטן המעי הגס הוא אחד הגידולים הסרטניים השכיחים, ובהבדל מסוגים אחרים של סרטן – קיימות בדיקות לאבחון מוקדם של המחלה באמצעות דם בצואה ובדיקות קולונוסקופיה אשר באפשרותן לשפר את הסיכויים להחלמה. אחד מגורמי הסיכון המוכחים לסרטן המעי הגס הוא הגורם הגנטי, והוכח בעבודות רבות כי המחלה עשויה לעבור בתוך המשפחה הגרעינית, ולאנשים עם קרובי משפחה מדרגה ראשונה שלקו בסרטן המעי הגס יש סיכון גבוה יותר להתפתחות המחלה.

 

כיום אף מוגדרים רפואית אנשים עם קרובים חולי סרטן המעי הגס מדרגה ראשונה כמי שמצויים בסיכון מוגבר לתחלואה, ומומלצות עבורם בדיקות לאיתור מוקדם של סרטן המעי הגס כבר מגיל 40, בהבדל מההמלצה לביצוע הבדיקות מגיל 50 בלבד באוכלוסייה הכללית, ולעתים אף קודם לכן – החל מעשר שנים לפני הגיל שבו פרצה המחלה אצל הקרוב.

 

עתה מתברר במחקר אמריקאי חדש כי הסיכון המוגבר לסרטן המעי הגס עשוי להיות קיים גם במשפחה המורחבת, בקרב קרובי משפחה מדרגה שנייה ושלישית, וגם מקרים של סב, סבתא או בני דודים שלקו במחלה – מעלים את הסיכון להתפתחותה, וזאת באופן שעשוי להעלות את הצורך להשקיע בבדיקות לאיתור מוקדם בגילים צעירים יותר.

 

סיכון גבוה מתחת לגיל 50

 

החוקרים מאוניברסיטאות באפלו ויוטה בחנו את נתוני רשם הסרטן של מדינת יוטה (UCR) ורשם האוכלוסין במדינה (UPDB) הכולל נתונים על 3 מיליון מתושבי המדינה מאמצע המאה ה-19 ועד ימינו אנו, במטרה לבדוק את הקשר בין קרבה משפחתית להתפתחות סרטן המעי הגס. במאגר אותרו 17,024 מקרים של תחלואה בסרטן המעי הגס.

 

בהמשך נבחנו קשריהם המשפחתיים של החולים לקרובים חולים מדרגה ראשונה, שנייה ושלישית: דרגה ראשונה כללה הורים, ילדים ואחים/אחיות; דרגה שנייה כללה דודים ודודות, סבים וסבתות, נכדים, אחיינים ואחייניות; ודרגה שלישית כללה בני דודים (מקרבה ראשונה), סב/ סבתא רבא ונינים/ נינות. בין המקרים שאותרו – 1,510 חולים שאובחנו עם סרטן המעי הגס לפני גיל 50, בהם 1,168 חולים עם סרטן מעי גס בצד שמאל.

 

בניתוח של 1,510 המקרים של סרטן המעי הגס בקרב צעירים מתחת לגיל 50, היכן שהקשר המשפחתי שולט כגורם סיכון מוביל למחלה, נמצא כי המצאות חולה שהוא קרוב משפחה מדרגה ראשונה העלתה פי 6 את הסיכון למחלה; המצאות קרוב משפחה חולה מדרגה שנייה העלתה את הסיכון פי 3.09; וגם המצאות קרוב משפחה חולה מדרגה שלישית הגדילה ב-56% את הסיכון למחלה.

 

בבחינת כלל החולים בסרטן המעי הגס שאותרו במחקר בכל הגילים, קרוב משפחה חולה מדרגה ראשונה העלה פי 2.64 את הסיכון למחלה; קרוב משפחה חולה מדרגה שנייה העלה את הסיכון ב-96%; ואילו קרוב משפחה חולה מדרגה שלישית העלה ב-30% את הסיכון למחלה.

 

בניתוח פרטני, בקרב החולים הצעירים שאובחנו בסרטן המעי הגס לפני גיל 50, התברר כי הסיכון העודף לתחלואה בסרטן במקרים של התפתחות המחלה אצל קרובים מדרגה ראשונה, שנייה ושלישית – נותר על כנו גם עבור חולים בסרטן מעי גס שמאלי וגם במקרים של אבחון סרטן מעי גס ימני, בהיקפי סיכון דומים.

 

המחקר נתמך על ידי מענקים של רשם הסרטן של מדינת יוטה, המרכז האמריקאי לבקרת מחלות והמכון הלאומי לסרטן בארה"ב (NCI), וממצאיו מדווחים בגיליון אוגוסט 2021 של כתב העת Cancer Epidemiology.

 

ההמלצה: קולונוסקופיה לצעירים בסיכון

 

בשנים האחרונות הולך ומתבסס הקשר המשפחתי כגורם סיכון משמעותי לסרטן המעי הגס, וזאת לצד גילוי מוטציות גנטיות שונות שנקשרו למחלה, אשר עשויות גם לעבור בתורשה. בין השאר זוהה קשר בין מוטציות במשפחת הגנים RAS לבין התפתחות סרטן המעי הגס - מוטציות שעשויות בחלק מהמקרים לעבור במשפחה, ואף פותחו טיפולים ביולוגיים שמכוונים למי שאינם נושאים מוטציות בגנים אלה (חולים אלה מוגדרים עם 'KARS מזן הבר, wild type). ההנחה כי קיימות מוטציות גנטיות נוספות שעוברות בתורשה ומעלות את הסיכון לסרטן המעי הגס, ובעיקר מוטציות בגן APC שמעלות את הסיכון להתפתחות פוליפים במעי.

 

החוקרים מציינים כי ממצאי העבודה הנוכחית עשויים להשפיע על ההמלצות העתידיות לאבחון מוקדם של סרטן המעי הגס. כבר כיום ההמלצות הקיימות במדינות רבות, לרבות בישראל, מתייחסות לאנשים עם קרובי משפחה מדרגה ראשונה שחלו כקבוצת סיכון למחלה, ולאלו מומלץ להתחיל בבדיקות לאבחון מוקדם לסרטן המעי הגס כבר מגיל 40, במקום ההמלצה הגורפת לכלל האוכלוסייה להתחיל באבחון מוקדם לסרטן המעי הגס רק מגיל 50, ולעתים אף לפני כן – עשר שנים לפני גיל פרוץ המחלה אצל קרוב המשפחה – המוקדם מהשניים. כמו כן, בהבדל מבדיקות אבחון מוקדם לסרטן המעי הגס לכלל האוכלוסייה המבוצעות באיתור דם סמוי בצואה אחת לשנה, הרי שלקרובי משפחה מדרגה ראשונה של מי שלקו במחלה מומלץ לבצע אבחון מוקדם באמצעות קולונוסקופיה אחת לחמש שנים.

 

כיום ישנן המלצות ספציפיות למקרים של קרובי משפחה מדרגה שנייה או שלישית שלקו בסרטן המעי הגס רק במצבים של אבחון תסמונות גנטיות ספציפיות שמעלות את הסיכון למחלה, כמו תסמונת לינץ', מחלת פוליפוזיס משפחתי ותסמונות נדירות נוספות (כמו פוליפוזיס הקשורה בגןMUTYH  ותסמונת 'פטס יגרס'). החוקרים מציינים כי "הממצאים מצביעים על כך שבדיקות קולונוסקופיה עשויות להיות מומלצות גם למי שיש לו קרובי משפחה מדרגה שניה או שלישית שלקו בסרטן המעי הגס", אם כי הם מציינים כי לפני מתן המלצה גורפת בנושא על מערכות בריאות להשקיע משאבים להגדלת הנגישות לבדיקות קולונוסקופיה.

 

החוקרים מציינים כי אחת המגבלות המרכזיות במחקר שנסמך על מאגר האוכלוסין ההיסטורי של תושבי יוטה, שרובו ככולו מבוסס על משפחות שהיגרו לארה"ב במקור ממדינות אירופה, והוא אינו מותאם לאוכלוסיות ממוצאים אחרים.

 

בראיון לתקשורת האמריקאית אמרה אחת החוקרות, פרופ' הת'ר אוקס-בלקום מהמחלקה לאפידמיולוגיה ובריאות הסביבה באוניברסיטת באפלו, כי יש להעמיק בעתיד בבחינת הקשר בין תחלואה בסרטן המעי הגס אצל קרובי משפחה רחוקים לבין הסיכון להתפתחות המחלה, בייחוד במצבים בהם הקרובים לקו במחלה לפני גיל 50.

 

הזינוק בתחלואת צעירים

 

למחקר חשיבות רבה על רקע העלייה המדאיגה בשנים האחרונות בתחלואה בסרטן המעי הגס בקרב צעירים מתחת לגיל 50, שנקשרה בין השאר גם לשינויים באורח החיים במדינות המערב.

 

בישראל פרסם משרד הבריאות דו"ח במארס 2018 לרגל יום המודעות לסרטן המעי הגס שמצביע על עלייה בתחלואה במחלה בקרב צעירים יהודים עד גיל 40 וצעירים ערבים עד גיל 50. כך, למשל, בקרב גברים יהודים, נמצא כי עוד משנת 1990 ועד 2015 חלה עלייה עקבית ומובהקת בשיעורי התחלואה בגילי 30 עד 39 בהיקף של 2.96% בכל שנה; בקרב נשים יהודיות בגילי 20 פלוס (גילי 29-20) נרשמה עלייה מובהקת בין 1991 ל-2015 של 2.46% בשנה ובגילי 39-30 מדווחת עלייה מובהקת של 1.71% בשנה. גם בקרב ערבים צעירים עד גיל 50 מדווח על עלייה בתחלואה במחלה, כשהעלייה מובהקת בעיקר גילי 49-40.

 

גם בארה"ב, נתוני תחלואה בסרטן המעי הגס שנותחו על ידי החברה האמריקאית לסרטן (ACS) והוצגו במארס 2020 בכתב העת CA: A Cancer Journal for Clinicians, מצביעים על עלייה מדאיגה בשיעורי התחלואה במחלה בקרב צעירים מתחת לגיל 50, בעיקר החל מאמצע שנות ה-90 של המאה ה-20. בשנים 2016-2011, בעוד ששיעורי התחלואה בסרטן המעי הגס בקרב מבוגרים אמריקאים מגיל 65 ומעלה יורדים הודות לעלייה במודעות לבדיקות לאבחון מוקדם, שיעורי התחלואה בגילי 65-50 עולים בקצב של 1% בשנה ואילו שיעורי התחלואה בקרב צעירים מתחת לגיל 50 עולים בקצב מהיר יותר של 2% בשנה. מגמה זו מתבטאת גם בירידת הגיל החציוני לאבחון של סרטן המעי הגס בארה"ב שעמד בשנים 2002-2001 על גיל 72, וירד בשנים 2016-2015 לגיל 66.

 

עד כה הירידה בגיל התחלואה בסרטן המעי הגס יוחסה בעבודות בעיקר לאורח חיים לא בריא, לרבות עישון, תזונה לקויה, השמנה והעדר פעילות גופנית סדירה. כך, למשל, מחקר אמריקאי מאוניברסיטת הרווארד מצא בסתיו 2018 קשר בין עודף משקל והשמנה להתפתחות סרטן המעי גס בקרב נשים צעירות מתחת לגיל 50. המחקר הנוכחי מרמז כי ייתכן ויש למגמה זו גם הסברים משפחתיים-גנטיים, וייתכן כי הרחבת האוכלוסיות המוגדרות בסיכון בגילים אלה עשויה להפחית את נטל התחלואה במחלה.

 

 

Cancer Epidemiology, 10.1016/j.canep.2021.101973