מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותהעדויות מתחזקות: אספירין מסייע במניעת סרטן

העדויות מתחזקות: אספירין מסייע במניעת סרטן

מחקר: נטילת אספירין ומשככי כאב אחרים ממשפחת ה-NSAID באופן קבוע תקופה ממושכת עשויה להפחית סיכון לסרטן המעי הגס


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

נטילת אספירין במינון נמוך או תרופות אחרות לשיכוך כאב ממשפחת נוגדי הדלקת שאינם סטרואידים באופן קבוע במשך לפחות חמש שנים קשורה לסיכון מופחת להתפתחות של סרטן המעי הגס. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine.

 

אספירין הוא נוגד דלקת לא סטרואידי המשמש לטיפול בכאבים, הורדת חום והפחתת דלקות. בנוסף, הוא מונע הצמדות טסיות ולכן גורם ל"דילול דם" ומשמש למניעת מחלות לב וכלי דם. מזה שנים רבות מתקיים דיון על השימוש באספירין למניעה של התקפי לב ושבץ, כשברקע חשש מתופעות הלוואי של התרופה – חלקן עלולות להיות קטלניות. במקביל, מספר לא מבוטל של מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות הצביעו על קשר בין שימוש קבוע באספירין להפחתה בסיכון להתפתחות סוגים שונים של סרטן בהם סרטן המעי הגס וסרטן השד ובשיפור סיכויי ההישרדות של חולי סרטן מסוימים. מחקרים מסוימים מצאו כי גם תרופות אחרות ממשפחת ה-NSAID (נוגדי דלקת שאינם סטרואידים) קשורות לסיכון מופחת לסרטן מסוגים מסוימים. תרופות מסוג נוגדי דלקת שאינם סטרואידים הן תרופות פופולאריות מאוד. התרופות ממשפחה זו שנמכרות ללא מרשם – בהן אדוויל, נורופן ואדקס – משמשות לרוב להקלה זמנית של כאב והורדת חום. תרופות מרשם מקבוצה זו – בהן ארקוקסיה ואתופן – משמשות לטיפול במספר מצבים רפואיים המערבים כאב, בהם דלקות מפרקים מסוגים שונים.

 

במחקר החדש חוקרים מהחברה הדנית לחקר סרטן בקופנהגן ואוניברסיטת אהרוס ביקשו לבחון אם אכן קיים קשר בין שימוש באספירין ותרופות אחרות מסוג NSAIDs לסיכון מופחת להתפתחות סרטן המעי הגס, וגם באילו מינונים ומשכי טיפול התרופות הללו מובילות להשפעה המיטיבה.

 

המחקר נערך בקרב 10,280 נבדקים שאובחנו עם סרטן המעי הגס לראשונה בין השנים 1994 ו-2011 וקבוצת ביקורת של 102,800 נבדקים ללא רקע של סרטן, מחלות מעי דלקתיות או פוליפוזיס משפחתית.

 

הפחתה בסיכון לסרטן - רק לאחר חמש שנים לפחות

 

החוקרים מצאו כי נטילת אספירין במינון נמוך (75-150 מ"ג) באופן קבוע במשך לפחות חמש שנים נקשרה להפחתה של 27% בסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס, בעוד שנטילת אספירין שלא באופן קבוע ובמשך תקופה קצרה יותר לא נקשרה לסיכון לסרטן המעי הגס.

 

שימוש ב-NSAIDs אחרים במשך לפחות חמש שנים נקשר להפחתת הסיכון ב-30% ואף יותר במינונים גבוהים. גם בתרופות אלה ההשפעה המגנה המשמעותית נצפתה עם שימוש קבוע של חמש שנים לפחות, אך היו אינדיקציות לכך ששימוש שאינו רציף בתרופות אלה הפחית באופן מזערי (ב-6%) את הסיכון לסרטן המעי הגס.

 

למחקר מספר מגבלות, בהן העובדה שלחוקרים היה מידע רק על נבדקים שנטלו אספירין או משככי כאב אחרים במרשם רופא, ללא מידע על שימוש בתרופות ללא מרשם. בנוסף, מדובר במחקר תצפיתי והוא לא יכול להוכיח כי הקשר שנמצא הוא קשר של סיבה ותוצאה. ייתכן שהיו גורמים שהחוקרים לא לקחו בחשבון שהתערבו והשפיעו על התוצאות.

 

העדויות מצטברות

 

עם זאת, המחקר מאושש ממצאי מחקרים רבים שפורסמו בנושא בשנים האחרונות. בשנה שעברה חוקרים מאוניברסיטת Queen Mary בלונדון, יחד עם חוקרים ממספר מוסדות באירופה וארה"ב, פרסמו בכתב העת Annals of Oncology מחקר שסיכם את הידע שהצטבר עד אותו זמן על ההטבות והסיכונים של אספירין, כדי לקבוע אם התועלת המניעתית בנטילה קבועה של אספירין עולה על הסיכון. החוקרים דיווחו על עדויות "מכריעות" לקשר שבין אספירין לבין סרטן המעי הגס – הפחתה של 30%-35% בסיכון לפתח את המחלה והפחתה של 35%-40% בסיכון למות מהמחלה. הם מצאו גם הפחתה של 25%-30% בסיכון לפתח סרטן הוושט ושל 45%-50% בסיכון למות מסרטן זה והפחתה של 25%-30% בסיכון לפתח סרטן הקיבה ושל 30%-35% בסיכון למות מהמחלה. השפעות קטנות יותר נמצאו לאספירין בסרטן הריאה, סרטן הערמונית וסרטן השד. החוקרים הסבירו שכדי לקצור את ההטבות הבריאותיות של אספירין, העדויות מראות כי אנשים צריכים ליטול מינון יומי של 75-100 מ"ג במשך לפחות 5 שנים וכנראה 10 שנים.

 

מחקר שפורסם באותה שנה בכתב העת Science Translational Medicine, מצא כי באנשים עם רמות גבוהות של אנזים גנטי המכונה 15-PGDH נטילת אספירין באופן קבוע מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס בחצי.

 

חשוב לזכור כי לאספירין ו-NSAIDs אחרים סיכונים ותופעות לוואי בפני עצמם. שימוש ארוך טווח בתרופות עלול לגרום לדוגמה לדימומים מסוכנים ולאחרונה פורסם כי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) מחזק את האזהרה על הסכנה להתקפי לב ושבץ עם שימוש ב-NSAIDs שאינם אספירין. לכן יש לשקול את הפוטנציאל של התרופות בהפחתת הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס כנגד הסיכונים האפשריים. החוקרים מבהירים כי אין להתחיל ליטול אספירין או NSAIDs אחרים באופן קבוע על סמך הממצאים החדשים.

 

 

Annals of Internal Medicine, online August 24, 2015