מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותהעדויות מתחזקות: עישון עלול לפגוע בשמיעה

העדויות מתחזקות: עישון עלול לפגוע בשמיעה

חוקרים מצאו כי עישון עלול לגרום לאובדן שמיעה. אבל יש גם חדשות טובות: גמילה תפחית את הסיכון העודף כמעט לחלוטין תוך תקופה קצרה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מתקשים להבין דיבור של אדם אחר כשאתם בסביבה רועשת? ייתכן שזה קשור לסיגריות שאתם מעשנים. חוקרים מיפן מצאו כי מעשנים עשויים להיות בסיכון מוגבר לפתח פגיעה בשמיעה בהשוואה ללא-מעשנים, במיוחד אובדן שמיעה בתדרים גבוהים. הממצאים החדשים מחזקים עדויות ממחקרים קודמים שקשרו בין עישון – ואפילו עישון פסיבי – לפגיעה בשמיעה.

 

המחקר כלל 50,195 עובדים יפנים בגילי 20 עד 64 ששמיעתם תקינה. כ-19,000 מתוכם היו מעשנים בזמן המעקב, כ-9,800 מהם עישנו בעבר והיתר לא עישנו מעולם. במסגרת המחקר הנבדקים עברו בדיקות שמיעה מקיפות בכל שנה.

 

לאחר תקופת מעקב שנמשכה עד שמונה שנים, 3,532 נבדקים פיתחו אובדן שמיעה בתדרים גבוהים ו-1,575 פיתחו אובדן שמיעה בתדרים נמוכים.

 

בהשוואה לאנשים שאינם מעשנים, נבדקים שעישנו בהווה היו בסיכון גבוה ב-60% לפתח אובדן שמיעה בתדרים גבוהים – מה שמקשה על הבנת דיבור בסביבה רועשת. מעשנים היו גם בסיכון גבוה ב-20% לפתח אובדן שמיעה בתדרים נמוכים – מה שמקשה להבחין בקולות עמוקים.

 

ככל שהאדם מעשן יותר, כך עולה הסיכון לפגיעה בשמיעה. ניתוח הנתונים חשף שבהשוואה לאנשים שלא עישנו מעולם, אלה שמעשנים בהווה עד 10 סיגריות ביום היו בסיכון גבוה ב-40% לפתח אובדן שמיעה בתדרים גבוהים וב-10% לפתח אובדן שמיעה בתדרים נמוכים. באלה שמעשנים 11 עד 20 סיגריות ביום הסיכון לפתח אובדן שמיעה בתדרים גבוהים היה גבוה ב-60% והסיכון לפתח אובדן שמיעה בתדרים נמוכים היה גבוה ב-20%. עם יותר מ-20 סיגריות היום, הסיכון לאובדן שמיעה היה גבוה ב-70% בהשוואה ללא-מעשנים והסיכון לאובדן שמיעה בתדרים נמוכים היה גבוה ב-40%.

 

גמילה בזמן תציל את השמיעה

 

עוד מצאו החוקרים כי גמילה מעישון מוחקת כמעט לגמרי את הסיכון העודף לאובדן שמיעה הנובע מעישון, גם באנשים שנגמלו לאחרונה. מניתוח הנתונים עולה כי הסיכון לפגיעה בשמיעה פחת, אפילו במעשנים-לשעבר שנגמלו מסיגריות פחות מחמש שנים לפני שהמחקר החל.

 

באופן כללי, הסיכון לאובדן שמיעה בקרב אנשים שעישנו סיגריות בעבר אך נגמלו היה גבוה ב-20% בהשוואה לאנשים שלא עישנו מעולם. הסיכון לאובדן שמיעה בתדרים נמוכים לא היה גבוה באנשים שעישנו בעבר אך נגמלו מסיגריות בהשוואה לאלה שלא עישנו מעולם.

 

הממצאים מחזקים ממצאי מחקרים קודמים שקשרו בין עישון לירידה בשמיעה. במחקר אמריקאי משנת 2010 זוהתה פגיעה בשמיעה בקרב מעשנים פסיביים, בעיקר אם עישנו בעבר בעצמם: במקרים אלה 46% סבלו מאובדן שמיעה בתדרים גבוהים ו-14% בתדרים נמוכים ובינוניים, ואילו בקרב אנשים החשופים לעישון פסיבי שלא עישנו בעבר, פגיעה בשמיעה בתדרים נמוכים אובחנה בקרב כ-9% ובתדרים גבוהים ב-26%.

 

במחקר אמריקאי נוסף משנת 2011 נמצא כי כ-40% מ-800 בני הנוער הנכללים בעבודה שנחשפו לעשן סיגריות היו בעלי בעיות שמיעה, בהשוואה לכ-25% מ-750 בני הנוער שלא נחשפו לעשן. עורכי המחקר טענו שהממצאים מעידים כי עישון פסיבי פוגע באופן ישיר באוזניים צעירות  וככל שהחשיפה גדולה יותר – הנזק גדל.

 

 

Nicotine and Tobacco Research, online March 14, 2018