מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותהתגלתה תרופה שעשויה לסייע לטיפול במחלת כליות פוליציסטית

התגלתה תרופה שעשויה לסייע לטיפול במחלת כליות פוליציסטית

חוקרים אמריקאים זיהו תרכובת שמכווצת ציסטות שהתפתחו בכליות. איך פועל הטיפול?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחלת הכליות הגנטית ADPKD, ובשמה המלא 'מחלת כליות פוליציסטית אוטוזומלית דומיננטית' (ובלעז: Polycystic Kidney Disease Autosomal Dominant) היא הסוג הנפוץ ביותר שמופיע בקרב כ-90% מהמאובחנים עם ציסטות מרובות בכליות. מחלה גנטית שכיח זו עלולה להוביל עם הזמן להגדלה לא תקינה של הכליה ובסופו של דבר לאובדן תפקודה.

 

אבחון המחלה מתבצע לרוב בסוף ההיריון או בסמוך ללידה ובכ-30% מהמקרים יש ביטוי עוברי חמור שמוביל למיעוט קיצוני במי שפיר וליקויים בהתפתחות הריאות.

 

המדובר במחלה גנטית תורשתית שמערבת איברים שונים, ובהם הכליות, והיא מתאפיינת בהתפתחות ציסטות מרובות בשתי הכליות ובאיברים נוספים, ובעיקר הכבד והלבלב. לפי נתוני משרד הבריאות, נשאות המוטציה בגן PKHD1 שנקשרה למחלה מתועדת בקרב אחד לכל 60 יהודים ממוצא אשכנזי, ובדיקת הנשאות למוטציה השכיחה בגן כלולה בישראל בסל הבריאות הממלכתי ליהודים אשכנזים כבדיקה גנטית מקובלת במהלך ההיריון.

 

לא התגלה עדיין טיפול לריפוי ממחלת כליות פוליצסטית גנטית, ומטרת הטיפולים שניתנים כיום למאובחנים במחלה מכוונת בעיקר למניעת סיבוכים כלייתיים, תחלואה נוספת ותמותה. המחלה משפיעה על יותר מ-12 מיליון אנשים ברחבי העולם, וחולים רבים בסופו של דבר נזקקים לדיאליזה או השתלת כליה בגיל המבוגר.

 

כיווץ הציסטות

 

בשנים האחרונות חלה התקדמות רבה בהבנת המנגנונים הביולוגיים המובילים להתפתחות הציסטות במחלה, ונעשים ניסיונות לפתח טיפולים חדשים במטרה למנוע התפתחות של ציסטות ולבלום את הידרדרות המצב הרפואי לכדי מחלת כליות מתקדמת ואי ספיקת כליות סופנית.

 

עתה מדווחים חוקרים אמריקאים כי זיהו תרכובת שמסייעת בכיווץ ציסטות בכליות, שהיא בעלת פוטנציאל להפוך לטיפול עתידי במחלה.

 

החוקרים מהמכון הטכנולוגי במסצ'וסטס MIT ומבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל התמקדו בתרכובתבשם "11beta-dichloro" שפותחה במקור כטיפול נגד חלבונים פעילים במחלות סרטן, המשתייכת לקבוצת חומרים המכונה "משפחת 11 בטא". בפעילותה, התרופה מנצלת את פגיעותם של התאים המרכיבים את הציסטות בכליות לתהליכי 'עקה חמצונית' – תהליכים שמבטאים מצב של חוסר איזון בין רדיקלים חופשיים מזיקים לבין נוגדי חמצון המועילים לאדם.

 

כחלק מהתהליך הנורמלי של מחלת כליות פוליצסטית גנטית, מתפתחות בכליות ציסטות – דהיינו חללים המלאים בנוזל, ובשל כך נגרמת פגיעה בתפקודן התקין. במחקר נעשה שימוש בעכברים שגודלו עם המחלה, החוקרים מצאו כי התרופה הצליחה לכווץ באופן דרמטי ציסטות בכליות, וזאת מבלי לפגוע בתאי כליה בריאים.

 

המחקר מומן בין השאר על ידי מענקים מטעם קרן PKD, המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), והמכון האמריקאי למדעי בריאות הסביבה (NIEHS), וממצאיו פורסמו בגיליון ינואר 2024 של כתב העת PNAS של האקדמיה הלאומית למדעים בארה"ב.

 

התקדמות איטית

 

בראיון לתקשורת עם פרסום הממצאים אמר ד"ר בוגדן פדלס (Fedeles), מדען מחקר ומנהל תוכנית במרכז למדעי בריאות הסביבה ב-MIT והמחבר הראשי של המחקר, "אנחנו באמת מאמינים שיש לתרופה פוטנציאל להשפיע על החולים במחלה ועל התחום ככלל, ולספק פרדיגמת טיפול שונה למחלה החשובה הזו".

 

מחלת כליות פוליציסטיות אוטוזומלית דומיננטית היא בדרך כלל מחלה שמתקדמת לאט. לעתים קרובות החולים מאובחנים בשנות ה-30 לחייהם, והמחלה בדרך כלל לא גורמת לפגיעה חמורה בתפקוד הכליות עד שהחולים מגיעים לשנות ה-60 לחיים. התרופה היחידה שאושרה עד כה על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) לטיפול במחלה – טולבפטן (Tolvaptan) – מאטה את צמיחת הציסטות, אך יש לה תופעות לוואי הכוללות השתנה תכופה ונזק אפשרי לכבד.

 

מחלת כליות פוליציסטית אוטוזומלית דומיננטית מאובחנת בשיעור של חולה אחד לכל 400 עד 1,000 לידות חי, ומדובר באחת המחלות התורשתיות הנפוצות, עם שכיחות דומה בקרב גברים ונשים. כיום הטיפול המקובל במחלה מיועד להפחתת הסיכון לסיבוכים, וכולל טיפול בזיהומים בציסטות הכלייתיות ובדרכי השתן, טיפול ביתר לחץ דם, טיפול במנוחה במצבים של דימומים הציסטה וצעדי מנע במקרים של התפשטות הציסטות לכבד, בהם הימנעות מאלכוהול ומתרופות המפורקות בכבד וכן הימנעות מגלולות המכילות אסטרוגן שמשפיעות לרעה על הגדלת הציסטות.

 

עוד על מחלת כליות פוליציסטית גנטית

 

PNAS, doi: 10.1073/pnas.2317344121