מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותוירוסים עשויים לשחק תפקיד במחלות מעי דלקתיות

וירוסים עשויים לשחק תפקיד במחלות מעי דלקתיות

מדענים מצאו שבמערכת העיכול של אנשים עם מחלות מעי דלקתיות יש יותר וירוסים בהשוואה לאנשים בריאים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקרים כבר מצאו כי קיימת שונות באוכלוסיית חיידקי המעי בין אנשים עם מחלות המעי הדלקתיות קרוהן וקוליטיס כיבית לבין אנשים בריאים, המתבטאת בעיקר במגוון דל יחסית של חיידקים טובים בסובלים ממחלות מעי דלקתיות. כעת מתפרסם מחקר חדש שמצא כי גם אוכלוסיית הווירוסים במערכת העיכול של אנשים עם קרוהן וקוליטיס שונה ונוטה להיות מגוונת יותר בהשוואה לאוכלוסיית הווירוסים במערכת העיכול של אנשים בריאים.

 

חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת וושינגטון בחנו שלוש קבוצות של מטופלים עם מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית המתגוררים בשיקגו, בוסטון ובריטניה. הם השוו DNA ויראלי שנלקח מדגימות צואה של המשתתפים ל-DNA ויראלי שנלקח מדגימות צואה של אנשים בריאים המתגוררים באותם אזורים ובחלק מהמקרים ממש באותם הבתים.

 

לפי הממצאים שפורסמו בכתב העת Cell, בדגימות הצואה של חולי קרוהן וקוליטיס נמצא מגוון רחב יותר של וירוסים. חלק גדול מהעלייה במגוון הווירוסים נבע מבקטריופאג'ים – וירוסים התוקפים חיידקים. הבקטריופאג'ים מצוידים במעין זנב דרכו הם מזריקים את חומצות הגרעין שלהם (DNA) לתוך החיידק המותקף וכך הם מתרבים בעודם פוגעים בחיידק.

 

"חלק משמעותי מה-DNA הוויראלי שזיהינו במטופלים הללו אינו מוכר לנו – הוא מגיע מווירוסים חדשים שזוהו שאנו לא יודעים הרבה עליהם" הסבירו החוקרים בהודעה לעיתונות. הם ציינו כי כעת נדרשת עבודת מחקר רבה בה ילמדו את האינטראקציה בין הווירוסים האלה למעי ולחיידקי המעי, כדי להבין אם השינויים בסביבת הווירוסים גורמים למחלות מעי דלקתיות או נובעים מהמחלות.

 

לדברי החוקרים, הממצאים מעלים את האפשרות שלווירוסים עשוי להיות תפקיד בהתפתחות מחלות מעי דלקתיות ומחלות אחרות ומדענים צריכים לבחון מקרוב לא רק את סביבת החיידקים בגוף האדם ואת הקשר שלה למחלות, אלא גם את סביבת הווירוסים.

 

מחקר ענק שפורסם לאחרונה העלה כי בישראל שיעור התחלואה במחלות מעי דלקתיות הוא אחד הגבוהים בעולם - כמעט 1 מכל 200 ישראלים מתמודד עם קרוהן או קוליטיס כיבית.

 

 

Cell, 2015; DOI:10.1016/j.cell.2015.01.002