מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותזיהום אוויר פוגע בצפיפות העצם

זיהום אוויר פוגע בצפיפות העצם

מחקר נרחב מוכיח בבירור כי חשיפה מתמשכת למזהמים באוויר מהווה את אחת הסיבות לדלדול עצם ואוסטיאופורוזיס. מה חשוב לעשות?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

האנושות כבר הבינה כי לא ניתן להישאר אדישים למגמת העלייה בזיהום האוויר בעולם ולסכנות ההתחממות הגלובלית. תהליכים אלו שמאיימים על דורות העתיד, כבר עומדים במרכז מפת האתגרים העולמית ברפואה ובריאות הציבור. זיהום אוויר נקשר בשנים האחרונות לתחלואה, ולא רק לפגיעה בתפקוד הריאות, אלא גם למחלות לב וכלי דם ואף לסוגים מסוימים של סרטן.

 

עתה מדווחים חוקרים אמריקאים על קשר ישיר ומבוסס בין זיהום אוויר לפגיעה במבנה עצמות, ירידה בצפיפות העצם, דלדול עצם ועלייה בסיכון לאוסטאופורוזיס ושברים בעצמות אצל נשים לאחר גיל המעבר.

 

שריפת דלקים

 

בעבודה השתתפו חוקרים מאוניברסיטאות מובילות בארה"ב – אוניברסיטאות קולומביה, UCLA בלוס אנג'לס, צפון קרוליינה ומדינת פנסילבניה.

 

הנתונים שנאספו מבוססים על מחקר מעקב מתמשך בארה"ב שבוחן גורמי סיכון למחלות לב, סרטן ומחלות עצם – מחקר ה- Women's Health Initiative. במסגרת המחקר נאספו נתונים על 161,808 נשים לאחר גיל המעבר בגילי 79-50 (בגיל 63 בממוצע) מ-40 מרכזים רפואיים בארה"ב בין אוקטובר 1993 לדצמבר 1998. הנתונים העדכניים מבוססים על מעקב מתמשך שבוצע אחר 9,041 נבדקות בתיעוד של 32,663 ביקורי רופא.

 

נתוני הנשים הוצלבו עם קריאות זיהום אוויר מתחנות ניטור מטאורולוגיות ברחבי ארה"ב, באזורים בהם הן התגוררו – תחנות שמופעלות על ידי הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה (EPA).

 

ככלל, הנשים שהשתתפו במחקר נחשפו לרמות זיהום אוויר חריגות ביותר, אשר הגיעו לרמות גבוהות בממוצע לחמש שנים של חלקיקי אוויר נשימים בגודל של עד 10 מיקרון (22.91 יחידות מיקרוגרם למטר מעוקב ppb) שנגרמים כתוצאה משריפת דלקים במפעלי תעשייה וכלי רכב, וכן רמות גבוהות של תוצרי שריפת דלק מסוג חנקן חמצני (39.86 יחידות חלקיקים למיליארד), חנקן דו חמצני (18.17 יחידות חלקיקים למיליארד) וגופרית דו חמצנית (6.55 יחידות חלקיקים למיליארד) – תרכובת שנחשבת לאחד ממזהמי האוויר הקשים הנגרמת הן מפעילות של תחנות כוח והן באופן טבעי בהרי געש ומהווה את אחד המרכיבים בגשם חומצי.

 

במחקר זוהתה גם חשיפה לגז האוזון, מזהם אוויר מוכר שהחשיפה אליו עולה בשנים האחרונות כתוצאה מהשפעות של 'אפקט החממה', אך בעקבות ממצאים לא עקביים – הנתונים על מזהם זה לא נכללו בדו"ח המחקר הסופי.

 

ממצאי המחקר זיהו קשר בין איכות אוויר ירודה ורמות גבוהות יותר של זיהום אוויר לבין סיכון מוגבר לאובדן של מסת עצם, וזאת לאחר נטרול משתנים מתערבים אפשריים כמו משתנים דמוגרפיים וסוציואקונומיים.

 

צוואר הירך ועמוד השדרה

 

בבדיקת סוגי זיהום אויר שהשפיעו על אוסטאופורוזיס – התברר כי ההשפעה החמורה ביותר היא של 'חנקן חמצני' (NO – קיצור של Nitrogen Oxides) וחנקן דן חמצני (NO2). לפי חישובים שנעשו במחקר, צפיפות העצם בעמוד השדרה המותני ירדה בערך של 0.026 גרם לסנטימטר מעוקב לשנה בכל עלייה של 10% ברמות החנקן הדו חמצני הממוצעות אליהם נחשפו הנבדקות במשך שלוש שנים. צפיפות העצם בצוואר הירך ירדה בערך של 0.007 גרם לסנטימטר מעוקב בכל עלייה של 10% ברמות החנקן הדו חמצני הממוצעות לשלוש שנים. צפיפות העצם בגוף כולו ירדה בערך של 0.022 גרם לסנטימטר מעוקב לשנה בכל עלייה של 10% ברמות החנקן החמצני הממוצעות לשלוש שנים.

 

השפעות נצפו גם במזהמי אוויר נוספים. כך, למשל, צפיפות העצם בעמוד השדרה המותני ירדה ב-0.038 גרם לסנטימטר מעוקב לשנה בכל עלייה של 10% ברמות חלקיקי האוויר הנשימים בקוטר 10 מיקרון הממוצעים לשלוש שנים.

 

בניתוח לבחינת אזורי הגוף בהם מתרחשת הפגיעה החמורה ביותר לעצמות כתוצאה מחשיפה לזיהום אוויר, זוהתה ירידה שנתית ממוצעת של 0.64% בצפיפות העצם בירך, ירידה של 0.59% בצפיפות העצם בצוואר הירך, ירידה של 0.35% בצפיפות העצם בגוף כולו, וירידה של 0.18% בצפיפות העצם בעמוד השדרה המותני.

 

המחקר מומן על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון פברואר 2023 של כתב העת eClinical Medicine המשתייך לסדרת כתבי העת של ה-Lancet.

 

קשר מבוסס

 

אוסטיאופורוזיס היא מחלה נפוצה שמתבטאת בירידה בצפיפות בעצמות. בישראל, בהתבסס על נתונים שנאספו בקופת חולים מכבי, כל אישה שנייה וכל גבר חמישי בישראל צפויים לסבול משבר אוסטיאופורטי אחד לפחות במהלך החיים.

 

על רקע היקף התחלואה המדאיג – בשנים האחרונות גוברים בקהילה הרפואית הניסיונות לזהות גורמי סיכון למחלה אצל נשים מבוגרות, מעבר לגורמי הסיכון המוכרים, ובהם עישון סיגריות, משקל קיצוני נמוך או גבוה מדי, שימוש בסטרואידים, תחלואה נלווית ושתיית אלכוהול שאיננה מבוקרת. העבודה החדשה מספקת מידע ראשוני על זיהום אוויר כגורם נוסף שעשוי להוביל לתופעה ולהשפיע על עלייה בשכיחותה בשנים הבאות.

 

המחקר הנוכחי הוא הראשון הנרחב בארה"ב שמתעד קשר בין זיהום אוויר לפגיעה בבריאות העצמות. עם זאת, עבודות נוספות בעולם כבר מבססות בשנים האחרונות קשר שכזה. כך, במחקר מאוניברסיטת ורונה באיטליה, שהוצג במאי 2022 בכנס מדעי ובכתב העת Annals of Rheumatic Diseases, נמצא בקרב 59,950 נשים תושבות 110 פרובינציות באיטליה, כי חשיפה לחלקיקי אוויר קטנים שחודרים את הריאות, קשורה בעלייה בסיכון לירידה בצפיפות עצם. קשר לאוסטאופורוזיס נמצא הן אצל מי שנחשפו לחלקיקי אוויר מזוהם בגודל 10 מיקרון החודרים לצינורות הריאה, והן בשאפה לחלקיקים קטנים יותר בגודל של 2.5 מיקרון אשר חודרים גם את כלי הדם ועשויים להגיע למוח. הפגיעה בעבודה זו תועדה אף היא בעצמות צוואר הירך ועמוד השדרה המותני.

 

בנובמבר 2022 דיווחו החוקרים מאיטליה בכתב העת Bone כי במדגם של 1,041 מטופלים במחלקה אורתופדית – גם חשיפה אקוטית לזיהום אוויר שהתבטא בחלקיקים נשימים בגודל 10 מיקרון עשויה להוביל לשבריריות בצוואר הירך.

 

מחקר שנערך בסין ופורסם בנובמבר 2022 בכתב העת Osteoporosis International, מצא כי באזורים כפריים במחוז חוביי במדינה – חשיפה מתמשכת לתנאי זיהום אוויר מורידה את מדד צפיפות העצם ומעלה את הסיכון לשברים בעצמות.

 

החוקרים בעבודה הנוכחית לא בדקו בעבודה מהם הגורמים שקושרים בין חשיפה לזיהום אוויר לפגיעה במבנה העצמות של נשים מבוגרות. לפי הערכות, זיהום אוויר מגביר את התגובה הרעילה של הגוף לתחמוצות חמצן וחנקן, ומוביל לשרשרת של תהליכים חמצוניים בתאי הגוף. תהליכים אלה מעודדים מות תאים דרך מנגנונים שונים, כמו פגיעה במיטוכונדריה בתא, עצירת מעגל החיים של תאים, פגיעה במטען הגנטי התאי (ה-די.אנ.איי), דלקתיות, עיכוב חלבונים וחמצון של שומנים. כל תהליכים אלו עשויים להוות גורמים שמביאים בהמשך לפגיעה במבנה העצמות. החוקרים גם טוענים כי ייתכן וקיים קשר משולב בין מחסור בוויטמין D שרווח באוכלוסייה לבין נזקי זיהום אוויר לעצמות, וזאת על רקע חשיבותו של ויטמין זה למבנה העצם.

 

לאור הממצאים, מבצעי המחקר קוראים לאנשי בריאות הציבור לפעול להפחתת רמות זיהום האוויר הכלליות – משימה שחשיבותה הולכת וגוברת בשנים אלה. באופן ספציפי, קוראים החוקרים להפחית את ריכוז החמצן החנקתי באוויר. בנוסף, ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות בביצוע פעולות למניעת דלדול עצם בקרב נשים מגיל המעבר ומעלה – בין השאר על ידי הטמעת אורח חיים בריא, פעילות גופנית סדירה והקפדה על תזונה בריאה – ובעיקר תזונה עשירה בסידן וויטמין D שתורמים למבנה העצמות.

 

בראיון לתקשורת האמריקאית אמרו מומחים בתחום עם פרסום הממצאים כי "קשה לספק כיום המלצות ברורות, אך ניתן להניח בסבירות גבוהה כי לאנשים בסיכון לאוסטאופורוזיס, ובכללם נשים מבוגרות ואלו שכבר אובחנו עם שברים בחייהם – מומלץ להימנע מחשיפה כרונית מצטברת לאוויר מזוהם, ואולי מומלץ אף שישתמשו במסכה ברחוב סואן או שישתמשו בפילטר לניקוי האוויר בבית".

 

ישנן הערכות כי במידה והקשר בין זיהום אוויר לדלדול העצמות יוסיף ויתחזק במחקרים בעתיד – ייתכן וגורם החשיפה לזיהום אוויר יתווסף באופן קבוע לכלים שפותחו להערכת הסיכון לאוסטיאופורוזיס.

 

eClinical Medicine, doi: 10.1016/j.eclinm.2023.101864