מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותחוקרים: גילינו מדוע הנגיף אפשטיין-בר עלול לעורר טרשת נפוצה

חוקרים: גילינו מדוע הנגיף אפשטיין-בר עלול לעורר טרשת נפוצה

מחקרים קשרו בין הדבקות בנגיף הנפוץ אפשטיין-בר לסיכון מוגבר לטרשת נפוצה. מחקר חדש שופך אור על הקשר


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית. באנשים עם טרשת נפוצה תאי מערכת החיסון תוקפים את המיאלין – השכבה השומנית שמבודדת ומגנה על סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה), מה שפוגע ביכולת העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים - כמו פגיעה בראייה, נימולים או חוסר תחושה - בהתאם למיקום בו נגרם הנזק למיאלין.

 

הגורמים לטרשת נפוצה עדיין אינם ברורים לאשורם, אך ככל הנראה מדובר בתגובה חיסונית לא תקינה, באנשים בעלי מועדות גנטית, לגורם סביבתי (או מספר גורמים במקביל) שטרם זוהה בוודאות. אחת ההשערות היא שחשיפה לנגיפים מנבאת התפתחות של מחלת הטרשת הנפוצה בעתיד, והנגיף שהינו החשוד העיקרי כבר מזה שנים הוא נגיף האפשטיין-בר המכונה בקיצור EBV.

 

האפשטיין-בר הוא נגיף ממשפחת נגיפי ההרפס שמהווה את אחד הנגיפים הנפוצים בעולם. לפי נתוני משרד הבריאות בישראל, כ-95% מן הבוגרים בין הגילים 40-35 כבר נדבקו בנגיף בעבר. בתינוקות או ילדים צעירים שנדבקים בנגיף, לרוב התסמינים יהיו קלים ולא משמעותיים, אם בכלל יופיעו תסמינים. לעומת זאת, אצל ילדים גדולים יותר ומתבגרים צעירים, ב-35% עד 50% תופיע "מחלת הנשיקה״.

 

לאחר הדבקות הנגיף נותר תמיד בגוף, רוב הזמן רדום – בזכות הפעילות של מערכת החיסון. הווירוס עלול לפעול מחדש במקרה של פגיעה במערכת החיסון או תקופות של לחץ נפשי גדול, התעוררות שעלולה להזיק לבריאות ונקשרה למספר מחלות.

 

קשר בין הנגיף לטרשת נפוצה נמצא במחקרים רבים. בין היתר, לפי מחקרים הימצאות נוגדנים לנגיף מעלה את הסיכון לטרשת נפוצה, לאנשים שחלו בעבר ב"מחלת הנשיקה" סיכון גבוה יותר לטרשת נפוצה בעתיד, ובמוחותיהם של אנשים עם טרשת נפוצה ישנם יותר חלבונים של הנגיף בהשוואה לאנשים ללא טרשת נפוצה. לפי עבודות, באופן טיפוסי, טרשת נפוצה מופיעה כעשור לאחר הדבקות בנגיף.

 

בינואר שנה שעברה פורסם בכתב העת Science מחקר ענק ולפיו הדבקות בנגיף אפשטיין-בר אכן קודמת להתפתחות של טרשת נפוצה וכי הסיכון של נדבקים בנגיף לפתח בהמשך טרשת נפוצה גבוה פי 32. בקרב נבדקים שבדיקות הדם שלהם בתחילת המעקב היו שליליות לנגיף נמדד גם הריכוז של Nfl - חלקיקי חלבונים הנוצרים מפגיעה בתאי העצב - שמהווים אמצעי יעיל להערכת הפעילות של טרשת נפוצה. נמצא כי במטופלים שבשלב מאוחר יותר פיתחו טרשת נפוצה, לא היו כל סימנים לפגיעה בתאי העצב (או במילים אחרות – לא הייתה פעילות של טרשת נפוצה) לפני שדגימות הדם שלהם הציגו עדויות להדבקות בנגיף האפשטיין-בר, אלא רק לאחר עדויות לזיהום. ממצא זה מוכיח כי ההדבקה בנגיף האפשטיין-בר מקדימה לא רק את ההופעה של תסמינים שעשויים להעיד על טרשת נפוצה, אלא גם את הזמן בו ניתן להבחין בפגיעות פתולוגיות האופייניות למחלה. עם זאת, גם מחקר זה לא מסביר באילו מנגנונים הנגיף מעורר את המחלה האוטואימונית.

 

שופכים אור על הקשר

 

כדי להבין טוב יותר כיצד נגיף האפשטיין-בר עלול לעורר טרשת נפוצה, החוקרים ממכון קרולינסקה בשוודיה בחנו דגימות דם של 713 אנשים עם טרשת נפוצה ו-722 נבדקים בריאים.

 

הם מצאו כי נוגדנים שהגוף מייצר כדי להילחם בזיהום, נוגדנים המכונים EBNA1, יכולים להיקשר בטעות גם לחלבון הדומה לנגיף האפשטיין-בר - החלבון CRYAB - חלבון המצוי בתאים מייצרי מיאלין, השכבה השומנית שעוטפת את סיבי העצב במוח ובחוט השדרה.

 

כאשר נוגדני EBNA1 נקשרים לחלבוני CRYAB הם עלולים להזיק למערכת העצבים המרכזית ולהוביל לתסמינים האופייניים לטרשת נפוצה כגון פגיעה בשיווי המשקל, הפרעות תחושה ופגיעה בניידות.

 

נוגדנים שנקשרו בטעות לחלבונים בתאים מייצרי מיאלין אותרו בקרב כ-23% מהאנשים שאובחנה אצלם טרשת נפוצה, לעומת 7% מהנבדקים הבריאים. ממצא זה מבהיר כי התגובה הזו של הנוגדנים לנגיף האפשטיין-בר אינה הכרחית להתפתחות של טרשת נפוצה, אך עשויה להיות מעורבות בכרבע מהמטופלים עם טרשת נפוצה.

 

בבדיקות נוספות מצאו החוקרים שבהתפתחות של טרשת נפוצה לאחר חשיפה לווירוס האפשטיין-בר מעורבים במנגנון דומה גם תאי T – תאים במערכת החיסון שנלחמים בזיהומים, שעלולים גם הם לתקוף את מערכת העצבים, וידועים כמעורבים בפעילות האוטואימונית בטרשת נפוצה.

 

חיקוי מולקולרי

 

המחקר שפורסם בכתב העת Science Advances מחזק ממצאים ממחקרים אחרים שהצביעו על מנגנונים של ״חיקוי מולקולרי״ שמסבירים את הקשר בין הנגיף להתפתחות של טרשת נפוצה.

 

ב״חיקוי מולקולרי״ הכוונה לכך שכאשר מערכת החיסון תוקפת את הנגיף, לפעמים היא בטעות פוגעת גם בחלבונים בגוף האדם הדומים לחלבוני הנגיף. הבנה של מנגנונים אלה תסייע למדענים בפיתוח חיסונים נגד נגיף האפשטיין-בר, חיסונים שעשויים להגן מפני התפתחות של טרשת נפוצה.

 

חשוב להזכיר כי האפשטיין-בר נפוץ ביותר, וכאמור – הרוב המוחלט של האוכלוסייה נחשפים לנגיף כבר בגיל צעיר. למרות זאת – טרשת נפוצה מהווה מחלה נדירה, ורק מעט מאוד מאלו שנדבקו בנגיף בסופו של דבר מפתחים אותה. כפי שהראו מחקרים קודמים, קיימים מספר גורמים שהשילוב ביניהם עשוי להעלות את הסיכון למחלה, ובהם גורמי סיכון גנטיים וגורמים סביבתיים נוספים כגון לחץ נפשי או חוסר בוויטמין D.

 

״טרשת נפוצה היא מחלה מורכבת להפליא, אך המחקר שלנו מספק חתיכה חשובה בפאזל ויכול להסביר מדוע אנשים מסוימים מפתחים את המחלה״ סיכמה ד״ר אוליביה תומס, מעורכי המחקר, בהודעה לעיתונות.

 

 

Science Advances. 17 May 2023 Vol 9, Issue 20

 

tali1965
28/05/23 0:00

פשוט מדהים! תודה על כתבה מרתקת. בתור בעלת טרשת נפוצה אני יכולה לאמר, שלאחר 10 שנים, בערך, משחליתי במחלת הנשיקה באופן קל ביותר - התגלתה הטרשת הנפוצה.