מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מושתלים

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אביתר נשר
מנהל מחלקת השתלות, בית חולים "בילינסון", מרכז רפואי "רבין" תחומי מומחיות: מומחה בכירורגיה כללית כירורגיה אונקולוגית של הכבד השתלות כבד, לבלב, כליה ומעי לימודים: לימודי רפואה בטכניון מקום התמחות: התמחות בכירורגיה כללית בבית החולים איכילוב התמחות על בהשתלות איברים בבית חולים ג'קסון ממוריאל מיאמי פלורידה השתלמויות: השתלמויות בהשתלות כבד מהחי בקנדה, תורכיה וקוריאה חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית להשתלות שטחי התעניינות מיוחדים: השתלות כבד, השתלות מעי, ניסיון קליני קודם: כירורג בכיר בכירורגיה כללית עיסוק במחקר: פיתוח מכשור רפואי כירורגי לניתוחים בכירורגיה כללית
ד
ד"ר רותי רחמימוב
מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה . עוסקת שנים רבות בתחום הנפרולוגיה של השתלות , הכולל את ההכנה להשתלה של מועמדים להשתלה ותורמי כליה וכן את המעקב אחר מושתלי כליה מנהלת היחידה להשתלות כליה במערך לנפרולוגיה בבית החולים בילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/nephrology-and-hypertension/Pages/dr_r_rahamimov.aspx
ד
ד"ר אסנת שטרייכמן
רופאה מומחית ברפואה פנימית ובמחלות ריאה. רופאה בכירה, המערך למחלות ריאה ולאלרגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' יעקב (ג'יי) לביא הוא מנהל היחידה להשתלות לב וסגן מנהל המחלקה לניתוחי לב במרכז הלב ע"ש לבייב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. הוא בוגר בהצטיינות של הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, התמחה בניתוחי לב וחזה במרכז הרפואי שיבא ובתחום השתלות הלב והלב המלאכותי במרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב. בשנת 1991 הקים פרופ' לביא את היחידה להשתלות לב במרכז הרפואי שיבא ומאז משמש כמנהלה. היחידה הינה הפעילה ביותר מסוגה בישראל ועד כה בוצעו במסגרתה כ-300 ניתוחי השתלת לב. בשנת 1994 השתיל פרופ' לביא לראשונה בישראל לב מלאכותי כגשר להשתלת לב ומאז הושתלו ביחידה בראשותו למעלה מ-150 חולים במגוון חלופות לב מכניות, הן כגשר להשתלת לב והן כתחליף קבוע להשתלה. בשנת 2001 בצע פרופ' לביא השתלה ראשונה מסוגה בעולם של חלופה מכנית חדשנית ללב, לאחר שהיה שותף לצוות הפתוח שלה במסגרת התמחותו במרכז השתלות הלב בפיטסבורג. פרופ' לביא הינו פרופסור מן המניין בחוג לכירורגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. פרסם למעלה מ-100 מאמרים בספרות הרפואית, פרקים בספרים בתחום ניתוחי הלב, השתלות הלב והאתיקה של השתלות אי
ד
ד"ר רוני ברוך
מומחה לרפואה פנימית נפרולוגיה והשתלות כליה . נפרולוג מערך השתלות אברים של בח איכילוב . אחראי על הכנת החולים לפני ההשתלה והמעקב לאחר השתלת כליה .או כליה לבלב .(גם השתלות מתורם קדוורי וגם השתלות מתורם חי ) ..במרפאת ההשתלות נמצאים במעקב כאלף חולים שעברו השתלת אברים. ונצבר נסיון רב בתחום הרפואי המורכב והיחודי למושתלי אברים.
ד
ד"ר אסף יששכר
מומחה למחלות כבד, גסטרואנטרולוגיה ומחלות פנימית
ד
ד"ר נטע לב
רופאה בכירה במכון הנפרולוגי בבית חולים "השרון". בוגרת בית הספר לרפואה באוניברסטיה העברית. מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי רבין. תחומי עיסוק - אי ספיקת כליות, טיפול בהמודיאליזה ודיאליזה פריטונאלית, יתר לחץ דם, השתלות כליה.
יעל חריף
יעל חריף
מתאמת מרפאת מושתלי כבד בבית החולים בילנסון

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימושתליםחדשותחוקרים מפתחים איברים להשתלות עם סוג דם אוניברסלי

חוקרים מפתחים איברים להשתלות עם סוג דם אוניברסלי

איבר להשתלה שמתאים לכל סוג דם: מחקר חדש סולל את הדרך לאפשר תרומת איברים להשתלות דחופות ללא צורך בהתאמת סוג הדם בין התורם לחולה. איך זה מתבצע?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לצד המחסור העולמי באיברים להשתלות, שמקורו בין השאר בעלייה בתוחלת החיים ובתחלואה במצבי אי ספיקה סופנית של איברים פנימיים, לצד מאבק עולמי בסחר באיברים, חוקרים מנסים לפתח שיטות שונות כדי להקל על המצוקה ועל הזמן המתארך בהמתנה להשתלות איברים.

 

אחד האלמנטים המשמעותיים בהשתלת איברים כולל את הצורך בהתאמה בין התורמים למושתלים הן מבחינת סוג הדם והן בסיווג הרקמות. סמני סוג הדם הינם למעשה נוגדנים (אנטיגנים) שמצויים על מעטפת כדוריות הדם האדומות, כאשר לבעלי סוג דם A ישנו נוגדן מסוג 'אנטיגן A'; לבעלי סוג דם B נוגדן מסוג 'אנטיגן B'; לבעלי סוג דם AB יש את שני הנוגדנים; ולבעלי סוג דם O אין כלל נוגדנים מסוגים אלה. הנוגדנים הללו מצויים גם בציפוי של כלי דם ואיברים בגוף האדם, ונוטים לתקוף דם מסוג זר שחודר לגוף.

 

מי מתאים למי? 

 

בהתאמת השתלות לפי לסוג הדם, חולים בעלי סוג דם A יוכלו לקבל איברים מתורמים בעלי סוג דם A או O בלבד, ואם יקבלו איבר עם סוג דם B או AB המכיל נוגדני 'אנטיגן B' – יידחו את האיבר המושתל; חולים עם סוג דם B יכולים לקבל איברים מתורמים עם סוג דם B או O; חולים עם סוג דם AB יכולים לקבל איברים מכל תורם; ואילו חולים עם סוג דם O יכולים לקבל איברים מבעלי סוג דם O בלבד.

 

נכון להיום, בקנדה, חולים עם אי ספיקת כליות שמיועדים לעבור השתלת כליה בעלי סוג דם O ו-B ממתינים בממוצע להשתלה 5-4 שנים, בהשוואה ל-3-2 שנים לבעלי סוג דם A או AB. לפי הערכות במדינה, חולים עם סוג דם O נאלצים להמתין ברשימות ההמתנה להשתלות ריאה כמעט פי 2 יותר מבעלי סוג דם A, ועל כן הם בסיכון גבוה ב-20% לתמותה בהיותם עדיין ברשימת ההמתנה להשתלה. ההערכה כי ברוב המדינות הנתונים דומים. בישראל, לפי נתונים שפורסמו לאחרונה על ידי המרכז הלאומי להשתלות במשרד הבריאות, במהלך 2021 מתו 68 חולים שהמתינו להשתלות איברים, כ-5% מהחולים ברשימת ההמתנה – ומדובר בעלייה קלה בהיקף של 7% בהשוואה ל-63 חולים שמתו בהמתנה להשתלות בשנת 2020, יתכן כי על רקע המחסור באיברים שהחריף על רקע ההתמודדות עם אתגרי מגפת הקורונה.

 

בעשורים האחרונים פותחה שיטה רפואית שמאפשרת במצבים מסוימים לבצע השתלות איברים מתורמים למושתלים ללא התאמה בסוג הדם. בשיטה זו, דם של החולה הממתין להשתלה עובר הפרדה בתהליך רפואי הקרוי 'פלסמה פרזיס' – הכדוריות האדומות מוחזרות לגופו ואילו נוזל נסיוב הדם שמכיל את נוגדני סוג הדם מוחלף בנוזל חלבוני. בהמשך מוזרק לגוף החומר 'גמאגלובולין' שמונע מהנוגדנים שנותרו בו לפעול, ולבסוף מוזרק התכשיר 'ריטוקסימאב' שמנטרל תאי דם לבנים מסוג B אשר תפקידם לייצר נוגדנים חדשים. לאחר חזרה על הפעולה כשלוש-ארבע פעמים במשך כשבועיים, כשכמות הנוגדנים שנותרו בדם נותרת מזערית עד אפסית – ניתן לבצע את השתלת איבר ללא התאמה של סוג הדם. עם זאת, הפעולה אינה מתאימה להשתלות איברים מהמת שדורשות איתור מידי של חולה להשתלה מבלי להמתין כשבועיים, ומיועדת רק במצבים של השתלות מתורמי איברים חיים. שיטה זו אף יושמה במרכזים רפואיים בישראל החל משנת 2010 במספר השתלות.

 

איבר עם סוג דם אוניברסלי 

 

עתה מדווחים חוקרים מקנדה כי פיתחו שיטה חדשה שעשויה לאפשר השתלת איברים ללא התאמת סוג הדם גם בתרומות איברים ממתים אשר דורשות העברה מיידית להשתלה.

 

החוקרים מ'רשת הבריאות האוניברסיטאית' בקנדה – רשת מחקר של המרכזים הרפואיים בעיר טורונטו (UHN), לצד חוקרים מאוניברסיטאות טורונטו, בריטיש קולומביה ואלברטה במדינה, מצאו דרך לשנות למעשה את סוג הדם באיבר שמיועד להשתלה באופן בטיחותי, ולהפוך אותו ל'סוג דם אוניברסלי' – כלומר סוג דם O כללי המאפשר את השתלת האיבר לכל חולה ללא צורך בהתאמת סוג הדם.

 

החוקרים השתמשו במערכת טכנולוגית המבצעת "זילוח" (פרפוזיה – הזרמת נוזל ברקמה) של הריאות מחוץ לגוף (מערכת בשם EVLP, קיצור של Ex VivoLung Perfusion). המערכת, שנעשה בה שימוש שגרתי בהכנה להשתלות ריאה, מזרימה נוזלים עשירים ברכיבים חיוניים דרך הריאות של התורם המת, ומחממת אותן לטמפרטורת הגוף כדי להפוך אותן כשירות יותר להשתלה.

 

בעזרת המכשיר הזרימו החוקרים נוזלים לאונת ריאה שמיועדת להשתלה מתורם איברים שנפטר ממוות מוחי בעל סוג דם A, כשהנוזלים הכילו הרכב ייחודי של אנזימים שמטרתם לנטרל את הנוגדנים המצויים על גבי האיבר. אונת הריאה השנייה של התורם לא טופלה במכשיר הזילוח. בהמשך, כחלק מהניסוי הוזרם לשני אונות הריאה דם מסוג O, אשר נושא בתוכו למעשה נוגדנים כנגד 'אנטיגן A'. התצפית הייתה מדהימה: אונת הריאה שטופלה במכשיר הזילוח הציגה עמידות לדם שהוזרם, בעוד שאונת הריאה השנייה שלא טופלה בזילוח הנוזלים הראתה סימני דחייה.  

 

החוקרים מציינים כי שיתוף הפעולה בניהם הוא שהוביל לפריצת הדרך בזיהוי האנזימים שמאפשרים לנטרל נוגדנים לסוג דם באיברים המיועדים להשתלה. האנזימים בהם נעשה שימוש הם אנזימים שמקורם בקיבה, וזוהו על ידי חוקרים מאוניברסיטת בריטיש קולומביה ודווחו על ידם באוגוסט 2018 בכנס השנתי של החברה האמריקאית לכימיה (ACS) ככאלה שמאפשרים לנטרל נוגדנים לסוג דם ולייצר סוג דם אוניברסלי.

 

מזה מעל לשלושים שנה נעשים מאמצים בקרב קבוצות מדענים בעולם לזהות אנזימים שיהיו מסוגלים לנטרל את נוגדני סוג הדם, אולם פריצת הדרך הגיעה בעשור האחרון כשנדגמו רקמות מהרירית הפנימית של קיבת אדם, אשר מכילות סוכרים בעלי מבנה כימי דומה לנוגדני כדוריות הדם. אנזימים אלה למעשה פועלים בקיבה לנטרול האנטיגנים A ו-B המצויים על גבי כדוריות הדם האדומות, והופכים את סוג הדם לאוניברסלי. המדובר בשני אנזימים, שנעשה בהם שימוש במחקר הנוכחי בנוזל הזילוח: האנזימים המסומנים באותיות FpGalNAc deacetylase ו-FpGalactosaminidase.

 

החוקרים הציגו את השיטה החדשנית במאמר שפורסם בפברואר 2022 בכתב העת Science Translational Medicine.

 

קיצור ההמתנה להשתלות

 

השיטה החדשה מעוררת הדים בעולם, מאחר והיא עשויה לחסוך את התהליך המקדים והמורכב של התאמת סוג הדם, למנוע טעויות בהתאמת איברים להשתלות, ואף לסייע באיתור תרומות איברים לחולים שנזקקים להשתלה בדחיפות ולהפחית את מספר החולים שמתים בהיותם ברשימת ההמתנה להשתלות איברים.

 

בהודעה לתקשורת עם פרסום הממצאים ציין החוקר הבכיר, פרופ' מרסלו סיפל ממרכז ההשתלות Ajmera בקנדה השייך לרשת המחקר האוניברסיטאית, כי "בשיטה הנוכחית, יש מטופלים שנאלצים להמתין זמן רב בהמתנה לאיבר תואם לפי סוג הדם. השיטה שפותחה – משמעותה ביטול המחסום של התאמת סוג דם, ומתן עדיפות ברשימת ההמתנות לאיברים לפי דחיפות רפואית בלבד, באופן שמציל יותר חיים ואף גורם פחות לאובדן של איברים המיועדים להשתלות".

 

הניסוי החדש פורץ את הדרך לפיתוח שיטה שעשויה לייתר בעתיד את הצורך בהתאמת סוג דם בהשתלות איברים. בשלב הבא, החוקרים מבקשים לבצע ניסוי קליני בבני אדם בשיטה החדשה, לפי הערכות תוך שנה עד שנה וחצי.

 

השיטה החדשה היא רק אמצעי נוסף בשורה של פיתוחים מדעיים פורצי דרך שמטרתם לטפל במחסור החמור באיברים להשתלות בעולם. שיטה נוספת שצוברת תאוצה בחודשים האחרונים מבקשת להשתמש בחזירים מהונדסים כמקור לאיברים להשתלות – חזירים שעברו תהליכי הנדסה גנטית ושינויים במטעם הגנטי כדי שאיבריהם לא יידחו לאחר השתלתם בבני אדם. השיטה כבר הובילה למספר הצהרות דרמטיות בשנה החולפת: בספטמבר האחרון (2021) דווח בארה"ב על פריצת דרך רפואית כשלראשונה הושתלה כליית חזיר מהונדס במטופלת שמתה מוות מוחי ותרמה את גופה למדע, וזו נקלטה בגוף תוך דקות. כעבור חודשיים התקבלו תוצאות שמעידות על קליטת כליה שמקורה מחזיר מהונדס גנטית בניסוי נוסף. ואילו בחודש שעבר דווח בארה"ב על השתלה מוצלחת ראשונה בעולם של לב שמקורו בחזיר מהונדס גנטית בחולה לב שעמד בפני סכנת חיים. התפתחויות אלה מעלות מחדש גם את השיח האתי אודות השימוש העתידי בבעלי חיים מהונדסים גנטית לתועלת האדם.

 

 

Science Translational Medicine, DOI: 10.1126/scitranslmed.abm7190