מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהאם נמצא החיסון שיגן מפני טרשת נפוצה?

האם נמצא החיסון שיגן מפני טרשת נפוצה?

חיסונים שמפותחים כנגד נגיף ׳׳אפשטיין בר׳׳ שגורם למחלת הנשיקה עשויים לשמש בעתיד כאמצעי למניעת טרשת נפוצה ומחלות נוספות. כעת מדווח על צעד נוסף קדימה במירוץ לחיסון


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחקרים לאחרונה קושרים בין הידבקות בנגיף ״אפשטיין בר״, מחולל מחלת הנשיקה – לבין סיכון מוגבר להתפתחות טרשת נפוצה, מחלה עצבית כרונית אוטואימונית שמתאפיינת בפגיעה במיאלין – המעטפת שמגנה על סיבי מערכת העצבים. המדובר בנגיף ה-EBV (קיצור של Epstein–Barr virus), אחד הנגיפים השכיחים בעולם, המשתייך לקבוצת הנגיפים מחוללי ההרפס ומחלת הנשיקה, אשר נקשר לאחרונה גם לסוגים מסוימים של סרטן.

 

לפני כשנה וחצי דיווחו חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת הרווארד במסגרת מחקר נרחב כי זיהו סיכון גבוה פי 32 של הנדבקים בנגיף לפתח בהמשך טרשת נפוצה, בהשוואה לאחרים. עתה מדווחים חוקרים מאוסטרליה על פיתוח חיסון ניסיוני כנגד הנגיף – חיסון שעשויה להיות לו בעתיד גם השפעה מניעתית להפחתת הסיכון לטרשת נפוצה, לצד הורדת הסיכון למחלות זיהומיות וסוגים של סרטן.

 

חיסון אימונותרפי

 

מאחר ונגיף ה-EBV מזיק רפואית למיליונים בעולם כולו, מדענים מנסים שנים ארוכות לפתח חיסון כנגדו, אולם עד כה ללא הצלחה יתרה, על רקע תכונות "חמקמקות" של הנגיף שנוטה להסתתר בגוף.

 

עתה מדווחים חוקרים ממכון המחקר הרפואי האוסטרלי QIMR Berghofer לאימונותרפיה ופיתוח חיסונים בעיר בריסביין, לצד חוקרים אמריקאים מהחברה Elico Therapeutics מבוסטון, כי פיתחו חיסון שעשוי לספק הגנה משולבת מפני הנגיף ולמנוע ממנו לחולל נזקים. החוקרים מציינים כי "הקשר הסיבתי שהתגלה לאחרונה בין נגיף 'אפשטיין בר' לטרשת האיץ בעולם את המרוץ לפיתוח חיסון כנגד הנגיף".

 

הפורמולה החיסונית שפותחה מבוססת על שיטות של אימונותרפיה – שמטרתן להילחם בנגיף הפולש באמצעות עירור המערכת החיסונית הטבעית של המטופל כנגדו. החיסון נועד לספק הגנה לא רק כנגד המחלות הזיהומיות שנגרמות מנגיף EBV, כמו ״מחלת הנשיקה״, אלא גם כנגד סיבוכים נוספים ובהן מחלות אוטואימוניות כדוגמת טרשת נפוצה. סיבוכים אלה נוצרים כי לאחר זיהום נוטה הנגיף להישאר חבוי בגוף לשנים ארוכות ולעתים לשארית החיים, והוא הופך לפעיל כשהמערכת החיסונית של האדם נחלשת מסיבה כלשהי.

 

החיסון החדש מכיל תוסף חיסוני בשם Amphiphile-CpG, המכוון לבלוטות הלימפה – שמשמשות מרכז לפעילות המערכת החיסונית של הגוף. החיסון משולב עם חלבון מסוג glycoprotein  שמופק מהנגיף וחלבון נוסף מהנגיף שמיוצר בתהליכי הנדסה גנטית. החיסון נועד להפעיל שתי זרועות של המערכת החיסונית נגד הנגיף בגוף, זרוע אחת של נוגדנים כנגד הנגיף (אנטיגנים) וזרוע נוספת של תאי T של המערכת החיסונית, שמתבייתים על הנגיף ומחסלים אותו. באופן זה, החיסון למעשה "מלמד" את המערכת החיסונית של הגוף להמשיך ולפעול לאורך זמן כנגד נגיף EBV ולסלק עם הזמן את הנגיף הפולש מהגוף.

 

במחקר שנערך בעכברים שהודבקו בנגיף, להם הוזרק החיסון היישר לבלוטות לימפה, נמצא כי מתן החיסון הוביל לתגובה של המערכת החיסונית ולפעילות מוגברת של תאים שונים במערכת זו, לרבות תאים מסוג CD8+ וכן CD4+, בפעילות שהתאפיינה בעצימות הגבוהה פי שניים מהמקובל. באופן זה הדגים החיסון החדש מאבק של המערכת החיסונית הטבעית של הגוף כנגד הנגיף הפולש, וזאת לתקופה של לפחות שבעה חודשים לאחר קבלת החיסון. החיסון גם מנע התפתחות תאי גידולים המיוחסים לנגיף EBV אצל העכברים.

 

החוקרים, שממצאיהם פורסמו בגיליון אוגוסט 2023 של כתב העת Nature Communications, מציינים כי הפעילות המשולבת של מרכיבי החיסון החדש מסייעת "להגנה טובה יותר כנגד הזיהום הראשוני ולשליטה על תאים במערכת החיסונית, באופן שמסייע להגנה מפני התפתחות מחלות הקשורות לנגיף EBV". החוקרים דיווחו כי הם מוכנים להתחיל בחקר החיסון החדש בבני אדם בשנת 2024 או 2025.

 

"גיים צ'יינג'ר"

 

נגיף ״אפשטיין בר״ הוא נגיף נפוץ שנקשר למחלות רבות, ובעיקר מוכר כמחולל ההרפס ומחלת הנשיקה –  מחלה ויראלית המדבקת באמצעות מגע רוק, שעלולה לגרום לעייפות וחולשה שבועות ארוכים ואף חודשים וכן לפרוץ שוב מספר פעמים בהמשך החיים. בשלבים פעילים, המחלה עשויה להיות מלווה גם בחום גבוה, כאבי גרון והגדלה של קשרי לימפה, הכבד והטחול. כ-95% מאוכלוסיות העולם נדבקים בנגיף, ולמרות שרובם נותרים ללא תסמינים ומחלימים ממנו בקלות יחסית, הנגיף עשוי להישאר בגוף ולחולל סיבוכים עתידיים. מסיבה זו - חיסון כנגד הנגיף מוגדר בעולם הרפואה כ"גיים ציינג'ר" (game changer).  

 

בעשורים האחרונים נקשר הנגיף EBV לשורה של מחלות ומצבים רפואיים. בין השאר נמצא כי הידבקות בנגיף מעלה את הסיכון למספר מחלות אוטואימוניות, בהן טרשת נפוצה וזאבת אדמנתית מערכתית. בסתיו 2021 דווח במחקר משבדיה שנמצא כי הידבקות כללית בזיהומים בקרב מתבגרים מעלה ב-33% את הסיכון לטרשת נפוצה בבגרות, ובאופן ספציפי הידבקות בגיל הנעורים בנגיף EBV מעלה פי 2.64 את הסיכון לפתח טרשת נפוצה לאחר גיל 20. כעבור חצי שנה נמצא במחקר נוסף משבדיה קשר בין מחלת הנשיקה בילדות ובעיקר בגילי הנעורים עם עלייה של פי 2.87 בסיכון להתפתחות טרשת נפוצה – גם לאחר נטרול השפעתם של גורמים משפחתיים שעשויים להעיד על נטייה גנטית למחלה. מחקר נרחב שפורסם בתחילת 2022 מאוניברסיטת הרווארד מצא בקרב אנשי צבא שנדבקו בנגיף סיכון גבוה עד פי 32 לפתח טרשת נפוצה בהמשך החיים.

 

כמו כן נמצא כי הנגיף מעלה את הסיכון לסרטן חלל האף והלוע ולסרטן לימפומה מסוג הודג'קין וכן סרטן הקיבה. לפי הערכות, מדי שנה מאובחנים בעולם כ-200 אלף מקרים חדשים של סרטן הקשור להידבקות בנגיף ״אפשטיין בר״.

 

לצד הפיתוח החדש מאוסטרליה, מספר ארגוני מחקר וחברות בעולם מדווחות לאחרונה על ניסיונות לפתח חיסונים נגד נגיף EBV. כך, למשל, חברת מודרנה שעלתה לתודעה לאחר שהייתה מהראשונות לפתח חיסון נגד נגיף הקורונה – עמלה על פרויקט לפיתוח חיסון חדש נגד נגיף EBV. חיסון זה, אשר המבוסס בדומה לחיסון לקורונה על החדרת תעתיקים גנטיים זמניים של הנגיף מסוג mRNA לגוף, כבר מצוי בשלב ניסוי קליני ראשון, ובטיחותו נבחנת בקרב נבדקים צעירים בריאים בגילי 30-18.

 

במקביל מדווח על פיתוח של חיסון נוסף כנגד נגיף EBV על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), בשיתוף מספר חברות מסחריות אשר מכוון להפעיל מספר אנטיגנים של מערכת החיסון נגד הנגיף – חיסון המבוסס על טכנולוגיה של 'ננו חלקיקים', שמשתמשת בחלבון אחסון הברזל 'פריטין' – בפלטפורמה ששימשה גם בפיתוח חיסונים כנגד זנים חדשים של נגיף הקורונה, לרבות זן האומיקרון.

 

בריאיון לתקשורת האמריקאית אמר חוקר החיסונים ד"ר אמש אדאליה מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס כי "הערך בפיתוח חיסון חדש נגד נגיף 'אפשטיין בר' יהיה בעיקר כנגד הסיבוכים החמורים שהנגיף עשוי לחולל, כמו מחלות בבלוטות הלימפה ועלייה בסיכון לטרשת נפוצה".

 

Nature Communications, doi: 10.1038/s41467-023-39770-1