מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותגלי חום - סכנה למטופלי דיאליזה

גלי חום - סכנה למטופלי דיאליזה

חוקרים מצאו כי בימים שמלווים בגל חום קיצוני עולה הסיכון לאשפוזים ותמותה אצל מטופלי דיאליזה – בעיקר בקרב מטופלים שסובלים במקביל מאי ספיקת לב, מחלת ריאות חסימתית וסוכרת


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

עם ההתחממות הגלובאלית חלה עלייה ברחבי העולם בתדירות, במשך ובעוצמה של 'גלי חום'. בעולם הרפואה ידוע כי חשיפה לטמפרטורות חמות מדי מזיקה בעיקר לחולים כרוניים, המוגדרים כקבוצה רגישה לשינויים קיצוניים במזג האוויר. עתה מדווחים חוקרים אמריקאים כי גלי החום מזיקים במיוחד עבור חולים עם אי ספיקת כליות כרונית המטופלים בדיאליזה וממתינים להשתלת כליה.

 

החוקרים מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת מרילנד, המכון לחקר הכליה ובית החולים מאונט סיני בניו יורק ואוניברסיטת בוסטון, בחנו נתוני אשפוזים ותמותה בקרב 7,445 מטופלי דיאליזה ברשת מרפאות בערים בוסטון, פילדלפיה וניו יורק בגיל 61.1 בממוצע, בין ינואר 2001 לדצמבר 2012. החוקרים הצליבו בין נתוני התחלואה, אשפוזים ותמותה של הנבדקים לבין נתוני מזג האוויר והטמפרטורה החיצונית בימים השונים – מתוך דיווחים מטאורולוגים בארה"ב באותן הערים. 

 

ניתוח הממצאים העלה כי חשיפה לגלי חום העלתה ב-27% את הסיכון לאשפוז ביום גל החום והעלתה ב-31% את הסיכון לתמותה במהלך גל החום. החוקרים מצאו שוני בין בתגובת החולים תושבי ערים שונות לגלי חום, וייתכן כי שוני זה נובע ממיקומה הגיאוגרפי של העיר. 

 

הסיכון לתמותה במהלך גל חום היה גבוה במיוחד בקרב מטופלי דיאליזה שסובלים מתחלואה נלווית: הסיכון היה גבוה ב-55% בקרב מטופלי דיאליזה עם אי ספיקת לב, גבוה ב-60% בקרב מטופלי דיאליזה עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) וגבוה ב-83% בקרב מטופלי דיאליזה סוכרתיים

 

"אירועים של חום קיצוני נקשרו לעלייה באשפוזים ובתמותה בקרב מטופלי דיאליזה, והעבודה העלתה כי סיכון זה קשור גם לאיזור הגאוגרפי", מסכמים החוקרים, וממליצים על בחינת הממצאים באוכלוסיות נרחבות יותר – במטרה לאפיין את מטופלי הדיאליזה שבסיכון להיפגע מגלי חום ולנסח עבורם המלצות רפואיות הולמות.

 

כבר בשלב זה ממליצים החוקרים לרופאים המטפלים באנשים שעוברים דיאליזה להיות ערים לסיכון העודף לסיבוכים ותמותה בימים של גל חום, ולהעלות את העירנות מפני סיבוכים בקרב המטופלים – תוך המלצה להימנע מחשיפה לתנאים של חום קיצוני בחוץ.

 

המחקר, שנתמך עלידי הקרן הלאומית למדע בארה"ב (NSF) וממצאיו מדווחים בגיליון אוגוסט 2019 של כתב העת JAMA Network Open  מהווה ראיה נוספת לקשר שמבוסס בעבודות נוספות בין אקלים למצב רפואי, וספציפית בין חשיפה לגלי חום קיצוניים לבין פגיעה בבריאות, בעיקר בקרב חולים כרוניים ואקוטיים.

 

חם או קר?

 

נראה שהקשר בין מזג האוויר ליציבותם של חולי כליה מורכב. מחקרים אחרים שבהם נותחו מגמות התמותה של מטופלי דיאליזה לפי עונות השנה העלו כי באופן כללי תקופת החורף מסוכנת יותר למטופלי דיאליזה. כך, במחקר אמריקאי שפורסם בינואר 2012 בכתב העת CJASN של האיגוד האמריקאי לנפרולוגיה נמצא כי לאורך חמש שנים – התמותה בקרב מטופלי דיאליזה גבוהה יותר באופן משמעותי בעונת החורף. גם במחקר נוסף שפורסם באוגוסט 2015 בכתב העת BMC Nephroology, שבחן מדגם נרחב של 87,399 נבדקים, נמצא כי בחורף יש נטייה גבוהה יותר לתמותה.

 

עם זאת, ממצאי המחקר החדש משיקים לעבודות נוספות שבחנו את ההשלכות הרפואיות של גלי חום: כך, למשל, במחקר קנדי שפורסם בפברואר 2018 בכתב העת American Journal of Kidney Diseases נמצא כי ימים שמאופיינים בגלי חום מעלים ב-11% את הסיכון לפגיעה כלייתית אקוטית שעשויה מצדה להוביל בהמשך לאי ספיקת כליות. מחקר שהתפרסם בספטמבר 2013 בכתב העת Central European Journal of Public Health העלה כי במהלך גל חום שפקד את סרביה ביולי 2007, דווח על עלייה פי 2 בשיעורי התמותה מאי ספיקת כליות. חוקרים באוסטרליה מצאו בשנת 2008 בכתב העת International Journal of Epidemiology כי לאורך 12 שנים, גלי חום העלו ב-14% את שיעורי האשפוז מאי ספיקת כליות חריפה בעיר אדלייד שבדרום אוסטרליה בקרב אנשים בגילי 15 ומעלה. חוקרים ממשרד הבריאות בתאילנד דיווחו בשנת 2012 בכתב העת Journal of Epidemiology כי גם חשיפה מוגברת לחום במקום העבודה (חשיפה תעסוקתית) מגדילה משמעותית את הסיכון לאי ספיקת כליות, כשהסיכון היה גבוה במיוחד – פי 5.5 – בקרב גברים בגילי 35 ומעלה.

 

החוקרים בעבודה הנוכחית מעריכים כי הסיכון העודף לאשפוזים ותמותה בקרב מטופלי דיאליזה במהלך גלי חום עשוי להיות קשור גם למשטר החיים עליו נדרשים חולים אלה להקפיד, הכולל הגבלה בצריכת הנוזלים ומזונות שמכילים כמויות גבוהות של נתרן, אשלגן וזרחן. מחקרים בעבר זיהו בקרב מטופלי דיאליזה סיכון לתת תזונה – גם כן על רקע ההגבלות התזונתיות עליהן הם נדרשים להקפיד. כמו כן, ישנה הערכה כי פגיעות בכליה שמתבטאות באי ספיקת כליות ובחוסר איזון באלקטרוליטים – הן שמובילות לנטייה מוגברת לפתח מכת חום והתייבשות בקרב אנשים מבוגרים שנחשפים לטמפרטורות גבוהות בגלי חום.

 

הפגיעה במטופלי דיאליזה שתועדה בעבודה הנוכחית מצטרפת לנזקים רפואיים נוספים של גלי חום שזוהו במחקרים, ובייחוד בחולים כרוניים, לרבות עלייה בסיכון לתמותה בקרב חולי סוכרת, מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) ואי ספיקת לב, ירידה בלחץ הדם, עלייה במדדי דלקת (CRP) בקרב חולי לב, עלייה בסיכון לשבץ מוחי ועלייה בסיכון להפרת האיזון אצל מטופלים עם סוכרת סוג 2.

 

 

JAMA Network Open, doi:10.1001/jamanetworkopen.2019.8904