מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותטכנולוגיה חדשה משיבה תפקוד לנפגעי שבץ עם שיתוק בידיים

טכנולוגיה חדשה משיבה תפקוד לנפגעי שבץ עם שיתוק בידיים

פריצת דרך דרמטית: טיפול טכנולוגי חדיש בפולסים חשמליים לחוט השדרה הצליח להשיב תנועות ידיים אצל משותקים שעברו שבץ מוחי לפני שנים. איך הטיפול עובד?


(צילום: טים בטלר. אוניברסיטת פיטסבורג)
(צילום: טים בטלר. אוניברסיטת פיטסבורג)

שבץ מוחי הוא אירוע קרדיו וסקולארי שמתבטא בהפסקת אספקת הדם למוח על רקע חסימה מוחית או דימום תוך מוחי, ומוביל למוות מהיר של תאי מוח תוך דקות. אם השבץ פוגע באזורים מוחיים ששולטים בשרירי הגוף – השבץ עשוי להוביל להפרעות תנועה ושיתוק.

 

בשנים האחרונות פותחו שיטות טכנולוגיות חדשניות שמבקשות לסייע למשותקי גפיים ולהשיב להם את השליטה בגופם. במחקרים אלו, שהתמקדו בנפגעי חוט שדרה, דווח בעיקר על טכנולוגיות שסייעו לטיפול ברגליים משותקות, ובין השאר על רגליים ביוניות וחליפות ביוניות שמתחברות לחוט השדרה ומאפשרות הליכה בכוח המחשבה ומכשירים לגירוי חשמלי של חוט השדרה לשיקום ההליכה. בפברואר 2022 אף דיווחו חוקרים ישראלים מאוניברסיטת תל אביב כי הצליחו לפתח בשיטות של הנדסה גנטית חוט שדרה אנושי בתנאי מעבדה, אשר הושתל בהמשך בחיות שסבלו משיתוק כרוני, באופן שמדגים טכנולוגיה שעשויה בעתיד לסייע למשותקים.

 

עתה מתארים חוקרים אמריקאים טכנולוגיה חדשה ופורצת דרך שנותנת תקווה כבר בעתיד הקרוב לטיפול בנפגעי שבץ מוחי שפיתחו שיתוק בידיים – גם אם השיתוק התפתח לפני חודשים ארוכים ואפילו שנים.

 

אתגר גדול

 

נפגעי שבץ רבים חווים שיתוק מוטורי בידיים בעקבות הפגיעה המוחית, אשר עשוי להיות מלווה בתסמינים מגוונים, ובהם חולשה ואובדן כוח, צמצום טווח התנועה, חוסר קואורדינציה והפרעות בטונוס שרירים – עד כדי שיתוק מוחלט שמגביל את היכולת בביצוע פעולות יומיומיות. שיתוק זה הוא תוצאה של פגיעה במערכת הקורטיקו-ספינאלית (CST – קיצור של CorticoSpinal Tract) – מערכת נוירונים שמשוגרים מהאזור המוטורי הראשוני ואזורים נוספים בקליפת המוח המוטורית דרך אקסונים ישירות לאזורים תנועתיים בחוט השדרה וכך מביאים לתנועה בשרירים. כשהשבץ מוביל להחלשה של אותות מוחיים שנשלחים לחוט השדרה, נוירונים בחוט השדרה לא יכולים להבחין באותות ולעורר תנועה בהתאם. אבל נראה שיש דרך להפוך את חוט השדרה לרגיש יותר לאותות שמתקבלים, באמצעות גירוי חשמלי. 

 

החוקרים מאוניברסיטת פיטסבורג ואוניברסיטת 'קרנגי מלון' בפנסילבניה החלו במהלך 2021 בביצוע שלב מתקדם של מחקר בבני אדם על טכנולוגיה שפיתחו במשותף, שכבר נבחנה קודם לכן על בעלי חיים והוכחה כבטוחה לשימוש. השיטה מבוססת על מתן גירוי חשמלי מתמשך לאלקטרודות מתכתיות דקות שמושתלות בבסמוך לחוט השדרה בצוואר. הזרמים החשמליים ששולח המכשיר מגרים מעגלים עצביים בחוט השדרה, ומכינים אותם לקבלת אותות תנועה. 

 

כעת מדווחים החוקרים על התוצאות הדרמטיות והמשמחות בטיפול שניתן לשתי המשתתפות הראשונות במחקר שסבלו משיתוק ממושך בידיים בעקבות שבץ מוחי. במחקר נכללים רק נפגעי שבץ מוחי – לרבות שבץ איסכמי או דימומי (המורגי) שפיתחו שיתוק ידיים לפני יותר מחצי שנה – המוגדר כבר כשבץ כרוני, שבו השיתוק אינו ניתן לטיפול באמצעות פיזיותרפיה.

 

שתי הנבדקות הראשונות שטופלו בטכנולוגיה החדשה הן אישה בת 31 שפיתחה שבץ מוחי דימומי באזור התלמוס הימני במוח כסיבוך משני של ממחלה נדירה בשם 'אנגיומה קברנומה' אשר מלווה בהפרעה בהתפתחות כלי דם ומלווה בריבוי מקרי שבץ. המטופלת פיתחה שיתוק בידיים בעקבות השבץ אותו חוותה כבר לפני תשע שנים. לצדה טופלה בטכנולוגיה בת 47 שעברה שלוש שנים קודם לכן שבץ מוחי איסכמי שלווה בחסימה בעורק הצרברלי האמצעי (MCA) – זה המספק דם לחלקים הצדדיים של המוח, ופיתחה אף היא שיתוק בידיים.

 

שתי המטופלות עברו כל אחת השתלה של שתי אלקטרודות מתכתיות שהורכבו כגדילים בחלל האפידורלי בעמוד השדרה הצווארי. האלקטרודות הוצבו למשך 29 יום. 

 

החוקרים עדכנו כי בתחילת המחקר לא ידעו איך יגיבו המטופלות – מאחר וטיפולי גירוי חשמלי של העצבים המבוצעים בשנים האחרונות לנפגעי חוט שדרה מתמקדים בהשבת תנועות רגליים בעקבות שיתוק, ואילו הידיים מוכרות כאיבר יותר מאתגר לצורך השבת יכולות תפקודיות-מוטוריות – מאחר והן זריזות יותר וטווח התנועה שלהן גדול יותר.

 

גירוי העצבים התחושתיים בחוט השדרה הצווארי אצל שתי הנבדקות הוביל באופן מיידי להפעלה של שרירי הידיים שהתבטאה בהזזת הידיים וכפות הידיים. כך יכלו המטופלות להזיז את ידיהן ולהשיב לעצמן יכולות תפקודיות שאבדו בעקבות השבץ המוחי, כמו אחיזה בחפצים.

 

 

בראיון לתקשורת בארה"ב, גירוי עצבי חוט השדרה הצווארי אצל הנבדקות תואר על ידי החוקרים ככזה שמדמה תחושה של "דגדוג קל" שאינו כואב, אך דורש זמן כדי להתרגל אליו.

 

ובמסגרת המחקר זכו החוקרים להפתעה משמחת נוספת: התברר כי התפקוד שהושב לידיים ששותקו בעקבות השבץ נותר על כנו עם טיפולי פיזיותרפיה מחזקים – גם שבועות לאחר שהוצאה הטכנולוגיה מגוף המטופלות והופסקו הגירויים החשמליים לחוט השדרה. לטענת החוקרים, ממצא זה מצביע על האפשרות שהייתה נראית עד לאחרונה דמיונית לפתח טיפולים חדישים שיוכלו בעתיד לרפא נזקים תפקודיים שנגרמו על רקע שבץ מוחי.

 

במחקר הנוכחי אמנם נבדקה הטכנולוגיה החדשנית אצל שתי נבדקות בלבד, באופן שעדיין אינו מאפשר להסיק על בטיחותה ויעילותה באופן מלא, אך החוקרים מציינים כי לפי הניסיון שנצבר עד כה, שתי הנבדקות לא חוו סיבוכים חריגים כלשהם בעקבות השימוש בטכנולוגיה.

 

המחקר נתמך בין השאר במענק של המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו מדווחים בגיליון פברואר 2023 של כתב העת Nature Medicine.

 

השליטה חזרה לידיים

 

הטיפול הנוכחי הוא הראשון שמצביע על טיפול יעיל בשיתוק שהתפתח בעקבות שבץ מוחי לאחר שחלפה תקופה ארוכה יותר מחצי שנה – כשהשבץ המוחי כבר מוגדר "כרוני" ונזקיו לכאורה כבר אינם ניתנים לריפוי.

 

עם פרסום הממצאים, התראיינה בכתבה בתקשורת האמריקאית אחת משתי הנבדקות – הת'ר רנדוליק, שהתמודדה במשך עשור עם שיתוק ביד השמאלית בעקבות המחלה הנדירה 'אנגיומה קברנומה' וריבוי מקרי שבץ. כשהייתה בת 22, היא חוותה במשך 11 לא פחות חודשים חמישה אירועי שבץ שהותירו אותה משותקת בצד השמאלי של הגוף. תחילה, באמצעות תרגולי פיזיותרפיה, היא הצליחה להשיג שליטה חלקית בצד השמאלי של הגוף, אך עדיין התקשתה מאוד בכל תזוזה בכף היד, כולל באחיזת חפצים כמו מזלג בזמן האוכל.

 

 

בשנת 2021 עברה רנדוליק השתלה של האלקטרודות בצוואר, והתוצאות הדהימו את הרופאים: כבר ביום הראשון לטיפול, היא הציגה טווח תנועה גדול יותר בידיים ולא נזקקה עוד לעזרה בביצוע פעולות פשוטות. עם זאת, החוקרים ציינו כי למשימות מורכבות יותר היא נדרשת עדיין לעזרה מינימאלית.

 

"כשהגירוי העצבי לחוט השדרה עובד, אני מרגישה שיש לי שליטה על הזרוע שלי ועל היד שלי מחדש, שליטה שאיבדתי כבר לפני תשע שנים", אמרה רנדוליק בראיון. כיום ביכולתה של רנדוליק להרים את הזרוע מעל הראש, להחזיק מזלג ולהביא אוכל לפה וגם לפתוח ולסגור אגרוף באופן מלא בידה הפגועה. באחד הניסויים היא הצליחה להרים פחית מרק מהשולחן ולהניח אותה בנקודה שסומנה מראש, כפי שניתן לראות בסרטון הבא: 

 

 

ממצאי המחקר אמורים לסייע בצורך הכרחי, על רקע נתונים שמצביעים על ריבוי ואף עלייה בעשורים האחרונים בסיכון לאירועי שבץ מוחי, אשר עשויים במקרים רבים להסתיים בשיתוק של הידיים. לפי נתונים, אחד מכל ארבעה בוגרים מעל גיל 25 צפוי לחוות שבץ במהלך החיים. במחקר מבריטניה, שפורסם עוד ביוני 2001 בכתב העת Stroke, נמצא כי במדגם של 1,259 נפגעי שבץ שעברו הערכה רפואית כעבור שלושה חודשים – הרוב המכריע של 77.4% סבלו מחולשה ושיתוק בידיים. לפי עבודות וניסיון קליני, גם שיתוק חלקי של הגפיים כתוצאה משבץ מוחי עשוי להוביל לפגיעה קשה באיכות חיי מטופלים, ובין השאר לפגיעה תפקודית תעסוקתית וחברתית וקושי בביצוע פעולות יומיומיות כמו אכילה, כתיבה ולבוש.

 

הפיתוח החדש הוא חלק מדיסציפלינה רפואית מתפתחת של 'נוירולוגיה שיקומית' (Neurorehabilitation) שמבקשת לסייע בשיקום נפגעים נוירולוגיים באמצעות טכנולוגיות חדישות. לאחרונה עם התקדמות מגפת הקורונה הוטמעו במערכת הבריאות שירותי שיקום מקוונים לנפגעי שבץ מוחי המבוססים על טכנולוגיות שניתנות להפעלה מרחוק, כמו משיקים ותוכנות מחשב שמופעלים מרחוק. לצדם פותחו טכנולוגיות רובוטיות שמסייעות בהליכה למשותקי רגליים וטכנולוגיות שמסייעות להבין נפגעי שבץ הסובלים מאפזיה – קושי בדיבור ובהבנת השפה בתקשורת דרך תנועות העיניים.

 

Nature Medicine, doi: 10.1038/s41591-022-02202-6