מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהמדריכיםכאב ותחושות לא-נעימות בטרשת נפוצה

כאב ותחושות לא-נעימות בטרשת נפוצה

טרשת נפוצה עלולה לגרום לסוגים רבים של כאבים או תחושות לא נעימות, כמעט בכל אזורי הגוף. אילו כאבים אופייניים לטרשת נפוצה? ואיך ניתן לטפל בכאבים הקשורים למחלה?

מאת ערן ברקוביץ׳ ואלה הר-נוי. * יעוץ מקצועי: ד''ר קרן רגב
תגובות 5

(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

טרשת נפוצה היא מחלה כרונית המאופיינת בכך שמערכת החיסון של הגוף פוגעת במיאלין – החומר שמגן על סיבי העצב – במוח ובחוט השדרה, ולעיתים פוגעת גם בתאי העצב. הנזק למיאלין ותאי העצב פוגע בהעברת אותות במסלולים עצביים שבין המוח לגוף, מה שעשוי להתבטא במגוון גדול של תסמינים, הנפוצים בהם כוללים חולשת שרירים, פגיעה בקואורדינציה ושיווי המשקל, פגיעה בראייה, עייפות וכן כאבים ותחושות לא נעימות כגון הפרעות תחושתיות. כאבים ותחושות לא נעימות בטרשת נפוצה עלולים להיגרם ישירות מהפגיעה העצבית, או בעקיפין - בעקבות תסמינים אחרים.

 

כאב הוא תסמין נפוץ של טרשת נפוצה, ולפי הפדרציה הבינלאומית לטרשת נפוצה במחקרים בינלאומיים עד שני שליש מהמתמודדים עם טרשת נפוצה מדווחים על כאב בדרגות חומרה שונות. בעוד שכל האנשים עם טרשת נפוצה בכל השלבים עלולים לסבול מכאב, שכיחותו עולה בגיל מבוגר יותר, לאחר שנות המחלה רבות, במאובחנים עם מהלך המחלה הפרוגרסיבי ו-EDSS )מדד המעריך את רמת חומרת הפגיעה הנוירולוגית) גבוה.

 

כאבים הקשורים לטרשת נפוצה עלולים להופיע כמעט בכל חלקי הגוף, אך שכיחים במיוחד כאבים באזור הרגליים, וכן בזרועות וכפות הידיים ובפנים.

 

 

אילו כאבים עלולים להיגרם עקב טרשת נפוצה?

 

טרשת נפוצה עלולה לגרום לכאבים מסוגים שונים כתוצאה ממנגנונים שונים. כאבים בטרשת נפוצה עלולים לנבוע באופן ישיר מהפגיעה העצבית – כתוצאה משיבושים באותות עצביים בשל הנגעים במוח או בחוט השדרה. כאבים עלולים גם להיגרם כתוצאה מהתכווצויות שרירים, ספסטיות, או עייפות ומתיחות של שרירים כאשר אלה מפצים על שרירים שנחלשו בעקבות המחלה. עלולים להיגרם גם כאבים כגון כאבי גב מתנוחות לא נכונות בישיבה או בהליכה.

 

כאב נוירופטי (עצבי)

 

כאב נוירופטי הוא סוג הכאב השכיח ביותר בטרשת נפוצה. הוא נגרם בעקבות הדה-מיאלנזיציה (הפגיעה במעטפת המיאלין) כחלק מתהליך המחלה. הכאב למעשה מתרחש בעקבות תגובה של קולטני הכאב (Nociceptors) - קצוות עצבים המיועדים לזיהוי גירויים כואבים. כאשר ישנה פגיעה במיאלין, משתבשת ההולכה החשמלית בתוך תאי העצב. מסרים חשמליים הנעים בתוך תאי העצב עלולים "לסטות מדרכם" ולהגיע לקולטני הכאב. ברגע שקולטני הכאב מקבלים מסר עצבי (גם אם הגיע אליהם בטעות) הם "מדווחים" על הכאב למוח ואז נוצרת תחושת הכאב.

 

בטרשת נפוצה אופייניים מספר סוגים מרכזיים של כאב נוירופטי:

 

אלודיניה  (Allodynia)

 

אלודיניה הוא תסמין תחושתי - כאב שמופיע בעקבות גירוי קל לעור, גירוי שלרוב לא גורם לכאב כמו מגע קל או אפילו ליטוף, לבישת בגדים, התחושה של הסדינים במיטה, חום או קור ברמה מתונה או תנועה נורמלית של השרירים. הכאב נמשך כל עוד הגירוי (המגע, התחושה) נמשך וחולף כאשר הגירוי נעלם.

 

נוירלגיה טריגמינלית (Trigeminal neuralgia)

 

נוירלגיה טריגמינלית אינה תסמין נפוץ של טרשת נפוצה, ולפי מחקרים אחוזים בודדים מהמאובחנים בטרשת נפוצה סובלים ממנה בשלב מסוים.

 

נוירלגיה טריגמינלית מתבטאת ככאב חמור, חד, עוויתי ופתאומי בפנים. יש המתארים כאב דוקר או שורף יורד בצד הפנים, לרוב צד אחד, אך במיעוט מהמקרים הכאב מופיע בשני הצדדים.

 

הכאב החמור הוא קצר וחולף ונמשך לרוב מספר שניות עד שתי דקות, אם כי הוא עלול לחזור פעמים רבות במהלך התקף, וישנם מקרים בהם מופיע גם כאב כרוני מתמשך.

 

הגורם לנוירלגיה טריגמינלית הוא פגיעה בעצב המשולש בגולגולת. עצב זה מתפצל לשלושה סעיפים והמקום בו מרגישים כאב תלוי במיקום בו נגרם הנזק העצבי, לרוב בחלק התחתון של הפנים באזור הלחי והלסת.

 

כאב זה לרוב מתואר כחמור ביותר מבין תסמיני הטרשת הנפוצה. גורמים יום-יומיים רבים ובהם לעיסה, שתייה או צחצוח שיניים עלולים לעורר את הכאב, אך הוא עלול לצוץ גם ללא גורם מעורר ברור.

 

בחלק מהמקרים הכאב מפורש בטעות ככאב שיניים ומטופלים פונים לרופא השיניים במקום לנוירולוג.

 

חיבוק הטרשת (MS Hug)

 

חיבוק טרשת הוא תסמין אותו מתארים אנשים עם טרשת נפוצה בדרכים שונות, ובהן תחושה של תחבושת אלסטית/ גומי/ חגורה/ חבל/ מחוך מתהדקים סביב הגוף, לרוב באזור החזה והצלעות אך התחושה של ההידוק עשויה להופיע בכל מקום בין הצוואר למותניים ולעיתים להיות כרוכה בכאבים ואף תחושה של קשיי נשימה. חלק מהאנשים ירגישו את הלחיצה והכאב רק בצד אחד של הגוף.

 

הגורם לתסמין עשוי להיות התכווצויות של השרירים הקטנים בין הצלעות כתוצאה מנזק לחוט השדרה.

 

קיימים גם מקרים בהם תחושה דומה מתוארת גם לגבי המפרקים ואף בכפות הידיים והרגליים – אז היא מתוארת לעיתים כתחושה שהאדם לובש כפפה או מגף הדוק. כמו כן ישנם תיאורים של לחץ דומה סביב הראש.

 

התחושות עשויות להיות חדות או כהות, לטווח קצר של שניות או דקות או ארוך ואף קבוע.

 

בנוסף לתחושות הלחיצה, הידוק או מחיצה, עלולות להופיע גם תחושות של כאב באותו האזור המתוארות כדקירות של מחטים, חום שורף או קור שאינו נעים, דגדוג, צריבה, גירוד או תחושה של נמלים תחת העור.

 

במקרה של חיבוק טרשת כדאי לנסות לבחון מהם הטריגרים שעלולים לעורר את התסמין ומה עשוי להפחית או להחמיר אותו. כך למשל, עבור חלק מהאנשים בגדים צמודים עלולים להיות טריגר לחיבוק טרשת או להחמיר את התחושות של חיבוק הטרשת כשהן נוצרות. עם זאת יש אנשים שבגדים צמודים דווקא עוזרים להם להתמודד עם חיבוק הטרשת.

 

פרסטזיה  (Parasthesia)   

 

פרסטזיות הן הפרעות תחושתיות כגון סיכות ומחטים, צריבה, דגדוג, נימול, תחושה של חרקים זוחלים מתחת לעור, גירוד או תחושה של ויברציה של האיבר. לרוב הכאב הזה מוגדר כמציק או מעצבן, אך הוא יכול להגיע גם לעוצמות גבוהות ומטרידות.

 

הכאב שנגרם מנזק לעצבים עלול להתרחש בכל מקום בגוף, אך לרוב הוא נוטה להופיע בפנים, ברגליים ובידיים.

 

דלקת עצב הראייה, נויריטיס אופטית  (Optic Neuritis)

 

דלקת עצב הראייה היא תסמין נפוץ של טרשת נפוצה ופעמים רבות מופיעה כאחד התסמינים הראשונים של המחלה. לרוב הדלקת משפיעה על עין אחת בלבד.

 

מעבר לתסמינים כמו בעיות ראייה, ראייה מעורפלת, הפרעות בשדה הראייה או בריוויון הצבעים, דלקת בעצב הראייה פעמים רבות מאופיינת גם בכאב חד שנוטה להחמיר כאשר מזיזים את העיניים. כאב זה לרוב חולף לאחר מספר ימים, גם אם הראייה עדיין נותרה פגועה.

 

סימן לרמיט (Lhermitte's sign) – זרם בגב

 

סימן לרמיט הוא כאב חד, פתאומי וחולף במהרה (לרוב עד שניות בודדות) המורגש כזרם חשמלי העובר מהצוואר לגב ולפעמים עד הזרועות והרגליים. הכאב לרוב מופיע בעקבות הרכנת הראש או לאחר שיעול או עיטוש ואפילו פיהוק.

 

סימן לרמיט בטרשת נפוצה לרוב מתרחש בגלל נזק עצבי באזור חוט השדרה קרוב לבסיס הצוואר. במצב זה, כאשר מזיזים את הראש, במיוחד קדימה לעבר החזה, התנועה גורמת לעצב שניזוק לשלוח אותות למוח.

 

מחקרים שבחנו את השכיחות של סימן לרמיט במטופלים עם טרשת נפוצה הגיעו לנתונים שונים באשר לשכיחות התסמין, שנעים בין 16% ל-40% מהמטופלים, ואפילו יותר.

 

בחלק מהאנשים עם הזמן סימן לרמיט יעלם לצמיתות, ואצל אחרים הוא עלול לשוב ולהופיע.

 

כאבי שריר-שלד

 

בנוסף לכאב הנוירופטי המזוהה עם טרשת נפוצה, ישנם סוגים שונים של כאבים מהם סובלים אנשים עם טרשת נפוצה - כאבים שהם תוצאה של תסמינים אחרים של טרשת נפוצה כמו בעיות קואורדינציה או יציבה שמובילות לתנוחות לא נכונות בישיבה או בהליכה ועלולות לגרום לכאבים כגון כאבי גב או מפרקים.

 

אנשים עם טרשת נפוצה נוטים לטונוס שריר מוגבר – תופעה המכונה ספסטיות ועלולה לגרום לכאבים. בנוסף טונוס השרירים המוגבר יכול להופיע לעתים באופן חד וכן לעלות את הסיכון להתכווצויות שרירים.

 

התכווצויות שרירים מופיעות בשכיחות גבוהה יחסית של 1 מכל 5 אנשים עם טרשת נפוצה בשלב כלשהו. ההתכווצויות הפתאומיות נוטות להפריע יותר בלילה.

 

כאבים עלולים גם לנבוע מעייפות ומתיחות של שרירים המצויים תחת עומס מאחר שהם מפצים על שרירים שנחלשו בעקבות המחלה.

 

כאבי ראש

 

בחלק מהמאמרים המדעיים מצוין שאנשים עם טרשת נפוצה נוטים לחוש יותר כאבי ראש הדומים למיגרנה, עם זאת, ישנה מחלוקת בקרב הרופאים והחוקרים באשר לקשר שבין טרשת נפוצה לכאבי ראש.

 

כאבים הנובעים מהטיפול התרופתי

 

קבוצה אחרת היא של כאבים שמקורם בתופעות לוואי של תרופות לטרשת נפוצה - אם כאב שנובע בגלל ההזרקה או העירוי, או כאב בגלל תופעות לוואי של החומר עצמו.

 

כיום קיים מגוון גדול של תרופות לטרשת נפוצה, ובהן תרופות שניטלות בדרכים שונות (עירוי, זריקות, גלולות) ובתדירויות נטילה שונות, כך שבמקרה של כאבים הקשורים לטיפול התרופתי ניתן לשקול להחליף טיפול.

 

כאבים שאינם קשורים למחלה

 

באנשים הסובלים מטרשת נפוצה עשויים כמובן להופיע כאבים שאינם קשורים למחלת הטרשת הנפוצה, כמו כאבי גב וראש השכיחים באוכלוסייה הכללית, וכן כאבים שעלולים לאותת על מצב רפואי שאינו קשור למחלה שחשוב להבין את מקורם.

 

איך מטפלים בכאבים?

 

תיאור נכון

 

כאב בטרשת נפוצה הוא אחד התסמינים השקופים ושקשה להסביר. עם זאת, תיאור נכון של הכאב – גם לאנשים הסובבים אותך וגם לרופא, יכול לסייע בניהול הכאב ובהתמודדות עמו.

 

בתיאור הכאב, היצמדו למילים שלתחושתכם מתארות אותו בצורה הכי נכונה, גם אם זה נשמע משונה. בין המילים שמשמשות פעמים רבות לתיאור כאב עם טרשת נפוצה:

 

  • מוחץ/לוחץ
  • קר/קפוא
  • חם/רותח
  • חד
  • עמום
  • נמלים
  • משהו זוחל מתחת לעור
  • עקצוצים
  • דקירות
  • מחטים/סיכות
  • זרם חשמלי
  • רגיש למגע
  • ויברציות/רעידות
  • הירדמות של איבר
  • צריבה
  • דגדוג
  • התכווצויות
  • משיכות

 

כל אחת מתחושות הכאב משתנה באותו אדם בזמנים שונים ובין אדם לאדם. חשוב לתאר גם עד כמה הכאבים משפיעים עליך – למשל, עקצוצים או דקירות יכולים לגרום לחוסר נוחות קל, אך ייתכן שיגרמו גם לכאבים קשים וקושי לתפקד.

 

כמו כן, חשוב לתאר לרופא גם אם ידוע לך על טריגרים לכאב.

 

תרופות לטיפול בכאבים

 

לא תמיד ברור מהי הדרך הטובה ביותר לטפל בכאבים הנובעים מטרשת נפוצה ולעיתים יש צורך בניסיון של מספר טיפולים או בשילוב של טיפולים שונים כדי להגיע ליעילות.

 

הטיפול התרופתי לכאבים הקשורים בטרשת נפוצה תלוי בסוג הכאב, עוצמתו וגורמים נוספים. בין התרופות שעשויות לסייע לכאב עצבי בטרשת נפוצה הם נוגדי פרכוסים מהדור החדש כגון פרגבלין, קרבאמזפין או גאבאפנטין, וכן תרופות מקבוצת נוגדי דיכאון טריציקליים כגון אמיטריפטילין המשמשות לטיפול בכאב כרוני. לעתים עושים שימוש בקנאביס רפואי במקרים שטיפולים אחרים לכאב לא סייעו.

 

לכאב הנובע מספסטיות ניתן להיעזר בתרופות מרפות שרירים כגון בקלוסל.

 

טיפולים תרופתיים שעשויים לסייע לכאב שאינו עצבי, אלא ממקור שריר-שלד נעים מפרטצמול או נוגדי דלקת שאינם סטרואידים ועד אופיאטים לכאב חמור.

 

טיפולים לא תרופתיים

 

בין הטיפולים שאינם תרופתיים שעשויים לסייע לטיפול בכאב באנשים עם טרשת נפוצה הם פיזיותרפיה, טיפולי רפואה תעסוקתית – בהם נעשות התאמות במקום העבודה או המגורים שמסייעות להפחתת כאב, טיפול טנס (TENS) לגירוי חשמלי עצבי וכן טיפולים משלימים כגון דיקור, יוגה ומדיטציה.

 

עוד על רפואה משלימה לטרשת נפוצה

 

עדכון אחרון: ספטמבר 2023

 

* ד''ר קרן רגב היא מומחית בנוירולוגיה, מנהלת שירות לטרשת נפוצה, ביחידה לנוירואימונולוגיה במרכז הרפואי תל-אביב ע״ש סוראסקי (איכילוב)

 

ד--ר-גור-רות
29/09/14 23:36

ואני מוסיפה המלצה להכנס לקהילת הכאב. 

ד"ר גור. 

Gh7
28/09/14 16:30

ערן, אלה וכל מי שהגיב...תודה

אלה-הר-נוי
26/09/14 20:36

שלום GH, 

בנוסף להמלצות של ערן ממליצה לך לשאול את השאלה על קיר קהילת נפגעי חוט שדרה באתר:

http://www.camoni.co.il/communities-%D7%97%D7%95%D7%98%20%D7%A9%D7%93%D7%A8%D7%94

שם יש גם מומחים המכירים את הנושא, ולא פחות חשוב - אנשים שאולי מתמודדים עם מצב דומה שיכולים לספר לך על פתרונות מניסיונם. 

תרגיש טוב

ושתהיה שנה טובה 

ערן-ברקוביץ
26/09/14 18:03

שלום GH

ישנו כיום מגוון רחב של שיטות לטיפול בכאב. לכל אחד הנוירולוג המטפל צריך להתאים את מקבץ הטיפולים התרופתיים והשיקומים שיעזרו לו. יש צורך בהכרה מקיפה יותר של המצב כדי להמליץ, אך רק לשם הדוגמה לטיפול בכאב הנובע מספסטיות: ישנם כדורים להפחתת הספסטיות ובמקרים בהם דרוש מינון גבוה וקבוע גם משאבת בקלופן, פיזיותרפיה ולימוד של מתיחות (אם בעצמך או עזרה ממטפל בבית) עוזרת לטיפול בספסטיות, ישנן טכניקות פסיכולוגיות וטיפול פסיכולוגי לפהחתה והתמודדות עם הכאב, וניתן להוסיף טיפולי ריפוי בעיסוק, הידרותרפיה. בתחום הרופאה המשלימה - דיקור סיני נמצא במספר מחקרים כמסייע להתמודדות עם הכאב ומפחית אותו.

במידה ואתה מרגיש שהנוירולוג המטפל אינו נותן מענה לכאב, כיום ישנן מרפאות המתמחות בתחום זה (ולעיתים נוירולוגים ורופאי משפחה מפנים אל מחלקות ייעודיות אלו): מרפאות כאב או מרפאות לשיקום כאב שמכירות ומכילות את כל הטיפולים שיכולים לעזור. לעיתים יש צורך בניסוי וטעיה כדי לגלות מהו מקבץ הטיפולים היעיל ביותר בשבילך, אך כיום ישנם דרכים רבות בהן ניתן לעזור וכדאי להשתמש בהם.

בהצלחה ושנה טובה.

Gh7
26/09/14 12:20

היי...

אני אחריי פגיעה בחוט השדרה (לא טרשת) סובל מספסטיות קשה ממקום הפגיעה ומטה (D5,6) וכתוצאה גם מאלודיניה שהוא סימפטום תחושתי. כאב שמופיע בעקבות גירוי קל לעורו של המטופל.

יש למישהו/י עצות איך לטפל?