מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותלא מצליחים להרות? אולי זה בגלל הלחץ

לא מצליחים להרות? אולי זה בגלל הלחץ

מחקר מאושש: לחץ עשוי להשפיע על היכולת של אישה להיכנס להריון


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לנשים לחוצות סיכון יותר מכפול לא להרות לאחר שנה של ניסיונות. כך עולה ממחקר שפורסם בכתב העת Human Reproduction.

 

חוקרים מאוניברסיטת אוהיו עקבו אחר כ-400 נשים בגילאי 18-40 שלא היו להן בעיות פוריות ידועות ורק החלו לנסות להיכנס להריון. הנשים היו במעקב במשך 12 חודשים או עד שהצליחו להרות.

 

המשתתפות סיפקו דגימות רוק בבוקר לאחר שנרשמו למחקר ובבוקר שלאחר היום הראשון של המחזור החודשי הראשון במעקב. החוקרים מדדו שני סמנים ביולוגיים ללחץ ברוק: ההורמון קורטיזול והאנזים אלפא-עמילאז.

 

לאחר שנוטרלו משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, ניתוח הנתונים העלה כי לנשים עם רמות גבוהות של אנזים הלחץ סבירות נמוכה ב-29% להיכנס להריון בכל חודש, בהשוואה לאלה עם רמות נמוכות של האנזים. לנשים עם רמות גבוהות של האנזים גם סבירות יותר מכפולה לא להצליח להיכנס להריון במהלך שנה של ניסיונות, מה שמצביע על בעיות פוריות.

 

לדברי החוקרים, זהו המחקר השני בו הודגם כי לנשים עם רמות גבוהות של אנזים הרוק אלפא-עמילאז הייתה סבירות נמוכה יותר להיכנס להריון. עם זאת, לא נמצא קשר בין רמות ההורמון קורטיזול לזמן שלקח לנשים להיכנס להריון.

 

המחקר אומנם מצא קשר בין לחץ לבין קושי להרות, אך הוא לא מוכיח כי לחץ גורם לבעיות פוריות. עם זאת, החוקרים ממליצים לנשים שקשה להן להרות לשקול טכניקות להפחתת מתח כמו יוגה ומדיטציה. 

 

נראה כי המלצה זו יכולה לשמש גם גברים. בשנה שעברה פורסם מחקר שהעלה את האפשרות שלחץ וחרדה פוגעים בפוריות הגבר. החוקרים מצאו שלגברים עם רמות גבוהות יותר של לחץ וחרדה ספירת זרע נמוכה יותר ושלגברים עם רמות חרדה גבוהות במיוחד יש סבירות גבוהה יותר גם לזרע פחות נייד או בעל פגמים.

 

 

Hum. Reprod. (2014). First published online: March 23, 2014