מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותמחקר: לאנשים עם מחלות מעי דלקתיות סיכון מוגבר להתקף לב

מחקר: לאנשים עם מחלות מעי דלקתיות סיכון מוגבר להתקף לב

חוקרים מצאו שהמחלות קרוהן וקוליטיס כיבית מהוות גורם סיכון עצמאי לאוטם שריר הלב. כיצד ניתן להפחית את הסיכון?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחלות המעי הדלקתיות קרוהן וקוליטיס כיבית הן מחלות אוטואימוניות כרוניות המאופיינות בדלקת של מערכת העיכול, שתסמיניהן לרוב כוללים שלשול, דימום רקטלי וכאבי בטן.

 

ידוע כי דלקתיות כרונית סיסטמית מהווה גורם סיכון לאירועי לב וכלי דם. מספר מחלות המאופיינות בדלקתיות כרונית נקשרו לסיכון מוגבר למחלת לב או שבץ ובהן דלקות מפרקים אוטואימוניות ופסוריאזיס. מחקרים בחנו אם גם מחלת מעי דלקתית כרונית מעלה את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות, אך המסקנות לא היו אחידות.

 

כעת מתפרסמים ממצאי מחקר חדש, לפיהם מחלות מעי דלקתיות קשורות לסיכון מוגבר להתקף לב – במיוחד במטופלים צעירים יותר ובנשים – בהשוואה ליתר האוכלוסייה.

 

החוקרים מהמרכז הרפואי קליבלנד התבססו על מאגר נתונים בארה"ב שכולל יותר מ-17.5 מיליון מבוגרים, מתוכם 211,870 סבלו ממחלת מעי דלקתיות. הם מצאו כי למבוגרים עם מחלות מעי דלקתית הייתה סבירות גבוהה יותר לסוכרת (15.9% לעומת 8.9%), יתר לחץ דם (33.6% לעומת 21.9%) ורמות גבוהות של שומנים בדם (27.8% לעומת 18.3%) בהשוואה לאנשים ללא מחלת מעי דלקתית. גם שיעור המעשנים היה גבוה יותר בקרב אנשים עם מחלות מעי דלקתיות (20.7% לעומת 12%). כל אלה מהווים גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, אך מתברר שהם לא מסבירים את כל הסיכון המוגבר להתקף לב.

 

במחקר שממצאיו פורסמו בכנס השנתי של הקולג' האמריקני לקרדיולוגיה(ACC)  נמצא כי הסיכון היחסי להתקפי הלב היה גבוה פי 2.4 במבוגרים עם מחלות מעי דלקתיות בהשוואה לקבוצת הביקורת. לאחר שהחוקרים נטרלו את השפעתם של משתנים רבים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות לרבות גיל, מין וגורמי סיכון מסורתיים למחלות לב כגון לחץ דם וסוכרת או עישון - הסיכון להתקף לב בקרב מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות נותר גבוה ב-21%, בהשוואה למטופלים ללא מחלת מעי דלקתית. סיכון זה עשוי לנבוע מהדלקתיות הכרונית המאפיינת את המחלה.

 

הסיכון היחסי הגבוה להתקף לב היה גבוה ביותר במבוגרים-צעירים ופחת עם הגיל, וכן היה גבוה יותר בנשים עם מחלות מעי דלקתיות מאשר בגברים.

 

מעקב הדוק 

 

בפברואר 2017, בכנס השנתי של הארגון האירופאי לקרוהן וקוליטיס (ECCO) הוצגו ממצאי מחקר נוסף לפיהם קרוהן וקוליטיס מעלות סיכון להתקפי לב ושבץ, במיוחד בצעירים. לפי המחקר, שהתבסס על יותר מ-210,000 אנשים בגילי 15 ומעלה שאובחנו עם מחלת מעי דלקתית, הסיכון לאירוע לב וכלי דם חריף היה גבוה ב-35% במטופלים עם קרוהן וב-10% במטופלים עם קוליטיס בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. ובאופן ספציפי - במאובחנים עם קרוהן הסיכון לאירוע מחלת לב איסכמית גבוה ב-31% ביחס לצפוי באוכלוסייה, לאירוע מוחי כגון שבץ ב-33% ולמחלת כלי דם היקפית גבוה ב-65%. במאובחנים עם קוליטיס הסיכון לאירוע מחלת לב איסכמית גבוה ב-10% ביחס לצפוי באוכלוסייה, הסיכון לאירוע מוחי גבוה ב-11% ולמחלת כלי דם היקפית ב-7%. עוד נמצא כי הסיכון המוגבר גבוה במיוחד בצעירים. למאובחן עם קרוהן שגילו צעיר מ-35 סיכון לאירוע לב או כלי דם חריף הגבוה ב-42% בהשוואה לסיכון הצפוי לאדם אחר באותו גיל ומין, והסיכון היחסי גדול ב-65% באדם צעיר שאובחן עם קוליטיס כיבית. גם מחלה פעילה חמורה נקשרה במיוחד לסיכון מוגבר לאירועי לב וכלי דם.

 

בשנת 2013 הוצגו בכנס השנתי של הקולג' האמריקאי לגסטרואנטרולוגיה ממצאים מניתוח נתונים של תשעה מחקרים שכללו יחד 150,000 מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות, לפיהם קיימת עלייה של 10-25 אחוז בסיכון לשבץ והתקפי לב במטופלים עם מחלות מעי דלקתיות, כאשר הסיכון המוגבר משמעותי במיוחד בנשים.

 

במחקר שממצאיו הוצגו בשנת 2014 בכנס השנתי של הקונגרס האירופאי לאי ספיקת לב, שנערך בקרב יותר מ-5 מיליון אזרחים דנים, נמצא כי בהשוואה לאוכלוסייה ללא מחלות מעי דלקתיותלמטופלים חדשים עם מחלות מעי דלקתיות היה סיכון גבוה ב-37% להתאשפז בשל אי ספיקת לב .

 

יש לציין שלא כל המחקרים בנושא הגיעו לממצאים דומים ונדרשים מחקרים נוספים לפני שניתן יהיה לקבוע באופן חד משמעי אם מחלות מעי דלקתיות אכן מעלות את הסיכון למחלות לב וכלי דם. עם זאת, יש להיות מודעים לסיכון האפשרי. פרט למעקב הדוק לאיתור מוקדם של גורמי סיכון או סימנים למחלות לב וכלי דם, חשוב שאנשים עם מחלות מעי דלקתיות, גם הצעירים שבהם, ינקטו באמצעים להפחתת הסיכון להתפתחות מחלות לב, לרבות הקפדה על פעילות גופנית, תזונה נכונה ובמעשנים – גמילה מעישון.  

 

American College of Cardiology (ACC) 2018 Annual Scientific Session. Session 1262, Abstract 441

phoenix999a
22/03/18 8:54

יכול בהחלט להיות, אך אין זה פלא. מצבי העקה (לחץ סטרס) הארוכים והקשים שבהם היו נמצאים הרבה מאוד אנשים שבגופם התפרצו מחלות מעי דלקתיות, ושעדיין נמצאים תחת מועקה מתמשכת במהלך המחלה, יכולים בהחלט לגרום לבעיות נוספות בגוף. אני מאמין שאת אותם הממצאים נוכל למצוא גם אצל אנשים שסובלים ממגוון רחב של מחלות. לכן לדעתי אין טעם לקחת מחת מערימה של שחת (מחלות מעי דלקתיות) ולהתרכז בהן בלבד.