מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותיתר לחץ דם עמיד? לא לפעילות גופנית

יתר לחץ דם עמיד? לא לפעילות גופנית

פעילות גופנית היא התרופה הטובה ביותר: מחקר חושף כי ניתן להפחית לחץ דם גבוה העמיד לטיפולים תרופתיים באמצעות פעילות אירובית. מה עוד ניתן לעשות כדי להפחית את לחץ הדם?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ידוע כי פעילות גופנית יכולה להביא לירידת לחץ הדם כשהיא מבוצעת בקביעות. לפי ההמלצות של האיגוד האמריקאי לרפואת ספורט, לאנשים עם יתר לחץ דם מומלץ לבצע פעילות אירובית כמו הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים ושחייה במשך 30 דקות ויותר ביום של מאמץ אירובי רצוף או מצטבר בקטעי מאמץ של לא פחות מ-10 דקות ברצף, בתדירות של 7-5 ימים בשבוע. לצד הפעילות האירובית מומלצים אימוני כוח פעמיים-שלוש בשבוע וכן אימוני גמישות.

 

חוקרים ממספר מוסדות, בראשם חוקרים מאוניברסיטת אביירו בפורטוגל, ביקשו לבחון במחקר מבוקר את ההשפעה של פעילות גופנית על יתר לחץ דם עמיד - לחץ דם שנותר גבוה למרות טיפול מיטבי המורכב מהמינון הגבוה ביותר הנסבל של שלוש תרופות לפחות מקבוצות שונות לטיפול ביתר לחץ דם, כאשר אחת מהן היא משתן.

 

המחקר נערך בפורטוגל בקרב 53 מטופלים בגילים 75-40 שאובחנו עם יתר לחץ דם עמיד. יתר לחץ דם עמיד הוגדר במחקר כלחץ דם חציוני של 130 ממ"כ או יותר תחת ניטור אמבולטורי של 24 שעות ו/או 135 ממ"כ בשעות היום - תחת נטילת המינון המקסימאלי הנסבל של לפחות 3 תרופות להורדת לחץ דם ובהן משתן, או לחץ דם נשלט עם ארבע או יותר תרופות להורדת לחץ דם.

 

הנבדקים חולקו באופן רנדומאלי לשתי קבוצות: מעבר לטיפול הרגיל ליתר לחץ דם, 26 נבדקים השתתפו בתוכנית אימון אירובי שנמשכה 12 שבועות וכללה שלושה אימונים מפוקחים של 40 דקות בכל שבוע. 27 מטופלים נוספים קיבלו את הטיפול הרגיל ליתר לחץ דם בלבד והיוו קבוצת ביקורת.

 

הממצאים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology מראים כיצד פעילות גופנית חשובה כחלק מהטיפול ביתר לחץ דם עמיד: לחץ הדם הסיסטולי בניטור אמבולטורי של 24 שעות ירד ב-7.1 ממ"כ במטופלים בקבוצת הפעילות הגופנית בהשוואה למטופלים שקיבלו טיפול רגיל בלבד.

 

בקבוצת הפעילות הגופנית נצפו גם ירידות נוספות בלחץ הדם: ירידה של 5.1 ממ"כ בלחץ הדם הדיאסטולי, ירידה של 8.4 ממ"כ בלחץ הדם הסיסטולי במשך היום וירידה של 10 ממ"כ בלחץ הדם הסיסטולי במדידה במרפאה.

 

פעילות גופנית - יעילה כמו תרופות

 

המחקר החדש מתווסף למחקרים קודמים שמצביעים על החשיבות של פעילות גופנית בטיפול ביתר לחץ דם. בדצמבר 2018 פורסם בכתב העת British Journal of Sports Medicine מחקר ענק - ניתוח נתונים של כמעט 400 מחקרים קודמים - בו נמצא כי לפעילות גופנית השפעה דומה להשפעת תרופות בקרב אנשים עם יתר לחץ דם. בניתוח נתוניהם של כלל הנבדקים תרופות להפחתת לחץ דם הניבו הפחתות גדולות יותר בלחץ הדם הסיסטולי מאשר פעילות גופנית: הירידה הממוצעת בלחץ הדם הסיסטולי שיוחסה לתרופות הייתה 8.8 ממ"כ, לעומת ירידה ממוצעת של 4.83 ממ"כ עם פעילות גופנית. אבל כאשר החוקרים כללו בניתוח הנתונים רק אנשים עם יתר לחץ דם (לפחות 140 ממ"כ), פעילות גופנית נקשרה לצניחה של 8.96 ממ"כ – בדומה להשפעה של טיפול תרופתי ליתר לחץ דם.

 

מעבר למציאת האיזון הנכון של תרופות לשליטה ביתר לחץ דם והתמדה בנטילת הטיפול, חשוב להתמיד גם באמצעים לא תרופתיים להפחתת לחץ הדם שכוללים פעילות גופנית, הימנעות מעישון, ירידה במשקל באלו עם עודף משקל או השמנה, שמירה על תזונה בריאה – מומלץ באמצעות דיאטת דש, הגבלת צריכת מלח, הגברת צריכת אשלגן, הפחתה בצריכת אלכוהול, הפחתת מתחים והקפדה על שינה מספקת.

 

 

AMA Cardiol. Published online August 4, 2021