מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מושתלים

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אביתר נשר
מנהל מחלקת השתלות, בית חולים "בילינסון", מרכז רפואי "רבין" תחומי מומחיות: מומחה בכירורגיה כללית כירורגיה אונקולוגית של הכבד השתלות כבד, לבלב, כליה ומעי לימודים: לימודי רפואה בטכניון מקום התמחות: התמחות בכירורגיה כללית בבית החולים איכילוב התמחות על בהשתלות איברים בבית חולים ג'קסון ממוריאל מיאמי פלורידה השתלמויות: השתלמויות בהשתלות כבד מהחי בקנדה, תורכיה וקוריאה חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית להשתלות שטחי התעניינות מיוחדים: השתלות כבד, השתלות מעי, ניסיון קליני קודם: כירורג בכיר בכירורגיה כללית עיסוק במחקר: פיתוח מכשור רפואי כירורגי לניתוחים בכירורגיה כללית
ד
ד"ר רותי רחמימוב
מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה . עוסקת שנים רבות בתחום הנפרולוגיה של השתלות , הכולל את ההכנה להשתלה של מועמדים להשתלה ותורמי כליה וכן את המעקב אחר מושתלי כליה מנהלת היחידה להשתלות כליה במערך לנפרולוגיה בבית החולים בילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/nephrology-and-hypertension/Pages/dr_r_rahamimov.aspx
ד
ד"ר אסנת שטרייכמן
רופאה מומחית ברפואה פנימית ובמחלות ריאה. רופאה בכירה, המערך למחלות ריאה ולאלרגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' יעקב (ג'יי) לביא הוא מנהל היחידה להשתלות לב וסגן מנהל המחלקה לניתוחי לב במרכז הלב ע"ש לבייב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. הוא בוגר בהצטיינות של הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, התמחה בניתוחי לב וחזה במרכז הרפואי שיבא ובתחום השתלות הלב והלב המלאכותי במרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב. בשנת 1991 הקים פרופ' לביא את היחידה להשתלות לב במרכז הרפואי שיבא ומאז משמש כמנהלה. היחידה הינה הפעילה ביותר מסוגה בישראל ועד כה בוצעו במסגרתה כ-300 ניתוחי השתלת לב. בשנת 1994 השתיל פרופ' לביא לראשונה בישראל לב מלאכותי כגשר להשתלת לב ומאז הושתלו ביחידה בראשותו למעלה מ-150 חולים במגוון חלופות לב מכניות, הן כגשר להשתלת לב והן כתחליף קבוע להשתלה. בשנת 2001 בצע פרופ' לביא השתלה ראשונה מסוגה בעולם של חלופה מכנית חדשנית ללב, לאחר שהיה שותף לצוות הפתוח שלה במסגרת התמחותו במרכז השתלות הלב בפיטסבורג. פרופ' לביא הינו פרופסור מן המניין בחוג לכירורגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. פרסם למעלה מ-100 מאמרים בספרות הרפואית, פרקים בספרים בתחום ניתוחי הלב, השתלות הלב והאתיקה של השתלות אי
ד
ד"ר רוני ברוך
מומחה לרפואה פנימית נפרולוגיה והשתלות כליה . נפרולוג מערך השתלות אברים של בח איכילוב . אחראי על הכנת החולים לפני ההשתלה והמעקב לאחר השתלת כליה .או כליה לבלב .(גם השתלות מתורם קדוורי וגם השתלות מתורם חי ) ..במרפאת ההשתלות נמצאים במעקב כאלף חולים שעברו השתלת אברים. ונצבר נסיון רב בתחום הרפואי המורכב והיחודי למושתלי אברים.
ד
ד"ר אסף יששכר
מומחה למחלות כבד, גסטרואנטרולוגיה ומחלות פנימית
ד
ד"ר נטע לב
רופאה בכירה במכון הנפרולוגי בבית חולים "השרון". בוגרת בית הספר לרפואה באוניברסטיה העברית. מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי רבין. תחומי עיסוק - אי ספיקת כליות, טיפול בהמודיאליזה ודיאליזה פריטונאלית, יתר לחץ דם, השתלות כליה.
יעל חריף
יעל חריף
מתאמת מרפאת מושתלי כבד בבית החולים בילנסון

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימושתליםחדשותכיצד כבד מושתל מגן מפני דחיית האיבר?

כיצד כבד מושתל מגן מפני דחיית האיבר?

מחקר אמריקאי חדש מסביר מדוע אנשים שעוברים השתלת כבד נזקקים לכמות נמוכה יותר של תרופות נוגדות דחייה בהשוואה למושתלים אחרים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לאנשים שעברו השתלת איברים נהוג להתאים טיפול בתרופות מקבוצת האימונוסופרסנטים המחלישות את המערכת החיסונית במטרה למנוע את דחיית האיבר המושתל על ידי הגוף. הטיפול בתרופות נוגדות דחיית שתל לרוב אינטנסיבי במיוחד בחודשים הראשונים לאחר ההשתלה, ובהמשך מתייצבים המינונים, כשתמהיל התרופות נקבע עבור כל מושתל בהתאם לגילו, למחלות רקע ולגורמי סיכון נוספים. 

 

אולם ככלל, התברר עם השנים כי מושתלי כבד לרוב אינם זקוקים לכמויות גדולות של תרופות נוגדות דחיית שתל כמו מושתלי איברים אחרים, דהיינו מושתלי כליה, מושתלי לב ומושתלי ריאה. הידע אודות הצורך בפחות תרופות מקבוצת האימונוסופרסנטים בקרב מושתלי כבד ידוע לקהילה המדעית מזה שנים, והדבר נכון גם לגבי אנשים שעוברים השתלה מורכבת ומשולבת של כבד לצד איברים נוספים. עתה מצאו חוקרים אמריקאים מה עשויה להיות הסיבה לכך.

 

החוקרים מהמרכז הרפואי מאיו קליניק במינסוטה, שבו פועל אחד ממרכזי ההשתלות הגדולים בעולם, השוו דגימות דם פריפרי שנאספו ממושתלי איברים שנה לאחר ההשתלה. במחקר נכללו 61 מושתלי כליה, 31 מושתלי כבד ו-28 שעברו השתלה משולבת של כבד וכליה.

 

החוקרים הראו כי בדגימות של החולים שעברו השתלת כבד – בין אם לבד או בשילוב עם כליה – היו פחות רכיבים של המערכת החיסונית המגיבים לפולשים חיצוניים, כלומר לאיבר המושתל, בהשוואה לאלו שעברו השתלת כליה בלבד. רכיבים אלה השתייכו לקבוצת 'תאי T' ציטוטוקסיים או ציטוליטיים, וקרויים 'תאי CD8', 'תאי CD4' ותאי זיכרון של תאי T. ואכן, רק בקרב 11.9% ממושתלי הכבד ואלו שעברו השתלה משולבת של כבד וכליה תועדה תגובה של המערכת החיסונית לתאי האיברים המושתלים, בהשוואה ל-42.9% ממושתלי הכליה.

 

למרות שלכאורה ממצא זה מרמז על חולשה של המערכת החיסונית של מושתלי הכבד, הרי שבפועל המערכת החיסונית שבגופם נותרה חזקה, בדומה לזו של מושתלי הכליה והתמודדה באופן דומה כנגד פולשים חיצוניים אחרים – חיידקים ונגיפים. 

 

התברר כי הכבדים החדשים הובילו לשינוי בפרופיל תאי הדם אצל המושתלים, באופן שהפחית את הפוטנציאל לדחיית הכבד על ידי הגוף, ואצל אלו שעברו השתלה משולבת של כבד וכליה, לכבד הייתה השפעה מגינה על הכליה, וכל זאת כשהכבד החדש לא פגע יתר על המידה בהגנה שמעניקה המערכת החיסונית מפני זיהומים חיצוניים.

 

הממצאים מדווחים בגיליון אפריל 2018 של כתב העת Kidney International שהוא ביטאון החברה הבינלאומית לנפרולוגיה (ISN).

 

מעקבים תכופים

 

בהודעה לעיתונות הסביר החוקר הראשי במחקר, ד"ר טימוצ'ין טאנר, כי "המחקר מראה כי השתלת כבד כשלעצמה מווסתת את תגובות המערכת החיסונית של המושתל. בהשוואה לאיברים אחרים, הכבד הוא איבר אקטיבי מאוד מבחינה אימונולוגית, והוא מסוגל לווסת את תגובות המערכת החיסונית כנגדו".

 

החוקרים מציינים כי נדרשים מחקרים נוספים כדי לקבוע במדויק כיצד משפיע הכבד על תגובות המערכת החיסונית של הגוף. לטענתם, אם יתברר במדויק המנגנון שבאמצעותו פועל הכבד החדש להחלשה סלקטיבית של המערכת החיסונית בפעילותה כנגדו – ניתן יהיה לנסות ולשחזר את פעילות המנגנון גם לאחר השתלות של איברים אחרים, ובכך להפחית מהתלות של מושתלים בתרופות האימונוסופרסנטים.

 

הטיפול בתרופות מקבוצת האימונוסופרסנטים מהווה חלק משמעותי בחייהם של מושתלים ובעל השלכות מרחיקות לכת על אורח חייהם, בעיקר עקב הסיכון הנלווה לטיפול בתרופות אלה להידבקות בזיהומים ולהתפתחות מחולות שונות, למשל סרטן העור, באופן שמחייב מושתלים ליטול תרופות למניעת זיהומים ולעבור בדיקות מעקב תקופתיות בתדירות גבוהה.

 

בשנים האחרונות כבר נערכים מחקרים במטרה לאפשר השתלות איברים שלא דורשות בהמשך טיפול באימונוסופרסנטים. במחקר אמריקאי שפורסם במארס 2012 תועדו מושתלי כליה שעברו יום לאחר ההשתלה הזרקה של תערובת מועשרת של תאי גזע של מח עצם שהוצאו מבעוד מועד מתורם האיברים והושבחו במעבדה – וזאת כדי לחסוך מהמושתלים את הצורך באימונוסופרסנטים. בגופם של המושתלים נוצרו שתי מערכות מתפקדות נפרדות של מח עצם. בהמשך מקבל המושתל תרופות אימונוסופרסנטים במינון שמופחת בהדרגה, עד שאינו זקוק עוד לתרופות אלה כשנה לאחר ההשתלה. מחקרים מצאו גם כי ישנם מושתלי כליה שאינם זקוקים לנטילה ממושכת של אימונוסופרסנטים לכל החיים על רקע מאפיינים גנטיים.

 

 

Kidney International, doi: 10.1016/j.kint.2018.01.022